Dodaj do ulubionych

studia: Budownictwo vs. Inżynieria środowiska

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.09, 18:54
Chciałbym studiować któryś z tych kierunków,przeglądałem plan zajęć
na stronach uczelni ale nie wiem jak te studia wyglądają w praktyce
więc mam pare pytań do studentów:
1.Czy oba kierunki są aż tak ciężkie?(tak słyszałem)
2.Ile jest chętnych na miejsce lub po prostu czy łatwo się dostać?
3.Jak dużo czasu poświęcacie na nauke w czasie roku, po zajęciach?
(nielicząc sesji)
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • eda-mg Re: studia: Budownictwo vs. Inżynieria środowiska 17.03.09, 19:25
      Gość portalu: fis napisał(a):

> 2.Ile jest chętnych na miejsce lub po prostu czy łatwo się dostać?

kurcze- dostać się to może nie jest tak tragicznie trudno, ale weż
      sie utrzymaj to już masz duzy sukces:)
      • Gość: fis Re: studia: Budownictwo vs. Inżynieria środowiska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.09, 19:43
        o to również chciałem zapytać,słyszałem że ciężko sie utrzymać na
        budownictwie dużo łatwiej na inzynierii środowiska,niewiem czy ma to
        duzo wspólnego z prawdą
    • lstiti Re: studia: Budownictwo vs. Inżynieria środowiska 17.03.09, 20:46
      > 1.Czy oba kierunki są aż tak ciężkie?(tak słyszałem)

Nie, nie są. Są po prostu czasochłonne.

Ostatnio media szeroko informowały, że inżynierów w branży budowlanej brakuje,
      przez co obecnie jest więcej chętnych na miejsce co utrudnia dostanie się.

> 3.Jak dużo czasu poświęcacie na nauke w czasie roku, po zajęciach?
      > (nielicząc sesji)

Sporo, głównie ze względu na projekty.
      • Gość: fis Re: studia: Budownictwo vs. Inżynieria środowiska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.09, 21:28
        A jaki jest poziom matematyki i fizyki? jestem z nich dobry ale
        obawiam się że na studiach moge nie dać rady, zastanawiam się
        również nad studiowaniem matematyki/fizyki gdybym nie dostał sie na
        budownictwo/inzynierie srodowiska matematyka lub fizyka teoretyczna
        wydaje sie zresztą duża łatwiejsza od budownictwa
        Czy projekty są skomplikowane?
        • lstiti Re: studia: Budownictwo vs. Inżynieria środowiska 17.03.09, 22:13
          jestem z nich dobry ale
          > obawiam się że na studiach moge nie dać rady, zastanawiam się
          > również nad studiowaniem matematyki/fizyki

Obawiasz się, że nie dasz sobie rady z matematyką i fizyką i jednocześnie
          chciałbyś studiować matematykę lub fizykę?

> Czy projekty są skomplikowane?

Niektóre są. Ale tym się nie martw. Na pierwszym roku nie ma trudnych projektów.
          Na pierwszym roku męczą ludzi analizą i wytrzymką.
          • zloty.strzal Re: studia: Budownictwo vs. Inżynieria środowiska 17.03.09, 22:31
            Wytrzymałość na pierwszym roku? Paanie, gdzie tak?
            • lstiti Re: studia: Budownictwo vs. Inżynieria środowiska 17.03.09, 23:06
              > Wytrzymałość na pierwszym roku? Paanie, gdzie tak?

No dobra, niech będzie, że na drugim. Jakoś mam już to w dupie :)
          • Gość: fis Re: studia: Budownictwo vs. Inżynieria środowiska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.09, 23:28
            Obawiasz się, że nie dasz sobie rady z matematyką i fizyką i
            jednocześnie
            > chciałbyś studiować matematykę lub fizykę?

matematyka/fizyka wydaje mi się łatwiejsz od budownictwa bo na
            budownictwie/IŚ oprócz matematyki jest wiele innych przedmiotów
            • zloty.strzal Re: studia: Budownictwo vs. Inżynieria środowiska 17.03.09, 23:40
              A na matematyce myślisz, że masz tylko przedmiot "matematyka" przez 5 lat studiów?
              • Gość: fis Re: studia: Budownictwo vs. Inżynieria środowiska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.09, 21:38
                A na matematyce myślisz, że masz tylko przedmiot "matematyka" przez
                5 lat studi
                > ów?

a co jeszcze??
                • zloty.strzal Re: studia: Budownictwo vs. Inżynieria środowiska 23.03.09, 21:45
                  www.bip.nauka.gov.pl/bipmein/redir.jsp?place=galleryStats&id=2381
            • Gość: belial Re: studia: Budownictwo vs. Inżynieria środowiska IP: *.aster.pl 24.03.09, 08:19
              > matematyka/fizyka wydaje mi się łatwiejsz od budownictwa bo na
              > budownictwie/IŚ oprócz matematyki jest wiele innych przedmiotów

budownictwo to jeden z prostszych kierunków, wymagający w 90% znajomości
              matematyki na poziomie dwóch działań + i *, matematyka jest merytorycznie
              cięższa nie mówiąc już o fizyce...
    • Gość: fis Re: studia: Budownictwo vs. Inżynieria środowiska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.09, 23:31
      Do studentów :) który przedmiot uważacie za najtrudniejszy? Więcej
      jest matematyki czy fizyki?
      • niewiem_niemam Re: studia: Budownictwo vs. Inżynieria środowiska 17.03.09, 23:49
        Czystej matematyki jest 5 semestrow, czystej fizyki 1. Jesli chodzi o przedmioty zw. z matematyka,to sa metody numeryczne,matematyka dyskretna, elektroniczne techniki obliczeniowe,rachunek tensorowy, rachunek wariacyjny, teoria niezawodnosci etc.etc. Fizyka w zasadzie wystepuje pod roznymi postaciami przez 5 lat studiow w przypadku gdy wybierzesz specjalnosc: konstrukcje,na innych jest tego mniej. Dojdzie mechanika teoretyczna,wytrzymalosc materialow,mechanika budowli,mechanika płynów,mechanika gruntów, dynamika budowli,teoria sprezystosci i plastycznosci plus masa laborek. Potrzebne ci to bedzie,zeby moc cokolwiek zaprojektowac na takich przedmiotach jak konstrukcje stalowe,żelbetowe,drewniane,struno i kablobetonowe,mostownictwo,budowle podziemne i wiele innych.... mnostwo tego jest. Przecietnie wypadalo po 4-5 projektow na semestr. Jedne mniejsze inne mega kobyły,oczywiscie w miedzyczasie koło za kołem :) Zycze wytrwalosci:) U mnie na 300 przyjetych na 1 rok do piatego dotarlo ~60-70 os. Reszta na dziekankach albo w ogole wylecieli i rzucili te studia.
      • lstiti Re: studia: Budownictwo vs. Inżynieria środowiska 17.03.09, 23:50
        >który przedmiot uważacie za najtrudniejszy?

Nie ma najtrudniejszego przedmiotu. Każdy jest inny i mniej lub bardziej wymagający.

Więcej
        > jest matematyki czy fizyki?

Budownictwo opiera się na prawach fizyki. Matematyka jest tylko narzędziem.

• Gość: steal Re: studia: Budownictwo vs. Inżynieria środowiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 02:48
          > Budownictwo opiera się na prawach fizyki. Matematyka jest tylko narzędziem.
          Jak na większości kierunków na poli.
    • dystansownik Re: studia: Budownictwo vs. Inżynieria środowiska 18.03.09, 18:34
      > 1.Czy oba kierunki są aż tak ciężkie?(tak słyszałem)

Zależy gdzie. Ogólnie inżynieria środowiska jest uznawana za łatwiejszą (co
      wcale nie znaczy łatwą). W praktyce oba kierunki są bardziej pracochłonne niż
      trudne.
      Odnosząc się do budownictwa to kto wybiera te studia, bo myśli, że łatwo się
      dostanie, utrzyma, znajdzie pracę i będzie kosił grubą kasę to zwykle odpada na
      pierwszym roku. Niestety mało kto wybierając studia orientuje się, że zrobienie
      magistra to 5 lat ciężkiej pracy, a potem jeszcze 2-4 kolejne to praca na
      uprawnienia.

Też zależy gdzie. Ogólnie na budownictwo jest jakieś 2-3 osoby na miejsce. Na
      inżynierie środowiska między 1-2. Teraz coraz więcej osób to wybiera po
      medialnej propagandzie jak to inżynierów brakuje. Oczywiście nikt nie wspomina
      już o tym, że studenci ostatnich lat mają problemy ze znalezieniem pracodawcy,
      który ich będzie chciał przyjąć na praktykę.

> 3.Jak dużo czasu poświęcacie na nauke w czasie roku, po zajęciach?

Zależy od tego ile chcesz poświęcić. Znam takich co poświęcają cały wolny czas i
      mają świetne wyniki na studiach i znam takich, którzy poświęcają średnio dużo
      czasu, byle się utrzymać bez względu na wyniki.
    • Gość: gabem Re: studia: Budownictwo vs. Inżynieria środowiska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.09, 20:36
      Wybierz lepiej architekture, mniej sie namęczysz(studia są lajtowe i
      luźne)a kase po ich skończeniu będziesz miał większą. I pewniejszą
      prace
      • Gość: miras Re: studia: Budownictwo vs. Inżynieria środowiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.09, 21:48
        fizyka jako tako na wiekszosci uczelni trwa 1, max 2 semestry i jest jednym z
        prostszych przedmiotow na budownictwie, jest to po prostu rozszerzony materiał z
        liceum. matematyka 2-3 semestry, początkowo analiza, oczywiscie przyklady
        nieporownywalnie trudniejsze niz w szkole sredniej, pozniej juz same nowosci->
        funkcje cyklometryczne, macierze, l. zespolone, całki, geom. analityczna itp. O
        wiele, wiele, wiele trudniejsze i bardziej czasochłonne są przedmioty typu
        mechanika, wytrzymałość (2, 3 semestr), pozniej mechanika gruntow , mechanika
        budowli <- na tym odpada wiekszość, a ci ktorzy zdają to bo zgapili na
        egzaminach, to odpadaja nieco pozniej :D kazdy kolejny przedmiot w zasadzie
        wymaga znajomości poprzednich , bo sie inaczej nie ruszy.

pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka