Dodaj do ulubionych

Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie

19.08.09, 21:59
Za rok wybieram się na studia, na iberystykę. Poważnie zastanawiam
się nad kilkoma uczelniami, w tym krakowskim Uniwersytetem
Pedagogicznym. Chciałabym zasięgnąć informacji orazx opinii o
uczelni. Czy łatwo jest się dostać? Co oferuje uniwerek? Czy warto
studiować?
Obserwuj wątek
    • Gość: Tralala Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.09, 10:29
      W tym roku próg wynosił 93% z rozszerzonego języka, a z rezerwowej bodajże 89%
      • Gość: polo Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.chello.pl 20.08.09, 16:08
        tylko dobrze zastanów się nad tymi studiami bo z roku na rok są masy chętnych na
        tych studiach
        • Gość: absolwentka UP Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.152.152.74.dsl.dynamic.eranet.pl 22.08.09, 20:48
          racja - masy chętnych są -ale jak już się dostaniesz to studia masz skończone.
          uczelni zdecydowanie nie polecam osobom ambitnym - istnieje wiele innych uczelni doskonale wspomagających i ukierunkowujących karierę studentów(UP wręcz w tym przeszkadza)
          UP -szkoła (celowo "szkoła" a nie "uczelnia") dla nieporadnych i baaardzo naiwnych :]
          • Gość: ... Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: 88.220.76.* 22.08.09, 22:40
            "UP -szkoła (celowo "szkoła" a nie "uczelnia") dla nieporadnych i baaardzo naiwnych :]"

absolwentkaUP - pisząc to, niejako obrażasz samą siebie, zauważyłaś?
            • Gość: studentUP Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.agh.edu.pl 28.06.14, 11:35
              Nie uważam tak, bo podpisuję pod stwierdzeniem absolwentki. A nie wszystkie minusy widać od razu, żeby można było zrezygnować, a po jakimś czasie to już szkoda straconych lat i lepiej dociągnąć coś do końca i chociaż mieć papierek... No chyba, że Tobie nie szkoda życia na studiowanie do 40-ki, innym szkoda. :) ja studiuję też na UJ i mam porównanie. UP, a przynajmniej mój kierunek, jest cieniutki. Dobra kadra, ale program nauczania fatalny, kompletnie oderwany od rzeczywistości i niepraktyczny, na zajęciach z języka nie uczysz się użytkowych słówek z tekstów albo po prostu Z ŻYCIA tylko idiomów i kolokacji przez cały rok, i słowotwórstwa, z którego na egzaminie potem nie ma ani słowa. Fatalna organizacja uczelni, nic nie wiadomo, egzamin ustny odwołują na 4 dni przed tym egzaminem, nie mówiąc już o tym, że w ciągu roku było chyba z 6 wersji na temat tego, jak egzamin ma wyglądać; ostateczna pojawiła się gdzieś na początku czerwca. Na samodzielnie załatwienie praktyk na cały kolejny rok (znalezienie szkoły, nauczyciela, co wcale nie jest takie proste) dostajesz tydzień. Dowiadujesz się we wtorek, że za tydzień masz oddać deklarację. Niesamowicie upierdliwa "szkoła" - tak, zgadzam się, bardzo szkolne podejście. Dużo przedmiotów-pierdół, każdy kończy się egzamin, więc tegoroczna sesja to łącznie 12 egzaminów. Były 2 zerówki, a reszta była albo dzień po dniu, albo w ten sam dzień. No i najważniejsza instytucja WF, przez którą musisz jeździć po całym Krakowie (zajęcia są na Podbrzeziu, Ingardena i w Hucie) oraz instytucja wykładu ogólnouczelnianego, czyli wszystko i nic. Dezorganizacja i dezinformacja, od nikogo się niczego nie dowiesz, wszyscy i wszystko sobie przeczy. Jak chcesz dobrze nauczyć się języka, to polecam jednak UJ. Z całą odpowiedzialnością :)
              • Gość: studentka UP Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.interkonekt.pl 05.03.15, 13:53
                CHYBA SOBIE ŻARTUJESZ;D egz ustny z ang zalezy od Twojego profesora z ang, każdy ma inaczej, na znalezienie praktyk masz czas odkąd przychodzisz na uczelnie bo wtedy dostajesz plan :) możesz robić na 1 albo 2 roku:) bo do 3 masz oddac deklarację:) rzeczywiście ingardena jest na końcu Krk :D przecież jest obok AGH 10 minut od placu inwalidoów, Uj tez jest przecież porozrzucany :) na innych uczelniach też są egz w ten sam dzień albo po sobie to jest norma.
    • Gość: Asia Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.09, 18:21
      Ja polecam UP :)
      • Gość: razdwarazdwarazdwa Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.autocom.pl 28.08.09, 15:39
        A absolwentkaUP jest absolwentką akurat fil.hiszpańskiej?

Bo widzisz: kierunek kierunkowi NIE równy ! :)

Ja w tym roku zaczynam... autorko tematu- miej na uwadze że
        ten 'hiszpanski' to tak naprawdę nie IBERYSTYKA, tylko :

"filologia, specjalność: język hiszpański"

Warto o tym pamiętać. Prawdziwa iberystyka w Krakowie jest tylko na
        UJocie.

Czy jest latwo się dostać? Różnie. W tym roku liczyla się tylko
        matura z j.obcego. Natomiast rok temu poza nią brali pod uwagę
        pewien kretyński "test kompetencji językowych".... miej nadzieję że
        za rok go nie będzie ;) chyba że Ci matura źle pójdzie to w takiej
        sytuacji ten glupi test może sprawić że wyprzedzisz pare osób z
        lepszymi wynikami z matury... ;)

Jestem dobrze nastawiona do tej UCZELNI ;)

No to powodzenia za rok! :))

• Gość: avi Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.wroclaw.mm.pl 23.04.10, 00:08
          A na UJ to nie jest też f. hiszpańska?
          Iberystyka jest na UW i SWPS.
    • Gość: meerk Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.centertel.pl 22.09.09, 17:47
      Na UP polecam tylko geografie, biologie, matematyke i fizyke o ile
      Cie to interesuje.Na temat reszty sie nie wypowiadam.
      Na mat i fiz łatwo sie dostac (chyba).
    • Gość: aga Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.chello.pl 17.01.10, 19:01
      Czy mógłby ktoś udzielić mi informacji o grafice na Uniwersytecie Pedagogicznym?
      Jakie były progi punktowe w zeszłych latach? Czy trudno się dostać? Czy kierunek
      ten jest godny uwagi ?
      • Gość: Aiwsyl Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -pytania IP: *.internet.piotrkow.pl 21.04.10, 21:09
        Widzę że rzadko ktoś tu zagląda, ale zapytać nie zaszkodzi..
        Co myślicie o turystyce i rekreacji na UP? Pytam osoby, które maja o tym jakieś pojęcie ofc :) ale będę wdzięczna za każdą informacje..
        • Gość: jusyna Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 12:10
          Czy z matematyką podstawową można dostać się na matematyka na UP w krakowie??
          • Gość: Ja Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 18:43
            Podpisuję się pod pytaniem. ( Co prawda zdawałam rozsz. ale ciekawa
            jestem jak to jest)
            • Gość: Kasia_91 Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -pytania IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.10, 13:20
              widze, ze duoz pytan, ale nie ma kto na nie odpowiadać. Mysle, z ejestem w
              podobnej sytuacji jak forumowicze powyzej- tez zastanawiam sie nad UP, a
              dokladniej nad jakąs filologię. Tylko nie wiem jeszcze ktora. Znajdzie sie ktos,
              zeby poradzic? W szkole uczylam sie wloskiego, wiec moze zloze na ten kierunek,
              choc bardzo malo wiem o tej uczelni i poziomie. Na UJ raczej sie nie dostane z
              moim wynikiem z ang rozsz ok 80-85%
    • Gość: Barberka Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.10, 14:24
      Hej ja tez mam pytanie odnosnie UP. Chcialabym sie dostać na prace socjalna. Nie
      wiecie czy jest ciezko. Zdawalam polski tylko na podstawie i nie wiem czy sie
      dostane. wszelkie informacje milo widziane:)
      • Gość: marajka Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.ghnet.pl 17.06.10, 14:42
        UP to ogólnie wielki cyrk na kółkach, często traktowany jako magazyn ludzi, którzy nie dostali się na UJ:) Na pewno nie jest ciężko się dostać, jak dobrze zdałaś to powinno być ok, choć nie wiem, bo studiuję coś innego. No i przygotuj się na to:
        "- Studiuję na UP
        - Będziesz nauczycielką???"
        • Gość: xxxxx Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: 91.196.215.* 17.06.10, 19:13
          Proszę was... kierunek kierunkowi nierówny... na filologie jest się trudno
          dostac i sa na wysokim poziomie. Ale lepiej się zastanowic. W tym roku na
          egzaminie z PNJH (praktyczna nauka jez hiszp) byl hardcore... zdało go zaledwie
          7 osob! D:
          • Gość: maxa Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.broker.com.pl 31.12.10, 08:03
            Oblali, bo kiepscy byli, a potem i tak na poprawce zapewne zdali, bo kierunku nie zamkną. Jak ktoś myśli o filologii, to idzie na porządny o dobrej marce uniwersytet. Na UP masz tylko język hiszpański i to coś jak kurs. Podobnie z włoskim czy niemieckim. Filologia jest na UJ, UŚ albo na UWr i UAM. Tam trzeba iść. Bałagan na UP (mówiąc delikatnie) to standard od lat. Nie polecam tego miejsca.
        • Gość: Barberka Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.10, 13:22
          Po skończeniu pracy socjalnej chcialabym pracowac w osrodku pomocy spolecznej
          lub cos podobnego.Mam jeszcze jedno pytanko czy wszystkie dokumenty mam zlozyć
          do Instytutu Nauk o Wychowaniu?
    • Gość: eyot@op.pl Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.chello.pl 21.10.10, 10:50
      Udzielę korepetycji z programu 3ds Max.
      Korepetycje od podstaw - modelowanie, teksturowanie, oświetlenie.
      Oferuję również pomoc w realizacji projektów.
      Zajęcia z dojazdem do ucznia lub u mnie Kraków (Al.Pokoju).
      Cena za 60 min 35zł

Tel: 788716341
      gg: 3484535
      • Gość: maturzystka Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.static.xcore.pl 06.01.11, 15:29
        Witam. Mam ogromna nadzieje że ktoś skusi sie na odpisanie. Wybieram się na biologie na UP i chciałabym orientacyjnie wiedziec jakie były progi punktowe w ubiegłym roku ? Pozdrawiam
    • Gość: nataszka Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.broker.com.pl 16.01.11, 18:57
      A ja bym UP w Krakowie nie wybrała, bo to bardzo słaba uczelnia i niski poziom ma. Taka opinia w mieście!
      • Gość: J Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.adsl.inetia.pl 21.01.11, 20:55
        Opinie "na mieście" są też takie,że Uj jest słaby,wszystko jak wszędzie zależy od konkretnego kierunku.Na moim jest ciężko,nawet bardzo.
        • Gość: Maturzystka Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.static.xcore.pl 26.01.11, 18:29
          Ilu ludzi tyle opinii.. co do tego nigdy nie dojdziemy do porozumienia, ale czy wie ktos jakie były progi z biologii? chciałabym wiedziec czy w ogóle jest sens składac
          • Gość: elfik_KR Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.11, 20:21
            WSP/AP/UP zawsze było wybierane na drugim miejscu po UJ. I tak jest nadal. Nie polecam tego miejsca. W ogóle może lepiej studiować za granicą?
            • Gość: ranking Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.broker.com.pl 28.02.11, 07:45
              A gdzie tutaj w tym rankingu jest krakowski uniwersytet pedagogiczny?

www.webometrics.info/top100_continent.asp?cont=europe
              • Gość: em Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.internetia.net.pl 15.03.11, 09:54
                A gdzie w tym rankingu jest UJ? Albo jakakolwiek polska uczelnia? Ja nie dostrzegłam ani jednej polskiej flagi.
          • Gość: rout Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.akademikium.futuroexito.pl 15.03.11, 19:02
            Gość portalu: Maturzystka napisał(a):

> Ilu ludzi tyle opinii.. co do tego nigdy nie dojdziemy do porozumienia, ale czy
            > wie ktos jakie były progi z biologii? chciałabym wiedziec czy w ogóle jest sen
            > s składac

Jest sens i się dostaniesz :)

W ostatnich 2 latach zarówno na UJ jak i UP na biologię dostawali się wszyscy chętni,wyglądało to tak że wysoki próg na I liście rekrutacyjnej, potem zabieranie papierów masy która biologią zabezpieczała się na lekarskim/farmacji/weterynarii i się na te ostatnie dostała, w wyniku czego dostawali się wszyscy którzy papiery złożyli na biologię :) a że miejsca wolne nadal pozostawały nieliczne, to we wrześniu na te kilkanaście miejsc była druga rekrutacja. Także bez obaw, dostaniesz się, nawet bez matury z chemii:)
            • Gość: instytut biologii Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.11, 08:42
              Jak wybierasz się na biologię, to idź na UJ! Albo na Uniwersytet Rolniczy. UP to kiepska szkoła i do tego z kadrą nie najleiej. Zobacz, że poszukują i profesorów i doktorów. To kto tam dziś uczy?

biologia.up.krakow.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=191:konkursy-na-stanowiska-adiunktow-w-instytucie-biologii
              • Gość: ups Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.broker.com.pl 20.03.11, 15:02
                Z kadrą na UP, wcześniej AP i WSP zawsze było krucho. Spora rotacja, przede wszystkim dla osób ambitnych była to zawsze "poczekalnia", którzy uderzali później na inne uczelnie w Krakowie bądź w innych miastach. Jakaś dziwna polityka kadrowa to sprawia, że ludzie nie identyfikują się i szukają czegoś lepszego. Braki kadrowe są nie tylko na biologii. Myślę, że to tylko wierzchołek góry lodowej.
            • Gość: Maturzystka Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: 83.2.211.* 22.03.11, 10:23
              Chemii wcale nie wymagają :) Dziwią mnie w ogóle wymagania..średnia z wszystkich zdawanych przedmiotów, przy czym do rozszerzonej biologii jest wyższy przelicznik..
              • Gość: ups Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.broker.com.pl 22.03.11, 14:59
                Bo przyjmą każdego, więc po co bawić się w szczegóły? Na UP idą wszyscy, dla których brakło miejsc prestiżowych uczelniach. Później i tak się przenoszą, tyle tylko, że mają kilka przedmiotów w plecy.
      • Gość: Wilma Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.ists.pl 02.01.12, 19:56
        Kocham jak ktoś pisze, że nie poleca bo tak słyszał, albo takie opinie w mieście, człowieku jak tam nie studiujesz to po co piszesz, skąd Twoje informacje są niby wiarygodne???!!! No to sa totalnie baz sensu komentarze bo robią bałagan, a nic z nich nie wynika. Ja osobiście studiuje na UP grafike, to, że ta uczelnia to faktycznie "moloch" to nie oznacza, że to efkt odpadów z UJ, ASP czy Politechniki.... są kirunki lepsze i gorze jak WSZĘDZIE. Dlatego proszę o pisanie za lub przeciw przynajmniej wiarygodne, bo jak się tu dostawałam to wkurzały mnie takie opinie bo ktoś coś słyszał i chce powiedzieć. Osobiście sobie chwalę kierunek, mamy taki skład profesorstwa, że na prawdę jest co robić i nie ma czasu na obijanie, a to ważne, poziom rysunku i malarstwa- zalezy na kogo się trafi, pierwsze roczniki z rysunku mają kręconą śrubę, a malarstwo z panią prodziekan- fantastyczne :)
    • Gość: ups Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.broker.com.pl 22.03.11, 18:25
      Dawna WSP dziś zwana Uniwersytetem Pedagogicznym to uczelnia faktycznie słaba, która słabnie coraz bardziej w oczach. Ma ostatnią pozycję w rankingach, kto nie wierzy, nich sam sprawdzi:

www.sprawynauki.edu.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1765&Itemid=44
      Co tu dużo mówić. Fakty wszystko wyjaśniają. Osobiście wybrałabym coś lepszego!
    • Gość: Lala Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.ds3.agh.edu.pl 22.03.11, 19:53
      Studiuję na UP kierunek humanistyczny i obiektywnie powiem tak: Nie warto tam iść na żadne ścisłe studia.NAtomiast na humanistycznych i pedagogicznych jest wysoki poziom.
      • Gość: ups Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.broker.com.pl 22.03.11, 22:04
        Jak tak dobrze jest na kierunkach humanistycznych na UP, to dlaczego żaden nie został wyróżniony przez Komisję Akredytacyjną?

www.pka.edu.pl/index.php?page=wyroznienia
        Ciekawe, no nie?
        • Gość: politolożka Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.11, 16:15
          Co tu dużo ściemniać o poziomie humanistyki na UP, na Podchorążych tajemnicą poliszynela jest to, że jakiś czas temu cofnięto politologi uprawnienia do doktoryzowania, uczelnia coś kombinuje, ale poziom ich był żenująco niski.
          • Gość: fred Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.dynamic.chello.pl 03.04.11, 22:27
            Nie czarujmy się, to naprawdę słaba szkoła ten Uniwersytet Pedagogiczny.
        • tocqueville Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie 09.04.11, 08:39
          broń obosieczna

Jak tak dobrze jest na kierunkach humanistycznych na UJ, to dlaczego żaden nie
          został wyróżniony przez Komisję Akredytacyjną?
          Ciekawe, no nie?
      • Gość: U. Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.net.stream.pl 18.07.12, 12:27
        No to skoro studiujesz na kierunkach humanistycznych, po co się wypowiadasz o kierunkach ścisłych. Skończyłam matematykę wtedy jeszcze na Akademii Pedagogicznej i jestem bardzo zadowolona zarówno z przebiegu studiów jak i z przygotowania do zawodu. Ze znalezieniem pracy nie miałam najmniejszego problemu, w pracy również nie było żadnych niespodzianek.
        Na temat kadry, wiadomo, jednych wspomina się lepiej, drugich gorzej, ale bilans na plus. Podsumowując, z czystym sumieniem mogę polecić tą uczelnię :)
    • Gość: ups Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.broker.com.pl 22.03.11, 21:26
      Oczywiście, że warto! Warto też wyrwać się z krakowskiego grajdoła, bo świat piękny poza Krakowem się dopiero zaczyna.
    • shantyman Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie 04.04.11, 14:08
      Zdecydowanie i tylko UJ. UP czyli dawna WSP (Wsparcie Seksualne Politechniki) to uczelnia dla niezbyt ambitnej młodzieży. Owszem, jeśli chcesz można zawsze samemu się kształcić na czym i tak naprawdę polega studiowanie. Na Jagiellońskim Uniwersytecie filologie w ogóle a iberystyka (jeśli można tak to nazwać) są na najwyższym poziomie.
      • Gość: sophia Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.11, 19:42
        Mogę to tylko potwierdzić. UJ jest rozpoznawalny w Polsce, o UP niewiele osób w kraju słyszało. WSP nigdy nie była dobrą szkołą wyższą!
      • Gość: hucpa Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.multi-play.net.pl 06.06.14, 22:43
        Filologie, czyli literaturoznawstwo z elementami językoznawstwa znaleźć można w Krakowie wyłącznie na UJocie, UP oferuje tylko kierunki okołofilologiczne, z rozszerzonymi kursami z języka i elementami przygotowania zawodowego, co nie zmienia faktu, że obie uczelnie są dużo do tyłu w porównaniu z uczelniami zachodnimi, jeśli natomiast ktoś poważnie myśli o studiowaniu lingwistyki, czyli językoznawstwa nie tylko w kontekście literatury, powinien raczej próbować sił na uniwersytetach zachodnich, w Polsce, a przynajmniej w Krakowie językoznawstwo ciągle ogranicza się do gramatyki, pomijając zupełnie leksykologię, etymologię, onomastykę, tekstologię, stylistykę i genologię, nie wspominając już o najnowszych tendencjach językoznawczych, takich jak lingwistyka kognitywna, antropolingwistyka, etnolingwistyka, aksjolingwistyka, lingwakultura, geolingwistyka, socjolingwistyka czy ekolingwistyka - te jeśli jakimś cudem są w programie, to zwykle dopiero na seminarium magisterskim
        • Gość: karoo Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.100.196.192.studiowik.net.pl 07.09.15, 12:18
          co Ty takie glupoty pier*olisz:) na UP są filolologie:) i to dużo polska, włoska, niemiecka, francuska, rosyjka. Pierwsze trochę poczytaj na ten temat potem się wypowiadaj
    • Gość: maskotkaaa Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.11, 23:10
      ja jastem z krakowa. o UP mowi sie na miescie, ze jest slaba i panuje na niej niski poziom (oprocz kierunku pedagogika). jak jest naprawde, nie wiem, gdyz tam nie studiuje :>
    • Gość: wasabi Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.ds3.agh.edu.pl 06.04.11, 20:43
      Ja studiuje i na moim kierunku ciężko jest się utrzymać i jest masę pracy w czasie semestru.Za to mieszkam ze studentem tego samego kierunku na UJ i on się uczy tylko w sesji,więc jak czytam takie brednie osób które nie mają zielonego pojęcia to mnie krew zalewa!
      • Gość: gocha Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.11, 23:07
        Jakie brednie? To święta prawda, w Krakowie liczy się UJ, a nie jakaś tam szkółka nauczycielska. A jak ktoś uczy się w sesji, to znaczy, że pracuje racjonalnie, na UP trzeba być właśnie "tak mądrym", by musieć uczyć się cały czas. Cóż, niektórym, tym zdolniejszym wiedza wchodzi w głowę w mig i idą na UJ, a zakuwacze, co się uczą książek na pamięc i je recytują bez zrozumienia, właśnie na UP. A i tak mają potem za to 5.
        • Gość: JAkto Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.11, 21:59
          Brednie to za przeproszeniem piszesz Ty "Jak ktoś się dużo uczy to jest głupi". To świadczy tylko o Twoim poziomie.... I jak UJ nie stawia swoim studentom wymagań to świadczy o jego wysokim poziomie.... Żenada.
          • Gość: gegra Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.11, 07:25
            Jakby nie było, kolejny instytut na Uniwersytecie Pedagogicznym szuka kadry:

www.up.krakow.pl/geo/aktual#praca
            A do wątku, to każdy chyba się tyle uczy, na ile tego potrzebuje. Niektórzy twierdzą, że zdolniejsi mniej się uczą, bo mają większy talent do przetwarzania wiedzy. Inni twierdzą, że ktoś, kto na starcie jest lepszy od innych osób, to też ma lżej.

Mnie nikt nie przekona, że UP jest świetną uczelnią, w humanistyce w Krakowie liczy się niestety tylko UJ. Obawiam się, że tam właśnie idą bardziej ambitni i zdolniejsi. I żadne krzyki i marketing tego nie zmienią.
            • Gość: Studencik UP Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.tktelekom.pl 15.07.11, 13:35
              Śmieszą mnie te opinie wasze, że jak ktoś szuka kadry to źle o nim świadczy, szukają kadry najlepsi. W mojej firmie, która się rozwija mimo kryzysu "swiatowego", rekrutujemy prawie non-stop, bo po prostu obroty rosną i coraz więcej potrzebujemy ludzi do pracy. Tu może być tak samo i z tego co się orientuję tak wlasnie jest w tej geografii, bo maja coraz wiecej studentow, kiedy innym liczba chetnych spada. Ja chciałem studiować dalej na UJ, ale na studiach niestacjonarnych bo pracuje, ze względu na małą ilość chętnych nie uruchomili tych studiów i musielismy spadac gdzie indziej. Na UP zostaly uruchomione bez problemu bo bylo mnostwo chetnych wiec o czymś to świadczy. Jakby ten UJ byl o wiele lepszy to by na platnych studiach miał więcej osób niż UP.
              Kto mi mówił, ale nie wiem czy to prawda i nie wiem gdzie to sprawdzić, ze na UJ jest mniej kandydatow na te same kierunki co na UP (np. pedagogikę, filologie polska i inne, turystykę).
              W mojej opinii studia na UP sa OK, ale to troche subiektywne, bo ja się skupiam na robocie, a studia sa przy okazji, nikt mi jednak nie robi jakis trudnosci i o to mi chodzi. Czegoś sie tam dowiem na zajęciach, dyplomik dostane i prawo na studia doktoranckie gdybym mial ochote, bo to ladny tytuł. Pewnie tez bym to na UP robił.
              Ktos tam pisał o poziomie naukowym i rankingach zobaczcie na ten ostatni www.perspektywy.pl/ranking/2011/RWU/ranking_2011_TABELA_PELNA_1.html
              UP jest dosyc nisko to fakt, UJ wysoko, ale skoro taki poziom niski naukowcow na UP to czemu UP ma najwyższy wskaźnik cytacji - 100, bijac tym na glowe i UW i UJ (zobaczcie odpowiednia kolumna w tej tabeli). Widocznie pisza teksty dobre, bo ich cytuja... W tym wszystkim moge byc troche subiektywny, bo tak sie zlozylo, ze po studiach I stopnia na UJ jestem studentem UP II stopnia, wiem jak wyglada sprawa na UJocie (choc tez nie narzekam, dalo sie przezyc), a moja dziewczyna co też konczyla tam studia ma UJ serdecznie dosc i ja rozbawiaja niezle takie teksty, że po UJocie to się ma prestiż i dobra prace... Robi studia podyplomowe gdzie indziej... byleby nie na UJ. Poza tym wszystko zalezy pewnie od kierunku/specjalnosci - są i na UJ dobre pewnie i na UP, na jednej i drugiej sa kiepskie. Co do kadry, to mialem zajecia na UP z ludźmi co widzialem ich tez na UJ prowadzacych, wiec sie chyba wymieniają, na jedno wiec wychodzi.
              • Gość: Dana Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.12, 22:28
                Jeśli chce się bezproblemowo uzyskać dyplom i nie narobić się to można sobie iść na UP. Ale na UJ przynajmniej czegoś mnie nauczyli na magisterce a teraz na podyplomowych na UP to jest jakaś szopka totalna i traktują nas przede wszystkim jak ostatnie zło- niektórzy przychodzą nieprzygotowani, albo ględzą o tematach, które w ogóle się nam potem nie przydadzą. Poza tym za te pieniądze, które się płaci powinni nam do stóp upadać, a nie traktować nas haniebnie...
                NIE POLECAM UP- NICZEGO SIĘ NIE NAUCZYCIE I DODATKOWO JESZCZE BĘDĄ WAS TRAKTOWAĆ JAK G....
    • Gość: uj-otka Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie - opinie IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.11, 19:11
      No właśnie, też mnie zastanawia, że z Krakowa to tylko UJ widnieje w rankingach, a Uniwersytetu Pedagogicznego jako wiodącej szkoły nauczycielskiej w Polsce nie widać jakoś? Może to ten zły świat nie chce dostrzec siły naukowej nauczycielskiego uniwersytetu?
    • Gość: ups Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.broker.com.pl 13.04.11, 08:23
      Ktoś tutaj napisał, że humanistyka na Uniwersytecie Pedagogicznym ma się dobrze, to proszę ranking z roku 2010 (najnowszy) i okaże się jak wysoko stoi ta humanistyna z UP:

www.perspektywy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2678&Itemid=721
      Tym razem to ocena z "Perspektyw", renomowanego magazynu poświęconego edukacji.
    • Gość: mg Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.adsl.inetia.pl 13.04.11, 14:08
      Ocena: 50% wg Rankingu Uczelni tu
      • Gość: rankingi Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.dynamic.chello.pl 13.04.11, 20:36
        Ranking rankingowi nierówny, bo ważne jest to, kto go przygotowuje i według jakich kryteriów. UP i tak ma nikłe szanse na lepsze pozycje, bo jest małą szkołą i niewiele znaczącą w kraju. Poza Krakowem niewiele osób kojarzy tę szkołę :(
        • Gość: była studentka Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.11, 20:43
          To prawda, na mojej wsi nikt nie zna i nie słyszał o Uniwersytecie Pedagogicznym. Jak mówię, że uniwersytet w Krakowie, to każdy myśli UJ. Na UP bym nie poszła, bo co można robić po studiach nauczycielskich, kiedy szkoły się zamyka a pedagodzy nie mają pracy? To droga z góry skazana na bezrobocie.
          • Gość: karoo Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.100.196.192.studiowik.net.pl 07.09.15, 12:23
            na UP nie tylko są kierunki stricte nauczycielskie, nie pierdziel głupot, pierwsze zapoznaj się z tematem a potem się wypowiadaj;)
    • Gość: L Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.11, 12:45
      A myślałam,że już nic mi dziś nie poprawi humoru :)
      • Gość: Frycz Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.11, 13:20
        Oj śmiać się można, że coś takiego jak dawna AP jest dziś uniwersytetem. Na szczęście tylko pedagogicznym, ale i tak z czym do ludzi? Ani tam dobra humanistyka, bo ta jest na UJ, ani też kierunki technicze, bo te na AGH, a praktycznie kształci na bardzo dobrym poziomie KSW i Tischner, więc po co komu ten nauczycielski zaścianek, kiedy w Małopolsce zamyka się szkoły?
        • Gość: absolwentka Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.adsl.inetia.pl 10.05.11, 21:30
          To prawda, że Frycz się pnie coraz wyżej! Są tam nawet wykładowcy, którzy kiedyś pracowali na AP/UP a teraz cieszą się, że opuścili akademię, bo na KA im o wiele lepiej. Coś w tym jest.
          • Gość: ups Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.broker.com.pl 16.05.11, 19:16
            Niestety jest tak, że uczelnie prywatne lepiej walczą o studenta i więcej mu oferują od państwowych. Dlaczego? Bo z nich żyją i nie mają wsparcia tak dużego z budżetu centralnego jak państwowe szkoły wyższe.
            • Gość: kaska Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.11, 08:56
              Czy ktoś może zna dr Magdalene Roszczynialską? Jakieś opinie?
            • dziweczyna12 Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie 03.05.12, 17:48
              Chciałabym się dowiedzieć czy trudno się dostać na kierunek chemia na UP i czy ciezko się utrzymać ? i ogólnie proszęo opinie :)będe wdzieczna:)
    • sonieczka007 Filologia rosyjska UP 02.07.11, 15:50
      Czy ktoś wybiera się w tym roku na filologię rosyjską na UP w Krakowie? Ktoś już tam studiuje ten kierunek? Inetresuje mnie przekładoznawstwo. Jakie przedmioty trzeba zaliczyć na pierwszym roku? Czy jest ciężko? Istnieje możliwość przepisania oceny z przedmiotu, na ktorym pokrywają się treści programowe z innej uczelni?
    • sonieczka007 Re: Filologia rosyjska UP 02.07.11, 16:25
      Na UJ nie znalazłam interesującej mnie specjalności. Do Rosji zbyt daleko. UP mi odpowiada.
    • Gość: Ann Re: Filologia rosyjska UP IP: 82.160.241.* 03.07.11, 12:42
      Troche dziwie się waszymi opiniami. Sama mając zdaną maturę na 80% rozszerzenie, składam na UP. Na UJ nie znalazłam informacji o kierunkach, przedmiotahc wykladowacach, na up mam wglad nie tylko w tematykę zajęć, rozkłady zajęć, ilość i terminy egzaminów, mogę odkładnie rozpatrywac się wśród wykładowców. Na UJ tego nie ma dlatego wybrałam Up. Ten sam kierunek, ta sama specjalność a jednak uznałam że nie będę sugerowała się prestiżem i opiniami innych. Wiem że UJ jest bardzo dobrą uczelnią . Mam znajomych i na jedym i drugim uniwersytecie - na UJ mój chłopak miał 2 egzaminy w sesji a znajomy z UP 6... więc nie wiem czy warto sugerowac się waszymi opiniami.
      • sonieczka007 Re: Filologia rosyjska UP 03.07.11, 13:36
        Składasz może na filologię rosyjską?
        • Gość: Ann Re: Filologia rosyjska UP IP: 82.160.241.* 03.07.11, 20:47
          nie, na historię
      • ikcort Re: Filologia rosyjska UP 04.07.11, 09:07
        > Troche dziwie się waszymi opiniami. Sama mając zdaną maturę na 80% rozszerzenie
        > , składam na UP. Na UJ nie znalazłam informacji o kierunkach, przedmiotahc wykl
        > adowacach, na up mam wglad nie tylko w tematykę zajęć, rozkłady zajęć, ilość i
        > terminy egzaminów, mogę odkładnie rozpatrywac się wśród wykładowców. Na UJ tego
        > nie ma dlatego wybrałam Up. Ten sam kierunek, ta sama specjalność a jednak uzn
        > ałam że nie będę sugerowała się prestiżem i opiniami innych. Wiem że UJ jest ba
        > rdzo dobrą uczelnią . Mam znajomych i na jedym i drugim uniwersytecie - na UJ m
        > ój chłopak miał 2 egzaminy w sesji a znajomy z UP 6... więc nie wiem czy warto
        > sugerowac się waszymi opiniami.

Nie warto. Ja natomiast sugerując się stylem Twojej pisaniny, sądzę, że "Uniwersytet" Pedagogiczny to dobry wybór. Powodzenia!
    • Gość: ajka Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.11, 23:35
      A historia na UP jest naprawdę dobra :)
      • Gość: Ann Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: 82.160.241.* 04.07.11, 12:16
        A historia na UP jest naprawdę dobra :)

Też właśnie słyszałam już kilka takich opinii, więc mam nadzieję że się nie zawiodę:)
    • ikcort Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie 04.07.11, 08:59
      > Chciałabym zasięgnąć informacji orazx opinii o uczelni. Czy łatwo jest się dostać?
      > Co oferuje uniwerek? Czy warto studiować?

Po pierwsze, określanie dyskutowanej placówki mianem "uniwersytetu" bądź "uniwerka" jest chyba żartem. Nie wiem, jak to się stało, że nagle wszystkie te krakowskie pseudouczelnie ogłoszono "uniwersytetami", w każdym razie nimi one nie są, nie w znaczeniu, jakie temu słowu przypisuje się tradycyjnie. Ot, zwykły chwyt marketingowy, coś jak nazwanie jednorazówki w saszetce "kawą".

Miałem swego czasu, w okresie ucieczki przed wojskiem, okazję na tym "uniwersytecie" studiować. Cóż mogę powiedzieć? Może żeby się zbytnio nie rozwodzić: moja średnia ocen w liceum rokrocznie (wyjąwszy klasę maturalną, bo naciągano oceny) wynosiła 2.9, na "Uniwersytecie" Pedagogicznym natomiast grubo powyżej 4, pobierałem nawet przez jakiś czas stypendium naukowe. Dodam, że zarówno w liceum, jak i tam nie uczyłem się w ogóle. Myślę, że to dość dużo mówi o poziomie tej bardzo wybitnej szkoły.

Tak że możesz sobie ten "uniwerek" ukończyć, ale nie łudź się, że uzyskasz w ten sposób wyższe wykształcenie, bo nie uzyskasz. Ta szkoła to takie przedłużenie liceum, nic więcej.

PS Jedyną zaletą jest bardzo, ale bardzo sprawny dziekanat. "Studiowałem" na wielu uczelniach, gościem w dziekanatach zawsze byłem częstym i muszę powiedzieć, że na "Uniwersytecie" Pedagogicznym jest pod tym względem najlepiej.
      • Gość: Ann Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: 82.160.241.* 04.07.11, 12:14
        Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale na tę uczelnię idą nie tylko osoby, które nie mają co ze sobą zrobić bo im nie szło w liceum (tak jak Tobie), ale osoby które dobrze poradziły sobie z matura, a to właśne UP oferuje wymarzony kierunek, zgodny z zainteresowaniami. Wypowiadając się o tym, dla jakiego "typu ludzi" jest to uczelnia, dajesz świadectwo tego, że sam za taką osobę się uważasz. Podziwiam samokrytykę :))
        • ikcort Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie 04.07.11, 12:38
          > Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale na tę uczelnię idą nie tylko osoby, któr
          > e nie mają co ze sobą zrobić bo im nie szło w liceum (tak jak Tobie), ale osoby
          > które dobrze poradziły sobie z matura.

A ja akurat z maturą poradziłem sobie świetnie. Studiowałem przedtem jeszcze na AGH i UJ, z obu wyleciałem, a na AP miałem stypendium. Sama się domyśl, co to oznacza. "Nie szło" mi w liceum, a na AP miałem świetne oceny. Jak to jest?

> Wypowiadając się o tym, dla jakiego "typu ludzi" jest to uczelnia, dajesz świadectwo tego,
          > że sam za taką osobę się uważasz.
          > Podziwiam samokrytykę :))

Zmądrzałem od tamtej pory nieco, dojrzałem, przepracowałem ileś tysięcy godzin. Ale wówczas tak, byłem debilem, podobnie jak moi szkolni koledzy. I dla takich też ta pseudouczelnia jest przeznaczona. Możesz sobie jej bronić w miarę ochoty, nie wiem tylko, czy rzeczywiście jest czego, bo smutna prawda o tej uczelni jest taka, że prezentuje ona mierny poziom oraz przyjmuje i wypuszcza kiepski materiał ludzki, przykro mi.
          • Gość: Ann Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: 82.160.241.* 04.07.11, 15:01
            Na szczęście liczy się wiedza i umiejętności, nie papier z ładną lub brzydką pieczatką. Dla mnie to duży plus co piszesz bo swietnie radząc sobie w szkole średniej powinnam nie miec tu żadnych problemów, balować i brać stypendium. Zapowiada się fajnie ;]
            • ikcort Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie 04.07.11, 15:31
              > Na szczęście liczy się wiedza i umiejętności, nie papier z ładną lub brzydką pieczatką.

W ostatecznym rozrachunku na ogół tak, chociaż też zależy od zawodu. W większości zawodów istotnie tak jest, ja sam jestem zresztą tego najlepszym przykładem.

> Dla mnie to duży plus co piszesz bo swietnie radząc sobie w szkole średniej
              > powinnam nie miec tu żadnych problemów

Nie wiem, czy jest takie proste przełożenie, bo ja w liceum miałem kłopoty głównie z przedmiotami tzw. humanistycznymi, matematykę w miarę łapałem, programować umiałem sam od dawna, więc studiując na AP informatykę właściwie miałem rzeczy już znane. Niemniej tak, nie sądzę, żebyś miała jakiekolwiek trudności. Zresztą nie wiem, jak na innych kierunkach, u mnie w każdym razie zaliczenia były za darmo, aż to było żenujące momentami.

> balować i brać stypendium. Zapowiada się fajnie ;]

Jak dla kogo. Dla mnie akurat życie nie polega na balowaniu i a tym, żeby było "fajnie", a kasa z nieba spadała. Cenię sobie pracę i rozwijanie zainteresowań. Ale cóż, każdy ma swoje priorytety. Dla lubiących balować lepszego wyboru od Akademii Pedagogicznej (wybacz, ale "uniwersytetem" tego jednak nie będę nazywał) nie ma, jest to strzał w dychę.
    • sonieczka007 Filologia rosyjska 04.07.11, 16:56
      Czy ktoś wybiera się w tym roku na filologię rosyjską na UP w Krakowie? Ktoś już tam studiuje ten kierunek? Inetresuje mnie przekładoznawstwo. Jakie przedmioty trzeba zaliczyć na pierwszym roku? Czy jest ciężko? Istnieje możliwość przepisania oceny z przedmiotu, na ktorym pokrywają się treści programowe z innej uczelni? Gdzie znajduje się najtańszy akademik UP? Ile kosztuje?
      • Gość: ajka Re: Filologia rosyjska IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.11, 22:06
        Co do filologii rosyjskiej sie nie wypowie,gdyż studiuję historię,ale co do akademików to owszem :) Najlepsze akademiki UP to Za kolumnami i Krakowiak.Niestety dostać się do nich na pierwszym czy drugim roku jest bardzo ciężko,choć są i tacy,którym się udało.Gorszy standard ma Zaułek,Akropol i Atol.Wszystkie oprócz Atola są w miarę blisko wszystkich wydziałów UP :)
        • Gość: Ann Re: Filologia rosyjska IP: 82.160.241.* 05.07.11, 14:38
          Ajka a czy mogłabyć mi napisać jak jest na historii na UP? Słyszałam że strasznie dużo czytania i dużo egzaminów w sesji? Jaka jest atmosfera i poziom?
          • Gość: ajka Re: Filologia rosyjska IP: 81.219.165.* 05.07.11, 16:04
            A więc pierwszy rok i pierwszy semestr jest przyjemny,schody zaczynają się na drugim semestrze i tak rosną,rosną aż do semestru szóstego kiedy jest nawet przyjemnie.Ogólnie trzeba się dużo uczyć,czytać itp.Poziom jest wysoki.Kolokwia są rzadko,ale często dużo lektur do zdawania,bieganie na dyżury jak masz coś niezaliczone...Ogólnie największy minus jest taki,że trzeba na wszystko chodzić i plan jest narzucany z góry.Kadra natomiast stoi na bardzo wysokim poziomie.Zajęcia prowadzą naprawdę dobrzy specjaliści :) Raczej panuje miła atmosfera a prowadzący są przyjaźni poza kilkoma cięższymi przypadkami.Z reguły też historycy to bardzo fajni ludzie którzy lubią się bawić :) Mamy tez świetne koła naukowe,które realizują wiele fajnych inicjatyw i wyjazdów.No i coroczny bal historyka :) Ogólnie jeśli się tym naprawdę interesujesz to dasz radę,jeśli nie to będziesz się męczyć. Ja w ciągu tych 3 lat studiowania mniej więcej tyle samo razy myślałam,że nienawidzę tych studiów i kocham je jednocześnie :)Pozdrawiam i służę pomocą jak już się dostaniesz,a dostaniesz się na pewno :)
            • Gość: Ann Re: Filologia rosyjska IP: 82.160.241.* 05.07.11, 16:41
              Co do dostanie się to akurat matura z hist R poszla mi dobrze więc będzie ok, tylko że jeszcze nie wiedziałam czy dobrą decyzję podjęłam co do historii na UP. Ale dzięki za info, jestem coraz bardziej przekonana do tej uczelni:)
            • Gość: mariobross256 Re: Filologia rosyjska IP: 82.160.71.* 11.07.11, 22:45
              Może mi ktoś powiedzieć jak na UP wygląda geografia na studiach magisterskich albo chociaż na licencjacie???
              • Gość: Studencik UP Re: Filologia rosyjska IP: *.tktelekom.pl 15.07.11, 13:46
                Zapisz sie na UJ i na UP to zobaczysz. Co Ci szkodzi zaczac dwa (jak nieplatne) -jesli platne niestacjonarne to masz problem i musisz zdecydować. Uwazaj, bo na UJocie czasem nie ruszaja niestacjonarne, pisali o tym w zeszlym roku.
                Ja z UP jestem zadowolony, ale to nie ten kierunek...
          • Gość: Agu Filologia włoska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.11, 14:45
            Mam pytanie- czy ktoś z was w tym roku składał papiery na italianistyke w Krakowie? Interesuje mnie głównie UP chociaż UJ częściowo także. Chodzi mi o ilość osób na 1 miejsce
            • Gość: effka Re: Filologia włoska IP: *.net.stream.pl 27.12.11, 18:03
              Ale na UP nie masz filologii włoskiej tylko język włoski, a to przecież nie to samo.
    • Gość: mariobross256 Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: 82.160.71.* 12.07.11, 16:31
      Mógłby mi ktoś powiedziec jaki jest poziom geografii na tej uczelni? Z góry dzięki
      • Gość: Studencik UP Re: Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie -opinie IP: *.tktelekom.pl 15.07.11, 13:43
        Poznalem dziewczyne kiedys na imprzie, co skonczyla geografie, zerwał mi się z nia kontakt, ale wiem ze byla zadowolona i szlo jej dobrze, dostala sie pozniej na studia doktoranckie na UJocie czy w PAN (sam nie wiem, ale gdzie indziej, na UP chyba nie ma albo wtedy nie bylo) bez problemu, wiec chyba dobrze przygotowuja. Wiem ze jezdzila duzo po Polsce na kazdym roku i ze swietnie dziala ich studenckie kolo naukowe, wiec mozna sie zalapac na ciekawe imprezki wyjazdowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka