Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kasiążeczka mieszkaniowa...

IP: 83.144.76.* 04.03.04, 21:11
    Czy dobrze słyszałem ze za rozpaterzenie oddania mojej kasy z ksązeczki
    pobierana jest opłata 150zł> (od lutego) i kase oddają tylko po okazaniu aktu
    notarialnego???
    jeżeli ktoś się orientuje - prosze o info..
    jeżeli to prawda, to na prawdeich POJEBAŁO...
    Obserwuj wątek
      • atyde Re: Kasiążeczka mieszkaniowa... 05.03.04, 09:36
        NIe, przynajmniej nie u mnie. A pewnie wszedzie jest tak samo. Oczywiscie, zeby
        stwierdzic Twoje prawo do premii musisz miec dowod realizacji celu, na jaki
        jest premia. Jak to sobie inaczej wyobrazasz? Na dodatek chcieli jeszcze u mnie
        zobaczyc umowe przedwstepna z developerem. Musisz sie dowiedziec w banku, jakie
        w Twoim konkretnym wypadku sa potrzebne dokumenty. Oplat zadnych nie ma, chyba
        ze chcesz kase na konto, to placisz za przelew. I to wszystko. Zalatwialam to
        niecale 2 tygodnie temu. Czekam na przelew.
      • Gość: Lojka Re: Kasiążeczka mieszkaniowa... IP: *.mybigcity.net / 62.233.249.* 05.03.04, 10:40
        Witaj,
        ja też przez to przechodzę. Za rozpatrzenie i naliczeniepremii gwarancyjnej
        jest pobierana opłata 25 zł. Jeśłirobisz to po raz pierwszy wówczas naliczenie
        jest bezpłatne, a potem każde 25 zł. W rozliczeniu najśmieszniejsze jest to, ze
        całkiem inne pieniądze naliczane sa na mieszkanie w blokua inne na domek
        jednorodzinny. Poza tym aby zrealizować książeczke musisz pokazać akt
        notarialny na którym będziesz widniała tylko TY JEDNA jako właścicielka
        mieszkania (lub ty i twój mąż). Zadne inne spokrewnione lub niespokrewnione
        osoby nie wchodza w grę - nie mozna zrealizować wówczas książeczki. No chyba,
        że po kupnie mieszkaniaz narzeczonym w przeciągu 90 (ale tego nie jestem pewna
        tych 90 dni)weźmiesz z nim slub i podpiszecie umowę rozszerzającą współwłasność
        (oznacza ona w skrócie to, że wszystko czego sami byliscie właścicielami przed
        ślubem teraz jest wspólne). Sporządzenia takiej umowy odbywa się u notariusza i
        kosztuje w sumie ok 500 zł
        Powiem tak z ta książeczka to tylko zamieszanie i nic więcej.... czekam na
        rozliczenie ibaaardzo jestem ciekawa jakie będą z nij pieniądze.
        Pozdrawiam i życzę wytrwałości bo ja juz swoja tracę.
        • pajonkkk Re: Kasiążeczka mieszkaniowa... 05.03.04, 14:06
          NIE WPROWADZAJ INNYCH W BLAD!!!!!!

Po pierwsze - nie trzeba miec aktu notarialnego zeby moc skorzystac z premii
          gwarancyjnej. Moze to byc np. umowa przedwstepna i nie musi byc ona w formie aktu.

Po drugie i najwazniejsze - mozna skorzystac z premii gwarancyjnej kupujac
          mieszkanie na wspolwlasnosc. Jedny warunek to kupno mieszkania na rynku pierwotnym.

Co do 90 dni.Maksymalnie 90 dni po zakonczeniu inwestycji musisz zglosic w banku
          chec skorzystania z ppremii gwarancyjnej. Pozniej premia przepada.

I nie rozumiem - z ta ksiazeczka to tylko zamieszanie i nic wiecej???? Jak to???
          Dostalem premie gwarancyjna w grudniu 2003 na nowe mieszkanie kupione na
          wspolwlasnosc z moja dziewczyna.I byla to calkiem spora suma.

Pozdrawiam rowniez i zycze lepszego doinformowania
          • Gość: hm Re: Kasiążeczka mieszkaniowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.04, 14:57
            TYle, ze przepisy sie dosc znacznie od tamtego roku zmienily kolego. Wiec nie
            drzyj sie na kolezanke, bo udzielila rzetelnych informacji na swoim
            przykladzie. Akt notarialny jest konieczny jesli premii żąda sie po nabyciu
            mieszkania na wlasnosc. Przedwstepna, jesli żąda sie w trakcie budowy. Wysokość
            premii zalezy od tego ile i przez ile sie wplacalo.
            • Gość: marzena Re: Kasiążeczka mieszkaniowa... IP: 217.11.136.* 05.03.04, 16:17
              wszystko fajnie ale z rynku wtórnego tez można kupic mieszkanie i odzyskać
              premie??
            • pajonkkk Re: Kasiążeczka mieszkaniowa... 08.03.04, 10:51
              Lojka napisala: Poza tym aby zrealizować książeczke musisz pokazać akt
              notarialny na którym będziesz widniała tylko TY JEDNA jako właścicielka
              mieszkania (lub ty i twój mąż). Zadne inne spokrewnione lub niespokrewnione
              osoby nie wchodza w grę - nie mozna zrealizować wówczas książeczki.

To nie jest rzetelna informacja, bo mozna uzyskac premie gwrancyjna na
              mieszkanie kupowane na zasadzie wspolwlasnosci z osoba niespokrewniona i nie
              bedac z nia w formalnym zwiazku. Musi to byc mieszkanie kupowane na rynku
              pierwotnym.

Panial?
              • Gość: Lojka Re: Kasiążeczka mieszkaniowa... IP: *.mybigcity.net / 62.233.249.* 10.03.04, 15:06
                czepiasz się.... Człowiek chce pomóc a tu mu jeszcze po twarzy nabiją....
                Mam nadzieję, że pomogłam zainteresowanym.
                Pozdrawiam
      • ppo555 Re: Wysokosc wyplaty 05.03.04, 17:50
        Ja mam nieco inne pytanie - kiedy mialem naliczana ksiazeczke dwa lata temu,
        byla to pewna kwota; teraz zrealizowalem te ksiazeczke i okazalo sie, ze suma
        obecnie jest o 30% nizsza; jak to mozliwe? podobno jest to uzaleznione od ceny
        1m2 mieszkania - ale ta wydaje mi, ze od tamtego czasu chyba poszla do gory, a
        jesli nawet nie - to raczej nie spadla 30%?

Ktos ma pojecie jak to mozna wyjasnic?
        Pozd
        • Gość: GUS Re: Wysokosc wyplaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.04, 20:57
          Cena 1 m2 powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego dla obliczenia premii
          gwarancyjnej od wkładów oszczędnościowych na budownictwo mieszkaniowe dla
          posiadaczy książeczek mieszkaniowych:

I kwartał 1998 - 1.660 zł - (M.P.98.21.323)
          II kwartał 1998 - 1.780 zł - (M.P.98.44.620)
          III kwartał 1998 - 1.900 zł - (M.P.98.44.621)
          IV kwartał 1998 - 1.930 zł- (M.P.99.20.296)
          I kwartał 1999 - 1.960 zł- (M.P.99.26.407)
          II kwartał 1999 - 2.150 zł- (M.P.99.36.548)
          III kwartał 1999 - 2.200 zł- (M.P.99.40.618)
          IV kwartał 1999 - 2.220 zł- (M.P.00.14.311)
          I kwartał 2000 - 2.245 zł- (M.P.00.27.555)
          II kwartał 2000 - 2.280 zł- (M.P.01.1.20)
          III kwartał 2000 - 2.300 zł- (M.P.01.1.21)
          IV kwartał 2000 - 2.300 zł- (M.P.01.12.201)
          I kwartał 2001 - 2.350 zł- (M.P.01.21.354)
          II kwartał 2001 - 2.490 zł- (M.P.01.41.669)
          III kwartał 2001 - 2.700 zł- (M.P.01.47.787)
          IV kwartał 2001 - 2.500 zł- (M.P.02.26.444)
          I kwartał 2002 - 2.400 zł- (M.P.02.26.445)
          II kwartał 2002 - 2.400 zł- (Dz.Urz.GUS.02.11.64)
          III kwartał 2002 - 2.484 zł- (Dz.Urz.GUS.02.12.88)
          IV kwartał 2002 - 2.330 zł- (Dz.Urz.GUS.03.2.15)
          I kwartał 2003 - 2.071 zł- (Dz.Urz.GUS.03.5.30)
          II kwartał 2003 - 2.332 zł- (Dz.Urz.GUS.03.8.42)
          III kwartał 2003 - 2.117 zł- (Dz.Urz.GUS.03.11.62)
          • Gość: aaaa Re: książeczka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.04, 20:24
            Witam ponownie... brzydkie wyrazy... he he..., ale jak ktos mi to powiedział to
            mnie krew zalała. tak czy inaczej zeby kupic lokum trzeba miec stlowe nerwy...
            Ale z ta obniżką -30% to kolejny dowód na to w jakim kraju zyjemy... no cóż.
            Nadal jednak nie wiem i prosze o podsumowanie :-).
            Aby odebrać kasę i premię z książeczki muszę: przedstawić im (dokumenty)... i
            zapłacić około... ? Czy ma tu znaczenie ile % wartości mieszkania juz spłacę?
            • Gość: GUS Re: książeczka... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.04, 22:06
              Umowa musi byc w formie aktu notarialnego i dotyczyc WYBUDOWANIA lokalu. Gdy
              jest to tylko umowa sprzedazy premia nie przysluguje. Tak przynajmniej
              poinformowano mnie w banku. Trzeba tez przedstawic zaswiadczenie w ktorym
              deweloper informuje ze wlasciciel ksiazeczki wplacil juz kwote w wysokosci
              (conajmniej) 50 % kosztow budowy mieszkania.
      • Gość: Ewa Re: Kasiążeczka mieszkaniowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.04, 21:17
        A ja się chciałam zapytać, czy jest możliwość scedowania ksiązeczek
        mieszkaniowych.Syn 22 lata ma ksiaeczkę od 82r, corka 16 lat od 88r., czy jest
        możliwość, abym mogla scedować książęczkę córki na syna?
        Pozdrawiam
        • Gość: mario Re: Kasiążeczka mieszkaniowa... IP: 195.85.249.* 09.03.04, 08:15
          A gdzie w W-wie moge sie zglosic po wyliczenie premii ?
          • Gość: sienia Re: wyplata premii IP: 212.182.26.* 09.03.04, 12:17
            aby uzyskac premię z książeczki mieszkaniowej nie jest konieczna umowa w formie
            aktu notarialnego. Dlaczego niektórzy z was tak piszą? Z tego co się orientuję
            u ustawi regulującej te przepisy nic takiego nie ma. konieczna jest umowa
            przedwstępna która jest ważna również potwierdzenia jej przez notariusza.
            • Gość: mario Re: wyplata premii IP: 195.85.249.* 10.03.04, 08:13
              A czy ktos wie ktore pko realizuje te ksiazeczki w W-wie ??
              • pajonkkk Re: wyplata premii 10.03.04, 11:59
                Ja likwidowalem ksiazeczke w PKO BP SA na ul. SIenkiewicza.
        • Gość: Lojka Re: Kasiążeczka mieszkaniowa... IP: *.mybigcity.net / 62.233.249.* 10.03.04, 15:01
          Z tego co wiem jest możliwość ccedowania książeczki mieszkaniowej, ale to tez
          kosztuje.... 70 PLN jeślisię to robi w oddziale tam gdzie książeczka była
          zakładana lub 140 jesli sie to robi w innym miejscu.
          Pozdrawiam
      • Gość: Ewa Re: Kasiążeczka mieszkaniowa... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.04, 20:12
        Moja siostra kupiła wraz z mężem mieszkanie do remontu na przetargu od gminy
        (jest to rynek wtórny). Oczywiście posiadają akt notarialny wystawiony na nich
        oboje. Mój ojciec posiada książeczkę mieszkaniową. Może ją scedować na siostrę
        w ciągu 90 dni od podpisania aktu notarialnego.
        Jednak nie rozumiem o co chodzi z tym rynkiem pierwotnym i wtórnym w przypadku
        współwłasności! Czy w powyższej sytuacji premia przysługuje, czy też nie???
        • Gość: Malka Re: Kasiążeczka mieszkaniowa... IP: *.acn.waw.pl 13.03.04, 15:58
          Mam książeczkę mieszkaniową, a nawet dwie załozone w 1982r. Przez kilka lat na
          poczętku były na nie wpłacene nawet spore sumy, ale po inflacjach,
          denominacjach zrobiło się 8,50. Czy warto sobie tym zawracać głowę??
          • Gość: | Re: Kasiążeczka mieszkaniowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.04, 17:02
            pierwsza wycena nic nie kosztuje wiec chyba warto sie dowiedziec ile to jest
            warte-nic nie tracisz.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka