Dodaj do ulubionych

studia bez matury ?????

15.09.08, 14:02
Witam Mam pytanie czy można iśc na studia bez jednego niezdanego egzaminu
maturalnego...a później mature prostu donieść do uczelni np na 2 roku ?? czy
są takie uczelnie prywatne w warszawie ??... będę bardzo wdzięczna za taka
informacje ... pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • hwk88 Re: studia bez matury ????? 15.09.08, 14:17
      Nie ma takiej opcji , kazda wymaga pelnej matury . Czy to prywatna czy publiczna.
    • adziunia Re: studia bez matury ????? 15.09.08, 14:35
      są szkoly policealne gdzie nie trzeba miec zdanej matury ;]
      • hwk88 Re: studia bez matury ????? 15.09.08, 14:42
        Cyli Studium , a studium a studia to roznica .
        • Gość: Redman Re: studia bez matury ????? IP: *.icpnet.pl 15.09.08, 14:49
          Na ASP w Poznaniu kiedyś przyjęli gościa bez matury.
      • Gość: przyjaciel.strach Re: studia bez matury ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.08, 22:24
        Moja koleżanka nie zdała angielskiego rok temu. Jest w Krakowie na ochronie
        środowiska. Nie UJ tylko hmmm, nie pamiętam, ale dzienna, państwowa uczelnia. W
        końcu brana pod uwagę była biologia, więc angielski ich nie obchodził.
        • Gość: grzyby po deszczu Re: studia bez matury ????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.08, 11:51
          Ale jakby nie zdała matury, to chyba nie dostałaby świadectwa maturalnego. Więc jak?
          • Gość: przyjaciel.strach Re: studia bez matury ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.08, 12:54
            Świadectwo było, bo amnestia :P Ahh, ten Giertych ;)
        • yoka1 Re: studia bez matury ????? 19.09.08, 17:35
          rok temu był tzw Giertych,czyli amnestia i faktycznie ludzie dostawali się na kierunki, na których nie uwzględniali przedmiotów (które ktoś oblał).

A teraz nie ma amnestii i raczje to się nie uda.
          • Gość: grzyby po deszczu Re: studia bez matury ????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.08, 12:24
            A rok temu amnestia nie była już zlikwidowana?
            • yoka1 Re: studia bez matury ????? 20.09.08, 16:13
              rok temu (2007) jeszcze istniała. Teraz w 2008 jej nie było w maju
    • Gość: marajka Re: studia bez matury ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 16:10
      Jasne. Może doniesiesz po magisterce? Jeśli ktoś nie zdał na 30%
      czegoś, czegi uczył się 3 lata, to jak ma zdać na 60% coś czego
      będzie się uczył 3 miesiące?
      • suzypl Re: studia bez matury ????? 15.09.08, 18:41
        moja znajoma jest bardzo dobra uczennica...a to ze zjadł ja stres na
        maturze....wiesz czasami bywa...i najlepszym sie trafiają...a dziewczyna nie
        chce tracic roku na studium...wiec nie dziwcie sie dlaczego o to pytam...dzieki
        za wszystkie informacje pozdrawiam...
        • Gość: marajka Re: studia bez matury ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 21:39
          Taa...A świstak siedzi...Maturę można pisać chyba 5 razy, ciekawe co
          zrobi jak będzie mieć 5 egzaminów w sesji i jedną poprawkę? Stres
          stresem. Mozna być dobrym uczniem, przychodzi stres i zamiast 80% ma
          się 60%. Ale nie wmówisz mi, że kogoś świetnie przygotowanego stres
          zniszczył na maturze, która jest łatwa i należy ją zdać na 30%.
          Nie chce tracić roku na studium? To niech nie idzie do studium.
          Lepiej stracić w byle szkołce prywatnej? To już lepiej nauczyć się
          malować paznokcie.
          • suzypl Re: studia bez matury ????? 15.09.08, 23:18
            Gość portalu: marajka napisał(a):

> Taa...A świstak siedzi...Maturę można pisać chyba 5 razy, ciekawe co
            > zrobi jak będzie mieć 5 egzaminów w sesji i jedną poprawkę? Stres
            > stresem. Mozna być dobrym uczniem, przychodzi stres i zamiast 80% ma
            > się 60%. Ale nie wmówisz mi, że kogoś świetnie przygotowanego stres
            > zniszczył na maturze, która jest łatwa i należy ją zdać na 30%.
            > Nie chce tracić roku na studium? To niech nie idzie do studium.
            > Lepiej stracić w byle szkołce prywatnej? To już lepiej nauczyć się
            > malować paznokcie.

sorry ale jakbym zdawała rozszerzoną matematykę to myślę ze też bym nie
            zdała...a gdybyś zobaczyła zadania na oczy...to wątpię czy wiedziałabyś jak
            sie do nich zabrać...niestety o państwowej szkole może dziewczyna
            pomarzyć...postanowiła zmienić przedmiot wiec uważam, że w maju zda...a po za
            tym poprosiłam o informacje na ten temat a nie o głupie komentarze :)) pozdrawiam :)
            • Gość: marajka Re: studia bez matury ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 10:13
              to wątpię czy wiedziałabyś jak
              > sie do nich zabrać...
              Też wątpię. Dlatego nie zdawałam matematyki. Przeciez przedmioty
              wybiera się samemu. Czyli jeśli ktoś wybiera matmę powinien być z
              niej dobry. Zadnych informacji nie uzyskasz, bo jeśli KIEDYKOLWIEK
              widziałaś świadectwo maturalne, to chyba nie zauważyłaś, że jest na
              nim napisane, że ten dokument upoważnia do podjęcia studiów(czy
              jakoś tak).
            • Gość: grzyby po deszczu Re: studia bez matury ????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.08, 12:40
              W tym roku matma była łatwiejsza niż kiedykolwiek, o ile mi wiadomo.
              • Gość: tyui Re: studia bez matury ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 14:37
                Jesteście wredni!
                Chodziłam do świetnego LO (nie pamiętam dokładnie, które miejsce
                zajęło w rankingach, ale było w pierwszej 20stce) i wierzcie mi, nie
                było tam słabych uczniów, a pomimo to znam kilku, którym noga
                podwinęła się na maturze. W szczególności na ustnym z polaka, który
                uchodzi za jeden z najłatwiejszych. To że ktoś oblał, którąkolwiek
                część egzaminu nie oznacza, że jest kretynem, za jakiego wiekszość z
                Was zdaje sę go uważać.
                • Gość: marajka Re: studia bez matury ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 15:17
                  I oto dowód na bezsens rankingów. Musieli miec kupione prace albo
                  naprawdę wredną komisję, bo jak można oblać egzamin z pracy, którą
                  się samemu napisało? Z bibliografii, którą samemu się podało?
                • zloty.strzal Re: studia bez matury ????? 16.09.08, 19:11
                  Gość portalu: tyui napisał(a):

> Jesteście wredni!
                  Och, och.
                • Gość: kay Re: studia bez matury ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 20:17

Gość portalu: tyui napisał(a):

> Jesteście wredni!
                  > Chodziłam do świetnego LO (nie pamiętam dokładnie, które miejsce
                  > zajęło w rankingach, ale było w pierwszej 20stce) i wierzcie mi, nie
                  > było tam słabych uczniów, a pomimo to znam kilku, którym noga
                  > podwinęła się na maturze. W szczególności na ustnym z polaka, który
                  > uchodzi za jeden z najłatwiejszych. To że ktoś oblał, którąkolwiek
                  > część egzaminu nie oznacza, że jest kretynem, za jakiego wiekszość z
                  > Was zdaje sę go uważać.

Kilka uwag:

1) Nie wiem, jaka była metodologia tego rankingu, ale radziłabym się nim więcej
                  nie sugerować.

2) Matura z matematyki polega na tym samym, co każda inna - na opanowaniu
                  materiału, który jest w podręczniku. Jeśli dla kogoś 3 podręczniki w 3 lata to
                  za dużo, to faktycznie nie powinien porywać się na studia na wyższej uczelni.

3) Żeby nie zdać egzaminu ustnego z języka polskiego, trzeba być niezłym matołem
                  albo przekombinować z kupowaniem pracy - bo jak inaczej oblać egzamin, na którym
                  sam wybierasz temat, masz na przygotowanie się do niego cały rok i na dodatek
                  określasz dokładnie, z jakiej literatury mają cię pytać? No prościej się nie da.

4) I co do 'dobrych, skrzywdzonych uczniów' - jeśli ktoś nie umie opanować
                  nerwów to ten fakt również świadczy o jego predyspozycjach do studiowania, a
                  właściwie ich braku - prawda? Po co dręczyć biedaczkę przez kolejnych kilka lat
                  stresem znacznie większym niż ten maturalny?

Tak, jestem wredna.
                  Chociaż niektórzy określają to eufemistycznie mianem 'szczerości'.
                  • Gość: sam Re: studia bez matury ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 10:10
                    jedni nazywają cię szczerą, inni wredną cipą:) ja wybieram to drugie.
                • Gość: grzyby po deszczu Re: studia bez matury ????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.08, 12:40
                  Sorry, ale napisać tą matmę na 30% na prawdę nie było ciężko. Już bardziej
                  jestem w stanie zrozumieć oblanie tego polskiego ustnego (komisje mogą być na
                  prawdę różne) niż matematyki (którą się samemu wybiera jak na razie).
                  • Gość: grzyby po deszczu Re: studia bez matury ????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.08, 12:41
                    Oj przepraszam miało być "tę matmę" :)
                  • Gość: marajka Re: studia bez matury ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 13:37
                    A ja polskiego nie rozumiem. Sam wybierasz temat, książki, nawet
                    strony opracowań! Jeśli sam przygotujesz pracę, to jak możesz oblać?
                    W komisji aż 3 osoby są tak wredne i niedobre?
                    • Gość: rasia Re: studia bez matury ????? IP: *.chello.pl 17.09.08, 16:30
                      2.
                      najczesciej ulewa sie pracę, bo jest nie na temat. przykłady z życia? kumplowi
                      źle nauczycielka przepisała temat i zamiast 'powieściopisarzy' miał 'pisarzy'.
                      • Gość: marajka Re: studia bez matury ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 17:50
                        Pani nauczycielka mu deklarację maturalną wypełniała??? Co znaczy
                        źle przepisała?
                    • Gość: przyjaciel.strach Re: studia bez matury ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.08, 22:30
                      Ja miałam pytania KOMPLETNIE nie związane z moim tematem tylko pytania o
                      SZCZEGÓLIKI z "Potopu". Owszem, był w mojej literaturze, ale znałam treść
                      książki, a dokladniej skupiałam się tylko na aspekcie mojej pracy.

Kiedy usłyszałam "Co powiedział X. do Y., gdy się pierwszy raz spotkali tam i
                      tam?" to powiedziałam "Nie wiem." I tak jeszcze parokrotnie. Potem dwa-trzy
                      pytania dotyczące stricte mojego tematu. 50%. Nie dziwię się, że ktoś z taką
                      komisją mógł nie zdać.

Pytała tylko przewodnicząca, dwie pozostałe panie ani mru mru.
                      • Gość: marajka Re: studia bez matury ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 12:30
                        Biedactwo. Ale wpisałaś Potop do bibliografii? Więc co w tym
                        dziwnego, że spytali? Chcieli sprawdzić czy czytałaś. Wpisując jakąś
                        pozycję do bibliografii, musisz ją znać! Nie pytali chyba z
                        Ferdydurke, jeśli nie wpisałaś?
    • Gość: stypendysta Re: studia bez matury ????? IP: *.173.27.192.tesatnet.pl 15.09.08, 20:43
      Tego nhie ma nawet na Wyższych Szkołach Zaawansowanych Technologicznie Metod Przepiórkologii Stosowanej - na Niestosowanej zapewne rozmaicie bywa.
    • tamta_z_lewej Re: studia bez matury ????? 16.09.08, 14:17
      A sierpniową poprawkę ta Twoja "koleżanka" przespała czy stres ją zjadł dwukrotnie?
      • dib00 Re: studia bez matury ????? 16.09.08, 19:23
        tamta_z_lewej - o to samo pytałam ją na forum "o maturze" (dała tam ten sam
        temat). Ciągle czekam na odpowiedź :)
        • agatazieba Re: studia bez matury ????? 16.09.08, 22:18
          takie są tam szkółki, które nie mają chętnych i one przyjmują na rok
          zrowy bez matury - przygotowujący do studiów, a jak zdasz maturę, to
          idziesz na pierwszy rok już na studia. nie wiem dokładnie jak to
          działa.
        • tamta_z_lewej Re: studia bez matury ????? 16.09.08, 22:52
          Bo właśnie sądzę że albo Pani autorka nam tu serwuje jakąś prowokację albo w
          ostatniej chwili się obudziła z ręką w nocniku, jak już wszystkie inne
          koleżaneczki jednak gdzieś na studia idą... ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka