Forum   żurawina

żurawina

(90 wyników)
  • Kupuję taką gotową np Łowicz do sera pleśniowego. Ale wiadomo, nie jem tego sera na okrągło, więc żurawina po pierwszym użyciu po tygodniu/dwóch w lodówce pokrywa się pleśnią.... Jest na to jakiś sposób? Mrozić ten "dżemik", czy co?
  • Chce kupić świeżą żurawine. Czy moge ja przechowywac w lodówce w plastikowych pojemniczkach bez mrożenia? Ktos wie jak dlugo mozna przechowywac taka żurawinę w lodówce?
  • żurawiny(11)

    Mam kilogram żurawin i brak pomysłu co z nimi zrobić. W zarchiwizowanym wątku tutaj znalazłam kilka porad; jedna wydawała mi się najprostsza: sok. Ugnieść drewnianym tłuczkiem i podgrzać. Właśnie ugniatam i coś kiepsko idzie (siły brak albo one takie twarde!) i postanowiłam zapytać was doświadczonych w sztuce kulinarnej: czy mogę dolać wody, czy dalej zagniatać?
  • Niż na E. coli? Kupiłam Prouro, ale nie jestem przekonana, bo czytałam że żurawina najlepiej działa na E. coli a mi ciągle wychodzi paciorkowiec. Nie wiem, czy warto mimo to stosować - nóż pomoże?
  • Niedawno kupiłam żurawinę suszoną marki Carrefour. Niestety żadnej innej nie było a nie miałam czasu ani ochoty latać po sklepach w okolicy w ten mróz. Dopiero w domu mimochodem zerknęłam na opakowanie i doczytałam się, że tych pozornie wyglądjących normalnie jak suszone żurawiny owoców... jest tylko 50%!! Wg opakowania, pozostałe składniki to cukier i olej słonecznikowy. Rany !! Rozumiem że taki dodatek mógłby stanowić np 1-max 5% ale 50%??? Powiem szczerze, że nawet wizualnie nie wydaje mi...
  • Dostałam 5 kilogramów i coś z nią muszę zrobić. Nie mam żadnego doświadczenia w przetwarzaniu żurawiny. Wszelkie wskazówki mile widziane :-)
  • Robię żurawinę do mięs, pierwsze smażenie za mną. Ale kurcze coś za gorzkie nadal jest :( Z drugiej strony nie chcę jeszcze jakoś strasznie docukrzać, bo i tak dużo cukru było. Wierzę, że ktoś ma jakiś pomysł, jak to rozwiązać ;)
  • Żurawina(15)

    Witam serdecznie! Pomoc od Madziulca uzyskałam jakiś czas temu na forum Zdrowie Dziecka - dziękuję. Teraz zapytam bezpośrednio na tym forum. Od początku: otóż moja córka ma drugą infekcję ukł. mocz. (pierwsza na koniec sierpnia, druga teraz, początek października - być może kwestia niedoleczenia pierwszej?)W badaniu og. moczu wyszły leukocyty, erytrocyty świeże i częściowo wyług. i bakterie. Potem był posiew - tam E. coli powyżej 10^6. No i zalecenie pediatry - antybiotyk Keflex. Potem ...
  • Raz do roku moja mama organizuje "familiadę" i przygotowuje pysznego, pieczonego indyka z żurawiną według starego, rodzinnego przepisu. Zwykle nabywałem butelczynę merlota z różnych krajów lub też dobrego portugalczyka z Dao. Raz postawiłem Chablis. Jakie byłyby Wasze propozyzje? Brakuje mi pomysłu. Rodzinka jest wyrobiona w zakresie win. Zatem nie mogę zaliczyć wpadki:-)Aha, wino do 100 zeta.
  • Przyszła teściowa obdarowała nas około we wrześniu 1kg żurawiny, którą zamroziliśmy. I nie mam pojęcia co z nią zrobić??? Jakiś sos do łososia??? Nalewkę z żurawiny??? Jakąś konfiturę??? poradźcie coś, proszę...
  • Żurawina(23)

    Na ulotce tabl. anty pisze, że żurawina może obniżac ich skuteczność. W jaki sposób? Mam skłonności do częstych zapaleń pęcherza moczowego i chciałabym profilaktycznie stosować jakieś tabletki, jednak większość opiera się właśnie na zurawinie :/ Wyjeżdżam jutro na lrótki urlop i skończył mi sie furagin (stosowałam go gdy miałam z tym problem) niestety jest na recepte i o tej godzinie nie uda mi się już jej załatwić. Czym się poratować? Dziękuję za rady, pozdrawiam
  • Jak w temacie. Wiem, że ogólnie suszone owoce są zabronione- ale czy żurawiny też?
  • My stosujemy zurawine od niedawna, od około miesiąca w formie vitabutinu. Czy w waszych przypadkach pomaga? Jak ją oceniacie? Czy w razie stwierdzenia infekcji zwiekszacie dawkę (na opakowaniu jest że do 6 kapsułek dziennie w razie infekcji)? dziekuję za odp
  • Dostałam kilka słoików z domowym przecierem z żurawiny (owoce + śladowe, niewyczuwalne ilości cukru). Bardzo lubimy sos z żurawiny na słodko do pieczonych mięs, zwłaszcza drobiu (z dodatkiem cukru, soku z cytryny, pomarańczy, skórki pomarańczowej, cynamonu) ale chciałabym spróbować też czegos innego. Szukam przepisu na sos, którm można smarować wędliny i sery na kanapkach, zależy mi , żeby nie był słodki. I tu moja wena się wyczerpała :) Nic nie przychodzi mi dfo głowy - jakie p...
  • Witam wszystkich, proszę o poradę , jaką można podać surówkę lub sałatkę do mięska z żurawinką żeby to fajnie pasowało i oczywiście smakowało. Ma ktoś może jakieś propozycje. Proszę o pomoc
  • Mam dokładnie 1 kg żurawiny i nie wiem co z nim zrobic.Chciałabym z czyms połaczyc i zrobic powidła(czy cos w tym rodzaju),ale nie wiem z czym.Będę wdzieczna za wszystkie wskazówki,przepisy.
  • Co można zrobić z suszonej żurawiny? Przeglądałam forum i jakoś nie znalazłam nic, poza przybraniem ciasta..
  • Vitabutin to nie to samo co żurawina herbapolu. Żurawina herbapolu to suszone owoce, a vitabutin to suszony sok - stąd różnica w cenie i działaniu. suszone owoce nie rozpuszczają sie w wodzie , sróbuj rozpuscic zawartosc kapsulek w szklance to zobaczysz roznice. poza tym z vitabutiny usuwane sa szczawiany - to jest wazne przy dlugotrwalym podawaniu, lub rownoczesnym podawaniu witaminy C. W wypadku zwyklej lub suszonej zurawiny zachodzi ryzyko powstawania kamieni nerkowych. mechani...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się