Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Do p.Bebiak - oplaty sadowe za wpis hipoteki HUGE!

IP: 5.5R2D* / *.pg.com 13.02.04, 10:53
    Witam,
    Dzisiaj przezylam szok w Sadzie Rejonowym, w VI wydziale Ksiag Wieczystych
    przy skladaniu wniosku o wpis hipoteki. Poinformowano mnie wczesniej, ze
    zaplace jakies 30 PLN oplaty a naliczono mi standardowa 1/20 wartosci
    hipoteki kaucyjnej!!!!!!!! KUPA KASY.
    Na moj wyrazny protest pouczono mnie, ze moge napisac 'Zazalenie' do Sadu
    Okregowego w Warszawie.

P. Bebiak,
    Czy cos sie zmienilo? Zgodnie z § 2. 1. Rozporzadzenia przysluguje zwolnienie.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI
    z dnia 30 czerwca 1998 r.
    w sprawie określenia ulgowych stawek opłat sądowych oraz zwolnień od tych
    opłat w sprawach o zabezpieczenie należności z tytułu udzielanych przez banki
    kredytów, pożyczek pieniężnych, gwarancji bankowych i poręczeń.
    (Dz. U. Nr 87, poz. 554)

§ 2. 1. Zwalnia się od opłaty sądowej wniosek o wpis hipoteki ustanowionej na
    nieruchomości stanowiącej własność kredytobiorcy w celu zabezpieczenia
    należności z tytułu udzielonego kredytu, pożyczki pieniężnej, gwarancji
    bankowej lub poręczenia kredytu na budownictwo mieszkaniowe albo na
    działalność związaną z produkcją rolną.

Co moge zrobic? Czy mam szanse na nie zaplacenie tej ogromnej kasy?
    Czy mam sama skladac zazalenie, czy za posrednictwej jakiejs kancelarii
    prawnej? (dla zwiekszenia szans :)) jezeli tak, to czy moglaby pani polecic
    kogos?/siebie?
    Czy ktos ma podobne doswiadczenia? Podobno od 2tygodni traktuja w ten sposob
    skladane wnioski.
    Z gory dziekuje za informacje.
    pzdr,
    Bea
    Obserwuj wątek
      • Gość: jarek Re: Do p.Bebiak - oplaty sadowe za wpis hipoteki IP: 212.185.43.* 13.02.04, 16:33
        Mam ten sam problem. No może nie jest to w moim przypadku kupa kasy bo ok. 360
        PLN, ale czemu mam tyle płacić.
        Walczę z sądem od ponad pół roku, a że mi się z hipoteką nie spieszy to nie
        daję za wygraną. Napisałem już drugie odwołanie. Poprzednie mi odrzucili.
        Zobaczymy co teraz.
        • Gość: Bea Re: Do p.Bebiak - oplaty sadowe za wpis hipoteki IP: 5.5R2D* / *.pg.com 13.02.04, 16:42
          A co napisali w odmowie? Ciekawi mnie to ... no bo przepisy sie nie zmienily....
          Pozdrawiam,
          Bea
      • Gość: Mat Re: Do p.Bebiak - oplaty sadowe za wpis hipoteki IP: 5.5R* / *.nokia.com 13.02.04, 16:41
        Zdaje mi się że jeśli tylko w piśmie od banku nie ma wprost i dosłownie
        napisane "cel kredytu: budownictwo mieszkaniowe" to traktują taki wniosek jako
        możliwość podrasowania budźetu sądu i chcą opłatę... Mnie się chyba upiekło -
        przy składaniu wniosku nic nie powiedzieli by była opłata więc już chyba zdania
        nie zmienią (mam nadzieję). Ale w piśmie do banku miałem napisane dosłownie jak
        w rozporządzeniu ministra - budownictwo mieszkaniowe. Wniosek o wpis hipoteki
        składałem z miesiac temu..
        • Gość: Bea Re: Do p.Bebiak - oplaty sadowe za wpis hipoteki IP: 5.5R2D* / *.pg.com 13.02.04, 16:46
          No ja rowniez mialam wpisane za przeznaczenie kredytu - 'budownictwo
          mieszkaniowe' ... i prosze jak mnie potraktowali...
          oj.. nie mam sily... Zdenerwowalam sie dzisiaj... :(
          B.
          • bebiak Re: oplaty sadowe za wpis hipoteki 13.02.04, 18:04
            Witam Was serdecznie,
            ten problem jest nierozwiązany od bodajże listopada (tak jakoś wtedy powstał).
            Wtedy coś się w sądzie zmieniło. Cały czas nie mogę dotrzeć do ponoć jakiegoś
            orzeczenia sądu, z którego rzekomo wynika, że budownictwo mieszkaniowe, o
            którym mowa w tym szczególnym rozporządzeniu to budownictwo indywidualne a nie
            z developerem, bo kiedy buduje się z developerem to jest to nabycie a nie
            budownictwo; dotarły do mnie i takie głosy wokół tego orzeczenia (co mnie
            bardzo zaskoczyło), że osoby budujące z developerem korzystają i tak z
            wielu "przywilejów" stąd ten jako kolejny jest nie do przyjęcia. Słuchajcie,
            wszystko co napisałam to "podobno" (nie lubię takich zasłyszanych informacji
            przekazywać) - ja tylko powtarzam to co zasłyszałam (w sądzie warszawskim
            zresztą), bo osobiście tego orzeczenia nie czytałam.
            Dla mnie wszystko wokół tej sprawy jest strasznie dziwne (co już tu komuś
            kiedyś pisałam), bo jeżeli rzeczywiście takie orzeczenie jest to dlaczego w
            samym warszawskim sądzie w jednym wydziale opłatę się pobiera a w innym - nie.
            Bea, przepis się nie zmienił tylko narosło wokół niego troche takich dziwnych
            interpretacji (choć dla mnie przepis jest wyjątkowo jasny i nie stwarzający
            możliwości dowolnych interpretacji), chyba, że rzeczywiście okaże się prawdą
            to, iż orzeczenie sądu sprecyzowało pojęcie "budownictwa mieszkaniowego" w
            sposób niekorzystny dla klientów developerów.
            Bea, póki masz czas - pisz wszystko co się da. Gorzej niż 1/20 już być nie może
            a może coś zyskasz (zakładam, że z oświadczenia Twego banku wynika
            jednoznacznie, że jest to budownictwo mieszkaniowe, bo jeśli budownictwo i
            nabycie lokalu - a widziałam też takie oświadczenia - to szanse w zasadzie
            zerowe).
            Jest tutaj gdzieś taki wątek Sasanki na dokładnie ten sam temat (tu albo u
            Developerów). Wierz mi, że ten problem dotyczy wielu osób a ja jestem zupełnie
            bezradna w ramach rozmów z moimi klientami.
            Pisz - to moja rada a ja dzielnie Ci kibicuję pozdrawiając serdecznie. B.
            PS. Pozostałych też oczywiście pozdrawiam:))
            • sasanka21 Re: oplaty sadowe za wpis hipoteki 13.02.04, 18:11
              oto link do mojego posta forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=9227427
              • Gość: Mat Re: oplaty sadowe za wpis hipoteki IP: 5.5R* / *.nokia.com 14.02.04, 00:31
                Hmmmm.... Przeczytałem cały ten wątek Sasanki i tak sobie myślę: ok, lecą w
                gumę i wyłudzają od naiwnych ludzi opłaty twierdząc bezpodstawnie że
                budownictwo mieszkaniowe to tylko budowa systemem gospodarczym a nie z
                deweloperem. OK. Ale skąd mają wiedzieć na co poszedł kredyt? Specjalnie
                sprawdziłem moje oświadczenie z PKO i poza stwierdzeniem że celem kredytu jest
                budownictwo mieszkaniowe tam nie ma jednego słowa na temat tego ze tak naprawdę
                to chodzi o kupno mieszkania od dewelopera... Jest tylko to jedno zdanie: celem
                kredytu jest budownictwo mieszkaniowe. Może tędy droga - by skłonić bank by nie
                umieszczał na oświadczeniu niepotrzebnych szczegółów?
                • sasanka21 Re: oplaty sadowe za wpis hipoteki 16.02.04, 10:17
                  Cześć Mat,

bank trudno skłonić do czegokolwiek. Własnie z tym walczę. Wygląda to tak,
                  jakby bankowi bardzo zależało, żeby zapłacić te pieniądze, tylko gdzie tu jakiś
                  związek banku z sądem wiczystym? No chyba, że cos takiego istnieje - w naszym
                  pięknym kraju nad Wisłą wszystko jest możliwe.
                  A juz najbardziej zadziwiające jest to, że w jednym oddziale tego samego banku
                  dostaje sie ośiadczenie o takiej treści, a w innym nie, bo wg jakichś
                  interpretacji (podstawy których, nie wiadomo gdzie szukać), jest to podobno
                  niezgodne z obowiązującymi przepisami. Jakimi? Nie wiadomo, bo w zasadzie nikt
                  nic o nich nie wie.
                  Nawet Bebiaczkowi nie udało sie do nich dotrzeć.

Pozdrowienia
                  sasanka
            • sasanka21 Re: oplaty sadowe za wpis hipoteki 13.02.04, 18:13
              Bebiaczku
              pozdrowienia :)

• Gość: Bea No i wysmarowalam 'zazalenie' - oj oj IP: 5.5R2D* / *.pg.com 16.02.04, 10:42
              Witam i dziekuje za informacje.
              Dokopalam, sie, ze jest projekt nowej ustawy, ktory zostal zrobiony w
              listopadzie 2003 i oddany do Rady Ministrow w Styczniu 2004, ktory bedzie
              regulowal zwolnienia z oplat sadowych. Ale ustawa nie zostala jeszcze przyjeta,
              i nie wyszlo zadne rozporzadzenie Ministra Sprawiedliwosci, ktore by koregowalo
              poprzednie rozporzadzenie. W swietle przepisow prawa chyba nie pojawilo sie nic
              nowego. W oswiadczeniu banku mam nie mniej nie wiecej dwa magiczne
              slowa 'budownictwo mieszkaniowe'. Wysmarowalam zazalenie mniej wiecej takiej
              tresci... i bede walczyc. Nie oddam im tej kasy :)

"Do Sądu Okręgowego w Warszawie
              Zażalenie
              Niniejszym odwołuję się od wezwania do uiszczenia opłaty sadowej od wniosku z
              dnia 14 lutego 2004 w kwocie XXX,XX PLN.

We wniosku tym wnoszę o wpis hipoteki ustanowionej na nieruchomości stanowiącej
              moją własność (potwierdzoną aktem notarialnym) w celu zabezpieczenia należności
              z tytułu udzielonego kredytu na budownictwo mieszkaniowe (potwierdzone
              oświadczeniem banku).

Na podstawie § 2. 1. ROZPORZĄDZENIA MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 30
              czerwca 1998 r. W sprawie określenia ulgowych stawek opłat sądowych oraz
              zwolnień od tych opłat w sprawach o zabezpieczenie należności z tytułu
              udzielanych przez banki kredytów, pożyczek pieniężnych, gwarancji bankowych i
              poręczeń. (Dz. U. Nr 87, poz. 554) przysługuje mi zwolnienie z opłaty sadowej.

(§ 2. 1. Zwalnia się od opłaty sądowej wniosek o wpis hipoteki ustanowionej na
              nieruchomości stanowiącej własność kredytobiorcy w celu zabezpieczenia
              należności z tytułu udzielonego kredytu, pożyczki pieniężnej, gwarancji
              bankowej lub poręczenia kredytu na budownictwo mieszkaniowe albo na działalność
              związaną z produkcją rolną.)

Wiadomo mi o projekcie nowej ustawy z dnia 27 listopada 2003 r, "O kosztach
              sądowych w sprawach cywilnych, o zmianie ustawy – Kodeks postępowania cywilnego
              oraz o zmianie niektórych innych ustaw", która będzie regulować sprawę
              zwalniania od kosztów sądowych. Projekt ten został przyjęty przez Rade
              Ministrów w Styczniu 2004, ale ustawa nie jest jeszcze zatwierdzona, ogłoszona,
              czyli nie jest prawomocna.

Zgodnie z tekstem projektu ustawy w sprawach wszczętych przed dniem wejścia w
              życie ustawy (czyli w mojej sprawie) stosuje się, do czasu zakończenia
              postępowania w danej instancji, dotychczasowe przepisy o kosztach sądowych,
              czyli ustawa z dnia 13 czerwca 1967 r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych
              (tekst jednolity: Dz. U. z 2002 r. Nr 9, poz. 88 z późn. Zm) oraz obowiązujące
              Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 30 czerwca 1998 r. (Dz. U. Nr
              87, poz. 554),

Proszę o pozytywne rozpatrzenie mojego zażalenia. W przypadku odrzucenia mojego
              odwołania proszę o uzasadnienie decyzji Sadu podając obowiązujące akty prawne.

Z poważaniem, "
              No i zobaczymy co mi odpowiedza... Dam Wam znac.
              Pozdrawiam szalenie serdecznie,
              Bea

• bebiak Re: No i wysmarowalam 'zazalenie' - oj oj 17.02.04, 18:13
                Cześć Bea, i dobrze, że wysmarowałaś. I będę strasznie wdzięczna za jakieś
                wieści (myślę, że nie tylko ja, bo to kontrowersyjna sprawa i dotycząca wielu
                osób). Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę oczywiście powodzenia:)) B.
                • madzik35 Re: No i wysmarowalam 'zazalenie' - oj oj 19.02.04, 13:45
                  Witam
                  ja też złożyłam dziś zażalenie - ile dni ma Sąd na udzielenie odpowiedzi?
                  pozdrawiam, Magda
      • Gość: Mat oplaty sadowe - ode mnie NIE WZIELI IP: 5.5R* / *.nokia.com 23.02.04, 15:53
        Chciałem powiedzieć że dzisiaj dostałem listem poleconym zawiadomienie z sądu o
        dokonanym wpisie hipoteki zwykłej i kaucyjnej do ksiegi wieczystej mojego
        mieszkania. Kredyt w PKO BP, jako cel jak już mówiłem w oświadczeniu było
        podane budownictwo mieskzniowe bez żadnych dalszych szczegółów. Dzielnica -
        Praga Południe. Sąd nie zażądał ŻADNYCH opłat. Cała sprawa od złożenia wniosku
        o wpis do dziś trwała miesiąc.

Chyba są równi i równiejsi dla tego pieprzonego sądu po prostu.

Mat
        • Gość: Bea Re: oplaty sadowe - ode mnie NIE WZIELI IP: 5.5R2D* / *.pg.com 24.02.04, 11:42
          Mat,
          Wyglada, ze tak :)) No, ale dobrze, ze Ciebie nie skasowali :)
          Ja nadal czekam na decyzje Sadu Okregowego. :) Moze sie uda :)
          Pozdrawiam,
          Bea
          • Gość: Bea Re: oplaty sadowe - VICTORY :))) IP: 5.5R2D* / *.pg.com 31.03.04, 09:07
            Witam,
            Sama nie moge w to uwierzyc, ale udalo sie! Wczoraj dostalam polecony z Sadu
            Okregowego - ktory mnie poinformowal o uchyleniu uplaty, ktora mi naliczyli :))
            Ciesze sie strasznie!!! Pani na poczcie nie mogla uwierzyc, ze ktos dostal
            pismo z Sadu i sie cieszy. :)))
            No.. to teraz musze sie dowiedziec jak ta sprawe dalej popchnac. Czy sie moze
            sama popchnie? Na automatyzacje w naszych sadach chyba nie ma co liczyc... No,
            a moze ktos wie ile czasu trwa wpisanie do hipoteki?
            Pozdrawiam,
            Bea
            • madzik35 Re: oplaty sadowe - VICTORY :))) 31.03.04, 09:58
              Gość portalu: Bea napisał(a):

> Witam,
              > Sama nie moge w to uwierzyc, ale udalo sie! Wczoraj dostalam polecony z Sadu
              > Okregowego - ktory mnie poinformowal o uchyleniu uplaty, ktora mi
              naliczyli :))
              Szczęściara... gratuluje. Jak długo czekałaś na odpowiedź? ja czekam już 5
              tygodni i nie wiem czy to standard, czy powinnam się tam pofatygować.
              Pozdrawiam, Magda
              • Gość: Bea Re: oplaty sadowe - VICTORY :))) IP: 5.5R2D* / *.pg.com 02.04.04, 14:36
                A dziekuje, dziekuje...
                Troche to trwalo.. zazalenie zlozylam 19 lutego... a odpowiedz dostalam 26
                marca.. wiec troche to trwa.
                Pozdrawiam i zycze cierpliwosci.
                Bea
      • Gość: eta głupie pytanie IP: *.w3cache.pl / *.pl 25.02.04, 11:09
        rzeczywiscie to głupie pytanie ale jestem zielona z tego problemu. Czy ktoś nie
        wysmiewając mnie moze mi powiedzieć co to jest ten "wpis stosunkowy", do
        którego liczy sie 1/20?
      • Gość: JACA Re: Do p.Bebiak - oplaty sadowe za wpis hipoteki IP: *.acn.waw.pl 16.04.04, 17:55
        Witam,

Czy to również dotyczy mieszkania zakupioengo na rynku wtórnym (spółdzielcze
        własnościowe) ?

Pozdrawiam
        JACA
        • Gość: k2 Re: Do p.Bebiak - oplaty sadowe za wpis hipoteki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.04, 19:43
          Witam!
          podziele sie na goraco dzisiejszym doswiadczeniem: bylam dzis w VI wydziale, z
          wnioskiem o wpis hipoteki - mieszkanie wlasnosciowe (z ksiega), rynek wtormy.
          Hipoteka na kwote 120tys. Oplaty wyniosly mnie ok 400pln. Nie ma od tego
          ustepstw...:(
          • Gość: JACA Re: Do p.Bebiak - oplaty sadowe za wpis hipoteki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.04, 15:32
            Dziękuję za odpowiedź. 400 PLN - To mało.
            W agencji nieruchomości wyliczyli mi, że za wpis zapłacę 2203 PLN (2020,- wpis
            i 183,- wniosek o wpis). Mieszkanie bez ksiegi - ale samo założenie to podobno
            40 PLN. Mieszkanie kupiłem za 170 tys. a kredyt na 85 tys. Na jaką kwotę będę
            miał hipotekę i jakie będą wszystkie koszty sądowe ?
            Pozdrawiam
            JACA
            • bebiak Re: Oplaty sadowe za wpis hipoteki 25.04.04, 20:51
              Cześć, witam Cię serdecznie

Gość portalu: JACA napisał(a):

> Dziękuję za odpowiedź. 400 PLN - To mało.
              > W agencji nieruchomości wyliczyli mi, że za wpis zapłacę 2203 PLN (2020,-
              >wpis i 183,- wniosek o wpis). Mieszkanie bez ksiegi - ale samo założenie to
              >podobno 40 PLN.

Za sam druk nowej księgi iweczystej 40,-zl (sama jakby księga), ale do tego
              niestety jeszcze wpis Ciebie do Dzialu II. Ten jest liczony do wartości
              mieszkanka. Jeśli założyć, że 170.000,-zł to za wpis 2.020,-zł.
              Ta kwota 183,-zł to jest opłat za wniosek +_ VAT ale to wtedy jeśli składasz
              oświadczenie o ustanowieniu hipoteki w akcie notarialnym (to jest taksa
              notarialna), a jeśli składałbyś zwykłym pisemnym wnioskiem (sam w sądzie, w
              trybie prawa bankowego) to tej opłaty za wniosek nie ma.

>Mieszkanie kupiłem za 170 tys. a kredyt na 85 tys. Na jaką kwotę będę
              > miał hipotekę i jakie będą wszystkie koszty sądowe ?

Hipoteka to następna sprawa, która będziesz załatwiał. W ślad za wnioskiem o
              założenie księgi wieczystej będziesz wnosił o wpis do jej Działu IV hipoteki
              na rzecz banku. Opłaty (i sądowe za wpis i podatek) są uzależnione od jej
              wysokości. Napisz jaką masz hipotekę i w jakiej wysokości (to musi wynikać z
              umowy kredytowej albo takiego oświadczenia banku, które jest podstawą wpisu do
              księgi), a ja Ci wyliczę opłaty.
              Ach, i jeszcze jedno. To zwolnienie, o którym tutaj toczy się dyskusja nie
              dotyczy takiej sytuacji jak nabycie lokalu na rynku wtórnym, bo wtedy jest to
              kredyt na nabycie lokalu a nie na budownictwo mieszkaniowe.
              Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
              • Gość: JACA Re: Oplaty sadowe za wpis hipoteki IP: *.acn.waw.pl 25.04.04, 22:31
                Bardzo dziękuję za odpowiedź.
                Jak dostanę informację z banku o wysokości hipoteki to się odezwę.
                (Umowę kredytową będę podpisywał w pierwszym tygodiu - w maju)
                Jeszcze raz bardzo dziękuję i Pozdrawiam JACA
              • Gość: marze-na Re: Oplaty sadowe za wpis hipoteki IP: 217.11.136.* 26.04.04, 12:06
                No to ja mam też nie lada problem. opłate sądową w wysok. 1/5 wpisu
                stosunkowego już poniosłam u notariusza.Teraz muszę lecieć do sądu żeby wpisali
                mi hipoteke w ks. wieczystej. Ile za to zapłace?? Czy ktoś może mi pomóc????
                • bebiak Re: Oplaty sadowe za wpis hipoteki 27.04.04, 01:03
                  Cześć
                  Gość portalu: marze-na napisał(a):

> No to ja mam też nie lada problem. opłate sądową w wysok. 1/5 wpisu
                  > stosunkowego już poniosłam u notariusza.

Tę opłatę zapłaciłaś za wpis Ciebie jako właściciela do księgi wieczystej.

>Teraz muszę lecieć do sądu żeby wpisali mi hipoteke w ks. wieczystej. Ile za
                  >to zapłace??

Uzależnione jest to od tego na co został Ci kredyt udzielony oraz od wysokości
                  i rodzaju hipotek (jedna - kaucyjna czy też zwykła plus kaucyjna). Napisz jak
                  to jest u Ciebie (winno być w umowie kredytowej) i przemierzymy się do opłat.
                  Bez takich informacji - nie sposób. Pozdrowionka serdeczne. B.
                  • Gość: Justa Re: Oplaty sadowe za wpis hipoteki IP: 213.31.17.* 29.04.04, 07:52
                    Ja też poproszę o wyliczenie ile wpłacą do sądu. Zakupiłam mieszkanie
                    spółdzielcze własnościwe na rynku wtórnym o wartości 60000pln. Mam naliczoną
                    hipotekę kaucyjną w wysokości 84000pln. Ile wyniesie wpis hipoteki?
                  • Gość: JACA Re: Oplaty sadowe za wpis hipoteki IP: *.acn.waw.pl 10.05.04, 19:49
                    Witam.
                    Hipoteka umowna zwykła 85000,- zł,
                    Hipoteka umowna kaucyjna do 37000,- zł
                    Bardzo proszę o wyliczeniewszystkich opłat.
                    Czy mógłbym otrzymać wzór wniosku o wpis do hipoteki, żeby nie płacić
                    notariuszowi - jkowalczyk@coleman.pl
                    Bardzo dziękuję i pozdrawiam
                    JACA
              • Gość: JACA Re: Oplaty sadowe za wpis hipoteki IP: *.acn.waw.pl 10.05.04, 19:41
                Witam,
                Mam już umowę kredytową. Hipoteka umowna zwykła w wysokości 85000,-, Hipoteka
                umowna kaucyjna do wysokości 37000,- Bardzo proszę o wyliczenie opłat.
                Czy mógłbym otrzymać wzór wniosku o wpis bo chciałbym sam to zrobić a nie przez
                notariusza - jkowalczyk@coleman.pl
                Bardzo dziękuję
                Pozdrawiam - JACA
                • bestfoka Re: Oplaty sadowe za wpis hipoteki 10.05.04, 23:29
                  Ja tez poprosilbym w wyliczenie oplat za wpis hipoteki: hipoteka zwykla 153tys
                  + kaucyjna 77tys. No i jeszcze wzor jak sie to wylicza. Dzieki!
                  • bebiak Re: Oplaty sadowe za wpis hipoteki 11.05.04, 22:47
                    Cześć,
                    bestfoka napisał:

> Ja tez poprosilbym w wyliczenie oplat za wpis hipoteki: hipoteka zwykla
                    153tys + kaucyjna 77tys. No i jeszcze wzor jak sie to wylicza. Dzieki!

Przy kredycie udzielonym na nabycie nieruchomości (cel jest istotny!) opłaty
                    sądowe od tych Twoich kwot za wpis hipotek powinny wynosić: 462,50,-zł oraz
                    261,-zł.
                    Spróbuję jakoś jasno napisać Ci wzór jak to się liczy. Wychodzimy od całego
                    wpisu stosunkowego, który w zależności od wartości przedmiotu liczy się tak:
                    - od 50.000 do 100.000,-zł: 3.600,-zł + 6% od nadwyżki powyżej 50.000,-zł;
                    - powyżej 100.000,-zł" 6.600,-zł + 5% od nadwyżki powyżej 100.000,-zł.
                    To CAŁY wpis stosunkowy.
                    I za wpis hipotek zabezpieczających spłatę kredytu udzielonego na nabycie
                    nieruchomości pobiera się 1/20 część tego wpisu stosunkowego. Hm, nie wiem czy
                    ja to jasno napisałam:(( Jak coś nie tak to się upomnij. Pozdrowionka
                    serdeczne. B.

• bebiak Re: Oplaty sadowe za wpis hipoteki 11.05.04, 23:08
                  Witaj Jaca ponownie:))

> Mam już umowę kredytową. Hipoteka umowna zwykła w wysokości 85000,-, Hipoteka
                  > umowna kaucyjna do wysokości 37000,- Bardzo proszę o wyliczenie opłat.

Zakładam, że kredyt został Ci udzielony na nabycie mieszkanka, czy tak?
                  Jeśli tak to przy takich kwotach powinieneś za wpis zapłacić: 285,-zł + 134,50,-
                  zł.
                  Od razu Ci napiszę taką rzecz (ostatnio to piszę, bo choć w W-wie praktyka
                  wydaje się być utrwalona to spotkałam się z przypadkiem poza W-wą pobrania opł
                  sądowych inaczej co już wyjaśniam).
                  Policzyłam Ci opłaty wg stawki 1/20 część wpisu stosunkowego, ale jakby się
                  dokładnie wczytać w przepisy tego szczególnego rozporządzenia (które wprowadza
                  tę 1/20) to ono mówi o 1/20 w przypadku kredytu udzielonego na nabycie
                  nieruchomości. Ty nabyłeś spółdzielcze prawo o ile pamiętam, które oczywiście
                  nieruchomością nie jest. Stąd uczulam, że jakby ktoś chciał tak bardzo
                  dokładnie zastosować przepis to mógłby chcieć od Ciebie kwoty dwukrotnie wyższe
                  od tych które Ci napisałam (chciałabym, żebyś o tym wiedział).
                  I pamiętaj o podatku (obiecałam, że przypomnę!): przy Twoich kwotach to
                  odpowiednio 85,-zł + 19,-zł.

> Czy mógłbym otrzymać wzór wniosku o wpis bo chciałbym sam to zrobić a nie
                  >przez notariusza - jkowalczyk@coleman.pl

W niektórych wydziałach niektórych sądów są już wnioski kompuiterowe. Jeśli w
                  Twoim nie ma (a może tak być) to bedziesz składał najpierw wniosek o założenie
                  księgi dla spółdzielczego prawa (chyba dobrze pamiętam z naszych rozważań, że
                  dotąd księgi nie ma?), a potem dopiero wniosek o wpis hipoteki (nie musisz
                  czekać na ksiegę ze złożeniem wniosku o wpis hipoteki ale kolejność musi być
                  taka: najpierw o założenie księgi a potem o wpis hipoteki). Wiesz, jak napisać
                  wniosek o założenie księgi wieczystej przy spółdzielczym mieszkanku? Jak nie to
                  się upomnij - napiszę (gdzieś tu komuś ostatnio pisałam ale nie pamiętam gdzie -
                  autor wątku to chyba Sss..ale głowy nie dam).

A wniosek o wpis hipoteki piszesz mniej więcej tak:
                  składając w załączeniu oświadczenie banku (opisać) z dnia ... wnoszę o wpisanie
                  do Działu IV księgi wieczystej, która zostanie założona na wniosek dz kw ...*
                  dla spółdzielczego własnosciowego prawa do lokalu numer ... położonego ... -
                  dwóch hipotek na rzecz banku ....:
                  1. zwykłej w kwocie 85.000,-zł tytułem zabezpieczenia spłaty udzielonego mi
                  przez ten banku kredytu na nabycie ...... w kwocie ...., oprocentowanego wg
                  zmiennej stopy procentowej wynoszącej w dniu zawarcia umowy kredytowej ...% w
                  stosunku rocznym, którego termin spłaty ustalony został na dzieńn ...
                  2. kaucyjnej do kwoty 37.000,-zł tytułem zabezpieczenia spłaty odsetek i innych
                  kosztów banku związanych z udzielonym mi kredytem;
                  zgodnie z treścią załączonego oswiadczenia banku.
                  Koniec.

Gdzieś tam postawiłam taką * - w tym miejscu należy wpisać numer wniosku, pod
                  którym w sądzie zostanie zarejestrowany ten wniosek o założenie księgi.
                  I jeszcze jedna uwaga:
                  moim zdaniem każdy wniosek należy przygotować w 2 egzemplarzach - jedne z
                  dokumentami zostawić w sądzie, a na drugim zażądać pieczęci sądu o przyjęciu i
                  zarejestrowaniu.
                  Czy ja to w miarę zrozumiale napisałam? Jeśli coś nie tak to się upomnij.
                  Pozdrawiam Cię serdecznie. B.

• bebiak Re: Oplaty za wpis hipoteki - jeszcze do Jacy 11.05.04, 23:18
                    Przytaszczyłam Ci ten wątek z tymi wzorami wniosków - tak na wszelki wypadek
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=12389666
                    Pozdrowionka raz jeszcze. B.
                    • Gość: JACA Re: Oplaty za wpis hipoteki - jeszcze do Jacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 11:54
                      Bardzo Ci dziękuję.
                      Pozdrawiam - JACA
                  • Gość: JACA Re: Oplaty sadowe za wpis hipoteki IP: *.acn.waw.pl 15.05.04, 15:32
                    Witam,
                    Jeszcze mam jedno pytanko, wcześniej pisałem, że agencja nieruchomości podała
                    mi że w sądzie za wpis zapłacę 2020,- zł.
                    Ty napisałaś mi że zapłace - 285,-zł + 134,50 zł lub maksymalnie dwa razy
                    więcej.
                    Czy te 2020,- to jest zła kwota - czy będę musiał zapłacić te trzy (2020,- +
                    285,- + 134,50)
                    Bardzo proszę o informację i z góry bardzo dziękuję.
                    Pozdrawiam
                    JACA
                    • bebiak Re: Oplaty sadowe za wpis hipoteki 15.05.04, 19:30
                      Cześć Jaca:))

> Jeszcze mam jedno pytanko, wcześniej pisałem, że agencja nieruchomości podała
                      > mi że w sądzie za wpis zapłacę 2020,- zł.
                      > Ty napisałaś mi że zapłace - 285,-zł + 134,50 zł lub maksymalnie dwa razy
                      > więcej.
                      > Czy te 2020,- to jest zła kwota - czy będę musiał zapłacić te trzy (2020,- +
                      > 285,- + 134,50)

O tych 2.020,-zł pisałam Ci wcześniej (w drugiej połowie kwietnia), o tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=10736914&a=12215329
                      i były to opłaty za wpis Ciebie do księgi wieczystej (od wartości mieszkania),
                      a to co Ci teraz napisałam to opłaty za wpis do tej księgi hipotek (od
                      wysokości hipotek). To są (niestety dla Ciebie) dwie różne rzeczy i obie
                      będziesz musiał opłacić: i wpis Ciebie do księgi i wpis hipotek. Ubolewam, ale
                      większość tak ma:(( Pozdrowionka Ci wysyłam.B.
                      • Gość: JACA Re: Oplaty sadowe za wpis hipoteki IP: *.acn.waw.pl 17.05.04, 17:15
                        Witam,
                        Dziękuje bardzo za odpowiedź - teraz juz wszystko wiem na temat opłat w sądzie
                        (myślałem że jest tylko jedna opłata za wpis do księgi wieczystej, nie
                        wiedziałem że jest po prostu wpis i wpis hipoteki :()
                        Mam jeszcze jedno małe pytanko - Czy orientujesz się może czy w Sądzie
                        Rejonowym dla Warszawy Mokotowa - Wydział Ksiąg Wieczystych, Al. Solidarności
                        58 - są wnioski komputerowe, czy sam mam napisać (wzór mam).
                        Bardzo bardzo dziękuję i pozdrawiam
                        JACA
                        • bebiak Re: Oplaty sadowe za wpis hipoteki 31.05.04, 19:33
                          Cześć Jaca, ależ mi wstyd (patrząc na datę Twego postu - dobrze, że się
                          przypomniałeś). Wątek sobie poszedł i już - ja (gapa) nie zauważyłam Twego
                          pytania. Przepraszam:(((

> Mam jeszcze jedno małe pytanko - Czy orientujesz się może czy w Sądzie
                          > Rejonowym dla Warszawy Mokotowa - Wydział Ksiąg Wieczystych, Al. Solidarności
                          > 58 - są wnioski komputerowe, czy sam mam napisać (wzór mam).

Napisz w jakiej dzielnicy Warszawy masz to mieszkanko, a ja jutro spróbuję się
                          wywiedzieć (to nie jest problem!) i Ci napisze (tylko błagam o tę dzielnicę bo
                          to istotne akurat).
                          Pozdrowionka i raz jeszcze przepraszam. B.
                          • Gość: JACA Re: Oplaty sadowe za wpis hipoteki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.04, 13:52
                            Witam,
                            Dzielnica - Ursynów
                            Dziękuję i pozdrawiam
                            JACA
                            • bebiak Re: Oplaty sadowe za wpis hipoteki 01.06.04, 14:10
                              Cześć Jaca:)

> Dzielnica - Ursynów

Dzwoniłam: mają zwykłe wnioski (możesz sobie taki wziąć) albo możesz sam sobie
                              napisać.
                              Składasz swój wniosek do Wydziału VII (Al. Solidarności 58, w środy nieczynny))
                              O ile jeszcze remont się nie skończył (a raczej jeszcze nie) to do pokoju nr 7
                              na parterze (ponoć sporo ludzi tam oczekuje, ale ja tego nie sprawdzałam -
                              zabierz na wszelki wypadek cierpliwość ze sobą).
                              Pozdrowionka. B.
                      • Gość: JACA Re: Oplaty sadowe za wpis hipoteki IP: *.acn.waw.pl 21.05.04, 18:12
                        Witam,
                        Jeszcze mam jedno pytanko - czy jak kredyt biorę z żoną - to na wniosku o
                        założenie księgi i wpis musimy być razem ?
                        Czy żona będzie musiała ze mną być w sądzie - czy wystarczy, że ja tylko będę i
                        się podpiszę ?
                        Pozdrawiam i dziękuję
                        JACA
                        • bebiak Re: Oplaty sadowe za wpis hipoteki 31.05.04, 19:38
                          Moje przeprosiny z wypowiedzi poprzedniej aktualne również są dla tego postu

> Jeszcze mam jedno pytanko - czy jak kredyt biorę z żoną - to na wniosku o
                          > założenie księgi i wpis musimy być razem ?

Jeśli mieszkanko jest wspólne to na wniosku o założenie księgi wieczystej
                          wpisujecie się oboje: imiona (jeśli dwa to dwa), nazwisko, imiona rodziców,
                          PESEL.

> Czy żona będzie musiała ze mną być w sądzie - czy wystarczy, że ja tylko będę
                          >i się podpiszę ?

We wniosku wpisujecie się oboje, oboje go podpisujecie i moim zdaniem powinno
                          wystarczyć złożenie przez jedno z Was.
                          Podobnie z wnioskiem o wpis hipoteki - przy wspólnym mieszkanku podpisujecie
                          taki wniosek oboje.
                          Pozdrowionka Ci wysyłam. B.
                      • Gość: JACA Re: Oplaty sadowe za wpis hipoteki IP: *.acn.waw.pl 31.05.04, 17:14
                        Bardzo proszę o odpowiedź.
                        Dziękuję i Pozdrawiam
                        JACA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka