-
Kupuję taką gotową np Łowicz do sera pleśniowego. Ale wiadomo, nie jem tego sera na okrągło, więc żurawina po pierwszym użyciu po tygodniu/dwóch w lodówce pokrywa się pleśnią....
Jest na to jakiś sposób? Mrozić ten "dżemik", czy co?
-
Chce kupić świeżą żurawine. Czy moge ja przechowywac w lodówce w plastikowych pojemniczkach bez mrożenia?
Ktos wie jak dlugo mozna przechowywac taka żurawinę w lodówce?
-
Mam kilogram żurawin i brak pomysłu co z nimi zrobić. W zarchiwizowanym wątku tutaj znalazłam kilka porad; jedna wydawała mi się najprostsza: sok. Ugnieść drewnianym tłuczkiem i podgrzać. Właśnie ugniatam i coś kiepsko idzie (siły brak albo one takie twarde!) i postanowiłam zapytać was doświadczonych w sztuce kulinarnej: czy mogę dolać wody, czy dalej zagniatać?
-
Niż na E. coli? Kupiłam Prouro, ale nie jestem przekonana, bo czytałam że żurawina najlepiej działa na E. coli a mi ciągle wychodzi paciorkowiec. Nie wiem, czy warto mimo to stosować - nóż pomoże?
-
Niedawno kupiłam żurawinę suszoną marki Carrefour. Niestety żadnej innej nie było a nie miałam czasu ani ochoty latać po sklepach w okolicy w ten mróz.
Dopiero w domu mimochodem zerknęłam na opakowanie i doczytałam się, że tych pozornie wyglądjących normalnie jak suszone żurawiny owoców... jest tylko 50%!! Wg opakowania, pozostałe składniki to cukier i olej słonecznikowy. Rany !! Rozumiem że taki dodatek mógłby stanowić np 1-max 5% ale 50%??? Powiem szczerze, że nawet wizualnie nie wydaje mi...
-
Dostałam 5 kilogramów i coś z nią muszę zrobić. Nie mam żadnego doświadczenia
w przetwarzaniu żurawiny. Wszelkie wskazówki mile widziane :-)
-
Robię żurawinę do mięs, pierwsze smażenie za mną. Ale kurcze coś za gorzkie nadal jest :( Z drugiej strony nie chcę jeszcze jakoś strasznie docukrzać, bo i tak dużo cukru było. Wierzę, że ktoś ma jakiś pomysł, jak to rozwiązać ;)
-
Witam serdecznie! Pomoc od Madziulca uzyskałam jakiś czas temu na forum
Zdrowie Dziecka - dziękuję. Teraz zapytam bezpośrednio na tym forum.
Od początku: otóż moja córka ma drugą infekcję ukł. mocz. (pierwsza na koniec
sierpnia, druga teraz, początek października - być może kwestia niedoleczenia
pierwszej?)W badaniu og. moczu wyszły leukocyty, erytrocyty świeże i częściowo
wyług. i bakterie. Potem był posiew - tam E. coli powyżej 10^6. No i zalecenie
pediatry - antybiotyk Keflex. Potem ...
-
Raz do roku moja mama organizuje "familiadę" i przygotowuje
pysznego, pieczonego indyka z żurawiną według starego, rodzinnego
przepisu. Zwykle nabywałem butelczynę merlota z różnych krajów lub
też dobrego portugalczyka z Dao. Raz postawiłem Chablis. Jakie
byłyby Wasze propozyzje? Brakuje mi pomysłu. Rodzinka jest wyrobiona
w zakresie win. Zatem nie mogę zaliczyć wpadki:-)Aha, wino do 100
zeta.
-
Przyszła teściowa obdarowała nas około we wrześniu 1kg żurawiny, którą
zamroziliśmy. I nie mam pojęcia co z nią zrobić??? Jakiś sos do łososia???
Nalewkę z żurawiny??? Jakąś konfiturę??? poradźcie coś, proszę...
-
Na ulotce tabl. anty pisze, że żurawina może obniżac ich
skuteczność. W jaki sposób?
Mam skłonności do częstych zapaleń pęcherza moczowego i chciałabym
profilaktycznie stosować jakieś tabletki, jednak większość opiera
się właśnie na zurawinie :/
Wyjeżdżam jutro na lrótki urlop i skończył mi sie furagin
(stosowałam go gdy miałam z tym problem) niestety jest na recepte i
o tej godzinie nie uda mi się już jej załatwić. Czym się poratować?
Dziękuję za rady,
pozdrawiam
-
Jak w temacie. Wiem, że ogólnie suszone owoce są zabronione- ale czy żurawiny też?
-
My stosujemy zurawine od niedawna, od około miesiąca w formie vitabutinu.
Czy w waszych przypadkach pomaga? Jak ją oceniacie? Czy w razie stwierdzenia
infekcji zwiekszacie dawkę (na opakowaniu jest że do 6 kapsułek dziennie w
razie infekcji)?
dziekuję za odp
-
Dostałam kilka słoików z domowym przecierem z żurawiny (owoce +
śladowe, niewyczuwalne ilości cukru). Bardzo lubimy sos z żurawiny
na słodko do pieczonych mięs, zwłaszcza drobiu (z dodatkiem cukru,
soku z cytryny, pomarańczy, skórki pomarańczowej, cynamonu) ale
chciałabym spróbować też czegos innego. Szukam przepisu na sos,
którm można smarować wędliny i sery na kanapkach, zależy mi , żeby
nie był słodki. I tu moja wena się wyczerpała :) Nic nie przychodzi
mi dfo głowy - jakie p...
-
Witam wszystkich, proszę o poradę , jaką można podać surówkę lub
sałatkę do mięska z żurawinką żeby to fajnie pasowało i oczywiście
smakowało. Ma ktoś może jakieś propozycje. Proszę o pomoc
-
Mam dokładnie 1 kg żurawiny i nie wiem co z nim zrobic.Chciałabym z czyms
połaczyc i zrobic powidła(czy cos w tym rodzaju),ale nie wiem z czym.Będę
wdzieczna za wszystkie wskazówki,przepisy.
-
Co można zrobić z suszonej żurawiny? Przeglądałam forum i jakoś nie znalazłam
nic, poza przybraniem ciasta..
-
Vitabutin to nie to samo co żurawina herbapolu. Żurawina herbapolu to suszone
owoce, a vitabutin to suszony sok - stąd różnica w cenie i działaniu.
suszone owoce nie rozpuszczają sie w wodzie , sróbuj rozpuscic zawartosc
kapsulek w szklance to zobaczysz roznice. poza tym z vitabutiny usuwane sa
szczawiany - to jest wazne przy dlugotrwalym podawaniu, lub rownoczesnym
podawaniu witaminy C. W wypadku zwyklej lub suszonej zurawiny zachodzi ryzyko
powstawania kamieni nerkowych.
mechani...