Dodaj do ulubionych

Filologia słowiańska

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.08, 15:41
Mam do was pytanie (zakładam, że są tu osoby, które znają się na tym lepiej
niż ja;), mianowicie: planuję w niedalekiej przyszłości studiować filologię
słowiańską. Niegdyś istniał profil filologii serbsko-chorwackiej, obecnie
chyba takiego nie ma. Teraz moje pytanie: co trzeba by było zrobić ażeby móc
zostać filologiem w zakresie j.serbskiego i chorwackiego? Po prostu studiować
dwa razy slawistykę z odmiennym językiem? Jest w ogóle taka możliwość?
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: Filologia słowiańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.08, 15:52
      Z tego, co wiem, taki profil w dalszym ciągu istnieje. Na UAM był zawsze i
      serbsko-chorwacki, i chorwacko-serbski. Jak w tym roku - nie wiem, sprawdź na
      stronie z rekrutacją. Na pewno nie ma potrzeby studiowania slawistyki dwa razy,
      bo i po co? :) Serbski i chorwacki są bardzo blisko spokrewnione, w zasadzie
      wystarczy znać jeden, by znać drugi (no, powiedzmy, że pasywnie).
      • Gość: Carmen Re: Filologia słowiańska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.08, 16:20
        Na stronie z rekrutacją patrzyłam-na uniwersytecie, na który chciałabym iść nie
        ma serbsko-chorwackiej. Jest każda osobno...
    • Gość: Carmen Re: Filologia słowiańska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.08, 16:46
      Czy ktoś jeszcze się orientuje, co można zrobić w takim przypadku? Będę
      wdzieczna za każdą odpowiedź:)
    • Gość: rumcajsik Re: Filologia słowiańska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.08, 16:55
      wiem że filologia serbsko-chorwacka jest też na uniwersytecie opolskim. ale
      fakt, na kilku uczelniach już nie ma takiego kierunku i chyba jedynym wyjściem
      byłoby studiowanie każdego tego języka osobno. pewnie gdyby tak zrobić [ale nie
      wiem czy uczelnie dają na pewno taką możliwość!] to przedmioty powtarzające się
      miałabyś uznane za zaliczone . ale to tylko moje przypuszczenia i rozważania.
      niech się wypowie ktoś, kto wie na bank jak to stoi:)
    • Gość: lucyfer Re: Filologia słowiańska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.08, 09:01
      Chyba wystarczy że zrobisz drugą specjalizację. Powtarzanie tych samych
      przedmiotów było by głupie
    • Gość: Carmen Re: Filologia słowiańska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.08, 16:04
      Naprawdę nikt się nie orientuje, co mozna zrobić w takiej sytuacji?:(
      • Gość: . Re: Filologia słowiańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.08, 17:59
        no przeciez napisali ci,co mozesz zrobic;/
        mozesz tez studiowac na uczelni,na ktorej nadal taki profil jest.
    • Gość: p Re: Filologia słowiańska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.08, 10:48
      możesz zacząć jeden z tych kierunków - serbski lub chorwacki (wątpię, żeby była
      gdzieś jeszcze filologia serbsko-chorwacka, tak było parę lat temu, dopóki te
      języki się nie "rozdzieliły"), a bodajże na 3-cim roku dojdzie Ci do wyboru
      drugi język słowiański (tak jest na UJ). biorąc pod uwagę to, jak niewielkie są
      różnice pomiędzy tymi dwoma językami, bez problemu opanujesz ten drugi,
      zaczynając go jako "drugi język słowiański" na 3-cim roku. oczywiście papier
      będziesz mieć tylko ze swojej specjalności, a nie z obu...
      jeśli chodzi o robienie obu tych kierunków "oddzielnie", to tak, można i w ten
      sposób. ale tylko jeżeli chcesz być FILOLOGIEM zarówno serbskim, jak i
      chorwackim (a nie tylko znać oba języki). filolog to coś więcej, niż znajomość
      języka. tak więc przedmioty ogólne filologiczne mogłabyś sobie przepisać z tego
      pierwszego kierunku, ale na zajęcia z przedmiotów kierunkowych - czyli oprócz
      języka: gramatyka opisowa, literatura, historia, kultura (i pewnie jeszcze się
      co nieco znajdzie) musiałabyś normalnie uczęszczać.
      wszystkie te informacje dotyczą UJ, myślę, że na innych uczelniach jest podobnie...
      • Gość: Carmen Re: Filologia słowiańska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.08, 12:29
        Dziękuję bardzo za konkretną odpowiedź:)
        Jeśli chodzi o drugi język słowacki to, o ile się orientuję, do wyboru są trzy
        (macedoński, słoweński i łużycki).
        > jeśli chodzi o robienie obu tych kierunków "oddzielnie", to tak, można i w ten
        > sposób. ale tylko jeżeli chcesz być FILOLOGIEM zarówno serbskim, jak i
        > chorwackim (a nie tylko znać oba języki). filolog to coś więcej, niż znajomość
        > języka. tak więc przedmioty ogólne filologiczne mogłabyś sobie przepisać z tego
        > pierwszego kierunku, ale na zajęcia z przedmiotów kierunkowych - czyli oprócz
        > języka: gramatyka opisowa, literatura, historia, kultura (i pewnie jeszcze się
        > co nieco znajdzie) musiałabyś normalnie uczęszczać.
        Tak, chciałabym w przyszłości być filologiem zarówno jednego, jak i drugiego
        kierunku:)
        Chociaż czytałam różne informacje, że na fil. słowiańską ciężko się dostać i w
        tym roku przelicznik był niezbyt korzystny dla kandydatów. Ale może w przyszłym
        roku to się zmieni:)
        • Gość: p Re: Filologia słowiańska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.08, 21:53
          myślę, że spokojnie dasz radę robić te dwa kierunki jednocześnie, niekoniecznie
          jeden po drugim. ten drugi mogłabyś już na 3-cim roku zacząć (na 2-gim jest
          strasznie dużo zajęć). a dostać się chyba nie jest aż TAK trudno, ja dostałam
          się na UJ-owską slawistykę przy 80% z polskiego i 80% z angielskiego, a to nie
          są żadne cuda. :P
          pozdrawiam. :)
      • Gość: Tawananna* Re: Filologia słowiańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 23:59
        Sprawdzałam i w Poznaniu w dalszym ciągu są dwa kierunki:
        Filologia specjalność 'filologia chorwacka i filologia serbska'
        Filologia specjalność 'filologia serbska i filologia chorwacka'.

Jeśli więc komuś zależy na takim "podwójnym" dyplomie, powinien wziąć pod uwagę
        UAM.
        • Gość: Carmen Re: Filologia słowiańska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.08, 09:33
          Mi na dyplomie należy, ale wolałabym swój rodzimy uniwersytet. Dlatego pytałam o
          możliwość zrobienia obydwu filologii, jako osobnego kierunku:)
          • Gość: Tawananna* Re: Filologia słowiańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.08, 23:19
            Szczerze mówiąc, dla mnie byłaby to strata czasu - wybrałabym uniwersytet z
            podwójną filologią albo zrobiła tylko jeden z tych kierunków. Wydaje mi się po
            prostu, że nakład czasu i pracy poświęcony na ukończenie tych dwóch filologii
            byłby niewspółmierny do uzyskanych dodatkowych kwalifikacji. Wolałabym skończyć
            inny drugi kierunek, filologię innego języka lub w ogóle coś innego, a
            serbskiego bądź chorwackiego douczyć się na własną rękę - bądź wybrać uczelnię,
            gdzie istnieje podwójny kierunek.
            • Gość: Carmen Re: Filologia słowiańska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.08, 07:59
              Tawanno, pisałam już kilkakrotnie, że nie mam możliwości wybrania takiej
              uczelni, a zależy mi na obydwóch kierunkach z prostej przyczyny-pracę znaleźć
              mogę najczęściej osoby, które są filologami serbsko-chorwackimi. Poza tym oba
              języki mnie interesują. Dlatego też jakiekolwiek dalsze dyskusje względem
              podwójnych filologii są chyba zbędne.
              Pozdrawiam.
    • Gość: icanchange Re: Filologia słowiańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 22:31
      na UO jest serbsko-chorwacka. i np. w programie jest zarówno
      historia Serbii, jak i Chorwacji, tak samo literatura itp.
      • Gość: Carmen Re: Filologia słowiańska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.08, 09:35
        Oj, tak. Wiem, że na kilku uniwersytetach jest jeszcze ta filologia, ale mam
        "pod nosem" jeden z lepszych uniwersytetów i chciałabym tutaj startować. Stąd
        moje pytanie.
        • Gość: icanchange Re: Filologia słowiańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.08, 15:56

no to chyba nie masz wyboru ;) najpierw jedno, potem drugie (lub
          drugie w trakcie). przecież się nie rozdwoisz, a skoro zależy Ci na
          czymś więcej niż język tego drugiego kraju to musisz się poświęcić.
          • Gość: Gall Re: Filologia słowiańska IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.08, 21:20
            we Wrocławiu można zacząć fil. powiedzmy serbską a potem na 2/3 roku zacząć
            chorwacką - przedmioty, które się powtarzają przepisujesz, a całą resztę musisz
            jakoś poukładać, ale u nas jest mnóstwo dwukierunkowców,więc się tym akurat nie
            ma co przejmować :)
            • Gość: Carmen Re: Filologia słowiańska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.08, 23:02
              Słowem, na różnych uczelniach są podobne zasady:)
              Dziękuję bardzo za informacje!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka