Gość: arka IP: *.w3cache.pl / *.pl 11.02.04, 15:22 kto z was brał kredyt hipoteczny w tym banku? czy jest zadowolony czy są znacznie lepsze propozycje na rynku. Poproszeo odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: PE Re: kredyt PKO SA - odradzam !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.04, 16:18 Tragedia. Serdecznie odradzam. Po 3 miesiącach od złożenia dokumentów dostałem kredyt o 40% niższy niż miałem obiecane. Musiałem wcześniej sprzedać mieszkanie szybciej i taniej niż planowałem i wynająć inne aby kontynuować budowę. Po roku okazało się że pomimo że w umowie był zapis że mogą zmieniać oprocentowanie przy zmianie czynników fundamentalnych (inflacja, WIBOR, WIBID, rezerwy bankowe etc.) to zapewne działa to tylko w jedną stronę - w górę. W ciągu roku wszystkie te czynniki zadziałały na korzyść i banki obniżały oprocentowanie o 5-6% a PKO SA tylko o 1%. W ten sposób jako długoletni klient banku (VIP) miałem kredyt na 9,5% a w innych bankach mogłem dostać bez problemu 5.5-7%. Na dodatek zaproponowali promocję kredytu 5.5% przez dwa lata a potem WIBOR + 2%, ale tylko dla nowych kredytobiorców. Aby zmienić warunki kredytu na nowe musiałbym zapłacić 2.5% kwoty kredytu i zmienić warunki umowy na gorsze (m.in. brak możliwości wcześniejszej spłaty) . Bez problemu dostałem kredyt w innym banku na WIBOR+0.8% i kosztowało mnie to nie 2.5% ale 1.5% kwoty kredytu (chociaż było to dosyć czasochłonne aby ponownie zebrać i zaktualizować wszystkie dokumenty i załatwić sprawy w sądzie). Ale to nie koniec: jak już spłaciłem kredyt dostałem pismo z banku dla sądu o możliwości zwolniena hipoteki podpisany przez osoby nieupoważnione i teraz od kilku miesięcy walczę z sądem o wykreślenie z hipoteki kredytu który już spłaciłem. Pozdrawiam i radzę poszukać gdzie indziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arca Re: kredyt PKO SA - odradzam !!! IP: *.w3cache.pl / *.pl 12.02.04, 10:21 ni ukrywam, ze nie liczyłam na nazbyt pochlebne informacje o tym banku ale nie spodziwałam się, że będą aż tak złe. W tym banku miaąłm Kasę Mieszkaniową i do jako pierwszego zwróciłam się o kredyt. W istocie warunki , o których mówisz zaproponowano i mnie, 5,55% na 2 lata po tym WIBOR 3M + 1,75% (co generalnie po takim czasie jest nie do przewidzenia). Wstępne rozpatrzenie mojego wniosku było pozytywne, teraz gdybym wchodziła w ten układ powinnam złożyć zasadnicze papiery i wręcz nie wyobrażam sobie żeby przyznali mi niższą kwotę! Jeżeli nie jest to tajemnicą i masz jakis inny sprawdzony bank, to powiedz mi prosze co to za jeden. Byłam zainteresowana PKO BP ale oni wymagają ode mnie ubezpieczenia na życie na kwotę 100% branego kredytu (jestem sama stąd ten wymóg)a w PKO SA 25% (co spełniam bez dodatkowego doubezpieczania się)> Wbrew pozorom takie doubezpieczenie nie jest sprawą tania jeżeli ma sie nagłowei kredyt i sprawy wykończenia mieszkania. jeżeli możesz odpisz, dziękuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobra Re: kredyt PKO SA - odradzam !!! IP: *.acn.pl 12.02.04, 10:52 BPHPBK - bez nerwów i przykrych niespodzinek kobra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arka Re: kredyt PKO SA - odradzam !!! IP: *.w3cache.pl / *.pl 12.02.04, 11:00 właśnie chcę do nich zadzwonić, dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PE Re: kredyt PKO SA - odradzam !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.04, 12:55 Kredyt wzięłem w BPH PBK, udało się wynegocjować odstąpienie od ubezpieczenia na życie ponieważ miałem bardzo duży udział własny i zabezpieczenia kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arka Re: kredyt PKO SA - odradzam !!! IP: *.w3cache.pl / *.pl 16.02.04, 13:09 niestety mój udział byłby tylko w 1/4. ubezpieczenia mi nie darują. dziekuję ci za informacje, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ji Polecam BP IP: 62.29.248.* 16.02.04, 18:06 ...na Skerniewickiej. Jeden z nielicznych oddzialow gdzie znaja swoja prace i nie padaja odpowiedzi 'nie wiem'. Bralem tak dwukrotnie i nie narzekam a odsetki jedne z tanszych (sa tansze ale zazwyczaj tylko w teorii). Odpowiedz Link Zgłoś