Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

p. Bebiak - zrobiłam wyliczenia

IP: *.w3cache.pl / *.pl 26.02.04, 12:19
    przede wszystkim witam panią serdecznie! już kiedyś udzielała mi pani pomocy
    na forum, rozwiewała moje wątpliwości... tym razem zwracam się z czymś, co
    wielokrotnie zostało już wyśmiane na forum, mianowicie o wyliczenie opłat za
    zakup mieszkania. Przyznaję, ze sama takie już poczyniłam i takową orientację
    posiadam tylko, ze sądziąłm na wstępie, ze te opłaty będą znacznie nizsze a
    tu sie okazało, że niestety nie. Szukam nie tylko potwierdzenia na nie ale
    bardziej faktycznego stanu, który mnie czeka. Oprócz wszystkiego w poradniku
    jak wyliczyć koszty zakupu mieszkania jest podany 2% podatek od czynności
    cyw.-praw. ale od wartosci nieruchomosci, natomiast gdzieś tutaj czytałam, ze
    on owszem jest ale od wartości ułamka gruntu, który podaje - w moim przypadku-
    deweloper. Powzoli pani, że podam dane , od których można takich wyliczeń
    dokonać. mieszkanie nowobudowane o wartosci 159000, kredyt na kwotę 110000.
    Bank oczekuje zabezpieczenia hipoteka zwykłą w wys. udzielonego kredytu wraz
    z należnymi odsetkami (tak to jest napisane w umowie). Brany kredyt jest
    budowlano-hipoteczny (do wpisania będzie rubryka co będzie z niego
    finansowane), hipoteka bedzie obciążać nieruchomosći, która będzie tylko moją
    własnoscią(akt notarilany). Kredyt również biorę sama. Nie wiem co jeszcze
    mogłąbym podać zeby obrazowało moją sytuację.
    Gdyby była pani w stanie to poprosze o pomoc, rozwiałoby to moje wątpliwości
    i pozwoliło znać swoje prawa :)
    Dziękuję i pozdrawiam
    A/
    Obserwuj wątek
      • bebiak Re: Nabycie lokalu od developera 27.02.04, 19:55
        Cześć Aniu:))
        Gość portalu: ania napisał(a):

> przede wszystkim witam panią serdecznie! już kiedyś udzielała mi pani pomocy
        > na forum, rozwiewała moje wątpliwości... tym razem zwracam się z czymś, co
        > wielokrotnie zostało już wyśmiane na forum, mianowicie o wyliczenie opłat za
        > zakup mieszkania. Przyznaję, ze sama takie już poczyniłam i takową orientację
        > posiadam tylko, ze sądziąłm na wstępie, ze te opłaty będą znacznie nizsze a
        > tu sie okazało, że niestety nie. Szukam nie tylko potwierdzenia na nie ale
        > bardziej faktycznego stanu, który mnie czeka. Oprócz wszystkiego w poradniku
        > jak wyliczyć koszty zakupu mieszkania jest podany 2% podatek od czynności
        > cyw.-praw. ale od wartosci nieruchomosci, natomiast gdzieś tutaj czytałam, ze
        > on owszem jest ale od wartości ułamka gruntu, który podaje - w moim przypadku-
        > deweloper.

Przy nabyciu lokalu od developera podatek od czynności cywilnoprawnych wynosi
        2% od wartości ułamka w gruncie a wynika to z art. 2 pkt. 4 ustawy (developer
        odprowadza od lokalu VAT).

>Powzoli pani, że podam dane , od których można takich wyliczeń
        > dokonać. mieszkanie nowobudowane o wartosci 159000, kredyt na kwotę 110000.
        > Bank oczekuje zabezpieczenia hipoteka zwykłą w wys. udzielonego kredytu wraz
        > z należnymi odsetkami (tak to jest napisane w umowie). Brany kredyt jest
        > budowlano-hipoteczny (do wpisania będzie rubryka co będzie z niego
        > finansowane), hipoteka bedzie obciążać nieruchomosći, która będzie tylko moją
        > własnoscią(akt notarilany). Kredyt również biorę sama. Nie wiem co jeszcze
        > mogłąbym podać zeby obrazowało moją sytuację.
        > Gdyby była pani w stanie to poprosze o pomoc, rozwiałoby to moje wątpliwości
        > i pozwoliło znać swoje prawa :)

Najpierw umowa sprzedaży:
        - taksa notarialna: 1.595,-zł + VAT 22% tj. 350,90,-zł
        - wniosek do sądu: 150,-zł + VAT 22% tj. 33,-zl
        - opłata sądowa za druk nowej księgi: 40,-zl
        - opłata sądowa za wpis Ciebie do księgi: 1.910,-zł
        - wypisy: ok. 350/380,-zł (za jedną stronę 7,32,-zł z VAT-em ale trochę się
        tego uzbiera);
        - podatek od czynności cywilnoprawnych: 2% od wartości ułamka w gruncie.
        Tyle umowa sprzedaży.

Teraz ustanowienie hipoteki.
        Od razu Ci mówię, że przy hipotece zwykłej powinna być jeszcze kaucyjna dla
        zabezpieczenia spłaty odsetek (zwykła odsetek nie zabezpiecza stąd mam
        wątpliwości czy sąd samą zwykłą wpisze, no, chyba,że bank zrezygnuje z
        zabepieczenia odsetek).
        Od 110.000,-zł przy hipotece zwykłej:
        - podatek 110,-zł
        - opłata sądowa za wpis hipoteki do księgi: 355,-zł
        Podałam Ci ten gorszy wariant co do opłaty sądowej, bo jak pewnie z forum wiesz
        być może nie będziesz jej płaciła o ile został Ci udzielony kredyt na
        BUDOWNICTWO MIESZKANIOWE. Nie chcę jednak Cię o tym, że nic za wpis nie
        zapłacisz zapewniać bo praktyka w sądzie jest rozbieżna, mimo szczególnego
        rozporządzenia, które w tej sprawie obowiązuje.
        Gdyby bank życzył sobie dodatkowo hipoteki kaucyjnej dla odsetek (tak na
        wszelki wypadek napiszę) to pewnie byłaby ona do kwoty 55.000,-zł (to z reguły
        połowa kredytu) i wtedy zapłaciłabyć DODATKOWO:
        - podatek: 19,-zł
        - opłata sądowa za wpis do księgi: 195,-zł (z tymi samymi założeniami jak
        wyżej).

Aniu, napisz czy wszystko to jasne i zrozumiałe dla Ciebie: wolę powtórzyć trzy
        razy ale mieć prawie pewność, że jasno i zrozumiale się wypowiedziałam.
        Dzięki serdeczne za wszystko i pozdrawiam Cię cieplutko. B.
        • Gość: ania Re: Nabycie lokalu od developera IP: *.w3cache.pl / *.pl 01.03.04, 13:13
          bardzo ci dziękuję za te wyliczenia! moje wyszły znacznie wyższe (?!) muszę je
          skontrolować. Oczywiście tak jak to podałaś jest zupełnie jasne.
          Co do tej hipoteki kaucyjnej to nie wiem jak będzie w konsekwencji ale we
          wzorze umowy, który dostałam do wglądu,jest napisane, że prawne zabezpieczenie
          spłaty kredytu stanowić będzie "hipoteka zwykła w kwocie równej wysokosći
          udzielonego kredytu wraz z należnymi odsetkami, ustanowiona na kredytowanej
          nieruchomosci, wpisana do KW nr.." oraz prawa z umowy ubezpieczenia lokalu i
          ubezpieczenia na życie kredytobiorcy. Być moze to stwierdzenie "wraz z
          naleznymi odsetkami" świadczy o ustanowieniu takiej hiopteki, nie wiem.
          Za to w umowie z bankiem jest taki punkt, w którym kredytobiorca wyraża zgodę
          na wystawienie przez bank bankowego tytułu egzekucyjnego obejmującego
          roszczenia do wysokosći 150% kerdytowanych srodków ( w przypdaku gdy
          kredytobioraca nie wywiaże sie z umowy). Co wiecej bank może wystawić ten
          tytuł w ciągu 3 lat od dnia rozwiazania umowy. To jest fajne!
          No w każdym razie tak to wygląda. Czy uważa pani , ze powinna zapytać o tę ew.
          hipotekę kaucyjną w banku przy podpisywaniu umowy?
          Dziękuję za wszystko! pozdrawiam najgoręcej
          ania
          • bebiak Re: Nabycie lokalu od developera 02.03.04, 20:43

> Czy uważa pani , ze powinna zapytać o tę ew. hipotekę kaucyjną w banku przy
            >podpisywaniu umowy?

Tak, zdecydowanie tak. Powinnaś zapytać czy bank chce zabezpieczenia spłaty
            tylko i wyłącznie kredytu (jeśli tak to hipoteka zwykła), czy też i odsetek
            (wtedy dodatkowa kaucyjna). Może też bank postanowić, że chce jedną - kaucyjną.
            Jeśli bank nie będzie nic chciał zmieniać w oświadczeniu to zapytaj czy
            gwarantuje Ci, że sąd taki wniosek rozpozna (tak, żebyś nie miała potem
            kręcenia, uzupełniania wniosków i tego w typu spraw gdzie sąd daje diablo
            krótki termin co powoduje straszliwy stres, oczywiście u Ciebie).
            Póki masz czas i żadne terminy nie biegną to moim zdaniem powinnaś na to
            zwrócić uwage.
            Dziękuję Ci serdecznie za dziękuję i bardzo cieplutko pozdrawiam. B.
            • Gość: ania hipoteka kaucyjna IP: *.w3cache.pl / *.pl 05.03.04, 09:56
              Otóż, wczoraj podpisałam umowę. Zarówno hipoteka zwykła jak i kaucyjna jest na
              110.000 czyli wyskość kredytu. Ponadto zapytałam co wpiszą we wniosku do sądu.
              To co stoi w umowie czyli kredyt na częściowe sfinanoswanie zkupu lokalu
              mieszkalnego. U nich to standard. Nie wpiszą mi formułki z budownictwem
              miszkaniowym itp. aczkolwiek przeciez z tego wynika jasno, ze nie kupuję
              fabryki, magazynu czy tym podobnej rzeczy, ale co uznają wsądze to tudno
              powiedzieć. Tak to obecnie wygląda. Zastanawiam się jeszcze czy opłąty podatku,
              notarialne i sądowe mogę wziać ze srodków Kassy Mieszkaniowej i to nie będzie
              naruszeniem umowy. Ale to pewnie zależy od urzędnika i US.
              Pozdrawiam gorąco
              • bebiak Re: hipoteka kaucyjna 05.03.04, 20:12

> Otóż, wczoraj podpisałam umowę. Zarówno hipoteka zwykła jak i kaucyjna jest
                >na 110.000 czyli wyskość kredytu.

Chcą obu hipotek i każda na 110.000,-zł? czy ja dobrze rozumiem? Hm, rzadko się
                zdarza i to podwyższa Ci koszty Aniu (przesada z wysokością hipoteki dla
                odsetek aż do 110.000,-zł no ale nie ja tu decyduję).

>Ponadto zapytałam co wpiszą we wniosku do sądu.
                > To co stoi w umowie czyli kredyt na częściowe sfinanoswanie zkupu lokalu
                > mieszkalnego. U nich to standard. Nie wpiszą mi formułki z budownictwem
                > miszkaniowym itp. aczkolwiek przeciez z tego wynika jasno, ze nie kupuję
                > fabryki, magazynu czy tym podobnej rzeczy, ale co uznają wsądze to tudno
                > powiedzieć. Tak to obecnie wygląda.

Przy kredycie na nabycie lokalu nie ma sznas Aniu na zwolnienie, niestety.
                Kudzie walczą z sądem o zwolnienie przy budownictwie mieszkaniowym (bo sąd
                czasem jakieś dziwne praktyki wprowadza), ale przy nabyciu jest to określone
                jasno.

>Zastanawiam się jeszcze czy opłąty podatku, notarialne i sądowe mogę wziać ze
                >srodków Kassy Mieszkaniowej i to nie będzie naruszeniem umowy. Ale to pewnie
                >zależy od urzędnika i US.

Tego Ci nie umiem powiedzieć, bo zupełnie nie znam zasad rządzących Kasą
                Mieszkaniową.
                Miej sie dobrze, pozdrowionka cieplutkie Ci wysyłam na weekend i jeszcze trochę
                dalej:)) B.

• Gość: ania Re: hipoteka kaucyjna c.d. IP: *.w3cache.pl / *.pl 08.03.04, 09:01
                  dziękuję ci, ze jeszcze się odezwałaś w tej kwestii. Też byłam zaskoczona stu
                  procentową hipoteką kaucyjna ale pani prowadząca mój kredyt powiedziałą, ze to
                  odgórne zarządzenie i ona nie ma na to wpływu, podobnie zresztą jak na
                  oświadczenie dla sądu - maja taką a nie inną formułe i na tym koniec. Niestety
                  w konsekwencji będę zmuszona zapłacić 930 PLN w sądzie... Ale swego czasu w
                  poradniku gazety czytałam, ze jeżeli ktoś bierze kredyt jako jedyny
                  kredytobioraca i jest sam wpisany w akcie notarialnym i jest to rynek pierwotny
                  to jest zwolniony z opłat. Czy ja to z czymś mylę czy w jakiś sposób mnie to
                  nie dotyczy?
                  • bebiak Re: hipoteka kaucyjna c.d. 08.03.04, 21:38
                    Cześć

> dziękuję ci, ze jeszcze się odezwałaś w tej kwestii. Też byłam zaskoczona stu
                    > procentową hipoteką kaucyjna ale pani prowadząca mój kredyt powiedziałą, ze
                    >to odgórne zarządzenie i ona nie ma na to wpływu, podobnie zresztą jak na
                    > oświadczenie dla sądu - maja taką a nie inną formułe i na tym koniec.

Tak, w banku najczęściej są to odgórne zarządzenia i nikt nie ma na nic
                    wpływu ;-) To jest własnie ta widoczna na każdym kroku równowaga stron (jak
                    wszędzie) - tak sobie tylko napisałam:((

>Niestety w konsekwencji będę zmuszona zapłacić 930 PLN w sądzie... Ale swego
                    >czasu w poradniku gazety czytałam, ze jeżeli ktoś bierze kredyt jako jedyny
                    > kredytobioraca i jest sam wpisany w akcie notarialnym i jest to rynek
                    >pierwotny to jest zwolniony z opłat. Czy ja to z czymś mylę czy w jakiś sposób
                    >mnie to nie dotyczy?

Poniekąd Cię to dotyczy jeśli uznajemy, że otrzymałaś kredyt na budownictwo
                    mieszkaniowe (to jest właśnie ten przypadek) i jeszcze na dodatek, że Twój
                    akurat wydział (wobec ostatnio różnych rozumień tego pojęcia) nie uzna, że
                    budownictwo jednorodzinne to tylko domek a nie developer. Rozumiesz to?
                    Natomiast Aniu, żeby w ogóle mieć jakieś szanse na to zwolnienie to z treści
                    pisma banku musi wynikać jednoznacznie: budownictwo mieszkaniowe.
                    Jak coś dla Ciebie niejasne to zawsze się upomnij (jeśli coś będę wiedziała
                    będę tu przychodzić to z pewnością podpowiem). Dziękuje Aniu za dziękuję i
                    pozdrawiam Cie cieplutko. B.

• Gość: ania Re: hipoteka kaucyjna c.d. IP: *.w3cache.pl / *.pl 09.03.04, 09:28
                      dziękuję ci jeszcze raz. oczywiście mam świadomosć tej formułki ale pwenie jej
                      nie otrzymam w pismie do sądu bo bank takiej nie przewiduje. Przykre to ale co
                      mogę zrobić? jeszcze raz o to poprosić?...
                      jak będę jeszcze chciała o cos zapytać to odezwę sie na pewno.
                      Ponieważ- przynajmniej jak wynika z korespondencji- jesteśmy tu same, to powiem
                      jeszcze abyś nie brała pod uwagę przykrych słów ludzi z tego forum dotyczących
                      ciebie i twoich porad. To chyba skończeni zawistnicy, bo nie wiem jak ich
                      inaczej określić. Pomagasz nam wszystkim bardzo, masz dla nas czas, jesteś nam
                      niezbędna i prawdę mówiąc wszyscy to doceniają oprócz jednostek, no ale
                      wszędzie są "indywidualności"..
                      pozdrawiam gorąco! ania
                    • Gość: ania PCC IP: *.w3cache.pl / *.pl 09.03.04, 09:54
                      Droga moja, mam jeszcze jedno pytanie dot. PCC dla US. Kiedy to jest do
                      opłacenia i ile to kosztuje?
                      • bebiak Re: PCC 09.03.04, 21:27
                        Cześć

> Droga moja, mam jeszcze jedno pytanie dot. PCC dla US. Kiedy to jest do
                        > opłacenia i ile to kosztuje?

Przy hipotekach 2 x 110.000,-zł podatek wynosi: 110,-zł (od zwykłej) + 19,-zł
                        (od kaucyjnej).
                        Wg mnie powinno się go zapłacić w ciągu 14 dni od złożenia w sądzie wniosku o
                        wpis hipoteki, ale wiem, że banki bardzo często chcą aby zapłacić go wcześniej.
                        Idziesz z tym sama do US, wypełniasz druk PCC-1 (ponoć trochę skomplikowany -
                        ja go nie widziałam) i płacisz podatek. Czasami banki wypełniają te drugi, ale
                        to tylko czasami.
                        Aniu droga, dziękuję za psychiczne wsparcie wykazane w poprzednim poście.
                        Czasami robi mi się przykro ale taki świat nas otacza i trzeba nauczyć się z
                        tym żyć. Moją wadą (bo to jest wada w sensie istnienia w dzisiejszym świecie)
                        jest spora wrażliwość i jakaś delikatność, stąd rzeczywiście tego typu rzeczy
                        bolą, wprost bolą, ale będę żyć - zapewniam Cię. Mimo wszystko i tak bardzo
                        cieszy atmosfera na forum i taki raczej przychylny stosunek wielu do mojej
                        osoby (tak to odbieram).
                        Ściskam Cię mocno. B.
                        • Gość: ania do Ciebie IP: *.w3cache.pl / *.pl 10.03.04, 09:41
                          dziękuję, ze zajrzałaś znowu do mnie i dziękuję za odpowiedż. Tak zbieram sobie
                          do kupy wszystkie informacje i oswajam sie z nimi (przy okazji z kwotami, które
                          przyjdzie mi uiścić). Czasem to mam tak dosyć tego dorosłego życia...
                          Z serca dziekuję za pomoc, słowa i tak tego nie wyrażą. Dzięki Tobie mam
                          przynajmniej poukładane pewne sprawy i procedury, wiem co mnie czeka na pewnym
                          wycinku związanym z kupnem mieszkania i tak czują wszyscy, którzy stoją przed
                          tym samym problemem. Zawsze będę o Tobie myśleć ciepło i "dziękczynnie"...
                          Pewnie będę Cię jeszcze szukać, więc pozwolisz , że Cie znajdę a teraz ściskam
                          gorąco i do zobaczenia!! A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka