Dodaj do ulubionych

staz vs. praktyka

27.03.09, 10:22
Czym sie rozni jedno od drugiego? Skladalam podanie o staz/praktyke
(jakkolwiek to sie nazywa) i musialam wybrac opcje, o ktore z tych dwoch mi
chodzi. W CV sobie wpisalam staz, bo to jest slowo, ktore bardziej mi pasuje.
Po angielsku jest tylko jedno okreslenie: internship, po niemiecku Praktikum i
nie ma jakistam podzialow - moglby mnie ktos oswiecic jaka jest dokladnie
roznica miedzy tymi dwoma pojeciami w j. polskim?
Obserwuj wątek
    • Gość: Bianka Re: staz vs. praktyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.09, 10:44
      Z tego co się orientuje, wygląda to tak:

a) staż = uzgadniasz z firmą, że przyjmują Cię do pracy (na staż), za którą to
      zapłaci urząd (ok 470 zł miesięcznie); warunek 1: nie możesz być studentem
      dziennym; warunek 2 (chyba): nie możesz mieć ukończonych 26 lat

b) praktyka - może być bezpłatna albo płatna; jeśli jest płatna płaci za nią
      pracodawca

Problem z tym, że pracodawcy sami mylą te pojęcia.... :///
      • mary_an Re: staz vs. praktyka 27.03.09, 10:47
        ooo to wszystko powypelnialam w takim razie zle... no ale coz, moze nikt nie
        zauwazy. tak czy tak dzieki za odpowiedz, juz przynajmniej cos wiecej rozumiem

ale wlasciwie czemu konkurs grasz o staz nazywa sie w takim razie grasz o staz a
        nie grasz o praktyki????????????
        • Gość: Aga Re: staz vs. praktyka IP: *.chello.pl 27.03.09, 11:24
          > ale wlasciwie czemu konkurs grasz o staz nazywa sie w takim razie
          grasz o staz a nie grasz o praktyki????????????

Żeby się rymowało.
          • konfiturka89 Re: staz vs. praktyka 27.03.09, 17:37
            Za staż dostaje się teraz ok. 670zł/mc.

W większości urzędów pracy jest taki wymóg, aby pracodawca po zakończeniu stażu
            zatrudnił na kilka miesięcy tego stażystę.
    • beatrycze123 Re: staz vs. praktyka 31.03.09, 07:05
      E tam, piszecie o stazu z uzrędu pracy. Często firmy rozróżniają miezy stażem a
      praktyką na zasadzie: na staż biezremy nieco starsze osoby (4-5 rok) i iecej im
      płacimy. Szczerze mówiąc nie widziałam nigdy by ktoś w ogłoszeniach o pracę
      zachęcał do takiego stażu z urzedu- jeśli pozyca jest reklamowana, to płaci
      pracodawca.
      • Gość: Adamus Re: staz vs. praktyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 17:35
        Heh, nie zawsze. Jedna z miejscowych firm, która prezentowała się na dniach
        karier u mnie, zapraszała na płatny staż. Po dosyć długiej i wymagającej
        rekrutacji okazało się, że staż muszę załatwić sobie sam z urzędem. No ale
        studiuję dziennie, więc niewypał. Zależało mi jednak na nabyciu doświadczenia w
        tej branży i szkoda było czasu poświęconego na rekrutacje, więc zgodziłem się na
        darmowe praktyki... Dostałem jedynie kasę na zwrot dojazdów, bo daleko
        mieszkałem. Pracowałem tak 3 miesiące - była to w zasadzie rodzinna firma,
        roboty dużo. Po mnie przyszła kolejna osoba z tejże rekrutacji, kolejny student
        dzienny, na bezpłatną praktykę - wiem, bo ostatni tydzień pracowaliśmy razem i
        musiałem ją wdrożyć w swoje obowiązki.

Wątpię czy ktokolwiek był tam na tym płatnym stażu. W końcu jedynym sposobem
        aplikowania było zdanie testu podczas Dni Karier. Wątpię czy jakiś student
        zaoczny przyszedł rano w środku tygodnia na test :)

Uważam, że wielu pracodawców, zwłaszcza miejscowych, specjalnie używa słowa
        staż... żeby zwabić ludzi... a potem sorry, nie może Pan, bo studiuje Pan
        dziennie, no chyba że za free. Zauważcie, że renomowane międzynarodowe firmy
        (np. tzw. Wielkiej Czwórki) zapraszają na płatną praktykę - a nie staż! i
        opłacają taką praktykę z własnej kieszeni w wysokości 3-4krotności wynagrodzenia
        za staż.
    • Gość: Adamus Re: staz vs. praktyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 17:37
      "Czym sie rozni jedno od drugiego? Skladalam podanie o staz/praktyke
      (jakkolwiek to sie nazywa) i musialam wybrac opcje, o ktore z tych dwoch mi
      chodzi. W CV sobie wpisalam staz, bo to jest slowo, ktore bardziej mi pasuje. Po
      angielsku jest tylko jedno okreslenie: internship, po niemiecku Praktikum i nie
      ma jakistam podzialow - moglby mnie ktos oswiecic jaka jest dokladnie roznica
      miedzy tymi dwoma pojeciami w j. polskim? "

W takim wypadku najbedzieczniej jest napisać staż lub płatna praktyka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka