Dodaj do ulubionych

Kognitywistyka

IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 13.05.08, 11:54
Czy trudno dostac sie na te studia?? dużo jest osób na jedno
miejsce?? studiuje może ktoś ten kierunek?? Nie mogę znaleźć żadnych
rankingów ani nic....(tylko takie ogólne informacje o studiach a nie
wiem czy mam szanse się dostać i czy składać na te studia...:))

Obserwuj wątek
    • Gość: kozuhiro Re: Kognitywistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 14:41
      właśnie tez jestem zainteresowany tym kierunkiem ma ktoś jakieś info odnośnie
      rekrutacji i jaki był próg w poprzednich latach i ilość osób na jedno miejsce,
      chodzi głownie o Poznań?
      • echme Re: Kognitywistyka 04.06.08, 08:48
        O rekrutajci zapewne pisze na stronie UAM.
        • Gość: Ada Re: Kognitywistyka IP: *.olsztyn.mm.pl 08.06.08, 09:53
          kogniwistyka jest w Poznaniu i na SWPS
        • kasia-katarzyna88 Re: Kognitywistyka 09.06.08, 14:07
          echme napisała:

> O rekrutajci zapewne pisze na stronie UAM.

Nie "pisze" tylko "jest napisane"!!!
      • kasia-katarzyna88 Re: Kognitywistyka 09.06.08, 14:10
        Ludzie, co wy tacy niegramotni jesteście?? Przecież wystarczy napisać maila do komisji rekrutacyjnej danej uczelni i oni wam podadzą progi punktowe i ilość kandydatów z zeszłego roku!!!
    • obywatel007a Odradzam!!! 08.06.08, 23:10
      ODRADZAM!!!!! To jest kierunek z którego połowa studentów (serio) nie odpada ale
      REZYGNUJE. Niby to jest takie multidyscyplinarne, a w większości zajmujemy się
      filozofią (po co? chyba by zapewnić pracę ludziom z instytutu filozofii). Na
      sztuczną inteligencję nie liczcie (tym się najbardziej rozczarowałem) ani na
      psychologię, bo jest jej mało. To kolejna hodowla bezrobotnych. Najlepiej
      kognitywistykę można opisać jako informatykę, po której nie można być
      informatykiem; psychologię po której nie można być psychologiem i filozofię, po
      której można siedzieć na kasie w biedronce.
      • kasia-katarzyna88 Re: Odradzam!!! 09.06.08, 14:08
        A skąd ty to wiesz, co??:)
      • Gość: oo Re: Odradzam!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.08, 18:33
        Ale mnie rozbawiłeś po filozofii na kasie w biedronce. Ciekawe bardzo.:)
        Mój chłopak skończył filozofie i pracuje w agencji reklamowej. A jego znajomi z
        roku także nie mieli problemów ze znalezieniem pracy, jeden pracuje jako
        tłumacz, inny dziennikarz, przy funduszach unijnych, itd.
        Ja skończyłam automatykę i robotykę na politechnice i muszę przyznać, iż mimo
        braku ofert pracy, muszę ciągle się doszkalać w językach programowania. Myśląc,
        że tego co uczą pascal, c+ i java wystarczą to błąd.
        Ciągłe doszkalanie jest niezbędne i to n ie tylko dla humanisty jak i i dla
        absolwentów politechniki.
        • juliuszmickiewicz Filozofia to fantastyczna sprawa. 01.08.08, 12:22
          Ludzie, którym wydaje się, że jedyną realną szansą na bogactwo w życiu jest otwarcie swojego kantoru bądź gra w lotto chyba nie bardzo rozumieją, skąd się biorą prawdziwe pieniądze.

Reklama, copywriting, PR - jest mnóstwo zupełnie "nieartystycznych" dziedzin biznesu, gdzie bardzo sprawna praca mózgiem i językiem może dać świetne efekty.

Pan Palikot też jest filozofem i proszę, jak ładnie się w życiu wyfilozofował ;).
    • Gość: agata89 Re: Kognitywistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 15:54
      obywatel007a a moze wcale nie masz racji;p moze o tajnikach sztucznej
      inteligencji uczysz sie dopiero na III czy IV roku... mowisz ze poczatkowo jest
      bardzo duzo filozofii... jednak jesli ktos wybiera chemie, to na I.roku
      praktycznie w ogole nie ma tej chemii tylko pełno matematyki i fizyki....
      ciekawa stronka o kognitywistyce i zawodach z nią związanych:
      www.kognitywistyka.net/pomoc.html#4
      • Gość: luna101 Re: Kognitywistyka IP: *.gorzow.mm.pl 05.07.08, 19:50
        W zeszłym roku próg punktowy był ok. 66% i 4,3 osoby na miejsce.
        Aczkolwiek nie ma co się sugerować progiem, bo po 1. rok temu był
        inny przelicznik, a po 2. matury poszły trochę gorzej niż w zeszłym
        roku, więc różnie może być.
    • fanny.ekdahl Re: Kognitywistyka 04.12.08, 18:35
      W przyszłym roku akademickim startuje kognitywistyka na UMK w Toruniu. Więcej
      informacji można znaleźć na łamach wortalu www.kognitywistyka.net/ i na
      forum tej strony.
    • Gość: mirror Re: Kognitywistyka IP: *.gprs.plus.pl 08.12.08, 15:25
      Pod tym linkiem jest wywiad o kognitywistyce na UMK
      www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081130/TORUN01/312061781
      • creemaster Re: Kognitywistyka 31.12.08, 22:47
        Hmm ciekaw jestem jak wyglada szkolenie z zakresu neurofizjologii, neuroanatomii
        i wogole biologicznych podstaw dzialania mozgu na tym kierunku. Wogole dziedzina
        jest tak szeroka, ze nie wyobrazam sobie ogarniecia tego w 5 lat. W nurt tej
        nauki wpisuje sie zarowno psychiatra jak i informatyk
        • obywatel007a Re: Kognitywistyka 04.01.09, 13:22
          To są studia o wszystkim czyli o niczym. Zajęcia można policzyć na palcach. Na
          pierwszym semestrze miałem - uwaga, werble, fanfary - osiem zajęć, a w tym
          angielski i wf. Więc creemaster nie obawiaj się ogromu wiedzy. Przydatność tego,
          co nauczyłem się na pierwszym roku określam na jakieś 10% - jedynie kurs logiki
          i LaTeX-a może kiedyś przydać się przy pracy z kompem. Cała reszta to rzeczy
          nieistotne.
          • Gość: taakajedna Re: Kognitywistyka IP: *.aster.pl 02.03.09, 22:00
            Niestety większość młodych/dziwnych/skomplikowanych kierunków ma zajęcia
            bardziej o niczym niż o wszystkim :)
            obecnie kończę studia I st. - Zdrowie publiczne - i tez mielismy takie
            pomieszanie z poplątaniem. podstawy wszystkiego - szczegóły niczego.
            Bardzo się zastanawiałam właśnie nad kognitywistyką jako dalszym kształceniem,
            ale skoro piszecie , że to też taka nauka o wszystkim po trochu to chyba muszę
            się jeszcze zastanowić. Mimo to proszę o więcej informacji na temat tego kierunku
            • Gość: mirror Re: Kognitywistyka IP: *.minus.uni.torun.pl 06.03.09, 10:40
              jest już strona kierunku kognitywistyka na umk
              www.kognitywistyka.umk.pl/index.html
              zapraszam. jest tam sporo informacji o samej kognitywistyce jak i o
              perspektywach zatrudnienia.
              • Gość: qwasdghj Dramat IP: *.adsl.inetia.pl 06.03.09, 17:06
                "Studia z Kognitywistyki mają charakter interdyscyplinarny. Zajęcia
                prowadzone są przez specjalistów różnych dyscyplin, m. in.
                neurobiologii, neuropsychologii, psychologii poznawczej, sztucznej
                inteligencji i informatyki."

To jest dramat, że takie studia się otwiera....kolejna fabryka
                bezrobpotnych z ładną nazwą...
                • adziunia Re: Dramat 06.03.09, 19:58
                  Niedawno widziałam sie z kolezanką która jest na 1 roku
                  kognitywistyki na UAM. Chetnych było 10 osob na miejsce w ostatniej
                  rekrutacji. Przedmioty ma różne - logika, filozofia, programowanie.
                  Jest zadowolona ze studiów, bo uczy się ciekawych rzeczy, jak
                  zapytałam czym chce sie zajmować po studiach, to powiedziała
                  że "neuroreklamą" :) Szczerze mówiąc czarno widzę przyszłość dla
                  absolwentów kogni.
                  • Gość: quilty Re: Dramat IP: *.gprs.plus.pl 06.03.09, 20:55
                    po pierwsze "neuroreklama" znana jest raczej pod nazwą "neuromarketing"
                    po drugie mam wrażenie (oczywiście mogę się mylić) że nie wiesz co to za
                    dziedzina. czemu więc śmiać się z czyichś planów jeśli nie wiemy czego one dotyczą?
                    pozdro
                    • Gość: qwasdghj Re: Dramat IP: *.adsl.inetia.pl 06.03.09, 22:01
                      Pracodawcy na pewno wiedzą i docenią ten kierunek, w szczególności
                      bez praktyki :)
                      • olcha11 Re: Dramat 07.03.09, 12:08
                        pracodawcy cenią inne rzeczy. Kierunek im, z reguły, wisi.
                        • Gość: qwasdghj Re: Dramat IP: *.adsl.inetia.pl 07.03.09, 13:34
                          Na rozmowę może zaproszą, bo pewnie bedą ciekawi co to za cudo ta
                          kog....Jednak jak streścisz co zawierają w sobie te studia to raczej
                          spotka się to z uśmiechem :)
                          • Gość: kognitywistka Dramat? IP: *.icpnet.pl 30.03.09, 19:26
                            widze ze tak naprawde wypowiadaja sie tu ludzie majacy bardzo
                            znikome pojecie o kogni, obecnie na pierwszy rok bylo chetnych nie
                            10 ale ok 4 os na miejsce (inna sprawa to wymagane min 2 przedmioty
                            na rozszerzeniu, z czego wiekszosc zdawala 4, w tym roku zmienili
                            wymagania) na pierwszym roku nie ma programowania, są same wstepy do
                            wstepów, jesli kogos interesuje ten kierunek to wszystkie plany
                            dostępne sa na stronie instytutu psychologii uam. Kognitywistyka to
                            studia dla ludzi z pasią, zafascynowanych problematyką umysłu, w
                            innym wypadku nie polecam...ja jestem zadowolona ze swojego wyboru i
                            wam życze dokonać tego właściwego
    • Gość: FAJNA ciekawy kierunek IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.14, 23:43
      Moim zdaniem jest to spoko kierunek ale jako dodatek do czegos innego. Kognitywistyka jako drugi kierunek studiów moze byc ciekawym uzupełnieniem. Jestem ciekawa jak to bedzie wygladalo w Lublinie na Kulu gdzie wydział filozofii ma akredytacje takze poziom powinien byc wysoki. pozdrawiam wszystkich chetnych i powodzenia
      • Gość: gośc Re: ciekawy kierunek IP: *.ip.netia.com.pl 02.07.14, 21:52
        Poziom studiów i ich charakter określa Instytut które je prowadzi.
        Czego o funkcjonowaniu mózgu chcielibyście się dowiedzieć, w tych Instytutach szukajcie. Jeżeli kierunek prowadzi Filozofia, to nie trudno się domyślić, jak studia te zostały sprofilowane. Warto tez przejrzeć program studiów, to wiele mówi.
        Na kognitywistykę sa chętni jak na każdą nowość. Pytanie tylko, kto zatrudni kognitywistę. Po tych studiach praca sama nie przyjdzie, trzeba będzie jej poszukać, może nawet mocno sie wysilając.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka