Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ogrzewanie - technika kondensacyjna

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.02, 20:08
    Przeczytałem właśnie opis związany z tematem "ogrzewanie gazowe". Nie ma w nim
    ani słowa o technice kondensacyjnej. Dzięki niej możemy zaoszczędzić nawet do
    20% kosztów gazu rocznie(sprawdzone). Koszty inwestycji są o ok 40% wyższe, ale
    ten dodatkowy wydatek zwraca się już nawet po 3 latach. Wszystkim polecam
    zwłaszcza kotły wykonane ze stali nierdzewnej (kondensat jest słabym kwasem).
    Zapytajcie swojego instalatora, a najlepiej odwiedźcie strony www producentów
    kotłów (np. Viessmann - sam taki mam).
    Obserwuj wątek
      • Gość: Wow Re: ogrzewanie - technika kondensacyjna IP: 217.11.133.* 25.02.02, 08:41
        Jakiej mocy i jakiego typu masz kocioł? Oraz ile Cię kosztował i czy dostałeś w
        Wiessmanie jakiś upust. Nie ukrywam, że myślę o takim właśnie kociołku ale z
        tego co pamietam, to oferowano mi go za jakieś 10 tys. PLN.
        W.
        • Gość: michal Re: ogrzewanie - technika kondensacyjna IP: *.pse.pl 26.02.02, 15:55
          Ja się nastawiłem na kondensacyjnego Urlicha www.urlich.pl kosztuje ok 4,5 tys.
          naprawdę naszukałem się u innych, i ten wydaje mi się najrozsądniejszym wyborem.
          pzdr.
          • Gość: Bit Re: ogrzewanie - technika kondensacyjna IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.02.02, 12:49
            Nie znam tej marki, ale nazwa nigdy nie obiła mi się o uszy. Sprawdź jak działa
            ich serwis. Gdy na dworze -20 to nawet 10 godzin przestoju kotła może przynieść
            straty wielu tysięcy. Czy Urlich jest ze stali nierdzewnej?
        • Gość: Bit Re: ogrzewanie - technika kondensacyjna IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.02.02, 12:54
          Mam kocioł Vitodens 200 24 kw. Na początku też byłem zaskoczony ceną, ale jak w
          przedstawicielstwie firmy facet pokazał mi kalkulacje ekonomiczną to
          uwierzyłem, że to dobra inwestycja. Sąsiad ma kocioł tradycyjny (nie wymienię
          marki) w takim samym mieszkaniu, a płaci o 20-25% więcej za gaz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka