Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

podzielnik ciepła a LAF

IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.01.04, 19:14
    Będzie to temat podobny do ‘’kaloryfer’’ ale ten będzie bardziej szczegółowy.
    Podzielcie się proszę swoimi informacjami n/t rozliczenia ciepła przy pomocy
    podzielników ciepła. Otrzymałem teraz roczne rozliczenie ciepła , i jest tam
    tzw współczynnik LAF. Ma on ważne (bardzo ważne) znaczenie do wyliczenia
    opłaty za ciepło. Wielkość jego zależy od tego, ile ścian (przegród)
    zewnętrznych wychładza dane pomieszczenie. U mnie coś mi nie gra, i wybieram
    się do spółdzielni, ale wcześniej chciał bym usłyszeć wasze wypowiedzi, to mi
    pomoże. U mnie jest tak: pokój narożny, 2 i pół ściany zewnętrzne plus
    podłoga nad piwnicą (też chłodzi) i LAF 0,63. Inne pomieszczenie: tylko 1 ść.
    zewnętrzna (chłodząca) plus piwnica – i też LAF 0,63. A powinien być
    mniejszy. Z tego co wiem na ten współczynnik nie ma normy, jest on ustalany
    drogą ‘’negocjacji’’ ze spółdzielnią . Podzielcie się proszę swoimi
    informacjami. Dzięki.
    Obserwuj wątek
      • Gość: a_za Re: podzielnik ciepła a LAF IP: *.res-polona.com.pl 14.01.04, 13:22
        Na tym forum było już kilkanaście dyskusji na ten temat. Tak jak piszesz, wsp.
        LAF jest ustalany drogą negocjacji, a powinien być liczony. Zwykle ustala się
        jeden LAF dla całego mieszkania, co nie jest dużym błędem, szczególnie w
        starszych blokach. Ściany działowe w takich mieszkaniach nie są szczególną
        zaporą dla ciepła i przy liczeniu strat można je pominąć. Jak zakręcisz
        grzejnik w jednym pokoju, to ten w drugim będzie pracował na zwiększonych
        obrotach, bo ciepło będzie przenikało przez ścianę do zimnego pokoju. Niektóre
        firmy określają LAF dla każdego pokoju osobno, ale chyba tylko po to, żeby
        jeszcze bardziej zaciemnić obliczenia. Nie dysponując danymi technicznymi
        budynku trudno wyliczyć prawidłowy LAF. Można go jednak oszacować, dla własnej,
        prywatnej wiadomości - warunkiem jest, że ty oraz twoi sąsiedzi mają grzejniki
        tego samego typu, różniące się tylko ilością żeber. LAF wskazuje stosunek strat
        ciepła w mieszkaniu najcieplejszym w bloku do strat ciepła w twoim mieszkaniu.
        Aby uzupełnić ubytek ciepła w mieszkaniach bardziej narażonych na jego utratę
        architekt projektował w nim grzejniki o większej mocy (dokładał żeberek), tak
        aby każde mieszkanie niezależnie od położenia było mniej więcej równo dogrzane.
        Policz moc kaloryferów (albo ilość żeber) w mieszkaniu najcieplejszym w bloku
        (LAF = 1) i w twoim mieszkaniu. Podziel te wielkości (najcieplejszy sąsiad/ty).
        Jeżeli blok był dobrze zaprojektowany, otrzymasz wsp. LAF. Jeżeli każdy lokator
        ma inny typ grzejników i nie potrafisz wyliczyć ich mocy, pozostaje zdobyć
        normy i liczyć, ale nie jest to takie proste. Oczywiście w ten sam sposób
        możesz sprawdzić LAF dla każdego pokoju osobno, jeżeli u was tak są właśnie
        przyznawane. O rozliczaniu podzielnikowym jest bardzo długi wątek na forum
        www.isanit.pl/forum/forum.php , przejrzyj, na pewno znajdziesz coś co
        cię zainteresuje.
        pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka