Dodaj do ulubionych

Oceanotechnika? - opłaca się?

16.07.09, 18:23
Dostałem się na oceanotechnikę na politechnikę gdańską. Czy po ukończeniu tego
kierunku ma się szansę na pracę i wysokie zarobki? Proszę o opinię.
Obserwuj wątek
    • lstiti Re: Oceanotechnika? - opłaca się? 16.07.09, 18:32
      Czy po ukończeniu tego
      > kierunku ma się szansę na pracę i wysokie zarobki? Proszę o opinię.

Dostałeś się tam przypadkiem czy co?
      • nietoperek4 Re: Oceanotechnika? - opłaca się? 16.07.09, 18:44
        Kiedy składałem tam dokumenty moi znajomi twierdzili ,że to super kierunek...ale
        coś nie widzi mi się to, bo gdyby był to z całą pewnością składała by na niego
        większa liczba osób. A co do tego dlaczego tak składałem dokumenty to mogę
        powiedzieć ,że lubię statki i zawsze chciałem je budować :)
        • lstiti Re: Oceanotechnika? - opłaca się? 16.07.09, 19:00
          > Kiedy składałem tam dokumenty moi znajomi twierdzili ,że to super kierunek...al
          > e
          > coś nie widzi mi się to, bo gdyby był to z całą pewnością składała by na niego
          > większa liczba osób.

Wielu ludzi idzie na zarządzanie, psychologię czy inną socjologię. Czy to
          znaczy, że są to super kierunki, po których praca jest gwarantowana?

A co do tego dlaczego tak składałem dokumenty to mogę
          > powiedzieć ,że lubię statki i zawsze chciałem je budować :)

No i widzisz, to znaczy, że jest to kierunek dla Ciebie. A o pracę się nie
          martw. Jeśli będziesz dobry w tym co robisz i będziesz znał języki to zawsze
          pracę znajdziesz. Jak nie w Polsce to za granicą.
    • nietoperek4 Re: Oceanotechnika? - opłaca się? 16.07.09, 20:11
      No dobrze, a co z zarobkami? W końcu każdy kształci się po to żeby w przyszłości
      więcej zarabiać :)
      • lstiti Re: Oceanotechnika? - opłaca się? 16.07.09, 20:46
        > No dobrze, a co z zarobkami? W końcu każdy kształci się po to żeby w przyszłośc
        > i
        > więcej zarabiać :)

I to jest błąd. Nie zawsze papierek jest gwarantem wysokich zarobków. A nawet
        ośmielę się stwierdzić, że robotnik wykwalifikowany potrafi zarobić więcej od
        niejednego magistra.
        • Gość: bart Re: Oceanotechnika? - opłaca się? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 22:41
          racja, zresztą całkiem słusznie, o czym przekonuje się regularnie w pracy (nie
          żebym był głupi, ale dopiero kończę studia, a wiedza pana henia czy wiesia jest
          duuuuża z czego codziennie korzystam;]).

co do zarobków... jak to u inżynierów. jeżeli będziesz miał wiedzę to zarobisz
          sporo. niestety nie jest to informatyka, więc żeby dojść do dobrej kasy (rzecz
          względna co to dla kogo znaczy) trzeba min. kilku (5?) lat praktyki.
          • Gość: karina Re: Oceanotechnika? - opłaca się? IP: 194.187.72.* 16.07.09, 23:45
            Pierwszy raz slysze o takim kierunku. Co to jest?
            • Gość: milego dnia Re: Oceanotechnika? - opłaca się? IP: *.acx.pl 17.07.09, 09:23
              niunia a magiczne słowo "google" znasz? a?
            • Gość: ... Re: Oceanotechnika? - opłaca się? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.09, 09:23
              zajrzyj na strone uczelni i poczytaj.
              • Gość: gość Re: Oceanotechnika? - opłaca się? IP: *.chello.pl 13.08.09, 23:59
                zajrzyj na forum studentów

www.wtm.ps.pl/page.php?news=a
                zakładka forum
                • Gość: ja Re: Oceanotechnika? - opłaca się? IP: *.netia.com.pl 17.08.09, 10:23
                  Pomimo trwającego kryzysu w polskiej branży stoczniowej budownictwo okrętowe
                  jako kierunek studiów wciąż uchodzi za "opłacalne".
                  Fakt, obecnie panuje niewielki przestój na tym dość wąskim rynku pracy (na
                  pewien moment zniknęły tak popularne ostatnio ogłoszenia zachodnich
                  pracodawców poszukujących absolwentów OiO) ale jest to raczej sytuacja przejściowa.

Panuje opinia ,ze w Europie liczą się ponoć dwie szkoły okrętowe- Glasgow i
                  Gdańsk, nie wynika to z bardzo wysokiego poziomu nauczania ,bo takiego tu nie
                  ma, ale właśnie z faktu ,ze sama branża jest dość niewielka w porównaniu ogólnie
                  z branżą mechaniczną , ale jest to duży plus tych studiów, nadający im z
                  pewnością ciekawą specyfikę, oraz gwarancję tego ,ze przy duzym wkładzie własnym
                  twoje umiejętności mogą się okazać dość unikatowe na tle umiejętności
                  absolwentów pozostałych studiów mechanicznych.

Mówi się ,że po studiach, "na golasa" ( bez języka i z podstawą AutoCada) można
                  wyciągnąć 1500-2000 na rękę, ale niektórzy koledzy mogą się pochwalić znacznie
                  wyższymi zarobkami...

Ogólnie polecam , jest średnio trudno. Student OiO PG . IV rok.
                  • tojestproblem Re: Oceanotechnika? - opłaca się? 06.06.13, 22:18
                    no i jak? jak praca po oceanotechnice? Bo u mnie po studiach w zawodzie pracuje jedna osoba dlatego ze skonczyla nawigacje na AM... pomyslcie przyszlosciowo- studia o fajnej nazwie sa fajne tylko z nazwy...
                    tu więcej merytorycznych informacji:
                    forum.gazeta.pl/forum/w,70,122644406,122675145,Re_Nowa_specjalizacja_uratowala_oceanotechnike_n.html
                    opiniestudentow.pl/kierunek,1411,Oceanotechnika-.html
                    www.uczelnie.info.pl/index.php?mod=kierunki_studiow&id=163
          • Gość: ewa Re: Oceanotechnika? - opłaca się? IP: *.lublin.mm.pl 18.10.14, 13:25
            w/g mnie kierunek oio jest dla pasjonatow.Najlepiej maja osoby , ktore sa po Conradinum albo TBO w Gdyni.Ale nie jest to regula.Nasz przemysl stoczniowy jest w zlym stanie wiec jakie statki i gdzie mozna by budowac
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka