Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Mieszkać w kamienicy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 10:20
    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    Obserwuj wątek
      • Gość: pasik Mieszkać w kamienicy IP: *.toya.net.pl 08.03.11, 11:43
        Czy tylko w Warszawie są kamienice? To pytanie retoryczne, ale Gazeta zachowuje się jakby widziała tylko czubek własnego nosa. Wcale takiego zachwytu nad kamienicami nie ma. To miejsce dla ludzi z "innym" myśleniem. Od kilku miesięcy próbuję sprzedać (niestety) swoje mieszkanie kamieniczne w Łodzi. To co wygadują ludzie oglądając je mnie przeraża. Chcą obniżać sufity, kłasć gładzie (bo nie ma kątów prostych), wysokie i szerokie drzwi im przeszkadzają. Wszystko by wyrzucili i przerobili na nowocześnie. Jak patrzę na te "nowoczesne", bezduszne stylizacje panoszące się w okolicy i w mediach to robi mi się niedobrze. A w Skandynawii potrafią odnawiać, szanować i doceniać rzeczy stare. Nie tylko tam - ale u nas nie.
        • Gość: mina Re: Mieszkać w kamienicy IP: *.aster.pl 09.03.11, 07:57
          Gość portalu: pasik napisał(a):

> Czy tylko w Warszawie są kamienice? To pytanie retoryczne, ale Gazeta zachowuje
          > się jakby widziała tylko czubek własnego nosa.

A gdzie w artykule padło stwierdzenie, że tylko w Warszawie? Uprzedzenia wyłączyły Ci zdolność myślenia? Widocznie warszawska redaktorka dostała zlecenie na tekst dot. sytuacji lokalnej. To co? Miała upierać się, że rozpracuje Wrocław czy Łódź? Chcecie mieć takie rozpoznanie, to zdopingujcie swoich miejscowych dziennikarzy. W Łodzi też jest redakcja Gazety.
        • jwiewiorko Re: Mieszkać w kamienicy 09.03.11, 12:43
          Klimat klimatem, ale w niektórych miejscach domu liczy się funkcjonalność - w kuchni, w łazience i wa garderobie. Mi się marzy mieszkanie w kamienicy :)
          Jedyna rzecz, która odstrasza to straszny brud jak zazwyczaj w takich dzielnicach panuje. ale za pare lat... kto wie.
      • Gość: polędwica Mieszkać w kamienicy IP: 217.97.131.* 08.03.11, 11:57
        O Warszawie, bo tylko w Warszawie dzieje się to, co w innych miastach stanie się dopiero za kilka lat - czyli moda na stare ;)
        • Gość: youstynus Re: Mieszkać w kamienicy IP: *.play-internet.pl 08.03.11, 12:31
          A co z kosztami utrzymania? Nigdzie nie jest wspomniane, ile kosztuje ogrzanie takiego mieszkania w czasie zimy. Mieszkałam w kamienicy jeden sezon i po otrzymaniu kilku rachunków za ogrzewanie zrezygnowałam.
          • Gość: K Re: Mieszkać w kamienicy IP: 212.180.165.* 08.03.11, 14:04
            Zależy.

Budynek z grubej cegły, do tego w zeszłym roku ocieplony, nowe okna - znajdź mi bardziej energooszczędne mieszkanie do ogrzania... Do tego wymieniona cała instalacja CO plus automatyka w zależności od temperatury.

Oczywiście stare, nieremontowane kamienice to inna sprawa.
            • Gość: mmk Re: Mieszkać w kamienicy IP: *.fbx.proxad.net 12.03.11, 01:29
              Wysokie mieszkanie jest zawsze drogie jesli chodzi o ogrzewanie. Do tego emerytki z zakreconymi grzejnikami sasiadujace przez scianu czy sufit i masz rachunki jak za zboze.
        • Gość: pasik Re: Mieszkać w kamienicy IP: *.toya.net.pl 08.03.11, 13:06
          To pocieszające, co piszesz:) I chciałabym w to wierzyć. Ale ja jednak nie mam aż tak wysokiego mniemania o Warszawie, ani niestety o innych miastach. Uważam, że szacunek dla starego jeszcze długo będzie cechą nielicznych. I nie chodzi mi tylko o rzeczy.
          • Gość: pasik Re: Mieszkać w kamienicy IP: *.toya.net.pl 08.03.11, 13:08
            I jeszcze do youstynus : Koszty ogrzewania nie muszą być kosmiczne. Ja mam centralne miejskie, podzielniki ciepła. Owszem płacę troszkę więcej niż w bloku, ale mam też więcej przestrzeni wkoło i nad głową przede wszystkim.
        • Gość: ślązak tylko jakoś autostrad nie macie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 15:00
          :)
          • Gość: wkur.obywatel Re: tylko jakoś autostrad nie macie... IP: *.home.aster.pl 21.08.11, 13:34
            Bo musimy dopłacać 500 pln do każdej wydobytej tony węgla lamusie.
        • jeepwdyzlu Re: Mieszkać w kamienicy 08.03.11, 15:08
          O Warszawie, bo tylko w Warszawie dzieje się to, co w innych miastach stanie się dopiero za kilka lat - czyli moda na stare ;)
          ----------
          bez żartów
          We Wrocławiu, Krakowie czy Szczecinie - świetne lokalizacje w zadbanych kamienicach są wielokrotnie droższe niż cokolwiek co budują developerzy..
          Warszawa to drugorzędne miasto - na pewno w sensie urbanistycznym.
          jeep
          • Gość: polędwica Re: Mieszkać w kamienicy IP: *.wroclaw.vectranet.pl 08.03.11, 23:03
            niezupełnie. we wrocławiu jest mnóstwo kamienic w świetnych lokalizacjach a ceny mieszkań w nich niskie. podczas gdy deweloperka tuż obok znacznie droższa. np. traugutta vs angel wings, bema plaza vs okolica etc. to już tak w warszawie nie wygląda od paru ładnych lat. jak mówią na dojrzałym rynku w nieruchomościach liczą 3 rzeczy: lokalizacja, lokalizacja i... lokalizacja.
            • Gość: leigif Re: Mieszkać w kamienicy IP: *.public.twinsnet.pl 10.03.11, 15:35
              ceny niższe bo stropy drewniane niestety...
            • Gość: SF Re: Mieszkać w kamienicy IP: *.net-serwis.pl 21.08.11, 22:14
              To niekoniecznie są zadbane kamienice...

Jeszcze jedna wada - niestety często mieszkania są bardzo ciemne. Niższe piętro, podwórko typu studnia i pozamiatane. Oczywiście, nie wszystkim to musi przeszkadzać.
      • Gość: mmk Jak dobrze miec sasiada... menela, zlodzieja IP: *.fbx.proxad.net 12.03.11, 01:32
        Znam ludzi, ktorzy kupili meiszkania w kamienicach, wyremontowali je a potem... blagali zeby ktos je od nich odkupil. SASIEDZTWO taki im dalo popalic.
        • Gość: babcia andzia Re: Jak dobrze miec sasiada... menela, zlodzieja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.11, 16:44
          Mieszkam w kamienicy, a wolłabym w bloku. Wysokośc pomieszczeń faktycznie równa się wysokie rachunki zim. Terma ciągnie prąd, jak wir potencjalnego topielca przy czym ciepła woda szybko sie kończy. Nie musze chyba pisać, że zarówno terma, jak i piecyk estetycznie nie wyglądają. W okresie niegrzewczym jest zimno ale do zalet tego nie zaliczam. Chodzenie w polarze po mieszkaniu do fajnych nie należy.Jedyną zaletą są parkiety, niski czynsz i duże okna. Szczęściem mieszkam na piętrze, bo na parterze każdy mógłby poogladać mnie przez szybę. Menele u nas nie mieszkają.
      • Gość: boleo1 doom IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.11, 20:13
        w ogóle mieszkać w kamienicy nie polecam.

-
        czarter jachtów | apartamenty wrocław | sklep z zabawkami | połączenia samolotowe | porównywarka ubezpieczeń | katalog spa | centrum rozrywkowe dla dzieci | wakacje nad morzem | forum pokerowe | sklep internetowy | drobne panele podłogowe | Najpiękniejsze miejsca | zdrowie, uroda, aromaterapia | prezentacja maturalna |

• Gość: AAAA A ja uwiebiam kamienice:) IP: *.180.139.222.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.03.11, 19:17
          jw.
          • Gość: kaska Re: A ja uwiebiam kamienice:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.11, 22:32
            ja tez uwieeeeelbiam!
      • Gość: art apartments Mieszkać w kamienicy IP: *.dynamic.chello.pl 01.05.11, 16:12
        W Krakowie jest podobnie. Ładne, odremontowane i zadbane kamienice z windą trzymają swoje wysokie ceny. Zaletą jest przestrzeń w mieszkaniach i lokalizacja. Po więcej informacji zapraszamy na www.art-apartments.pl
      • mistrz.malgorzata Mieszkać w kamienicy 21.08.11, 12:45
        Uwielbiam klimat kamienic i ich solidne budownictwo! Sama od czterech lat jestem posiadaczką takiego mieszkania i nie zamieniłabym go na żaden blok z windą, mimo że codziennie drałuję po schodach na ostatnie piętro. ;) Koszty utrzymania takiego mieszkania są takie same, jak w nowym budownictwie, płacę tylko wyższy fundusz remontowy - ale warto. :) Kamienica wpisana do rejestru zabytków, centralne ogrzewanie, przestrzeń, jasne wielgaśne okna i nie słychać sąsiadów zza ścian. No i lokalizacja.
        • taka_prawda500 Re: Mieszkać w kamienicy 22.08.11, 03:21
          mistrz.malgorzata napisała:
          >nie zamieniłabym go na żaden blok z windą, m
          > imo że codziennie drałuję po schodach na ostatnie piętro.
          Wyrazy współczucia.
          ;> Koszty utrzymania
          > takiego mieszkania są takie same, jak w nowym budownictwie, płacę tylko wyższy
          > fundusz remontowy - ale warto.
          Figę tam warto, to koszmar. Nie opowiadaj bzdur, że ogrzanie czegoś takiego kosztuje tyle samo co w ocieplonym bloku.
          >Kamienica wpisana do rejestru zabytków,
          Więc konserwator nie zgodził się na telewizję kablową. Czyż nie?
      • Gość: niki Mieszkać w kamienicy IP: *.ip.jarsat.pl 21.08.11, 22:09
        Kamienice są piękne, ale wiele zabytkowych "przerobiono" w komunie na lokale dla meneli, zlikwidowano ślady dawnej świetności ile się tylko dało, toteż niszczały, zagrzybiły się pod okiem "gospodarek komunalnych". Do dziś te "gospodarki komunalne" zawiadują najpiękniejszymi obiektami, ale okna zabite deskami, cuchnie na korytarzach. Jak gdzieś wyłoni się wspólnota, to starsi ludzie, długoletni mieszkańcy nie rozumieją na czym polega ta nowa forma i dalej się kłaniają złodziejskim gospodarzom komunalnym, którzy nadal się pasą na niszczeniu wspaniałych obiektów. Nie ma mocnych na te bestie, nie ma konserwatorów zabytków, którzy maja psi obowiązek czuwać na takimi obiektami, ale oni reagują wtedy jak mogą wlepić karę lokatorowi, który bez ich zgody coś tam robi. Dlatego te mieszkania są tańsze, bo natknąć się na takiego pseudo-konserwatora naprawdę nie warto, ale dlaczego on nie odpowiada za doprowadzenie do ruin tych obiektów, to już pytanie retoryczne. Zresztą, obecnie w POlsce nikt za nic nie odpowiada...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka