Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ustanowienie hipoteki-co zrobić żeby nie zapłacić?

09.01.04, 15:55
    W tym tygodniu wybieram się do sądu starać się o ustanowienie hipoteki na
    kupionym na kredyt mieszkaniu. Przepraszam za naiwne pytania, ale zupełnie
    mam pojęcia jak to wygląda. Czy składany wniosek piszę sama czy jest na to
    gotowy formularz? Jeżeli piszę sama to jak powinien wyglądać? Wiem że
    odpowiednio uzasadniając prośbę można uniknąc opłaty za wpis do hipoteki. Co
    zrobić by się to udało? Bardzo dziękuję za wszystkie porady,

Pozdrawiam
    Aga
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jacek Re: ustanowienie hipoteki-co zrobić żeby nie zapł IP: 217.153.142.* 09.01.04, 17:13
        W skrócie: postaraj się aby banku dostać zaświadczenie/papierek, że kredyt
        jest udzielony w zw. z "budownictwem mieszkaniowym" - te 2 słowa są klucozwe
        (jeśli to rynek wtórny - pomysł niestety odpada). Dużo wątków już było na ten
        temat (ja też wylewałem żółć), w tym odnośnie samego wniosku. Pewnie również
        Bebiak się dopisze i coś dorzuci.
        • Gość: Bebiak Re: ustanowienie hipoteki-co zrobić żeby nie zapł IP: *.acn.pl 09.01.04, 17:37
          Gość portalu: Jacek napisał(a):

> Pewnie również Bebiak się dopisze i coś dorzuci.

Cześć Wam, Bebiak coś dopisze i coś dorzuci:))
          Agnieszko, czy Ty masz prowadzoną księgę wieczystą czy musisz (np. dla
          spółdzielczego prawa) pisać wniosek o założenie księgi)?
          Narazie załóżmy, że masz księgę i zajmijmy się tylko wnioskiem o wpis
          hipoteki. Nie wiem skąd piszesz i jaka jest sytuacja w Twoim sądzie, ale w
          Warszawie w niektórych wydziałach są już wnioski komputerowe i można je
          wypełnić, nantomiast jeśli w Twoim by nie było to piszesz swój pisemny mniej
          więcej tak:
          Agnieszka Nowak
          zam. .
          dot. KW .. (tu nr księgi)
          wartość przedmiotu: ... (tu wysokość hipoteki)

Do Sądu Rejonowego w ..
          ... Wydział Ksiag Wieczystych

Wniosek

Składając w załączeniu Oświadczenie Banku ... ( nazwać ten bank) z dnia ...
          wnoszę o wpisanie w Dziale IV księgi wieczystej KW Nr .... na rzecz tegoż
          banku hipoteki kaucyjnej do kwoty .... tytułem zabezpieczenia spłaty
          udzielonego mi kredytu w kwocie .... przeznaczonego na ....., oprocentowanego
          wg zmiennej stopy procentowej wynoszącej w dniu .... ileś procent w stosunku
          rocznym, którego termin spłaty ustalono na dzień ........, zgodnie z treścią
          załączonego oświadczenia banku.

To wzór wniosku. Piszesz go w dwóch egzemplarzach - jeden z pismem banku
          zostawiasz w sądzie, a na drugim niech Ci sąd przystawi pieczęć o przyjęciu.
          Uczulam Cię na taką rzecz: z pisma banku będzie wynikało jaką masz hipotekę.
          Ja w swoim wzorze przyjęłam, że jedną kaucyjną, ale może tak być, że Ty masz
          zwykłą + kaucyjną (wtedy musisz oczywiście w tym wzorze to zmienić zgodnie z
          treścią pisma banku).
          Kwestia opłat.
          Jeśli to kredyt na nabycie nieruchomości to masz opłatę sądową liczoną od
          wysokości hipoteki (nie kredytu!). To 1/20 część wpisu stosunkowego - wiesz
          jak to się liczy? Natomiast jeśli (zgodnie z tym co napisał Jacek) byłby to
          kredyt na budownictwo mieszkaniowe (i to wynikałoby z tego pisma banku) to
          masz szansę na zwolnienie z tej opłaty (pod dodatkowym warunkiem: że Ty jesteś
          kredytobiorca i właścicielem tej obciazanej nieruchomości czyli, że nie
          pojawiają się tu osoby trzecie). Agnieszko, napisałam "masz szansę", bo
          niestety ostatnimi czasy coś się w warszawskim bynajmniej sądzie pozmieniało
          (przy czym praktyka nie jest jednolita) i nie zawsze sąd chce z tej opłaty
          zwalniać nawet przy kredycie na budownictwo mieszkaniowe (są tu stosowne wątki
          w tym temacie).
          I muszę jeszcze wspomnieć, że już po złożeniu tego wniosku w sądzie powinnaś
          pójść do urzędu skarbowego, wypełnić druk PCC-1 i zapłacić podatek od
          ustanowienia hipoteki: od zwykłej 0,1% od jej wartości, a od kaucyjnej 19,-zł.
          (powinnaś to zrobić w ciągu 14 dni od dnia złożenia wniosku w sądzie).
          I chyba wszystko co powinnam Ci napisać. Czy wszystko to w miarę dla Ciebie
          zrozumiałe? Wierząc, że tak pozdrawiam Cię serdecznie.
          Jacka też:)) B.
          • agnieszka114 Re: ustanowienie hipoteki-co zrobić żeby nie zapł 12.01.04, 08:06
            Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi, zwłaszcza że w tej kwestii jestem
            zupełnie "zielona" i właściwie wszystkie informacje od początku starania się o
            kredyt czerpię z waszych komentarzy na forum. Bebiaku, jestem z Wrocławia, a
            mieszkanie, które kupiłam to mieszkanie spółdzielczo-własnościowe bez założonej
            księgi wieczystej. Jeżeli chodzi o pit PCC-1 to w swej nieświadomości i
            głupocie:)zarazem-dodajmy że jestem osobą znaną ze swej nadgorliwości,
            niesłusznej czasami- pobiegłam z tym pitem do Urzędu Skarbowego zaraz po tym
            jak otrzymałam go w banku i oczywiście pieniązki również przelałam. Z tego co
            czytam pomyliłam kolejność-ups! Mam nadzieję że nic się nie stało, bo kolejnej
            wizyty w szacownym US i starcia z nadzwyczaj uprzejmą pracownicą tego urzędu
            nie zniosę. Jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedzi - wyrazy podziwu dla
            Bebiaka, który swój cenny czas poświęca takim jak laikom jak ja,

Pozdrawiam
            Agnieszka
            • Gość: Mat Re: ustanowienie hipoteki-co zrobić żeby nie zapł IP: 5.5R* / *.nokia.com 12.01.04, 20:51
              Przesadzasz z tą nieświadomością a szczególnie głupotą - ja musiałem w PKO
              wypełnić PCC-1 i zapłacić podatek już przy podpisywaniu umowy kredytowej, a
              więc na dłuuuuugo zanim doczekałem się hipoteki (w sumie jeszcze nadal się jej
              nie doczekałem a minęło już z póltora roku). Także kolejność ma tylko takie
              znaczenie że te pareset złotych trochę dłużej pobyłoby w twojej kieszeni
              zamiast w państwowej. Problemu z tym raczej mieć w każdym razie nie będziesz
              • Gość: Bebiak Re: Do Agnieszki - wzór wniosku o zał. księgi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.04, 22:51
                Cześć Wam.
                Dla Agnieszki, chyba już kończąc wyjaśniać wszystko co dla niej, napiszę
                jeszcze wzór wniosku o założenie księgi wieczystej.
                Agnieszko, pierwszy Twój wniosk do sądu to musi być wniosek o założenie księgi
                (przy czym z wnioskiem o wpis hipoteki nie musisz czekać na księgę - istotne
                aby kolejność była zachowana czyli najpierw składasz wniosek o założenie księgi
                a potem o wpis hipoteki).
                Musisz do takiego wniosku zgromadzić dokumenty:
                1. Zaświadczenie ze spółdzielni o przysługującym Ci prawie (powiedz w
                spółdzielni, że to dla założenia księgi, bo w treści musi być znacznie więcej
                danych aniżeli np. w zaświadczeniu do sprzedaży);
                2. Wypis z rejestru gruntów (to z miejscowej Geodezji)
                3. Umowę nabycia.
                Jeśli we Wrocławiu nie ma wniosków komputerowych w sądzie to piszesz swój mniej
                więcej tak:

Agnieszka Kowal
                zam. ....

wartość przedmiotu: ... (tu wartość lokalu)

Do Sądu Rejonowego .... (tak jak w tamtym wzorze)
                Wniosek

Składając w załączeniu:
                1. Zaświadczenie Spółdzielni ... z dnia ..
                2. Wypis z rejestru gruntów wydany przez .. w dniu..
                3. Umowę nabycia z dnia ...,
                wnoszę o założenie księgi wieczystej dla spółdzielczego własnościowego prawa do
                lokalu numer ... położonego we Wrocławiu przy ulicy ........, na ... piętrze,
                zawierającego ....., ustanowionego na nieruchomości Spółdzielni
                Mieszkaniowej .... we Wrocławiu, objętej księgą wieczystą KW nr ... (tu numer
                księgi spółdzielni) oraz o wpisanie w Dziale II tej księgi: Agnieszki Kowal,
                córki ... i ....

---------------
                Jeśli jesteś zamężna i prawo jest wspólne to oczywiście jest to wspólny wniosek
                i wnosicie o wpis w Dziale II Was obojga (na zasadach małżeńskiej wspólności
                ustawowej).
                Acha: i od nowego roku bodajże trzeba wskazywać we wniosku PESEL-e
                wniokodawców!
                Napisz ten wniosek również w dwóch egzemplarzach: jeden z dokumentami zostawisz
                w sądzie a na drugim niech Ci sąd przystawi pieczątkę o przyjęciu.
                I pamiętaj o opłacie sądowej od każdego z tych wniosków (płacisz w sądzie w
                kasie lub na konto).
                Podatkiem od hipotek - tak jak napisał Mat - nie przejmuj się. Wcześniej może
                być; gdyby później to US by ewentualnie chciał odsetki ale jak wcześniej? Nie
                widzę żadnego problemu.
                Wierząc, że wszystko jasne pozdrawiam Cię cieplutko i dziękuję za dziękuję. B.
              • Gość: Bebiak Re: Do Mata - ustanowienie hipoteki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.04, 22:57
                Cześć Mat:))

Gość portalu: Mat napisał(a):

> (...) a więc na dłuuuuugo zanim doczekałem się hipoteki (w sumie jeszcze
                >nadal się jej nie doczekałem a minęło już z póltora roku).

Mat, jasne, że zrobisz oczywiście co zechcesz, ale dla mnie ten Twój termin
                jest jakiś obecnie dziwny. Wiem, że na wpisy się czeka ale w tej chwili już
                doprawdy nie tyle (tym bardziej: na wpis hipoteki). Albo więc zaginęło gdzieś
                po drodze zawiadomienie o dokonanym wpisie a hipoteka jest wpisana (może
                urzędnik nie wysłał), albo z tym Twoim wnioskiem jest coś nie tak. Ja na Twoim
                miejscu bym się tym zainteresowała - to taka moja sugestia. Pozdrawiam Cię
                serdecznie. B.
                • Gość: Mat Re: Do Mata - ustanowienie hipoteki IP: 5.5R* / *.nokia.com 13.01.04, 16:40
                  Cześć
                  Ależ wszystko jest OK (a przynajmniej nie może być inaczej):

Kredyt brałem w lato 2002, budowa była wtedy w powijakach, wtedy płaciłem
                  podatek bo PKO tego wymagało ode mnie
                  Mieszkanie odebrałem w czerwcu 2003
                  Niemniej aktu notarialnego doczekałem się dopiero pod koniec grudnia...
                  PKO zajęło 2 tygodnie stworzenie dla mnie dokumentu do przedstawienia w sądzie -
                  otrzymałem go dopiero w zeszły piątek...
                  A do sądu złożyć wniosek nawet jeszcze nie zdołałem dotrzeć więc nawet nie
                  myślę kiedy moze hipoteka zaistnieć...

Bebiaku, jak już rozmawiamy to miałbym pytanko: pewnie w czwartek dotrę do sądu
                  złożyc ten wniosek o wpis do hipoteki, bo jutro zamknięte. Jak to potem
                  wygląda: składam ten wniosek razem z papierem z banku, dostaję potwierdzenie że
                  wzięli i co dalej? Coś płacę przy składaniu wniosku czy ewentualnie potem?
                  Czytałem ze jesli kredyt jest na budownictwo mieszkaniowe (a jest i jest to w
                  piśmie z PKO grubym drukiem) to powinni zwolinić z opłat ale jeśli nie zwolnią
                  to kiedy to się płaci?

Dzięki, Mat
                  • Gość: Bebiak Re: Do Mata - ustanowienie hipoteki IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 13.01.04, 19:27
                    Cześć Mat:))

Gość portalu: Mat napisał(a):

> Ależ wszystko jest OK (a przynajmniej nie może być inaczej):

No to jasne: byłam przekonana, że Ty na wpis tyle czasu czekasz i to dla mnie
                    było takie dziwne, ale jeśli jeszcze nie złożyłes wniosku to wszystko OK.

> Jak to potem wygląda: składam ten wniosek razem z papierem z banku, dostaję
                    >potwierdzenie że wzięli i co dalej? Coś płacę przy składaniu wniosku czy
                    >ewentualnie potem?

Do tej pory można było na miejscu w kasie (chyba się nic nie zmieniło?), choć
                    najczęściej sąd daje bodajże 7 dni na wpłacenie na konto.

> Czytałem ze jesli kredyt jest na budownictwo mieszkaniowe (a jest i jest to w
                    > piśmie z PKO grubym drukiem) to powinni zwolinić z opłat ale jeśli nie
                    >zwolnią to kiedy to się płaci?

To tak jak napisałam wyżej. O tym całym bałaganie z kredytami na cele
                    budownictwa mieszkaniowego pewnie czytałeś, czy tak? Jeśli wybierasz się do
                    warszawskiego naszego wspaniałego sądu (a z innych wątków wiem, że chyba tak,
                    bo Ty gdzieś tu po prawej stronie Wisły masz mieszkanko - rzut beretem ode mnie
                    he he, bo świat jest mały) to napiszę Ci, że masz szanse tak 50%/50%. Tak się
                    jakoś sąd podzielił, ale za diabła nie pamiętam jakie stanowisko zajął wydział
                    dla Pragi (a pytałam w wielu wydziałach!). Jakby nie było trzymam kciuki i radź
                    sobie w sądzie dobrze. Pozdrowionka cieplutkie Ci wysyłam. B.
                    • Gość: Mat Re: Do Mata - ustanowienie hipoteki IP: 5.5R* / *.nokia.com 13.01.04, 20:59
                      Tak, ja po sąsiedzku, na Grochowie ;-)

Dzięki wielkie, dam znać w czwartek co do efektów wizyty w hipotece.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka