Gość: sakh IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.09, 23:52 FiR Ekonomia to kierunki bez przyszłosci,wiem bo skończyła.Dziś tylko akademie medyczne gwarantuja prace i dobra polibuda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ania Re: nie studiujcie tego IP: *.dolsat.pl 15.05.09, 09:21 too late, już podjęłam decyzję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autorzyna Re: nie studiujcie tego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 09:41 kierunki popularne, szczegolnie z jakas nieciekawa specjalizacja, ktora jest na kazdej uczelni, maja to do siebie, ze ciezko po nich znalezc prace w zawodzie :( :( :( jak ktos jest dobry i interesuje sie tym, to jakies szanse ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik socjalny Re: nie studiujcie tego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 12:36 raczej nie stduiujcie socjologii politologii kulturoznawstwa i pedagogiki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: nie studiujcie tego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.09, 14:21 Przesadzasz, te kierunki skonczone na dobrej panstwowej uczelni tej sie licza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bq Re: nie studiujcie tego IP: *.sgh.waw.pl 15.05.09, 16:00 no cóż...pewnie kandydatka na SGH stara się wystraszyć potencjalnych uczestników "wyścigu szczurów" na Wielkiej Różowej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autorzyna Re: nie studiujcie tego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 17:41 to takie skuteczne i przekonywujace. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnytekiero Re: nie studiujcie tego 15.05.09, 20:05 Niestety musze sie zgodzic z ta opinia. W liceum przez 3 lata bylem zagrozony z matmy a teraz?? Teraz mam stypendium,oczekiwalem czegos bardziej ambitnego... wiekszosc z mojego roku nie zdawala matmy na maturze,nawet tej podstawowej,a opinie jakie zdazylem przeczytac na tym forum jakie to FiR wymagajace i trudne mozna wlozyc miedzy bajki. Mieszkam z kumplem, ktory jest na 4 roku polibudy na stancji i widze ile gosc musi sie napracowac, zrobic projektow itp. Po prostu widac realne efekty jego pracy. Zaczynam zazdroscic mu,ze na czyms sie zna. Obecnie jestem na drugim roku i zaczynam myslec czy nie olac tego badziewia i pojsc na cos bardziej konkretnego na politechnice. Zarzadzanie i rachunkowosc moge zrobic pozniej na podyplomowce, jesli w ogole bedzie mi to do szczescia potrzebne. Tylko szkoda mi tych 2 lat teraz... ech.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --- Re: nie studiujcie tego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.09, 01:08 idź, idź przy takich solidnych podstawach z matmy, o jakich piszesz polibuda stoi przed Tobą otworem;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik socjalny Re: nie studiujcie tego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.09, 10:29 ja juz skończyłam studia- piszę ku przestrodze Odpowiedz Link Zgłoś
czarnytekiero Re: nie studiujcie tego 16.05.09, 11:26 Zastanawiam sie czy dam radę, zdaje sobie sprawe ze czeka mnie duzo pracy,ale lepsze to niz obecne nicnierobienie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez roznicy Re: nie studiujcie tego IP: *.mikolow.net 16.05.09, 12:57 Wydaje mi się, że lepiej skończyć ekonomię czy finanse niż kulturoznawstwo/pedagogikę/politologię - oczywiście jeśli chodzi o szanse na znalezienie później pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnytekiero Re: nie studiujcie tego 16.05.09, 13:36 Mozliwe,nie wiem. Wiem tylko,ze w przypadku kierunkow ekonomicznych wiedza jest raczej ogolna i latwa do przyswojenia przez przecietnie rozgarnietego obywatela. Osobiscie dochodze do wniosku,ze chyba lepiej studiowac cos konkretnego (kierunek techniczny czy wspomniane nawet przez ciebie kulturoznawstwo) i zrobic podyplomowke z zarzadzania czy rachunkowosci. Czuje ze wtedy mialbym szanse na rozkrecenie jakiegos konkretnego biznesu,bo mialbym konkretna wiedze,a nie pitu pitu na ktore sam nieopatrznie sie skazalem (FiR).... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez roznicy Re: nie studiujcie tego IP: *.mikolow.net 16.05.09, 14:29 A jaki biznes chciałbyś rozkręcić po kulturoznawstwie? :D Ja pozostanę przy swoim zdaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnytekiero Re: nie studiujcie tego 16.05.09, 15:33 Nie wiem jaki biznes po kulturoznawstwie,ale mam wrazenie,ze ten kierunek daje wieksze mozliwosci niz obłe kierunki ekonomiczne (na jeden z nich niestety sam sie skazalem). Liczy sie pomysl i wiedza,zeby moc go zrealizowac. Obecnie nawet wyprodukowanie guzika do spodni wymaga wiedzy technicznej a ja i wiekszosc ludzi z ktorymi studiuje takiej nie posiadam (tzn. zadnej technicznej,za to spory zasob ogolnej - watpie jednak czy to cokolwiek znaczy w dzisiejszym swiecie). Szczerze,moze nie powinienem o tym mowic,ale ludzie z mojego kierunku w przewazajacej wiekszosci nie posiadaja zadnych zainteresowan. To co zauwazylem to chec szybkiej kasy (bo uwierzyli uczelnianemu marketingowi), imprezy,ploteczki itp,a jesli juz zdarzy się wyjątek (raz na 100) to jest to jakas malo prestizowa dzialalnosc w organizacjach pozarzadowych itp). Czuje,ze sie marnuje na uniwerku ekonomicznym... (nie bede podawal ktorym,zeby mnie zaraz towarzystwo nie zlinczowało:) Odpowiedz Link Zgłoś
ratyzbona Re: nie studiujcie tego 16.05.09, 16:02 a po co w ogóle studiować? ekonomia nie dobra finanse nie dobre, prawo nie dobre wszystkie socjologie politologie kulturoznastwa i nauki polityczne nie dobre. Geografia , historia, matematyka czy fizyka - tylko dla marniej opłacanych przyszłych nauczycieli, polonistyka dla zdesperowanych panienek, europeistyka dla tych co nie dostali się gdzie indziej, filologie jeszcze ujd~ą ale pod warunkiem że egzotyczne. Polibuda jak najbardziej ale też tylko kilka kierunków i też niekoniecznie znajdzie się po nich pracę bo przecież kiedyś zapotrzebowanie na technicznych się skończy ( zwłaszcza jeśli zwiększy się tam ilość studentów). E tam darujcie sobie studia i idźcie posiedzieć w piwnicy może jakiś nowy komputer wymyślicie Odpowiedz Link Zgłoś
czarnytekiero Re: nie studiujcie tego 16.05.09, 16:23 Wlasnie mam wrazenie,ze na technicznych chcac nie chcac zawsze bedzie popyt, bo pomimo kampanii w mediach nie rosnie liczba studentow kierunkow technicznych. Co wiecej, studia zaczynaja teraz roczniki z nizow demograficznych, ktore wybieraja kierunki lajtowe (np. FiR,ekonomia, socjologia itp itd). Te dane nie sa z sufitu i dostepne sa w internecie. Wystarczy poszperac. Inna sprawa jest taka,ze absolwent takiego kierunku z powodzeniem znajdzie prace w zawodzie zagranica, a czy ja po FiR odnajde sie w obcym kraju? Byc moze w Tesco przy ukladaniu towaru. Sorry za szczerosc,ale mam po prostu powazne watpliwosci. Po prostu uczelnia nie wymaga za duzo na moim kierunku i czuje,ze sie marnuje. PS. Nie napisalem,ze kulturoznawstwo "be" czy polonistyka,czy filologia - wiecej,uwazam ze sa bardziej konkretne i wartosciowe niz kierunki ekonomiczne. Wystarczy,ze taka polonistka zrobi podyplomowke z zarzadania i bedzie miala duzo wieksze szanse na rynku np. wydawniczym niz ktokolwiek po 5 letnich studiach ekonomicznych z prostego powodu: posiada konkretną wiedzę:) Z tym komputerem w piwnicy to dobry pomysl,szkoda ze nie mam pojecia z ktorej strony do tego sie zabrac:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Re: nie studiujcie tego IP: 80.48.227.* 16.05.09, 17:04 Bo wiedza to tez produkt, tak jak w supermarkecie. Jest wielki wybor (uczelni i kierunkow) ale tylko niektore rzeczy sa warte uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
vfib Re: nie studiujcie tego 16.05.09, 22:48 Bardzo fajnie napisane. Dokładnie tak jest, są towary masowe i są te z wyższej półki :-))) Gość portalu: anty napisał(a): > Bo wiedza to tez produkt, tak jak w supermarkecie. Jest wielki wybor > (uczelni i kierunkow) ale tylko niektore rzeczy sa warte uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAETZ Re: nie studiujcie tego IP: *.hor.ucl.ac.uk 17.05.09, 17:16 Człowieku, nie bądź śmieszny! Biznes, to się zakłada bez żadnych studiów i żadnych studiów nie potrzeba do jego prowadzenia! Podyplomówkę z zarządzania? "konkretny" kierunek? Jesteś cholernie niezdecydowaną osobą! Jak nie wiesz co ze soba zrobić, to nie mąć w głowie innym! Chcesz założyć biznes, to go załóż, studiów do tego nie musisz mieć. Nie podoba Ci się na firze, to się do jasnej cholery przenieś! Takie są właśnie skutki nieprzemyślanych decyzji. "Źle wybrałem, mi się nie podoba, to niech inni też nie idą". To są studia dla ludzi zainteresowanych tematem, których celem jest poszerzenie widzy ogólnej w danej dziedzinie - przygtowanie, czy raczej wstęp do prawdziwej nauki, którą otrzymasz już w pracy, a nie to legendarne już "coś konkretnego". Zmień coś w swoim życiu na lepsze jak Ci się tak nie podoba. Jak ktoś idzie na studia, "bo trzeba", to tak się to potem kończy i nawet najlepsza polibuda nie pomoże. Swoją drogą politechniki mają na razie ogromne problemy z przyciąganiem najzdolniejszych licealistów. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnytekiero Re: nie studiujcie tego 17.05.09, 17:34 Nie pusz sie tak bo sie oslinisz facet. Rozumiem,ze jestes tak obyty po ekonomii i dlatego wyjechales zagranice? W Polsce pracy nie bylo? Czy moze marne zarobki? A moze mi opowiesz o tym,ze nie miales znajomosci?:) Opisalem sytuacje jaka ma miejsce na moim kierunku i posrod znajomych ktorzy studiuja ekonomie. To,ze tobie cos sie nie podoba,to juz nie moja broszka:) Ludzie tutaj sa wyjatkowo przecietni,za to z przekonaniem (podobnie jak sporo postow na tym forum) ze wszyscy na nich czekaja z otwartymi rekami. Rozumiem,ze na ciebie nie zaczekano (albo jeszcze nie teraz) i dlatego emigrowales:) Dociagne do konca FiR ale bede probowal czegos jeszcze,moze informatyka. Z tym,ze politechniki maja problem z przyciagnieciem najzdolnieszych licealistow to chyba tez gruba bajka z twojej strony. Z mojej klasy licealnej wszyscy rozsadni,zdolni, ktorzy kumali matme i nie byli nigdy zagrozeni (jak np. ja:) poszli na politechnike - informatyka,telekomunikacja,budownictwo. Oczywiscie poszli i tacy ktorzy mieli problemy z matma. Ja nie mialem odwagi i wybralem FiR. Tylko zauwazam jedno - jesli na politechnikach wywalaja po pierwszym czy drugim roku i zostaja Ci ktorzy powinni zostac to w takim razie co sie dzieje na firze czy ekonomii, gdzie takich jak ja dyletantow matematycznych jest mnostwo?? Co gorsza,przepuszcza sie ich dalej!:) I to jest wlasnie hit:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: de.de Re: nie studiujcie tego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.09, 16:11 I maturzyści dalej chcą to studiować, dziś absolwent liceum z maturą z matematyki nie złoży dokumentów na politechnike tylko właśnie na FiR albo ekonomie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnytekiero Re: nie studiujcie tego 17.05.09, 17:23 Dziwne,bo w mojej grupie dziekanskiej mature z matmy zdawaly moze ze 3 osoby:) Ludzie nie siejcie propagandy. Rozumiem,ze czesc z was boli to,co napisalem. Ja uwazam ekonomie i fir za kierunki bardzo przecietne jesli chodzi o wymagania podczas studiow. Jestem tu juz drugi rok i zaliczam wszystko jak leci bez wiekszych przeszkod. Najwiecej krzycza ci ktorzy chca cieszyc sie dobra opinia i miec szacunek a jednoczesnie najmniej umia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autorzyna Re: nie studiujcie tego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 19:01 a co was boli? niech sobie z ta matematyka nawet na iberystyke pojdzie, jesli to go interesuje :|:|:| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onaaa Re: nie studiujcie tego IP: 195.117.253.* 19.05.09, 11:06 Każdy studiuje to na co się zdecyduje lub na co już musi. A ile wy chcecie zarabiać? miliony? Bez przesady! Z tego co wiem, z własnego doświadczenia itd to po kierunku FiR jest praca i dosyć dobrze płatna, bynajmniej u mnie w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: nie studiujcie tego IP: 195.242.183.* 19.05.09, 13:25 zleży gdzie studiujes. Na ekonomii na UW analiza matematyczna wykańcza duży procent studentów. Jest trudna. Potem na drugim roku rachunek prawdopodobieństwa i statystyka matematyczna. Na mikro i makro dużo matematyki. Trzeba było wybrać ambitniejszą uczelnię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gloria Re: nie studiujcie tego IP: 89.108.200.* 19.05.09, 19:01 Ja się nie zgodzę ze na FIR jest łatwo. Na dobrej uczelni, zeby się dostac, trzeba było mieć ponad 80% z rozszerzonej matematyki i tyle samo z języka. I niech nikt nie mówi, że przepuszcza się każdego, bo z mojego roku odpadła spokojnie 1/5 po 1 sesji. W tym semestrze zapewne będzie jeszcze gorzej, bo są cięższe przedmioty. Ogólnie jest bardzo dużo nauki, są tu naprawdę neźli ludzie i żeby nadążyć trzeba liczyć się z cięża pracą. Oczywiście mówię tu o DOBRYCH uczelniach. A tak poza tym nie polecam tego kierunku ludziom którzy nie wiążą swojej przyszłości z bankowością, księgowością bądź też giełdą. Ciężkie studia i zawężone persektywy zawodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exxx Re: nie studiujcie tego IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.05.09, 19:09 O jakiej uczelni mówisz? SGH czy UW? A jak to jest z poziomem na UE Poznań? Słyszałem, że też cisną... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gloria Re: nie studiujcie tego IP: 89.108.200.* 19.05.09, 19:17 Mówię o Krakowie ;P UE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kdj Re: nie studiujcie tego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.09, 20:26 Myśle ze wszystkie państwowe, szczegolnie te o profilu ekonomicznym sa wiarygodne. Nie polecam tych wszystkich Wyzszych Szkol czegos tam... powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś