Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Podatek od sprzedaży nieruchomosci

19.02.04, 09:53
    Prawie 2 lata temu sprzedalam mieszkanie, ktorego wlascicielem bylam mniej
    niz 5 lat. Po sprzedazy zlozylam w US deklaracje, ze w ciagu 2 lat pieniadze
    ze sprzedazy przeznacze na cel mieszkaniowy. No i w tym problem, ze raczej
    nie zdaze nabyc mieszkania w wyznaczonym czasie. Czy macie jakies
    doswiadczenia z US w tej dziedzinie? Czy warto pisac prosbe o przesuniecie
    terminu zakupu mieszkania czy po prostu czeka mnie zaplacenie tych 10%
    wartosci sprzedazy? A co z ulga budowlana? Tez trzeba oddac to, co sie
    odliczylo?
    Obserwuj wątek
      • kreola Re: Podatek od sprzedaży nieruchomosci 19.02.04, 10:43
        della, zerknij do 30-tek, odpisalam ci tam.
        kreola
      • Gość: egi Re: Podatek od sprzedaży nieruchomosci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.04, 11:41
        Dopowiadając jeszcze coś do tego co jest na 30-tkach, US nie może Ci odroczyć
        terminu zapłaty, bo nie ma takiej kompetencji. Może Ci co najwyżej umorzyć
        zaległość, odsetki albo tak jak piszesz, rozłozyc to na raty. Raczej rozkładają
        generalnie zaległości czy inne płatności na raty, więc warto próbować. Co do
        tego pana, to hm, wierz mi, że z mojego króciutkiego doświadczenia urzędowego
        łatwiej się umarza wielkim, niż malutkim, którzy mają do zapłaty kilkaset zł.
        Pisz o raty, na pewno nie zaszkodzi. I możesz podać we wniosku takie spłaty,
        jakie Ci będą konweniować. Aha, niestety musisz pamietać o doliczeniu do
        podatku odsetek w wysokości połowy należących się od zaległości.
        • Gość: Jacek Re: Podatek od sprzedaży nieruchomosci IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 19.02.04, 11:51
          Może w teorii, ale w praktyce pewnie tego terminu nie odroczy :-( Znalazłbym
          szybko np. jakąś działkę budowlaną i w nią zainwestował. Wtedy podatku się już
          nie placi.
        • della.street Re: Podatek od sprzedaży nieruchomosci 20.02.04, 09:18
          Dzieki za podpowiedzi. Moze sie uda rozlozyc na jakies sensowne raty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka