Forum   szparagi

szparagi

(118 wyników)
  • Świeże solidne pęczki po 5-7zł, cienkie, lekko fioletowe główki po 4zł. Zielone szparagi od 4zł. Teraz już tylko będzie lepiej. ;) Pierwsze obierki już w zamrażalniku.
  • Uwielbiam zielone szparagi i chciałabym trochę ich zamrozić, aby móc cieszyć się nimi czasami i poza sezonem. Dziwi mnie jednak, że nigdy nie widziałam w sklepie mrożonych szparagów. Tyle różnych warzyw można znaleźć w dziale mrożonek, ale na szparagi nigdy się nie natknęłam. I, co za tym idzie, zastanawiam się dlaczego. Czyżby po zamrożeniu traciły one swoje walory smakowe? Może jest jakiś inny powód? A czy Wy mrozicie szparagi? Jeśli tak, to jaki sposób polecacie - surowe, czy może...
  • szparagi(13)

    kupilam wczoraj szparagi z Peru i byly wspaniale, nie mam nic przeciwko temu zeby te kraje przysylaly nam ich owoce i warzywa,
  • Skad te przepisy, wogole nie mam ochoty na szparagi w taki sposob. Najlepiej smakuja zapiekane lub smazone z dobrej jakosci oliwy z oliwek do tego sol i parmezam dobrej jakosci. Pokrojone w kawaleczki i podsmazone na oliwe, potem wymieszane w pasta mmm..pych i do tego posypane parmezanem. Mmmm
  • Kto się podzieli dobrym przepisem na smaczne szparagi?
  • jako że obecnie pracuję zbierając szparagi, mam ich pod dostatkiem, zarówno białych jak i zielonych. Pomyślałam więc że zrobię do jutrzejszego obiadu zielone szparagi zawinięte w cienki kawałek szynki i upieczone, znalazłam już na to przepis i proponują aby podawać je z majonezem domowej roboty, ja jednak bym pominęła ten majonez bo jeszcze nigdy nie robiłam i wolałabym nie ryzykować, co zatem można podać do nich w ramach zamiennika, myślałam o białym sosie ale z czego? serowy? śmietanowy? po...
  • Na 1.5 słabego bulionu warzywnego dałam 2 pęczki białych szparagów, wcześniej poddusiłam je na maśle z cebulką. Zmiksowałam, na razie jest nie doprawiona śmietaną, ale jest kompletnie bez smaku. Za mało szparagów czy coś nie tak zrobiłam? czym ewentualnie doprawić?
  • Witejcie! Ja z zapytaniem, ew. apelem do miłośników (G)Ryzzlinga, Pinotów: siwo-szarego i białego, wytr. Muskatów, Sauvignona Blanckiego, Gewuerztraminera itp. trunków oraz SZPARAGÓW!!! Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie o dostępnym na rynku sosie HOLENDERSKIM z torebki. Sezon za pasem, a tu jak co roku taka pustka...Nie każdy lubi, umie, ma czas przyrządzać go od podstaw, a, jak pamiętam, taki z torebki sprawdzał się 20 lat temu w Niemczech do warzywa i suszonej szynki znakomicie (ocz...
  • Pourywałam główki, obrałam i co teraz? Potraktować jak fasolkę szparagową- do wrzątku z solą? Mają być dodatkiem do mięsa, więc z czym je podać? Może takie "gołe" z samym masłem..? z bułką tartą..? Ratunku!
  • Prosze nie przestraszcie sie specyficznego zapachu moczu po zjedzeniu szparag. Ja polecam ugotowac w lekko osolonej wodzie ( 5 min). Nastepnie moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem kostek lodu . Zapobiega to utracie zielonego koloru i staja sie chrupkie. Nastepnie osaczamy z wody,wkladamy do podluznego naczynia, dodajemy EVolive oil,ocet balsamiczny i pokrojony w plsterki czosnek . Wkladamy do lodowki i podajemy do glownego dania lub jako zakaske. Smacznego!!!!
  • tez trzeba obierac?! (i co sie stanie jak tego nie zrobie? :))
  • Nie wiem, moze powtorze watek, od kilku lat mam ten sam problem ze szparagami, kupie obiore ugotuje i same łyka nie wiem co zle robie a moze trafiam na stare poradzcie mi co zrobic zebym nie "bala" sie szparagow a tak je wszyscy w moim domu lubimy
  • Czy kupując trzeba zwrócić na coś konkretnego uwagę? Czy białe i zielone przyrządza się inaczej? Czy różnią się w smaku? Które są lepsze?
  • Uwielbiam szparagi. Dajcie dobry przepis na szparagi. Chcę je jeść póki są w moim warzywniaku. Gotuje się je tak, że łebki powinny wystawać na 3cm? Ile czasu? Co jeszcze?
  • Znakomity felieton!! Niezwykła historia szparagów ich unikalna rola w rozwoju naszej cywilizacji.. Ani mi w głowie poprawianie takiego autorytetu jakim jest pan Lewin. Chciałbym jedynie dodać, że obok białych, zielonych i liliowych szparagów są jeszcze purpurowe... Uprawia się je w okolicy włoskiego miasta Albenga i o ile liliowe - jak słusznie pan Lewin zauważył - pochodza od szparagów białych o tyle tym purpurowym bliżej do zielonych. Pysznią się one purpurą tak intensywn...
  • Swietne i szybkie danie. ja stosuje modyfikacje, bez smietany i sera, ale z krewetkami (wiecej bialka jak ktos lubi zbalansowane posilki). A makaron oczywiscie pelnoziarnisty.
  • Czyli sos holenderski albo bułka tarta z masłem odpadają:( Wolałabym też uniknąć zabawy typu zawijanie w szynkę i zapiekanie (?). Jakieś fajne, proste pomysly mi potrzebne. Nigdy na przykład nie próbowałam żadnego zestawu szparagi + zioła - da się wykombinować coś ciekawego? To mój drugi szparagowy sezon:) 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia
  • wiem, że dziesiątki wątków itd.. ale może jakiś zbiorczy? od 3 lat nastawiam się na kupienie i jak już przejrzę dziesiątki potraw w GP, jak przeczytam dziesiątki przepisów, jak je trzy razy obejrzę w znajomym warzywniaku, to wiecie co.. sezon mija :) więc: czy już jest sezon? na co zwracać uwagę kupując je? jak poddawać obróbce? marzą mi się z beszamelem, jakieś inne ciekawe skrótowe propozycje? (bez już męczenia się z przepisami, chyba, że się komuś chce :) ) i czy garnek ...
  • Wiem ,że to dziwne ale jeszcze szparagów nie przyrządzałam i nie jadłam. Mam je. Chcemy zjeść JE na kolację. Czy należy (tak słyszałam przy zakupach) je obrać (grubszy koniec) i wrzucić do wrzątku na 20 min? Są białe. Pozdrawiam, cZEKAM A TYMCZASEM JESZCZE POSZUKAM GDZIE BąDź. żYRA
Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?