Dodaj do ulubionych

Inżynieria środowiska

IP: *.adsl.inetia.pl 13.07.09, 16:53
Witam, bardzo chciałbym dowiedzieć się co niecoś o tym kierunku, najlepiej od osób z Politechniki Krakowskiej. Niestety nie dostałem się na budownictwo w 1 rekrutacji i dziś pan z WiL do którego dzwoniłem powiedział mi, że nie widzi dużych szans bym dostał się tam w 2 rekrutacji (mam 70% z mat a trzeba 75...). Zastanawiam się teraz nad alternatywą. Co ciekawe... oprócz inż. środowiska zastanawiam się nad ... finansami na UEK... Wiem, kierunki nie za bardzo ze sobą spokrewnione, ale to chyba też najlepiej pokazuje to, że do końca nie jestem przekonany co w życiu chciałbym robić.

Reasumując chciałbym się dowiedzieć :
a)czy są i jak duże szanse by z inż. środowiska przenieść się na moje upragnione budownictwo
b)inż. środowiska - dobry czy zły kierunek? jak przebiegają studia itd.
c)to samo co wyżej tylko o finansach i tu pytanie do studentów UEKu :D
d)czy i jakie mogę mieć uprawnienia budowlane po inż. środowiska
e)... myślicie że pan z PK z WiLu wie co mówi i na budownictwo w 2 rekr. malutkie szanse?

Pozdrawiam :-)
Obserwuj wątek
    • dystansownik Re: Inżynieria środowiska 13.07.09, 17:14
      > a)czy są i jak duże szanse by z inż. środowiska przenieść się na moje
      upragnione budownictwo

Jak chcesz się przenieść na budownictwo na WIL i tak to nie lepiej na WIŚ iść na
      budownictwo, a nie inżynierie środowiska ? Z budownictwa wiem, że zdarzały się
      przeskoki z WIŚu na WIL, choć i tak często kończyło się to spadkiem na niższy
      rok lub nadrabianiem jakiś różnic programowych.
      Ogólnie to nawet z inżynierii środowiska powinny być szanse na przeniesienie
      się, ale najprawdopodobniej dopiero po pierwszym roku i z możliwym spadkiem na
      pierwszy rok na WILu, tyle że z pominięciem powtórnej rekrutacji. Na wszelki
      wypadek radzę zapytać w dziekanacie, albo w komisji rekrutacyjnej jak obecnie
      patrzą na takie akcje.

> b)inż. środowiska - dobry czy zły kierunek? jak przebiegają studia itd.

To w sumie taka lżejsza wersja budownictwa. Część przedmiotów teoretycznie
      obejmuje ten sam zakres, czyli mechanika teoretyczna, wytrzymka itp. Jednak IŚ
      idzie bardziej w stronę instalacji, a nie konstrukcji.

> d)czy i jakie mogę mieć uprawnienia budowlane po inż. środowiska

Po magisterce: w ograniczonym zakresie w specjalności konstrukcyjno-budowlanej i
      w pełnym zakresie w specjalności instalacyjnej w odniesieniu do instalacji i
      urządzeń wentylacyjnych, cieplnych, wodociągowych i kanalizacyjnych.

> e)... myślicie że pan z PK z WiLu wie co mówi i na budownictwo w 2 rekr.
      malutkie szanse?

Z tego co rozumiem to chodzi o dostanie się z listy rezerwowej. Przy 5% różnicy
      szanse są jednak dość małe. Nie mówię, że ich nie ma, ale lepiej sobie
      zagwarantować alternatywę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka