Forum   hormony

hormony

(1306 wyników)
  • Mam pytanie. Cały czas robią mi się w jajnikach cysty i przez to zmuszona jestem brać tabletki antykoncepcyjne. Niestety bardzo źle je znoszę, ostatnio po yazie mam okropne problemy jelitowe i kurcze nóg, po harmonecie miałam migreny i puchłam itp. Zmieniałam tabletki wielokrotnie: yaz, yasmin, cilest, diane, harmonet itp i po wszystkich czuję się okropnie. Jednak kiedy je odstawiam, od razu robią mi się wielkie cysty w jajnikach, które czasem pękają. Dzieci już nie planuję. Czy - zamiast hor...
  • Jestem Hashi od 6 lat-zdiagnozowaną.Do tej pory wszystko było w miarę ok.Hormony w normach Tsh,ft3 i 4,przeciwciała były ostatnio w granicach 800, zrobiłam badania ostatnio w związku z bardzo złym samopoczuciem omdlewaniem wręcz,zmęczenie duszności,uczucie ciężkości przy oddychaniu,bóle nóg,stóp przy rannym wstawaniu-i ku mojemu zaskoczeniu TSH 0.61uIU/ml,ft3 2.33 pg/ml !!!(norma 2.57 dolna) ft412.840 pmol/l (norma 11.971 dolna) .Strasznie niskie...zapisałam się już do endokrynologa.Czy mógłb...
  • Witam. Kochane kobitki, te które przeszły ciaże na hormonach i wszystkie inne babeczki,doradzcie co byscie zrobiły na moim miejscu.Prawdopodobnie jestem w ciąży,dziś zrobiła test-3 dzień od planowanej miesiączki.Strasznie urosły mi piersi i mnie okropnie bolą, i tak mnie tkneło,żeby zrobić test mam słabą różową kreskę.Teraz 6 listopada zrobiłam sobie wyniki kontrolne, bo ostatnio troche mi skakały hormony.Zrobiłam tez ferrytyne ( chorowałam na lamblie na poczatku roku i strasznie mi wykończy...
  • Prawie pół roku temu urodziłam dziecko. Pierwszy raz zbadałam hormony ok. 4 miesiące po porodzie, były na poziomie ok. 80% normy, TSH w stanie zaniku (0,005). Aktualne wyniki: TSH 0,004 FT4 132.62% [wynik 29, norma (10.3 - 24.4) FT3 115.00% [wynik 6.9, norma (2.3 - 6.3) Biorę Euthyrox 125. Objawów nadczynności nie mam jakoś szczególnie nasilonych. Jestem nerwowa i trochę schudłam, ok. 5kg, ale 58kg przy 161cm to jest dobra waga. Ostatnio też podupadłam na zdrowiu, mam silne bóle plec...
  • prosze niech ktoś mnie oświeci, czy dla ciezarnej przez cały okres ciazy hormony powinny byc na poziomie 50% czy jakies lekkie odchylenia od normy sa dopuszczalne jestem teraz w 20 tyg moje wyniki z 15.09 tsh 094 norma 0.27-4.2 ft41.32 norma 0,93-1.7 wyniki z 15.10 tsh 0.826 norma 0.27-4.2 ft4 14.20 norma 12-22 Widze ze na maksa sie wszystko w tym miesiącu posypało od początku ciazy i przed brałam dawke 25mg ze względu na mocny spadek zwiekszyłam dawkę sama do 25mg całe i pół d...
  • Witam. Postanowiłam założyć własny watek bo potrzebuję Waszej pomocy. Moja historia w skrócie: 3 lata temu przypadkiem okazało się że mam guza tarczycy. Hormony ok. Biopsja też ok. Guz był duży ale nie zdecydowałam się na operacje od razu tylko co 3-4 mies robiłam usg czy rośnie. Niestety rósł. W ub roku w styczniu poszłam na operacje niestety wykryli mi arytmie kazali się podleczyc i wypisali.. Podleczyłam i w październiku znów poszłam do szpitala i usuneli to dziadostwo :) Okazalo się...
  • niby o zdrowiu kobiety :) kiedyś czytałam, że niektóre kurczaki, dla lepszego wzrostu, są faszerowane żeńskimi hormonami, to sprawia, że część dziewczynek zaczyna wcześniej miesiączkować (nawet w wieku 8-9 lat). jaki to może mieć wpływ na dorosłe kobiety? czy np. może nasilać objawy PMS-u? wpływać na cykl? tak sie pytam, bo jadam duże ilości drobiu, a minimalne czerwonego mięsa.
  • Witam Jestem pół roku po całkowitej resekcji tarczycy. Dawka eutyroxu która biore to 125mg. Dwa miesiące temu moje tsh wynosiło 7,25( norma od 0,42-4,2). A teraz zrobione dzis wynosi 10,4. Cały czas biore te dawkę ustalona przez lekarza i czemu tsh mogło wzrosnac? Dzis robiłam równiez ft4 i wynosi 1,15( norma od 0,93-1,75). Nie moge schudnąc. W nocy mam napady wysokiego pulsu i odczuwam wtedy lekki niepokój. Nie zawsze tak sie czuje ale dosc często. Juz mam dość ustalania hormonów. Czy powin...
  • mam NIEdoczynnosc - i jako ze mialam przez 2 lata podobne wyniki przy braniu eltroxinu - niskie albo za niskie tsh, wysokie albo za wysokie ft4 i dosc niskie ft3, zadnych przeciwcial. oraz nie moglam podwyzszyc eltroxinu - po przedyskutowaniu z doktorem - sprobowalam brac cynomel (znany tez jako cytomel) - czyli T3. bralam pare tygodni tylko ten hormon (bez zadnych innych) i nie zauwazylam ze przedawkowalam (i to dosc sporo). nie mialam objawow jakie sie spodziewalam przy przedawkowa...
  • Mam problem. Mam niedoczynność tarczycy. Moja tarczyca jest 25krotnie mniejsza niż u zdrowego człowieka. Lekarz nie potrafi określić jednoznacznie czy to hashimoto czy nie. Mniejsza o to. Biorę leki 2gi miesiąc. Zaczęłam mieć problemy z wątrobą. Lekarz internista twierdzi, że to przez dodatkowe hormony jakie są podawane przy leczeniu tarczycy i że wątroba z tym nie wyrabia. Czy ktoś z was miał kiedykolwiek taki problem? Mam powiększoną wątrobę od kilku dni. Pojawiło mi się też stłuszczenie wą...
  • Hormony(10)

    Witam wszystkich.Wiem, że na necie jest sporo informacji o hormonach ale czytajac to wszystko poprostu nic z tego nie wiem. Mam pytanie do was dziewczyny. ostatnie pół roku zmieniła mi sie dł. cyklu z 28, 27 dni do 25 24 a ostatnie dwa cykle to nawe 23 dni.CHcialam udać się do lekarza tylko przed wizyta chcialam sobie zrobic podstawowe badania hormonalne Doradzcie jakie i w którym dniu cyklu! Proszę o odpowiedz i z góry dziękuję
  • Wszelkie objawy sugerowały mi niedoczynność tarczycy: wypadają mi włosy, bardzo szybko się męczę, przyrost masy ciała plus brak możliwości schudnięcia, ogólne rozdrażnienie, łatwo się denerwuję, pocę się, mam czasami nieregularny okres oraz zdarzają się plamienia w trakcie. Zrobiłam badania, wyniki w normie (Ft3 i FT4 w górnej, ale jeszcze w normie). Leci mi po naciśnięciu pokarm z piersi, zbadałam prolaktynę - też w normie. Od 8 miesięcy brałam tabletki antykoncepcyjne Qlaira, odstawiłam kil...
  • Witam, W wątku przyszpilonym na górze nie znalzłam odpowiedzi na moje pytanie, toteż pozwalam sobie założyć nowy… Historia mojej choroby jest na forum Hashimoto, nie chę zaśmiecać powtarzaniem jej, toteż poniżej tylko tak po krótce: Leczenie zaczęłam w styczniu tego roku, wyniki po pierwszych 6tyg. na Eut 25 TSH 1,59 FT4 1,12 [0,93 – 1,70] = 25,97% FT3 3,16 [ 2,00 – 4,40] = 48,33% Wyniki po kolejnych 6 tyg. ale już na dawce Eut.50 TSH 0,026 [0,27 – 4,20] ...
  • Witam. Minęło 12 lat po usunieciu (całkowicie) tarczycy spowodowanej nadczynnością guzowatą. Po pół roku pojawiła się "alergia", ale ze wystepowała rzadko (raz na 1-3 miesiace z reguły były to jednodniówki) nie komplikowała mi zycia, wiec nic z nia nie robiłam i nie wiązałąm jej z tarczycą. Zauważyłam jednak przez ostatni czas, ze nie dosc że się nasiliła, to dodatkowo ma związek z cyklem (pojawia się przed miesiączką i trwa aż do jej ustapienia). Miesiączki mam "klujace się" - występuje ni...
  • Witam wszystkich :) Opiszę moją historię, oczywiście jestem pod opieką lekarza, ale chętnie poznam też Wasze zdanie, bo przeglądając wątki widzę, że jesteście dobre w temacie ;) Od początku: rok odstawiłam tabletki antykoncepcyjne (Novynette) po 5 latach. Pierwsze 2 cykle były w miarę, następne trwały po 2 miesiące. Od lekarza dostałam Luteinę na wywołanie okresu, ale do tego okazało się, że mam torbiel na jajniku ok 3,5cm. By zniknęła dostałam 2 opakowania tabletek antykoncepcyjnych, niest...
  • Pewnie nie obejdzie sie bez wizyty u lekarza, ale najpierw chcialabym zasiagnac rady na forum. Mam bardzo obfite i bolesne miesiaczki. Zawsze tak mialam, ale dopiero rok temu postanowilam pojsc do lekarza, zeby wykluczyc ewentualna endometrioze lub tylozgiecie macicy. Lekarz oba schorzenia wykluczyl, przepisal natomiast tabletki antykoncepcyjne dla uregulowania. Po 4 miesiacach brania i jednej zmianie pigulek po drodze dostalam niemalze depresji. Codziennie plakalam, nic mi sie nie chcialo, ...
  • Witajcie. Podczytuję Was, ale że jestem początkująca w temacie, nie czuję się na siłach, żeby komuś doradzać. Chciałabym jednak poprosić o Waszą opinię na temat moich wyników hormonów. Niby wszystko w normach, ale wiadomo, jak to z tymi normami... Badania robiłam w 3 dc (w nawiasach normy, 3 pierwsze dla fazy folikularnej): estradiol - 112 pmol/l (77,1-921,4) FSH - 6,5 IU/l (3,35-21,63) LH - 2,88 U/l (2,39-6,0) testosteron - 1,18 nmol/l (0,31-4,5) DHEAS - 138,0 ug/dl (45-270) Z góry dz...
  • Nie ukrywam, że jestem fatalistką. Nie stoi to w żadnej sprzeczności z wesołym usposobieniem, miłościa do zmian i nowych wyznań, ale w przypadku zaistnienia choroby mocno daje znać o sobie. Endokrynolog obiecał mi poprawę funkcjonowania już po tygodniu. Podeszłam sceptycznie i nadal podchodzę, bo raz ze nie słychać na forum o tym, że po tabletce jak ręką odjął, a dwa że owszem mam lepszy nastrój i samopoczucie ale to może być chwilowa para, która zaraz sie ulotni. W każdym raz...
  • Chodzi o to, czy majac niedoczynnosc (hashimoto), ale poziom hormonow w normie mozna mowic, ze ma sie niedoczynnosc tarczycy? Skoro przyjmuje sie tyroksyne, hormony sa w normie tzn., ze nie ma niedoczynnosci, tak? Jesli wiec nie ma niedoczynnosci to nie ma zadnych objawow chorobowych (prznajmniej teoretycznie), dobrze rozumiem? Objawy towarzyszace niedoczynnosci wystepuja jedynie przy niezdiagnozowanej jeszcze chorobie oraz zbyt niskiej dawce tyroksyny, tak? Poprawcie mnie jesli si...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się