Dodaj do ulubionych

laptop czy PC ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 18:14
Co preferujecie do użytkowania na studiach, w akademikach ?
Co posiadacie w akademikach ?

Mam własnego PCeta, który jest tylko i wyłącznie mój :D Plus drukareczka i inne badziewia do tego. No i nówka laptop - ale jest siostry i musiałabym znosić przez rok narzekania przez telefon że z jej sprzętu korzystam...

Co się jednak bardziej opłaca? Warto walczyć o tego laptopa (bo wiadomo wygodny itd) czy jednak sobie darować i PC wystarczy ?
Obserwuj wątek
    • kochaj.swoje.zycie Re: laptop czy PC ? 10.09.08, 19:18
      Jak będziesz jeździła często do domu i brała np. projekty na weekend do
      zrobienia, to możesz pożyczyć laptopa. Często ludzie peceta przywożą na jesieni
      i zabierają dopiero na wakacje i nie ma problemu.
    • slonecko_w_balerinkach Re: laptop czy PC ? 10.09.08, 19:20
      Ja mam laptopa.
      Przyznam, jest wygodny.
      Nie muszę non stop siedzieć w jednym miejscu, mogę np położyć się na łóżku.
      Mogę też zabrać go do domu, kiedy chcę./

P.s Laptopa kupiłam sama, za własne pieniądze uzbierane ze stypendiów
      • Gość: asia Re: laptop czy PC ? IP: *.chello.pl 10.09.08, 19:33
        ja mam PC i sobie chwalę ;) komputera nie muszę zabierać ani na uczelnię ani do domu dlatego taki układ mi odpowiada - przywoze komputer i sobie stoi przez caly czas ;) duży monitor, wygodna klawiatura, lepsze parametry - wolę to od laptopa, ale wszystko tak naprawdę zależy od Twoich potrzeb i upodobań
    • Gość: v Re: laptop czy PC ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 19:47
      No ja do domu to dopiero na święta pojadę. Nie stać mnie, żeby sobie tak kursować w te i we wtę...

P.S
      Pierwszoroczniaki nie mają jeszcze żadnych stypendiów, a i nie wszyscy dostają socjalne. Przekroczyłam 3zł kwotę - dochódn a rodzinę wynosi 575zł. Więc socjalnego, czy mieszkaniowego nie dostanę.
      A za naukę dopiero za rok... Poza tym 2500-3000zł, to nie jest mała kwota i ze stypendiów też ciężko uskładać.

Pewnie będę musiała jednak korzystać z PC, no ale nic :) Paramtetry są dobre, więc grafika pójdzie.
      • slonecko_w_balerinkach Re: laptop czy PC ? 10.09.08, 19:55
        Ja kupiłam laptopa firmy Acer za 2000.
        Był też jakiś za 1700.
        Też mi się wydaje, że o jakieś grosze przekroczyłam w tamtym roku kwotę 572zł
        Ale jednak dostałam stypendium specjalne, socjalne, mieszkaniowe i żywieniowe.
        Więc warto się składać.
        Dostałam też z programu PFRON student i student II.
        • Gość: v Re: laptop czy PC ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 20:29
          Tak - tylko teraz są trochę inne wymagania w kompach. I do grafiki go będę potrzebować, więc taki laptop jest w cenie 2500-3000zł.

Więc w zasadzie jak kursować nie będę, to PC mi wystarczy.
          Może uzbieram na laptopa dobrego w przyłości... A to i tak nie najważniejsze...
          • slonecko_w_balerinkach Re: laptop czy PC ? 10.09.08, 22:11
            A z jakiego miasta i gdzie jedziesz na studia, jeśli się mpgę zapytać? :)
          • Gość: steal Re: laptop czy PC ? IP: *.elpos.net 10.09.08, 22:47
            Do grafiki laptop?
      • kochaj.swoje.zycie Re: laptop czy PC ? 10.09.08, 19:55
        Bierz peceta, jak kursować nie będziesz.
      • Gość: ja Re: laptop czy PC ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 14:06
        Ze stypendiów wcale nie tak ciężko.
        Ja kupiłam na Asusa (chyba 3300 kosztował). Wcześniej wziełam kredyt (wyszło, że
        bardziej mi się opłaca kredyt w moim banku niż w banku oferującym raty w danym
        sklepie) i pieniążki które wpływały ze stypendium poszły na spłatę kredytu.
        ;)

Dla mnie laptop to wygoda, mogę zabrać na uczelnię gdy mam jakieś seminarium czy
        coś.
        Ale z reszta... stary desktop (własnie, laptop to też PC. Nawet laptop jest
        bardziej PC niż desktop) i tak już ledwie zipał...
    • n_nicky Re: laptop czy PC ? 10.09.08, 22:51
      Moi współlokatorzy mają peceta z masą dodatkowego sprzętu, bo oboje studiują na
      polibudzie i muszą robić różne projekty, a poza tym on handluje sprzętem
      komputerowym. Oni zapewne nie wyobrażaliby sobie korzystania z laptopów ;)

Ja mam laptopa i za żadne skarby nie zamieniłabym go na większy komputer. Laptop
      jest wygodny, nie zajmuje dużo miejsca, jest cichy, można z niego korzystać w
      różnych miejscach, można go zabrać na uczelnię, gdy zajdzie taka potrzeba (np.
      jakaś prezentacja).
    • hwk88 Re: laptop czy PC ? 10.09.08, 23:17
      A jak to jest w akademiku , jak bede mial PC to strach sie bac go do akademika .
      Ze np. ukradna albo cos wykreca ?????????
      • slonecko_w_balerinkach Re: laptop czy PC ? 10.09.08, 23:35
        To zależy na jakich współlokatorów trafisz ;)
        Bo pokój się zamyka a klucz na portierni zostawia, przynajmniej u mnie.
    • ziemia.ognista Re: laptop czy PC ? 11.09.08, 01:40
      Chyba zależy do jakich celów potrzebujesz.
      Ja używam 12 calowego laptopa i bardzo sobie chwalę - wszędzie mogę go zabrać, mieści się do torebki, nie jest ciężki. No ale też nie korzystam na nim z jakiś wymagających programów - jedynie internet, pakiet office i to praktycznie wszystko co mi potrzebne.
      • hwk88 Re: laptop czy PC ? 11.09.08, 10:35
        Ja jestem( zaczynam :D) na studiach technicznych i napewno bedize kozystac z
        AUTOCAD-a . A to wymagajacy program ,jesli chodzi o sprzet . Tez tak mysle ze to
        zalezy od wspolokatorow , ale chyba idzie sie z nimi dogadac w tych kwestiach . Pzdr
        • Gość: v Re: laptop czy PC ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 11:12
          No ja też będę korzystać z CADa, i zastanawia mnie ten PC.
          Aczkolwiek laptop nówka + świetna karta grafiki, i wiem że da radę w tym programie...
          No nic, poczekam jeszcze.
          I tak zamierzam zhandlować PC to dołożę dużą resztę i kupię laptopa :)

A studiować będę w Warszawie, a jestem z hen daleka...
          • hwk88 Re: laptop czy PC ? 11.09.08, 11:21
            no tak masz racje tylko taki dobry laptop kosztuje w granicach 3500 - 5000 zl a
            ja mam kompa o takich samych parametrach za 1500 zl . Wiec roznica jest . A w
            warszawie gdzie bedziesz studiowac PW czy WAT . Az drugiej strony jak sie w
            akademiku dowiedza ze masz takis sprzet to nie wiem czy dlugo go bedziesz mial .
            Pzdr
            • Gość: xD Re: laptop czy PC ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 11:27
              W moim akademiku są kamery - więc widać kto gdzie wchodzi.
              Poza tym jeden z lepszych akademików - i nawet kradzieże jeszcze się nie zdarzały. Poza tym - inni też mają dobre sprzęty, po cholerę im mój :P

Laptopa mam za 2500zł, nówka, parametry super - oprócz procesora - intel core 2 duo 1,5.
              No i studiujesz na PW, o WAcie za późno pomyślałam.
              No i jestem dziewczyną ;-D
              • hwk88 Re: laptop czy PC ? 11.09.08, 11:34
                Ja Bedę na WACIE . A czy tam sa kamery w akademikach to HGW ale cos je
                remontuja , ulepszaja . Gadalem gosciem z tej uczelni i mowil ze wie tylko o
                jednej kradziezy (laptopa ) podobno dobrego i drogiego .A jesli chodzi o sprzety
                tez mysle ze ludzie maja podobne i mi sie wydaje ze kazdy chce zyc z drugimi
                ososbami w zgodzie . A ten twoj procek troszke slaby :D:D .Ale za 2.2 intel core
                2 duo bys musiala jeszcze z 500 zl dolozyc w laptopie . PZdr
                • Gość: b Re: laptop czy PC ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 11:51
                  No to mówię, że procesor trochę słaby - aczkolwiek laptop nie jest mój tylko siostry, ale ja wybierałam :D Lepszego w tej cenie nie znalazłam. A jej i tak będzie potrzebny do oglądania filmów/pisania na gg/ szukania w internecie/ drukowania. Więc i tak jest o wiele za dobry dla niej. Ale taki wybrałam z myślą o sobie ;-D Najwyżej mi nie pożyczy, ciul :D

O kradzieże się nie martwię, ja biednaj estem, nic mi nie ukradną ;-D
                  • hwk88 Re: laptop czy PC ? 11.09.08, 12:01
                    Hehe :D . Ja mam obawy o kompa tylko , ale mysle ze bedzie gites. PZdr
        • Gość: pani_am Re: laptop czy PC ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.08, 14:30
          autocad jest wymagajacy??!! widac, ze dopiero zaczynasz. Moj chlopak
          codziennie rysuje w cadzie, a do niedawna mial starego kompa,
          jakiegos 8letniego i najnowszy cad chodzil bez problemu.. a teraz
          kupil sobie laptopa za niecale 2tys i jest bardzo zadowolony wiec
          nie opowiadaj glupot
          • hwk88 Re: laptop czy PC ? 11.09.08, 14:41
            Ja tylko słyszałem ze jest wymagający . A jeszcze na nim nigdy nie pracowałem to
            nie wiem :D
            • hwk88 Re: laptop czy PC ? 11.09.08, 15:31
              Patrząc na wymagania najnowszego cada to nie wiem czy twojemu bratu by poszedl
              jak komp ma 8 lat , moj stary ma 5 lat i nawet na minimalne sie nie kwalifikuje
              a obecny jest w sam raz do poprawnego dzialania . Tyle z mojej Strony :D:D
            • Gość: kasia Re: laptop czy PC ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 14:33
              AutoCAD mi śmigał całkiem nieźle na 6-cioletnim desktopie.
              Wymagający to może być Autodesk Inventor ale na pewno nie autoCAD...
          • Gość: ... Re: laptop czy PC ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 14:50
            stary komp nie oznacza beznadziejnego - w stacjonarnym wiele rzeczy można wymieniać.
            Podam przykład - obudowa mojego kompa miała 6 lat, a w środku wszystko nowe. Ale komp stary ;p

I buahaha, kochana - wymagania się zmieniają. Teraz na rynek weszła vista, więc microsoft będzie ładował w nią ile wlezie, stare windowsy pójdą w zapomnienie. A że z tej visty jest przecholera i wymagająca, to druga sprawa. Nowe i dobre kompy są tylko z vistą - więc za rok/dwa wszystkie programy/gry/i inne będą robione tylko pod vistę, co za tym idzie na starych kompach to nie pójdzie. Wobec tego za jakieś 2 lata CADy, i inne nowe programy nie pójdą na takim 'starym kompie jak Twojego chłopaka', więc nie opowiadaj głupot.

Zanim kobieto coś napiszesz, zastanów się tysiąc razy, podowiaduj się, poczytaj, pozapoznawaj się z różnymi rzeczami, artykułami czy innymi pomocami. Możesz też zapytać o opinię informatyków.

Wypowiedziała się : miłośniczka komputerów, studentka WIPu na PW.
            • Gość: pani_am Re: laptop czy PC ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.08, 15:20
              Nie wiem co bedzie za dwa lata, nie znam sie na komputerach, ale
              wiem, ze TERAZ autocad nie wymaga jakiegos super sprzetu na 5tys
              zlotych. Vista jest juz na rynku od jakiegos czasu i nikt z niej nie
              korzysta, wszyscy uzywaja xp, ale nie jestem specjalista i nie wiem
              jak to bedzie. Wiem za to jak jest i wiem, ze do uruchomienia
              autocada i rysowania w nim nie potrzeba super sprzetu i niewiadomo
              jakiej karty graficznej a niektorzy tak tutaj pisali, ze jest to
              bardzo wymagajacy program, co jest bzdura.
              • hwk88 Re: laptop czy PC ? 11.09.08, 15:28
                W pierwszym roku a tymbardziej semestrze to ja wiem ze cada nie bedziemy
                korzystac ale w pozniejszych latach to tak . Ja ide na elektronike i
                telekomunikacje , wiec tym programem sie na bank duzo pobawie . A nawiazujac do
                systemow operacyjnych VISTA niedlugo bedzie podstawowym systemem tak jak teraz
                jest XP , a ten pojdzie w zapomnienie tak jak tu przedmowca , sie wypowiedzial
                na ten temat . PZDR.
                • Gość: jakas Re: laptop czy PC ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 14:44
                  CAD nie jest programem.
                  na EiT autoCADem się zbyt wiele nie pobawisz...
              • Gość: :P Re: laptop czy PC ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 20:47
                Sama jesteś bzdura :D:D:D:D

Praktycznie już 90% informatyków, i 40% zwykłych ludzi używa Visty.
                Dlaczego ? Bo wszystkie najnowsze ( z dobrymi/wystarczającymi parametrami) są sprzedawane z tym oprogramowaniem.
                Vista jest już na rynku od jakiegoś czasu - owszem, ale która wersja. Vistę Betę otrzymałam do rączki 2 lata temu i z niej korzystałam, więc nie pisz że NIKT nie korzysta.
                I nie wszyscy używają XP, bo jest całe mnóstwo osób które używa Linuxa lub innych. Aleś Ty głupia. A mówi się, że na medycznych uczelniach to takie inteligentne i mądre ludzie.

Specjalistą nie musisz być, wystarczy poczytać w internecie.
                A CAD jest wymagającym programem i najnowsza wersja potrzebuje baaaaardzo dobrych parametrów. Więc zanim zaczniesz pie... głupoty to się zastanów i posprawdzaj wieeeele rzeczy.
                • Gość: pani_am Re: laptop czy PC ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.08, 20:55
                  Ty za to jestes bardzo madra, gratuluje i skladam poklony, o pani..

Czy Ty nie rozumiesz, ze ja sie na tym nie znam, co podkreslam juz
                  nie pierwszy raz? Mowie tylko co widzialam a widzialam, ze cad nie
                  jest wymagajacy i chodzi na starym sprzecie. Co do Visty to nie znam
                  nikogo kto by jej uzywal, a wiekszosc znajomych jak kupuje komputer
                  z vista to i tak wgrywa xp. Moze takie super mozgi jak Ty uzywaja
                  visty ale takie glupki jak ja i wiekszosc znanych mi ludzi xp.
                  Pewnie jest tak jak mowisz - nie wiem, nie znam sie.

Nie mam zamiaru juz z Toba wiecej rozmawiac, bo mnie obrazasz
                  • king_rat Re: laptop czy PC ? 14.09.08, 19:55
                    Mowie tylko co widzialam a widzialam, ze cad nie
                    > jest wymagajacy i chodzi na starym sprzecie.

Wszystko zależy od wersji Autocada. Taki Autocad 2004 faktycznie nie jest
                    wymagający, ale już 2009 ma spore wymagania.
                • Gość: pani_am Re: laptop czy PC ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.08, 20:59
                  > Specjalistą nie musisz być, wystarczy poczytać w internecie.

ale po co skoro mnie to nie interesuje? czytalam temat co jest
                  lepsze - laptop czy pc i zobaczylam, ze ludzie przed studiami pisza,
                  ze CAD jest bardzo wymagajacy i musza kupic laptopa za 3500-5000 zl
                  wiec im napisalam, ze to nieprawda.
                • zloty.strzal Re: laptop czy PC ? 11.09.08, 23:02
                  Gość portalu: :P napisał(a):

> Sama jesteś bzdura :D:D:D:D
                  >
                  > Praktycznie już 90% informatyków, i 40% zwykłych ludzi używa Visty.

A skąd ty takie statystyki wzięłaś? Pieprzysz coś.
                • zloty.strzal Re: laptop czy PC ? 11.09.08, 23:08
                  www.vista.pl/artykuly/11510_systemy_operacyjne_i_przegladarki_aktualne_statystyki_17_23_06_2008_.html
                  Wiem, że badanie było prowadzone przez krótki okres czasu, ale myślę, że różnicę
                  widać.

Systemy operacyjne:

1. Windows XP – 88,9% (+0,1%)
                  2. Windows Vista – 7,7%
                  3. Windows 98 – 1,2%
                  4. Windows 2000 – 1,0% (-0,1%)
                  5. Linux – 0,4%
                  6. MacOS X – 0,3%
                  7. Windows ME – 0,2%
                  • Gość: . Re: laptop czy PC ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.08, 10:35
                    Przepraszam - zapomniałam dodać, że to są znane mi osob.
                    Reszta to nie wiem jak jest, mój błąd.

Aczkolwiek osobiście uważam, że vista jest lepsza od xp i bardzo sobie ją chwalę ;-)

No i nawet jeśli - w ogólnej skali visty używa niecałe 8%, to przecież nie można powiedzieć że to jest NIKT, bo jednak znajdzie się ktoś kto tego używa.
                    • hwk88 Re: laptop czy PC ? 12.09.08, 11:11
                      Moze by tak wrocic do tematu co jest lepsze na studiach PC czy laptop. Ja
                      podsumuje , najnowszy cad ma wymagania i na starszych kompach raczej nie pojdzie
                      , a narazie duzo osob korzysta z XP ale jak wiekszosc programow i gier bedzie
                      pisana pod VISte przezuca sie na ten produkt :D. PZDr
                    • Gość: trele Re: laptop czy PC ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.08, 11:36
                      Gość portalu: . napisał(a):

> Przepraszam - zapomniałam dodać, że to są znane mi osob.

Buahahaha! No to faktycznie, małe zapomnienie :D:D Z 90% zrobiło się 7... i
                      jeszcze jedzie na bezczela i sie głupio tłumaczy :D
                    • Gość: pani_am Re: laptop czy PC ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.08, 11:53
                      Ale zgasilo nasza madrale, milosniczke komputerow. Nie trzeba byc
                      znawca, wystarczy poczytac w internecie a dopiero pozniej sie
                      wypowiadac!! (Twoje slowa) Jak ja mowilam o znanych mi osobach a nie
                      o statystykach to sie okazalo ze jestem glupia, a Ty, wielka
                      znawczyni, rzuczasz liczbami jak Ci sie podoba i to jest wtedy ok.
                      Jak uwazasz sie za eksperta to podawaj wiarygodne dane. Wypij sobie
                      szklanke wody, dobrze Ci zrobi:D
                • Gość: jakas Re: laptop czy PC ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 14:45
                  aleś Ty głupi.
                  CAD to nie jest program.
          • zloty.strzal Re: laptop czy PC ? 11.09.08, 14:59
            Gość portalu: pani_am napisał(a):

> autocad jest wymagajacy??!! widac, ze dopiero zaczynasz. Moj chlopak
            > codziennie rysuje w cadzie, a do niedawna mial starego kompa,
            > jakiegos 8letniego i najnowszy cad chodzil bez problemu.. a teraz
            > kupil sobie laptopa za niecale 2tys i jest bardzo zadowolony wiec
            > nie opowiadaj glupot

Najnowszy, czyli który? 2009? A jakie miał parametry starego kompa? A ja widzę,
            że podejście masz mało inżynierskie.

Tutaj
            masz wymagania systemowe dla najnowszej wersji, ale myślę, że spokojnie
            wystarczy Ci wersja z 2004 roku. U mnie na uczelni wszyscy połasili się na
            licencję edukacyjną czy jak to zwą i ściągnęli wersje z 2007, 2008 i trzeba
            pamiętać, żeby zapisywać w starszej wersji, bo w okolicy mało które ksero
            dysponuje takimi nowościami:)
            Generalnie lepszy sprzęt= większy komfort pracy, ale jak idziesz na pierwszy rok
            dopiero, to nie sądzę, żebyście tak szaleli w tym Cadzie, może w drugim semestrze.

A co będziesz studiować?
    • hwk88 Re: laptop czy PC ? 11.09.08, 11:07
      A mam jeszcze pytanie troche z innej beczki do was. Wyczytalem ze na planie
      dydaktycznym mam kursy wyrownawcze z matematyki i fizyki ( wyklady i cwiczenia
      ) tylko nie wiem czy to jest platne czy wlaczone do liczby godzin i przedmiotow
      , czyli za FREE :D:D . Z gory dzieki za konkretne odpowiedzi . PZdr
      • Gość: steal Re: laptop czy PC ? IP: *.elpos.net 11.09.08, 12:18
        Nie wiem jak jest na WAT bo studiuję na PW, ale u nas zajęcia wyrównawcze były
        bezpłatne, a dla osób które napisały słabo maturę nawet obowiązkowe.
        • hwk88 Re: laptop czy PC ? 11.09.08, 12:49
          Dzięki steal za odpowiedz. To pewnie jest tak samo jak na PW . Pzdr
    • Gość: tak... tak... Re: laptop czy PC ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.08, 16:55
      A LAPTOP TO JUZ NIE JEST PC ???

buahahahaha to może już PlayStation?
      Noo chyba, że wszyscy udzielający się tu mają tylko laptopy Maca - lol

Błąd powielony jest w dosłownie kazdym poście wątku.
      • zloty.strzal Re: laptop czy PC ? 14.09.08, 19:49
        Naprawdę szkoda, że nie ma obowiązku logowania się, połowy tych bzdurnych
        komentarzy by nie było.
    • hwk88 Re: laptop czy PC ? 14.09.08, 17:47
      Odezwało się dziecko NEO . Masz racje laptop to tez PC ale jakos nie wyczytałem
      żeby ktos nazwał go inaczej . Tutaj baranie jest dysksia na temat wydajnosci
      PC ( laptopa ) i programu AUTOCAD , o ktorym wy dzieci NEO nigdy nie
      słyszeliscie . A jak ty porownujesz laptopa do PlayStation to jestes zajebisty
      jednym słowem . Jak narazie nie słyszałem o laptopie , ktory doścignał by
      konsole , a o skrzynce zwanej pierwotnie PC tak . A i pozdrawiam NEO-wiczow.
      D::D:D:D
    • king_rat Re: laptop czy PC ? 14.09.08, 20:00
      Skoro masz komputer stacjonarny to zabierz go. Po co masz walczyć z siostrą o
      laptopa? Z czasem sam zobaczysz na ile potrzebny jest Ci laptop i może sobie go
      kupisz.
    • Gość: biegam-na-golasa Re: laptop czy PC ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 12:39
      Ja specjalnie na studia kupiłam laptopa, żeby PC został w domu dla reszty
      rodziny. Ale żałuję, bo jestem na mieszkaniu, więc PC mógłby normalnie sobie
      stać, a rodzinie mogłam zostawić laptopa :P

Zero wygody z nim.

Ale w akademiku to z racji wielkości pokoju raczej wypadałoby mieć laptopa ;)
    • hwk88 Re: laptop czy PC ? 16.09.08, 15:46
      Baranie czytaj :

TU -----------> AutoCAD - program tworzony i rozpowszechniany przez firmę
      Autodesk, wykorzystywanym do dwuwymiarowego i trójwymiarowego komputerowego
      wspomagania projektowania.

LUB TU ---------> pl.wikipedia.org/wiki/AutoCAD

LUB TU --------->www.autodesk.pl/adsk/servlet/index?siteID=553660&id=10481199

A głupi to jest twoj rozum i intelekt w odroznianu slow i pojecia tych slow , do
      podstawowki jezyka sie uczyc i cwiczyc intelekt. IDIOT MULAT :D:D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka