agulina303 10.03.10, 12:41 Witam, jak w temacie proszę o opinie i uwagi na temat projektu domku parterowego. Każda uwaga będzie na pewno cenna aby dokonać dobrego ostatecznego wyboru www.z500.pl/projekt/z19.html Z góry dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ewa Re: Prośba o opinię- projekt domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.10, 13:25 Moim zdaniem całkiem dobry projekt. Spełnia moje oczekiwania (m.in. okno kuchenne skierowane na wejście do domu - ot takie dziwactwo:). Jedyna uwaga na nie: otwarta kuchnia. Uważam, że przy takim metrażu mogłaby być oddzielnym pomieszczeniem. Może warto rozważyć drzwi przesuwane? Dobrze, że jest spiżarnia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.s Re: Prośba o opinię- projekt domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.10, 15:04 Jak na taki metraż to jedna łazienka to chyba trochę za mało, do tej co jest po wstawieniu wanny, sedesu i bidetu chyba dwie umywalki już się nie zmieszczą, ale zalezy też w ile osób będziecie tam mieszkać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gutdesign Re: Prośba o opinię- projekt domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.10, 15:39 Projekt niezły. Nie wiem co to jest za pomieszczenie 4,3 m, no, powiedzmy kolejne typu gospodarczego może być. Hol bym otworzyła wyburzając te ścianki na wprost i stawiając 1 szafę na prawo od wejścia z wiatrołapu powstanie całkiem niezła przestrzeń do zaaranżowania; w sypialni plus dla dużej garderoby. Odpowiedz Link Zgłoś
agulina303 Re: Prośba o opinię- projekt domu 11.03.10, 11:27 Zgadzam się z opinią że łazienka dość mała, pomysł na powiększenie? Dziękuje za dotychczasowe uwagi. Proszę o jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gutdesign Re: Prośba o opinię- projekt domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.10, 12:40 Ops, otworzyl mi się poprzednio nie ten projekt jak teraz patrzę, chyba coś źle kliknęłam. Jeśli chodzi o ten, dom jest po prostu mały, łazienka nieduża ale powiększyć musiała by pani kosztem sypialni i to z tego co widzę zyskała by pani może z pół metra, moim zdaniem nie ma sensu. Być może da się coś z tym układem zrobić ale to trzeba by rozrysować ściany z wymiarami i nad tym posiedzieć, czyli usługa u architekta wnętrz zmiana układu ścian i nowy rzut funkcjonalny wnętrza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melo2 Re: Prośba o opinię- projekt domu IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.10, 01:05 Czy cokolwiek może się tu podobać?Dziwię się tym,którzy chwalą. Ten projekt zawarł typowe polskie błędy. Paszcza garażu wyprzedza wejście do domu.Wchodzimy przez CIEMNY przedsionek , zimny, śmierdzi butami ewentualnie psem, do CIEMNEGO holu, właściwie do szafy. Nie ma żadnych otwarć, widoków, kapoty w wąskim korytarzu. W salonie też CIEMNO, bo jeśli robimy otwarcie na zacienioną werandę, to w drugiej ścianie powinno być okno.Prywatna część to grobowiec, korytarz całkiem CIEMNY, pokoje o fatalnych proporcjach, łazienka najbrzydsza z możliwych(ogląd kończy się na kiblu)Wybór rozwiązań konstrukcyjnych powoduje absurdalne wydatki. Niepotrzebny strop, więc i dwie wewnętrzne ściany konstrukcyjne.Wykorzystanie kiedyś poddasza na mieszkanie nieracjonalne. W sumie kundel sprzedawany jako sen o domu.Skrajny cynizm ale na tym polega rynek gotowych projektów Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Prośba o opinię- projekt domu 15.03.10, 16:55 melo szacun za odwagę zaglądaj tu częsciej - brakuje tu rzetelnych porad czasem brutalnych ale prawdziwych brawo! jeep Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BigJo Re: Prośba o opinię- projekt domu IP: *.timplus.net 26.01.11, 21:45 Wszystko to bzdury. Projekt wymaga niewielkich poprawek: na łazienkę można przerobić któryś pokoi, wentylację poprawić, a salon wcale nie jest ciemny (widziałem ten dom w realu) i nie zgadzam się z panem "znawcą". Chętnie bym zobaczył jaki projekt domu o podobnej powierzchni podoba się jemu. Idę o zakład, że mogę go wypunktować tak samo, jak on Z19 Odpowiedz Link Zgłoś
jop Re: Prośba o opinię- projekt domu 19.03.10, 15:06 O, to, to - dwie rzeczy, które są dla mnie nie do przyjęcia, a które ma większość gotowych projektów. >Paszcza garażu wyprzedza wejście do domu. Wielki garaż dominujący w bryle całego domu, wysuwający się na pierwszy plan, przytłaczający. Zaspokaja jakąś potrzebę z gatunku pokazania "stać mnie na dwie fury"? >W salonie też CIEMNO, bo jeśli robimy otwarcie na zacienioną werandę A to kolejny numer, który mnie fascynuje. Czy ludzie nie zdają sobie sprawy z tego, że jak główne okno/drzwi w salonie będzie wychodzić na werandę, mocno zadaszony taras itp., to tam będzie zawsze ciemno, nawet jeśli będzie wycelowane idealnie na południe? Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Prośba o opinię- projekt domu 11.03.10, 14:13 szukaj czegos innego garaż niepotrzebnie w bryle budynku salon za wąski brak drugiej łazienki pomieszczenie gospodarcze skandalicznie małe bryła nieciekawa... To nie to. pozdrawiam jeep Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alle Re: Prośba o opinię- projekt domu IP: *.connect.netcom.no 18.03.10, 22:40 trochę przekombinowany ten projekt , za dużo miejsca zajmuje w nim garaż za mało salon , z wad do poprawienia wstawiłbym boczne naświetle drzwi wejściowych dodając światła w ten sposób, ale wcześniej powiększył bym sień przez przesunięcie ścianki do lica kuchennego jedna linia ściany usunęłaby ten okropny zaułek dodając przestrzeni w tym ważnym miejscu jakim jest wejście do domu , w kominie zainstalował drugi wkład i zrobił grilla zewnętrznego (otwarte palenisko) zważywszy na jego szerokość nie byłoby z tym problemu, w przypadku niezabudowanego poddasza zwróciłbym się w stronę drewnianego tańszego stropu z belkami w standardowych przekrojach na przykład 4,88x22cm i tam jednocześnie umieścił izolację 20cm myślę że takie rozwiązanie bardzo obniżyłoby koszty a jest powszechnie stosowane w wielu krajach ponadto wstawiłbym mimo wszystko kilka okien połaciowych gdyż przy tak ściśniętych sypialniach i mikroskopijnej łazience wcześniej czy później zdecydowałbym się na zaadoptowanie poddasza w minimalnej jego części (już teraz warto pod tym kątem zastanowić sie gdzie te veluxy można wstawić) a jeden z pokoi zaanektował na porządny salon łazienkowy Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Prośba o opinię- projekt domu 18.03.10, 22:43 Mili inwestorzy,a jakie macie potrzeby? Odpowiedz Link Zgłoś
agulina303 Re: Prośba o opinię- projekt domu 19.03.10, 14:02 Dziękuje wszystkim za opinie. Co do naszych potrzeb to narazie jesteśmy dwuosobową rodziną czyli ja i mąż, przyszłosciowo w planach jedno dziecko. Projekt domu miał byc z założenia: 1. parterowy 2. niezaduży 3. dość tani w budowie (a nie latami mieszkać w niewykończonym domu) Prosiłam o opinię ale to nie jest nasza ostateczna decyzja że to ten projekt, jestem laikiem jeśli chodzi o architekturę i późniejsze praktyczne jej wykorzystanie, stąd mój post. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corkaswejmamy jestem zachwycona opiniami!!!!!!!!!!!!!! IP: 80.54.233.* 21.03.10, 10:37 otóż co mogłam sobie pomysleć ja- 28-letnia kobieta nie mająca bladego pojęcia o funkcjonalności architektury budowlanej? Oczywiście, ze projekt świetny. Po przeczytaniu opinii jednego z opiniodawców już wiem, ze takiego projektu bym nie wzięła. W życiu nie zwróciłabym uwagi na to, co zostało skrytykowane. A przecież po przyjrzeniu się ewidentnie widać mankamenty. Zaczynam uwielbiam to forum. Oby jak najwięcej takich rzetelnych i konstruktywnych opinii! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Prośba o opinię- projekt domu 22.01.11, 17:01 domy parterowe sa drozsze w budowie niz domy pietrowe czy z uzytkowym poddaszem.Ten projekt do bani,ciemno bedzie jak w norze,waskie korytarzyki i kichowate pokoje.Lazienka to jakis zart,salon za waski i ciemny.Reszte powiedziano wyzej.Zrob sobie projekt indywidualny i wtedy dom bedzie taki jak chcesz od poczatku do konca.I nie mysl blednie ze dom parterowy jest tanczy w budowie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola_p Re: Prośba o opinię- projekt domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.10, 11:09 Zgadzam się również z przedstawionymi powyżej opiniami, rzeczywiście dobrze wypunktowano mankamenty tego projektu. Mam wrażenie, że takie domy projektują architekci, którzy całe życie mieszkają w 48m2 gierkowskiego bloku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alle Re: Prośba o opinię- projekt domu IP: *.connect.netcom.no 21.03.10, 15:55 można śmiało stwierdzić, ze przy tak drogiej inwestycji jaką jest budowa domu kierunek w szukaniu tanich projektów nie jest zły, ale na wstępie ustalamy nasze potrzeby i priorytety jeśli to ma być mały dom ale wygodny to co w nim robi garaż na dwa samochody! dlaczego nie ma wiaty - znacznie tańszego rozwiązania i też rozwiązującego problem parkowania , wydaje mi się, że zatraciliśmy zdrowy rozsądek i budujemy tak jak cygan kupuje samochody -musi być mercedes (bez obrazy ) a to że stać nas na przysłowiowego malucha to nie ma żadnego znaczenia i tak biorę kredyt z banku więc co za różnica a potem brakuje na porządną kuchnie dobre meble itd , ponadto mając ściśle określony budżet dlaczego szukamy projektów z drogą i skomplikowaną więźbą dachową i do tego jeszcze przewidującą ciężką dachówkę itd można wyliczać w nieskończoność w myśl znanego powiedzenia zastaw się a postaw się bo co to będzie jak sąsiad spyta a co garażu pan nie zbudował ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dom_ze_snow Re: Prośba o opinię- projekt domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.11, 08:21 zapraszam na forum przeznaczone budowie Z19 www.forum.domzesnow.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k0s2 Re: Prośba o opinię- projekt domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 08:02 Witam wszystkich Projekt gotowy, zeby wybrac pod siebie :)) to mistrzostwo Nie zgadzam sie z wieloma tu postami na temat tego projetu Szukalem projektu ok pol roku no i znalazlem z 19 NIE MA PROJEKTU BEZ WAD zalezy czego sie chce a i co najwazniejsze mozna robic ZMIANY NA ZASADZIE PANIE A JA CHCE TAK :) i nie ma problemu Co najwazniejsze zarzut co do garazu na dwa samochody Nie chce wiecej siadac zima do mojego malucha:) odsniezac go i rozgrzewac DRAMAT i to samo maluch mojej zony niech stoja sobie w garazu tym bardziej ze nie mam dzialki na budowanie jeszcze garazu no i koszty Problem to pomieszczenie gospodarcze jesli mamy gaz to nie ma problemu Wiekszosc robi ekogroszek wiec trzeba wyciac troche z kotlowni albo poprostu otworzyc kotlownie Moze sie kurzyc CHociaz mam znajomych i nie spotkalem sie jeszcze zeby ogrzewanie gazowe bylo drozsze od eko Spizarnia jest waska hm mozna pomyslec albo z tym zyc A korytarze ciemne jeszcze nie widzialem jasnych w parterowce Dla mnie parterowka to priorytet Nie chce biegac po schodach chociaz jestem bylym sportowcem:)) lazienka za mala ?? hehe salon lazienkowy?? tu sie odzywa chaba dramat polaka pokaz sie hhehe nie gazrazem bo graty trzeba gdzies trzymc ale biegac po lazience a wc przeciez jest w oddzielnie No i tak mozna w kolo za waskie za szerokie A strop trzeba miec zawsze a jaki to wasza broszka jaki dach tez A koszt parterowki zawsze jest przy stanie surowym wiekszy wieksze fundamenty strop dach ale brak balkonow schodow ocieplenia dachu lukarnow itp ale wykonczeniowka wychodzi troche taniej wiec zawsze jest to jakis przyblizony koncu Wiec troche powagi i optymizmu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Prośba o opinię- projekt domu IP: *.aster.pl 22.01.11, 11:37 salon ciemny? Zadaszenie werandy jest male, okno tarasowe duze i w pokoju jest jeszcze drugie duze okno. Przy rozmiarach salonu 33m2 swiatla dziennego w nim w zupelnosci wystarczy. Pokoje sa niewielkie a okna praktycznie na cala szerokosc pokoju wiec i tu nie ma problemu. A korytarz mozna doswietlic swietlkami tunelowymi. Maly wiatrolap- a jak duzego sie spodziewacie przy powierzchni uzytkowej ok 100m2? Oczywiscie praktycznie jest miec garderobe przy wejsciu, ale na to potrzebny jest duzo wiekszy dom z witrolapem wielkosci pokoju. Garaz - no coz mieszkajac na przedmiesciach gdzies samochody trzeba trzymac i to najczesciej dwa, duzy garaz to koniecznsc a nie element do 'pokazania sie'. Bryla domu dosc prosta, dach malo skomplikowany wiec realizacja nie bedzie zbyt droga. Sorry ale zupelnie sie nie zgadzam z opinia ze ten projket jest nieudany, to calkiem przyjemnie i rozsadnie zaprojektowany MALY dom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: projektant projekt śmieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.11, 12:19 -Brak wentylacji w garażu -Brak wentylacji w kuchni (niby coś tam na rysunku zaznaczone ale działać nie ma prawa) -Brak wentylacji w łazience !!!!!!!!!! -Łazienka i toaleta mniejsze niż w bloku -Istniejący komin (wg wizualki) jest za niski - wentylacja nie będzie działać prawidłowo, lub wcale. -Kominek ogrzewający kule ziemską - połowa generowanego ciepła będzie uciekać przez ścianę zewnętrzną - powinien być ustawiony wewnątrz budynku (a nie przy ścianach zewnętrznych) Etc etc.... Odpowiedz Link Zgłoś
nowymoto Re: projekt śmieć 24.01.11, 19:11 Panie projektant prosimy o więcej konstruktywnych uwag. To naprawdę cenne wskazówki. Odpowiedz Link Zgłoś
2-qwerty opinia 26.01.11, 22:32 uwagi po zapoznaniu się ze szczegółowym planem:1) spiżarka o szerokości 80cm!! 2)Brak garderoby, ale można wygospodarować 3) brzydkie proporcje pokoju przy salonie 4)podniesiony już wcześniej brak wentylacji w łazience i mała łazienka4)pomieszczenie WC wnęka na pralkę szer60 cm w ścianach surowych, po otynkowaniu i okafelkowaniu będzie 55 cm a pralka powinna mieć jeszcze kilkacentymetrowy luz przy ścianach5) drzwi do kotłowni chyba powinny otwierać się na zewnątrz pomieszczenia,6) kuchnia : okno na wys.90 cm pod oknem zlewozmywak czyli konieczność montażu składanej baterii7) Garaż: też już podnoszony temat brak nawiewu i wentylacji grawitacyjnej. Generalnie dla mnie projekt na NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k0s2 Re: projekt śmieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 11:16 Jaki brak wentylacji ???? Jak jej nie zrobicie to nie bedzie Jaki problem powiedziec temu co buduje ze tu ma byc wentylacja NO JAKI ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k0s2 Re: projekt śmieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 16:06 jeszcze jedno Panie projektant Brak wentylacji hm jak mowilem jak sie nie zrobi to nie bedzie Komina jak sie nie wydluzy to bedzie za krotki chyba ze nie ma ktos ok 300 zl zeby wydluzyc ponad kalenice. Kominek hmmm sciana zewnetrzna jest ocieplona conajmniej 12 cm wiec bedzie ciezko uciec cieplu poza tm kominek z rozprowadzeniem wiec pojdzie w kanaly cieplo no i jest usytuowany przy duzych oknach w salonie wiec tu bedzie nadrabial ucieczke ciepla A i taki wielki blad brak wentylacji w lazience heheh JA SOBIE ZROBIE wiec jestem usprawiedliwiony Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Prośba o opinię- projekt domu IP: *.play-internet.pl 25.06.11, 21:32 Witam a co myslicie o tym projekcie www.archipelag.pl/projekty-domow/glen-ii-g1/?Kind=1&Name=glen&SearchForm=1 Prosze o opinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jason Re: Prośba o opinię- projekt domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.11, 12:29 ja jednak polecam z19. kosztorys i zdjęcia z budowy na www.forum.domzesnow.pl Odpowiedz Link Zgłoś
karolina79_pl Re: Prośba o opinię- projekt domu 17.10.11, 17:06 Witam! Myślę że łazienka(przynajmniej jedna) jest zdecydowanie za mała, niech ma przynajmniej 6m Tak jak tutaj: Projekt Harfa Odpowiedz Link Zgłoś
jacob_arannia Re: Prośba o opinię- projekt domu 20.10.11, 21:52 Witam, Zakupienie tego projektu wydaje się być rozsądną inwestycją, jednak dla pewności powinnaś sprawdzić kilka innych projektów, podobnych do tego np. interesujący projekt Jaś i Małgosia, który powinien zapewnić Ci wiele prywatności lub projekt Oliwka wersja B z wygodnym rozkładem pomieszczeń. Pozdrawiam oraz życzę powodzenia w znalezieniu idealnego projektu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Prośba o opinię- projekt domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.13, 07:05 Fajny ten projekt, my zdecydowaliśmy się na inne biuro Dom Dla Ciebie i projekt domu Agatka II Pozdrowienia dla budujących Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kardon Re: Prośba o opinię- projekt domu IP: *.mmj.pl 11.09.13, 21:06 Niestety z tych rejonów nikogo nie znam, ale mogę polecić fachowców z Wrocławia. Projektantka studio bombe od kilku lat ogarnia już projekty domów i mieszkań, więc warto się do niej zgłosić. Zobacz ich ofertę i ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
krystiankominiarz Re: Prośba o opinię- projekt domu 19.09.13, 08:10 Jeżeli chodziłoby o opinie kominiarską odbiór, ekspertyzę lub roczny przegląd przewodów kominowych to zapraszam Kominiarz Poznań przeczytaj- ważne. Wykonujemy tanie czyszczenie kominów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gabryś Re: Prośba o opinię- projekt domu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.02.14, 09:39 mi taką ekspertyzę przeprowadzili z promiast w Sosnowcu. Całkiem tanio i do tego szybko - nie było problemu z ustaleniem terminu. Odpowiedz Link Zgłoś