Dodaj do ulubionych

Antropologia

02.08.09, 22:05
Chciała bym studiować antropologię na uł, weszłam w rekrutację żeby zobaczyć
jakie przedmioty będę musiała zdawać na maturze, ale nie znalazłam tego
kierunku, tylko etnologia, czy to się jakoś łączy??
Obserwuj wątek
    • Gość: dsfs Re: Antropologia IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.08.09, 22:14
      antropologia jest pewnie specjalizacją a nie kierunkiem.
    • Gość: etnolog/antropolog Re: Antropologia IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.08.09, 13:30
      antropologia nie jest specjalizacją. Cały kierunek nosi nazwę etnologia i
      antropologia kulturowa, więc dobrze trafiłaś
      • Gość: antropolog Re: Antropologia IP: *.173.27.192.tesatnet.pl 09.08.09, 18:46
        Chyba, że chodzi o biologię człowieka, a wtedy prawdopodobnie rzeczywiście w grę wchodzi specjalność (np. biologia człowieka, antropologia) na kierunku biologia.
        • Gość: Gość Re: Antropologia IP: *.toya.net.pl 10.08.09, 22:28
          etnologia trwa 3 lata- studia I stopnia, a studia II stopnia po etnologi są?
          Jeżeli tak to jakie są specjalizacje? Gdzie można po takich studiach pracować?
          Czy opłaca się w ogóle studiować ten kierunek?
          • Gość: k. Re: Antropologia IP: *.chello.pl 10.08.09, 22:59
            Studia II stopnia są. Gdzie? Na większości uczelni, które mają studia I stopnia: Wroclaw, Toruń, Poznań, Kraków, pewnie W-wa. Nie wiem jak jest ze Szczecinem i Cieszynem, bo mieli problemy z akredytacją. Zresztą magistra możesz robić również na pokrewnym kulturoznawstwie czy innym kierunku. Specjalizacji w większości nie ma. Wiem, że takowe istnieją na jednej prywatnej wroclawskiej uczelni, której nazwy nie pamiętam. Ale na tego typu kierunkach specjalizacja często to po prostu kilka zajęć więcej. Ogólem nic specjalnego. Wiedzy specjalnej nie dają.
            Czy się oplaca? Kwestia zainteresowań, pomyslu na siebie. Jak na większości tzw. "humanów". Znam takich, którzy radzą sobie dobrze, znam i permanentnych bezrobotnych. Pasja się liczy.
            W kwesriach pracy teoria mówi, że: <i> Wykształcenie etnologiczne przygotowuje do pracy w instytucjach kulturalnych i oświatowych, muzeach, instytucjach turystycznych, instytucjach informacyjnych oraz prowadzących badania opinii społecznej (reklamie, marketingu, public relations). Absolwenci przygotowani są do pracy także w tych instytucjach, które wymagają kompetencji dotyczących spraw społecznych i kulturowych (administracja, samorządy lokalne, organizacje pozarządowe). Studia te ułatwiają również podjęcie pracy w placówkach dyplomatycznych.</i>
            Praktyka wszystko weryfikuje.
            • Gość: Gość Re: Antropologia IP: *.toya.net.pl 11.08.09, 11:46
              na uniwersytecie łódzkim są studia II stopnia
              www.etnologia.uni.lodz.pl/index.php?id=76
              • adziunia Re: Antropologia 11.08.09, 13:47
                WoW, chociaż jedna osoba najpierw sprawdziła co trzeba zdawać na
                kierunek studiów, który ją interesuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka