Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jaki czynsz?

01.03.04, 12:40
    Witam. Od stycznia mieszkam na Mokotowie w W-wie(mieszkanie hipoteczne
    własnościowe -53,31 m2). Dostałam wykaz opłat miesięcznych w wysokości:
    zaliczka na f. eksploatacyjny= 1,82 x 53,31m2= 97,02
    woda i kanalizacja: 4,81zł x 8.50 m3 x 1 os= 40,89
    centralne ogrzew.: 3,30 zł/m2 x 53,31m2= 175,92
    podgrzani wody: 9,87 zł x 2,53 m3/os x 1 os= 24,98
    wywóz smieci: 8,00 zł/os x 1 os= 80,00 zł
    razem czynsz: 346,81 zł
    fr 1.70 zł/m2 x 53,31m2= 90,63 zł
    Suma: 437,44 zł
    Czy czynsz w wysokości 346,81 zł za 1 osobę (nie wspominając fr) nie jest aż
    nadto wygórowany? Wspomnę, że jest to 10-cio piętrowiec z 1974 r, blok
    zarządzany jest przez współnotę mieszkaniową -zarządcą jest spółdzielnia,
    która zarządza okolicznymi blokami również (Modzelewskiego). Dodam że
    wcześniej mieszkałam w Śródmiesciu w bloku tego samego typu, ale lepszą
    lokalizacją i tam, mimo że były zameldowane aż 3 osoby czynsz aż tyle nie
    wynosił, przy takim samym metrażu!! Co tu jest grane, na jakiej zasadzie
    wyliczane są te opłaty i jak mozna to sprawdzić czy ich wielkośc jest
    rzeczywiście adekwatna do sytuacji rzeczywistej? Proszę o jakąś podpowiedź i
    pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • Gość: lilka Re: Jaki czynsz? IP: 62.29.138.* 01.03.04, 12:44
        nie wydaje mi się że jest strasznie wysoki, ja płacę 300 zł za 45 metrów (plus
        45 fr), ryczałt za wode i inne opłaty mam podobne co ty, lokalizacja - wola,
        też wspólnota
      • lena.so Re: Jaki czynsz? 01.03.04, 12:49
        Dodam jeszcze, że woda jest rozliczana wg rzeczywistego zużycia.
      • lena.so Re: Jaki czynsz? 01.03.04, 12:52
        No i w jaki sposób są ustalane opłaty? Konkretniej dlaczego w jednym bloku
        podgrzanie wody czy wywóz śmieci kosztuje więcej niż w innym. Dzięki Lilka za
        odp. ale mi nadal ten czynsz wydaje się wzięty z nieba. Pozdro
      • groszek19 Re: Jaki czynsz? 01.03.04, 17:17
        Bielany, 4 osoby, blok z lat 80-tych, wliczając wyrównania za wodę (liczniki)
        wychodzi 370zł z fr.
        • Gość: Brygida Re: Jaki czynsz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 18:21
          Wydaj mi sie ze czynsz 350 zł to nic
          Ty piszesz ze taki płacisz czynsz w Warszawie
          A co maja powiedzieć inne osoby które płacą 500 zł czynszu ( samego bez wody )
          za mieszkania 50 m2 np. w Dąbrowie Górniczej w Sosnowcu, też nie w nowych
          blokach , lata 70-80zł
          Naprawde 350 zł za czynsz to nie wiele chyba nie znajdziesz tanszego
          • groszek19 Re: Jaki czynsz? 02.03.04, 16:23
            Zgadzam się, że niewiele za 60m2.Cztery lata temu płaciliśmy 650zł. Po
            zainstalowaniu wodomierzy, obniżeniu opłat na fr, troszkę za gaz, śmieci wyszło
            mi tyle. Jak na Warszawę to niewiele. Moja koleżanka na Kabatach ma 65m2,
            mieszka sama, mieszkanie bez liczników i płaci ponad 600zł. Różnice są spore.
            • Gość: pete Re: Jaki czynsz? IP: *.nas13.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 02.03.04, 16:42
              Ludzie ona placi te 350 zl za wlasne mieszkanie (sam czynsz do spoldzielni)a
              Wy wynajmujecie od kogos. To chyba roznica.
              • Gość: Mat Re: Jaki czynsz? IP: 5.5R* / *.nokia.com 02.03.04, 16:57
                Co ty pieprzysz. Za wynajmowane to by płaciła 350 ale USD. Plus opłaty.

Jedyna droga do tego by dojść czemu tak drogo to domagać się od
                spółdzielni/zarządu wspólnoty szczegółowych wyliczeń co się składa na
                ten "czynsz". Ale tak na oko to cudów się nie osiągnie, to jest warszawska
                średnia więc dużo taniej nie będzie.

Licząc łącznie z opłatami licznikowymi "czynsze" kształtują się w Wawie od
                powiedzmy 8 do gdzieś 12-tu zł za metr. Ale te wyższe to z bajerami typu
                ochrona itp. Ja za prawie nowe mieszkanie płacę trochę ponad 9zł za metr
                wszystkich opłat.
      • Gość: agig Re: Jaki czynsz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.04, 09:48
        Ale faktem jest że mieszkania w niektórych miejscach i to w Centrum w-wy są
        tańsze. Przykładowo na Górnośląskiej (Powiśle) w bloku z lat 70 tych za 4 os.
        płaci się 310 zł. Więc jak to jest, na jakiej podstawie się to wylicza, czy
        opłaty mogą być tak różne skoro na całą w-wę jest jedyny zakład: miejskie
        przeds. oczyszczania miasta warszawa??!
        • Gość: Mycha Re: Jaki czynsz? IP: 62.233.197.* 02.03.04, 12:17
          Powiśle mieszkanie 18m2, 2-os., 200zł czynszu + prąd. To chyba też nie tanio
          jak za takie warunki.
      • mcmacpl Re: Jaki czynsz? 02.03.04, 17:41
        > razem czynsz: 346,81 zł
        > fr 1.70 zł/m2 x 53,31m2= 90,63 zł
        > Suma: 437,44 zł
        > Czy czynsz w wysokości 346,81 zł za 1 osobę (nie wspominając fr) nie jest aż
        > nadto wygórowany? Wspomnę, że jest to 10-cio piętrowiec z 1974 r (...)

Wroclaw, nowe mieszkanie wlasnosciowe, 56m2. "Czynsz" na dwie osoby: 276zl.
        Brak funduszu remontowego.
        • Gość: :) Re: Jaki czynsz? IP: *.acn.waw.pl 02.03.04, 22:19
          92 metry ,osiedle chronione ,rok oddania 1998 Warszawa ,bliska(centrum) Wola z
          opłatami za wodę i CO (3 osoby)-550 złotych.Po rozliczeniu CO zwrot w grancach
          1000 złotych rocznie
          • Gość: mili Re: Jaki czynsz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 22:32
            ") masz tani
            u mnie jest po ostatniej regulacji i obniżce 410 zł za 53m2 plus wszystkie
            opłaty, czyli jak na Wawe standard
          • pedro44 Re: Jaki czynsz? 03.03.04, 01:59
            To tanio całkiem. Ja za 96 metrów z zeszłego roku na Grochowie płacę w tej
            chwili prawie 1000zł miesięcznie. Ale ogrzewanie jest z własnej kotłowni i
            płacone na bieżąco - czyli w zimę płacę ok. 400 zł miesięcznie za nie, za to
            poza sezonem zero czyli w lato będzie wszystkiego jakieś 600-700 zł. 140zł z
            tego to ochrona a 100 fundusz remontowy. Reszta - woda i opłaty stałe: winda,
            śmiecie, prąd i woda administracyjna, ogrzewanie klatek itp. No i haracz
            zarządu prawie 150zł.
      • lena.so Re: Jaki czynsz? 03.03.04, 11:04
        A fundusz eksploatacyjny w wys. 1.82 za metr jak Wam się wydaje, chyba dużo to?
        I podgrzanie wody 9.87 zł za m3?!!!???
        • Gość: Mat Re: Jaki czynsz? IP: 5.5R* / *.nokia.com 03.03.04, 11:36
          Fundusz remontowy - to zależy od wieku budynku i wysokości potrzeb. Ja za
          odziedziczone mieszkanie po babci (z lat 30-tych) płacę 2.2 zł za metr na
          fundusz a i tak nieprędko się w tej kamienicy da coś zrobić - bo konieczny jest
          praktycznie remont kapitalny bo przez 50 lat komuny i kwaterunku nikt nie robił
          nic. Więc jakby się inni zgodzili to chętnie płaciłbym i więcej byleby były
          remonty na czas. Także to jest rzecz względna.

A za podgrzanie wody stawka niewątpliwie jest bandycka. Średnia warszawska to
          około 6-6.5 zł.
      • lena.so Re: Jaki czynsz? 03.03.04, 11:06
        No i razem z fr płacę jakby nie było !!! 450 zł !!! miesięcznie
        • wprost5 Re: Jaki czynsz? 03.03.04, 18:58
          Lena.so,

jestem przekonany, że czynszjaki płacisz za swoje mieszkanie, jest stanowczo za
          wysoki. Ja za swoje mieszkanie 53,1 m2 i też jedną osobę płacę 378,73 złotego,
          w tym fundusz remontowy i uważam, że jest to za dużo!

Dla porównania podaję link z forum Ursynów:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=643&w=950652&a=10941992
          pod którym znajdziesz porównanie czynszów w spółdzielni Jary i Imielin.

Żeby prawidłowo porównywać czynsze, należy policzyć sumaryczną opłatę za jeden
          metr kwadratowy powierzchni i za jedna osobę. Teraz znając powierzchnię
          ddowolnego mieszkania i ilośc osób w jakiejś np. spółdzielni czy wspólnocie
          mnożysz to odpowiednio przez powierzchnie i ilośc zamieszkałych na niej osób i
          dodajesz i wtedy wyraźnie widać różnice.

Jak Cię bardziej interesują te sprawy i co można zrobić, aby opłaty obniżyć,
          napisz maila na adres w pozycji Autor(wprost5@NOSPAM.gazeta.pl), a chętnie
          odpowiem.
          • Gość: Brygida Re: Jaki czynsz? IP: *.idc.inmedia.pl 03.03.04, 20:54
            Ludzie jak wy piszecie o tych kosztach to ja bym chciala mieszka w Warszawie
            nie bede dokladnie rozpisywa na co pBace i ile
            Ale sam czynsz na 3 osoby w wiezowcu który am 24 lat wynosi 400 zl
            to za 62 m2 , fundusz remontowy 45 zl , woda zimna 5,90 zl za m3 + podgrzanie
            13 zl, wiec za cipla wode place 19 zl za m3 i wy mowice ze drogo placice za
            czynsz , Dodam ja mieszkam w Sosnowcu!!!!!!!!!!!!!
            I to nie jest mieszkanie wynajmowane,
            • Gość: mili Re: Jaki czynsz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 21:12
              Brygido, za 62m2 płacisz 400 zł i uważasz ze to drogo??
              • Gość: Brygida Re: Jaki czynsz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.04, 10:03
                Tak uważam ze to jest drogo.
                Ale w porównaniu z Warszawą !!!
                JA mieszkam w Sosnowcu a tutaj ten czynsz jest jeszcze w miare niewysoki
                A konkretnie chodzi mi o to że mieszkają w w stolicy, ludzi płacą mniej za
                czynsz, niż na południu,
                Doliczając to tego oplaty za wode i fr wychodzi około 550 zł miesięcznie
                Porównaj sobie co piszą ludzie w postach wyżej, porównaj koszty jakie ponosza
                na czynsz wode,
                Taką sama cene płaca za czynsz w blokach 5 letnich. To jest naprawde różnica.
                Bo tu gdzie mieszkam czynsz w wysokości 350 zł z wodą lub z fr to naprawde nie
                wiele

• Gość: milly Re: Jaki czynsz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.04, 13:03
                  wiesz ja wczesniej mieszkałam w podobnym metrazu jak Ty obecnie i placilam
                  latem, bez ogrzewania ok 550 zl a zima dodatkowo 150, 200 plus wszystkie media,
                  nie wiem czy Sosnowiec jest jakim wyjątkowym miastem jeśli chodzi o ceny?? i
                  dlaczego tak jest??
                  • Gość: Brygida Re: Jaki czynsz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.04, 13:59
                    My sie chyba nierozumiemy ale nic nie bede dalej tłumaczyła
                  • Gość: mili Re: Jaki czynsz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.04, 14:59
                    faktycznie, chyba się nie rozumiemy, niestety. czytałam wszystkie powyższe
                    do Leny.so - ja za podgrzanie wody płacę 22 zl (zaliczka) plus opłata stała za
                    podgrzanie 13 zł, fundusz rem. 80 zł
                    • wprost5 Re: Jaki czynsz? 04.03.04, 15:42
                      Zdumiewa mnie postawa niektórych autorów postów w tym wątku.

Podaje przykłady możliwości znacznie niższych opłat niż podane i w zasadzie
                      jedyna reakcją sa wypowiedzi akceptujące dotychczasowy stan rzeczy. Ja to
                      odbieram jako całkowite zobojętnienie na istniejacą sytuację i pogodzenie się z
                      nią. Chyba wszystkie kolejne rządy, tak lewicowe jak i prawicowe skutecznie
                      wybiły nam z głowy zdrowe myślenie i jakąkolwiek inicjatywę, żeby zmienic ta
                      chorą sytuację.

Przy takim podejściu nie dziwi mnie już, że zarządcy waszych nieruchomości
                      znowu dowalą wam nowe, wyższe czynsze, bo niby dlaczego mieliby tego nie
                      zrobić, jak tak potulnie się zachowujecie. Ani krzty zdrowego rozsądku i
                      poczucia własnej wartości!
      • Gość: u Re: Jaki czynsz? IP: 193.178.143.* 04.03.04, 16:41
        Nowy blok, Praga Poludnie, czynsz 7,5 zl za metr. Wliczone wszystko, lacznie z ochrona, windami, dbaniem o zielen. Na razie zarzadza deweloper, lada moment walne - i ponoc duze szanse na obnizki czynszu (to nawet ze wstepnej kalkulacji dewelopera wynika).
        • Gość: kixx Re: Jaki czynsz? IP: *.acn.waw.pl 04.03.04, 22:02
          Wszystko,to znaczy woda i CO też?
          Bez względu na zużycie?
      • lena.so Re: Jaki czynsz? 05.03.04, 10:05
        Drogi Panie wprost5, popieram, wysłałam maila na podany adres i czekam na odp.
        Pozdr
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka