Gość: ika787 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.08, 14:45 co o tym kierunku myslicie.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agoy.a Re: gospodarka przestrzenna 18.08.08, 18:35 dostałam się na UEK i bardzo się cieszę. Myślę, że to świetny kierunek dla ludzi mających dobrze rozwiniętą wyobraźnie przestrzenną, oraz mają szerokie zainteresowania przyrodnicze i architektoniczne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gloomy2 Re: gospodarka przestrzenna 19.08.08, 19:42 mysle,ze troche niewiadomy zawod po tym. moja znajoma studiuje w niemczech architekture i oni(gospodarze przestrzenni)maja z nimi niektore zajecia,wiec zawod pewnie w kierunku projektowania/troche moze architektury.kierunek pewnie ciekawy,jak ktos lubi projektowac i planowac. nigdy jednak nie widzialem ogloszenia pracy dla osoby po gospodarce przestrzennej. co nei znaczy,ze ich nie ma wcale,ale mysle,ze szalu z praca po tym nie ma. takie jest moje zdanie,pozdrowiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wanilijka Re: gospodarka przestrzenna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.08, 21:06 niewiadomy zawód to jest filozof :|... Odpowiedz Link Zgłoś
gloomy2 Re: gospodarka przestrzenna 19.08.08, 21:53 chodzilo mi o to,ze nie znam okreslenia zawodu,jaki mozna wykonywac po gospodarce przestrzennej. nie wiem tez,jakie sie ma obowiazki i jaki jest charakter pracy w ogole,bo nigdy nie widzialem ogloszenia dla absolwentow tego kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
n_nicky Re: gospodarka przestrzenna 19.08.08, 23:11 Gospodarka przestrzenna to jeden z nowszych kierunków, modny i popularny. Niestety, z doświadczenia wiem, że do rekrutacji na ten kierunek podchodzi wielu ludzi, którzy nawet nie znają jego nazwy (bardzo dużo ludzi mówi błędnie "geografia przestrzenna") i nie wiedzą czego się po tych studiach spodziewać. Jest to kierunek dość interdyscyplinarny, w planie studiów są zajęcia z geografii, geodezji, rysunku, matematyki, fizyki, chemii, biologii, ochrony środowiska itp. Przez tę interdyscyplinarność tak naprawdę nie wiadomo do końca czym powinien zajmować się specjalista od gospodarki przestrzennej - nie ma uprawnień geodety, nie jest też geografem ani specjalistą od ochrony środowiska... Trzeba mieć taki "zmysł" przestrzenny, mieć w głowie wizję zagospodarowania jakiegoś obszaru/terenu, który wymaga zagospodarowania (zwanego tu rewitalizacją), toteż głównym miejscem pracy ludzi po gospodarce przestrzennej są urzędy miejskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z. Re: gospodarka przestrzenna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 14:08 tak ,uwazam ,ze lepiej studiowac architekture ,architekture krajobrazy lub geodezje.To takie kierunek troche o niczym ,nawpychane mnostwo rzeczy ale nic konkretnego. mowie to jako osoba troche sie tym zajmujaca... Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: gospodarka przestrzenna 20.08.08, 22:37 > (zwanego tu rewitalizacją) ?! Czym się powinien zajmować? Opracowywaniem wszelkiego rodzaju dokumentów o charakterze strategicznym i planistycznym na rzecz urzędów administracji publicznej, szczególnie samorządowej, niekiedy także na rzecz firm i instytucji. Profil studiów na danej uczelni będzie decydował czy w danym przypadku bliżej będzie absolwentowi do projektów urbanistycznych, planów i studiów zagospodarowania przestrzennego, strategii rozwoju jednostek terytorialnych, opracowań ekofizjograficznych i innych analiz środowiskowych, wieloletnich planów finansowych, analiz lokalizacyjnych, programów rewitalizacji, opieki nad zabytkami czy może czegoś jeszcze innego. Jest faktem, że wiele z tych branż ma swoich specjalistów - architektów-urbanistów, geografów, specjalistów ochrony środowiska, zarządzania - ale też nie są to rzeczy, które robi się w pojedynkę, więc zajęcie może się dać znaleźć. A poza tym jest trochę posad urzędniczych, gdzie takie wykształcenie co najmniej nie przeszkadza, choć tu można się zastanawiać, czy do przerzucania papierów studia są w ogóle potrzebne ;) /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś