nietoperek4 16.07.09, 18:23 Dostałem się na oceanotechnikę na politechnikę gdańską. Czy po ukończeniu tego kierunku ma się szansę na pracę i wysokie zarobki? Proszę o opinię. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lstiti Re: Oceanotechnika? - opłaca się? 16.07.09, 18:32 Czy po ukończeniu tego > kierunku ma się szansę na pracę i wysokie zarobki? Proszę o opinię. Dostałeś się tam przypadkiem czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
nietoperek4 Re: Oceanotechnika? - opłaca się? 16.07.09, 18:44 Kiedy składałem tam dokumenty moi znajomi twierdzili ,że to super kierunek...ale coś nie widzi mi się to, bo gdyby był to z całą pewnością składała by na niego większa liczba osób. A co do tego dlaczego tak składałem dokumenty to mogę powiedzieć ,że lubię statki i zawsze chciałem je budować :) Odpowiedz Link Zgłoś
lstiti Re: Oceanotechnika? - opłaca się? 16.07.09, 19:00 > Kiedy składałem tam dokumenty moi znajomi twierdzili ,że to super kierunek...al > e > coś nie widzi mi się to, bo gdyby był to z całą pewnością składała by na niego > większa liczba osób. Wielu ludzi idzie na zarządzanie, psychologię czy inną socjologię. Czy to znaczy, że są to super kierunki, po których praca jest gwarantowana? A co do tego dlaczego tak składałem dokumenty to mogę > powiedzieć ,że lubię statki i zawsze chciałem je budować :) No i widzisz, to znaczy, że jest to kierunek dla Ciebie. A o pracę się nie martw. Jeśli będziesz dobry w tym co robisz i będziesz znał języki to zawsze pracę znajdziesz. Jak nie w Polsce to za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
nietoperek4 Re: Oceanotechnika? - opłaca się? 16.07.09, 20:11 No dobrze, a co z zarobkami? W końcu każdy kształci się po to żeby w przyszłości więcej zarabiać :) Odpowiedz Link Zgłoś
lstiti Re: Oceanotechnika? - opłaca się? 16.07.09, 20:46 > No dobrze, a co z zarobkami? W końcu każdy kształci się po to żeby w przyszłośc > i > więcej zarabiać :) I to jest błąd. Nie zawsze papierek jest gwarantem wysokich zarobków. A nawet ośmielę się stwierdzić, że robotnik wykwalifikowany potrafi zarobić więcej od niejednego magistra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: Oceanotechnika? - opłaca się? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 22:41 racja, zresztą całkiem słusznie, o czym przekonuje się regularnie w pracy (nie żebym był głupi, ale dopiero kończę studia, a wiedza pana henia czy wiesia jest duuuuża z czego codziennie korzystam;]). co do zarobków... jak to u inżynierów. jeżeli będziesz miał wiedzę to zarobisz sporo. niestety nie jest to informatyka, więc żeby dojść do dobrej kasy (rzecz względna co to dla kogo znaczy) trzeba min. kilku (5?) lat praktyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karina Re: Oceanotechnika? - opłaca się? IP: 194.187.72.* 16.07.09, 23:45 Pierwszy raz slysze o takim kierunku. Co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milego dnia Re: Oceanotechnika? - opłaca się? IP: *.acx.pl 17.07.09, 09:23 niunia a magiczne słowo "google" znasz? a? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Oceanotechnika? - opłaca się? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.09, 09:23 zajrzyj na strone uczelni i poczytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Oceanotechnika? - opłaca się? IP: *.chello.pl 13.08.09, 23:59 zajrzyj na forum studentów www.wtm.ps.pl/page.php?news=a zakładka forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Oceanotechnika? - opłaca się? IP: *.netia.com.pl 17.08.09, 10:23 Pomimo trwającego kryzysu w polskiej branży stoczniowej budownictwo okrętowe jako kierunek studiów wciąż uchodzi za "opłacalne". Fakt, obecnie panuje niewielki przestój na tym dość wąskim rynku pracy (na pewien moment zniknęły tak popularne ostatnio ogłoszenia zachodnich pracodawców poszukujących absolwentów OiO) ale jest to raczej sytuacja przejściowa. Panuje opinia ,ze w Europie liczą się ponoć dwie szkoły okrętowe- Glasgow i Gdańsk, nie wynika to z bardzo wysokiego poziomu nauczania ,bo takiego tu nie ma, ale właśnie z faktu ,ze sama branża jest dość niewielka w porównaniu ogólnie z branżą mechaniczną , ale jest to duży plus tych studiów, nadający im z pewnością ciekawą specyfikę, oraz gwarancję tego ,ze przy duzym wkładzie własnym twoje umiejętności mogą się okazać dość unikatowe na tle umiejętności absolwentów pozostałych studiów mechanicznych. Mówi się ,że po studiach, "na golasa" ( bez języka i z podstawą AutoCada) można wyciągnąć 1500-2000 na rękę, ale niektórzy koledzy mogą się pochwalić znacznie wyższymi zarobkami... Ogólnie polecam , jest średnio trudno. Student OiO PG . IV rok. Odpowiedz Link Zgłoś
tojestproblem Re: Oceanotechnika? - opłaca się? 06.06.13, 22:18 no i jak? jak praca po oceanotechnice? Bo u mnie po studiach w zawodzie pracuje jedna osoba dlatego ze skonczyla nawigacje na AM... pomyslcie przyszlosciowo- studia o fajnej nazwie sa fajne tylko z nazwy... tu więcej merytorycznych informacji: forum.gazeta.pl/forum/w,70,122644406,122675145,Re_Nowa_specjalizacja_uratowala_oceanotechnike_n.html opiniestudentow.pl/kierunek,1411,Oceanotechnika-.html www.uczelnie.info.pl/index.php?mod=kierunki_studiow&id=163 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Oceanotechnika? - opłaca się? IP: *.lublin.mm.pl 18.10.14, 13:25 w/g mnie kierunek oio jest dla pasjonatow.Najlepiej maja osoby , ktore sa po Conradinum albo TBO w Gdyni.Ale nie jest to regula.Nasz przemysl stoczniowy jest w zlym stanie wiec jakie statki i gdzie mozna by budowac Odpowiedz Link Zgłoś