Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jaki może być średni koszt urządzenia łazienki?

IP: *.laczpol.net.pl 01.05.04, 00:11
    W nowowybudowanym domu mamy dwie łazienki, musimy je oczywiście wykończyć.
    Nie mamy pojęcia jakiego rzędu będą to koszty. Mają to być średniego
    standardu pomieszczenia, Chcemy wziąć kredyt i nie wiemy ile. Jeżeli ktoś ma
    pewne rozeznanie będę wdzięczna za informację.
    Obserwuj wątek
      • zaholec Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk 01.05.04, 10:30
        Poproście o stworzenie faktury PRO-FORMA i tajemnica się wyjaśni :))Takie
        pytanie na forum jest, moim zdaniem, mocno bezsensowne. Ciężko uśrednić koszty
        łazienki. Ot, prosty przykład: spłuczkę mam, zamontowaną przez siebie, która
        kosztowała 1600 PLN ale wanna kosztowała ok. 200 PLN. Mój kolega ma spłuczkę za
        99.99 i do tego wannę za 1000.00 PLN.. Łączne koszty są różne, a standard,
        wynikowo, zbliżony. Na Waszym miejscu założyłbym koszty na poziomie 10 000 do
        12 000 PLN za łazienkę.

Pozdrawiam
        • Gość: pawel Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk IP: *.chello.pl 02.05.04, 16:03
          ja swoja lazienke w ktorej jest rowniez wc urzadzilem od a do z za 7 tys
          wliczajac w to wszystkie dodatki , materialy kupowalem za ceny przystepne dla
          szarego ludzika np kafelkiza 45 zł /m wc firmy koło za 800 etc nie tzreba
          wydawac wielkich pieniedzy a biorac pod uwage wilekosc lazienki w blokach to
          są one zblizone od 4-7 m kw...
          • willow_girl Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienki 02.05.04, 19:36
            Mysle,ze to zalezy przede wszystkim od metrazu lazienek,i od tego, w jakim
            standardzie chcesz je urzadzic. Ja na razie zmiescilam sie w kwocie 2400zl - za
            armature firmy Roca + baterie zaplacilismy 1400, a za kafle z Opoczna 940zl.
            Aha, nasza lazienka ma 4m2, wiec jest niezbyt duza:) Brakuje nam tylko szafki +
            drobiazgow na wykonczenie. Nie wiemy tez do konca, ile zaplacimy wykonawcy:)Ale
            chcemy zmiescic sie w 4-5 tysiacach. Mamy nadzieje, ze w 4:)
            pozdrawiam
            • opinio_tworca Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk 02.05.04, 20:24
              Ja myślę, że wszystko zależy od standardu.
              Łazienka w prawdziwym gresie, 6-7 mkw z wanną, prysznicem, wc, bidetem,
              umywalką i szafką w przyzwoitym europejskim standardzie to wydatek rzędku
              25.000-30.000 PLN.

Jaki stąd wniosek: trzeba duży apartament budować, aby koszt na metr kwadratowy
              wyszedł do 1.500 PLN.

OP
              • Gość: tadek Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.05.04, 20:36
                Ten prawdziwy gres to dobry w kużni albo w spawalni :-)
                ot co kurwa opinio_twórco przyzwoity
              • Gość: do opino tworcy he Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk IP: *.chello.pl 03.05.04, 16:17
                gdyby mieli takie pieniądze jak piszesz to nie zawracaliby sobie tylka pytaniem
                na forum, jasne mozesz tez sobie zrobic lazienke i za 100 tys zaden problem
                wstaw se zlotą spłuczke i fontanne na sorku, ale chyba nie o to chodzi. jak
                ktos nie produkuje pieniędzy to raczej pyta o "normalny ludzki koszt" a ja nie
                wiem czy 30 tys na lazienke to normalne
                pozdr
                • bebiak Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk 03.05.04, 16:48
                  Cześć, mogę podać kilka cen, bo właśnie zakończyłam remont mojej małej łazienki
                  [1,40 x 2,00] i wszystko na fakturkach tudzież w głowie:
                  - cała robocizna: 3.000,-zł (w tym skucie starej glazury, wymiana wszystkich
                  rur i instalacji elektrycznej, położenie wszystkiego od początku, w tym
                  glazury do sufitu, zrobienie sufitu z płyty z halogenkami, przyłączenie
                  pralki);
                  - terakota Marazzi 1.800,-zł (ale ok. 4 m2 mi zostało, a 1m2 to ok. 75,-zł);
                  - sedes compact (razem z deską) Koło: 570,-zł
                  - wanna Kaldewei 1,40m: 266,-zł
                  - umywalka 55 cm Koło: 136,-zł
                  - postument Koło: 109,-zł
                  - bateria sztorcowa nad umywalkę oraz ścienna nad wannę ze słuchawką
                  prysznicową (nie - prysznicem) Nibili: 733,-zł
                  - lustro 1 m x 50 cm: 300,-zł
                  Oprócz tego na fakturach cała masa drobnych cen za materiały, które kupowali
                  fachowcy (typu: silikon, rurki, kolanka, usczczelki, oczka, wężyki, zaprawy do
                  fug i jakieś takie - mnóstwo takich drobiazgów), które składają się - tak
                  myślę - na jakąś łączną kwotę ok. 600/700,-zł (nie sumowałam dokładnie).
                  Acha, i urządzenia sanitarne kupowali fachowcy (czyli pewnie do kosztów
                  robocizny dołożyli transport - ja tylko im symbole spisałam).
                  Pozdrowionka i powodzenia. B.
                  • Gość: ABA Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk IP: *.laczpol.net.pl 03.05.04, 22:42
                    Dziękuję serdecznie za wszystkie wypowiedzi
                  • opinio_tworca Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk 04.05.04, 10:37
                    Pomylilem sie. malutka lazienke 2x2 da sie zrobic za mniej niz 35000 PLN:

- gres 24 m2 = 5900. Dekor 21 szt. 870. razem 6.770
                    - robocizna1 1200
                    - umywalka + polpostument 870
                    - wc podwieszane z deska + stelaz 1100 + 700
                    - brodzik + kabina 1400 + 3500
                    - baterie 4800
                    - kleje, fugi, syfony, etc. 500
                    - szafka 3500
                    - oswietlenie 500
                    - grzejnik z grzałką 600
                    - wentylator 250
                    - robocizna2 1000
                    - akcesoria 700
                    - drzwi + oscieznice 2.500
                    -----------------------------------
                    RAZEM: 29.890 czyli mozna nawet ponizej 30.000 PLN

OP
                    • Gość: Łukasz B. Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk IP: 195.117.230.* 04.05.04, 15:27
                      Ładny gres. Z twoich wyliczeń wychodzi jakieś 246 złotych za m2. Widziałem
                      bardzo ładny, który jednak ceną nawet się nie zbliżał do twojej, bo kosztował
                      150 za m2 (a i tak to dla mnie cena zaporowa) Ja do mojej łazienki kupiłem
                      terakotę za 36 złotych za m2 + glazura 32 złote za m2, w sumie za terakotę i
                      glazurę do łazienki i ubikacji wydałem 1200 złotych. Kabina do mojej łazienki
                      kosztowała 1800 a brodzik około 800. Nie wiem jakiego typu baterie wpychasz do
                      swojej lazienki, ale cena 4800 to bardzo dużo. Podejrzewam że zastosowałeś
                      tutaj zestaw do hydromasarzu z tzw. żywą wodą, wtedy cena by odpowiadała.
                      :)
                      • opinio_tworca Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk 04.05.04, 16:19
                        Łukasz,
                        Dziekuję za post - odpowiem, ponieważ jesteś uprzejmy :-)
                        (Niestety, sa tu tacy "uprzejmi inaczej", ktorym nie odpowiadam)
                        Gres polerowany 30x60 np. Villeroy & Boch tyle kosztuje z rabatem. Sprawdź
                        zresztą koszt gresu firmy floor gress.
                        Brodzik pominmy, ale kabina prysznicowa jesli jest polokragla, ze szkla
                        hartowanego, z otwieranymi drzwiami firmy np. huppe, to tyle kosztuje.
                        Bateria podtynkowa Grohe kosztuje ok. 4000, a 800 to ta do umywalki

Hydromasaż mnie nie bawi

Pozdrawiam

OP
                        • Gość: agnieszka Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk IP: *.chello.pl 04.05.04, 17:19
                          ja mysle ze mozna spokojnie taką małą łazienke zrobic za duzo mniej, cos okolo
                          8 tys spokojnie wystarczy bo tak jak napisal lukasz ładną glazurę mozna za 50
                          zeta kupicza metr baterii tez niekoniecznie trzeba wybierac tych za grube
                          tysiące bo są tańsze tez dobre i ładne, wszystko zalezy od tego jakie ma sie
                          pieniądze do dyzpozycji. ja sie dopiero rozglądam za materialami na wykonczenie
                          bo jeszcze nie odebralam mieszkania i mam nadzieje ze takie pieniadze beda
                          wystarczające.
                          pa
                        • Gość: ochra Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk IP: *.acn.waw.pl 05.05.04, 21:19
                          Chyba słabo się jednak orientujesz, bo piękne włoskie gresy mozna również
                          dostać o wiele taniej, nawet połowę tego co podajesz.
                          • opinio_tworca Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk 05.05.04, 21:46
                            Ochra,

kup piekny wloski gres polerowany 30x60 za mniej niz 150-200 zl/m. Nastepnie
                            sprawdz starannosc wykonania - innymi slowy czy ten piekny wloski gres mozesz
                            ulozyc na styk bez fugi, czy trzeba tak z pol centymetra fugi, aby nie bylo
                            widac nierownosci plytek.

OP
                            • Gość: ochra Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk IP: *.acn.waw.pl 05.05.04, 22:26
                              A dlaczego akurat polerowany? mnie akurat podoba sie matowy
                              A dlaczego bez fugi? Bez fugi w nowym budynku może być ryzykownie, widziałam
                              piękny gres położony bez fugi nie w mieszkaniu, ale w salonie ekspozycyjnym,
                              wszystko się elegancko rozjeżdzało.
                              Jasne że mając duzo kasy można wleżć do najdroższego sklepu i pokazać palcem to
                              i to, ale można trochę poszperać a z pewnością znajdzie się coś ładnego i
                              dobrej jakości po nieco przystępniejszej cenie, nie trzeba od razu zakładać ze
                              jak nie zapłacę powyżej dwustu to będę miał shit.
                              • Gość: ochra Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk IP: *.acn.waw.pl 05.05.04, 22:32
                                acha, nawet nie zauważyłam że jednak troche odpuściłeś, bo 150-200 to jednak
                                nie 240, różnica prawie stówki na metrze to całkiem sporo
                                • opinio_tworca Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk 06.05.04, 00:23
                                  Ochra,

Niczego nie odpuściłem. Za 240 jest Villeroy & Boch - nieznawca nie rozpozna, a
                                  za 150-200 włoskie badziewie.
                                  Wiesz, można za nieduże pieniądze kupić zestaw do herbaty z np. włocławka, a za
                                  trochę wieksze Rosenthala lub Villeroya. Niby jedno i drugie tylko do picia
                                  herbaty, ale w dotyku inne, a herbata, może to złudzenie, też inaczej smakuje.

OP
                                  • Gość: ochra Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk IP: *.acn.waw.pl 06.05.04, 14:29
                                    Ja bym się jednak tak nie nakręcała tym Villeroyem, bo wcale taki super jeśli
                                    chodzi o design nie jest.

• Gość: Przemek Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk IP: *.aster.pl / *.acn.pl 06.05.04, 15:11
                                      Mnie osobiście się Villeroy bardzo podoba! Zdecydowanie bardziej niż linie
                                      ceramiki włoskie czy hiszpańskie. Ma ofertę podzieloną na cztery segmenty - na
                                      styl klasyczny, misjski, country i jeszcze jakiś tam. Każdy sobie coś wybierze.

Co do jakości ro porównaj jak np. umywalka jest szkliwona na brzegach w
                                      Villeroyu a jak w Kole. Ponadto V&B ma unikalne rozwiązanie warstwę Ceramic
                                      plus do której nie przylega brud i ceramika nie jest po jakimś czasie
                                      zmatowiona, ale cały czas wygląda jak nowa.

Od razu zaznaczę, że nie sprzedaję Villeroya - wprost przeciwnie właśnie go
                                      kupiłem :-)

A do opiniotwórcy mam pytanie - jaki konkretnie gres Villeroya (z jakiej linie)
                                      tak wychwalasz za te 240 złotych za metr?

A co sądzisz o włoskiej Viva ceramica - też badziewie?
                                      Właśnie kupiłem, ale jeszcze nie wiem jak się będzie układać. Na pewno płytki
                                      nie są kalibrowane, ale żaden gres z Villeroya nie wpadł mi w oko.

A do tych co się obrażają na to, że 35 tyś. to burżujstwo na łazienkę, to
                                      poddaję pod rozwagę, że sama wanna z hydromasażem tak ostatnio "modna" dobrej
                                      firmy np. Yacuzzi to wydatek około 25 tys. zł.

Wiem, że przy polskich zarobkach to pachnie snobizmem, ale przecież elegancka
                                      łazienka to właśnie dobrze dobrane produkty przyzwoitej europejskiej klasy, np
                                      Villeroy, Keuco, Yacuzzi, Novellini itd.

Koło, Cersanit i Roca to powiedzmy uczciwie dolna półka, niestety wielu z nas
                                      tylko na to stać.
                    • Gość: K7 Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 18:25
                      Chyba żartujesz za 3.500 kabina to chyba jakiś Ravak, albo coś takiego.
                      Normalna kabina to min. ok. 7.000 - 9.000. Piszesz baterie ( ta cena to
                      umywalkowa i bidetowa chyba tylko), a gdzie panel prysznicowy - to kolejne
                      3.500 do 5.000. Reasumując poniżej 35.000 zeta nie ma szans.
                      • vampi_r Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk 05.05.04, 18:48
                        Nie ma szans poniżej 100 tys.
                        35 tys. to kosztuje sama bąbelwanna.

A w kabinie prysznicowej chcę mieć stereo i panel czterostronny z biczami.
                        Do tego niewielka sauna.
                        • Gość: K7 Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 18:56
                          Masz rację tyle tylko, że pytanie dotyczy łazienki a nie pokoju kąpielowego.
                        • vampi_r Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk 05.05.04, 19:08
                          vampi_r napisał:

> Nie ma szans poniżej 100 tys.
                          > 35 tys. to kosztuje sama bąbelwanna.
                          >
                          > A w kabinie prysznicowej chcę mieć stereo i panel czterostronny z biczami.
                          > Do tego niewielka sauna.
                          >

To oczywiście żart.
                          Ja urządziłem łazienke za około 6 tys.
                          I wcale nie kupowałem na promocji, a nawet wybrzydzałem - za dekorami jeździłem
                          pół roku.

Łazienkę mam 4,5 m2 (1,8 X 2,6 m)

Glazura 15 m2 za 48 zł (włoska natura perla mat u Valdiego pod Wawą) = 720 zł
                          listwy dekor 700 zł
                          terakota 4 m2 za 50 zł = 200 zł
                          kleje do glazury i fugi w sumie za 200 zł
                          wanna Kaldewei 3,5 mm za 520 zł
                          WC koło 500 zł
                          umywalka koło + półnoga za 450 zł
                          baterie w sumie 550 zł (w tym wannowa z mini panelem).
                          do glazury wziąłem ukrainca - 200 zł
                          reszta robocizny moja
                          jakieś drobiazgi 200 zł
                          wentylator 50 zł
                          grzejnik łazienkowy chrom 520 zł
                          -------------------------------
                          SUMA 4810 zł. (jeśli dobrze policzyłem)

Potrzebuję kupić jakieś lustro. widziałem ładne za 150 zł.
                          akcesoria, jak pojemnik na papier, półki, pierdułki - w sumie 500 zł.
                          oświetlenie 200-400 zł

Jeszcze coś?
                          Aha zrobię sam szafkę, na materiały wydam ze 100 zł.

I co? Myślicie, że mam biednie?
                          Łazienka wyszła mi jak z magazynu Muratora.
                          Nie oszczędzałem, ale nie szalałem. Robiłem z pomysłem i kupowałem tylko to, co
                          mi sie podobało - patrzenie na cenę było potem w domu.

35 tys. za urządzenie łazienki?
                          Owszem - moża wydać i 100 tys. Ale operujmy średnimi realnymi cenami, a nie
                          bąbelwannami.
                          • opinio_tworca Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk 05.05.04, 19:39
                            vampi_r

w muratorze na zdjeciu wszystko wyglada lepiej niz w naturze, jesli Tobie w
                            naturze wyszlo jak na zdjeciu, to jestem pod wrazeniem - Ciebie, bo lazienka -
                            bez obrazy - wrazenia na mnie nie zrobi.
                            Mowiac o akcesoriach €100 kosztuje przyzwoity pojemnik z inoxu na mydlo w
                            plynie. Unia - takie ceny.

OP
                            • Gość: Bauherr Unia - takie ceny IP: *.arcor-ip.net 15.05.04, 16:30
                              Chcialbym odpowiedziec na komentarz w sprawie cen w Unii.
                              Mieszkam w Niemczech i buduje dom w Polsce. Jestem na etapie robienia zakupow
                              do lazienek. Jestem 4 razy w roku w kraju i porownuje ceny.
                              W Niemczech kupilem w sklepie baterie Grohe Eurostyle do umywalki za 45 Euro i
                              do kabiny prysznicowej tez za 45 Euro. Baterie termostatyczna Grohe mozna kupic
                              za 85-105 Euro. Ceramika sanitarna jest w bardzo duzym zakresie cen, ale
                              produkty najtansze sa tansze niz najtansze odpowiedniki w Polsce. Wiele
                              materialow podstawowych, jak np. kleje, jest tanszych.
                              Kupilem tez saune narozna 190 x 190 cm z bali drewnianych do samodzielnego
                              montazu, ze szklanymi drzwiami, piecem i wyposazeniem za 1111 Euro. Zakupy
                              robie w sieciach Baumarkt i Praktiker. Duzo artykulow mozna tez dostac na
                              aukcji eBay.
                              Konkludujac, wydaje mi sie, ze w Polsce ciagel pozwalamy importerom na
                              dyktowanie cen i kupujemy materialy zachodnie bez znajomosci cen na Zachodzie.
                              W rezultacie, przplacamy i jestesmy swietnym rynkiem zbytu dla sasiadow. Ale
                              moze to dobrze, gospodarka sie kreci.
                              Pozdrawiam wszystkich budujacych :-)
                        • Gość: agnieszka Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk IP: *.chello.pl 06.05.04, 20:18
                          brawo vampirku ;-) widze ze oni sie na maxa licytuja... proponuje niech kazdy z
                          nich wywali na lazienke po 150 tysięcy i bedzie ok... nie zmieni to zapenw
                          faktu ze koszt i tak zatloczy efekt... majac takie podejscie lepiej niech nie
                          odpowiadaja ludziom o orientacyjnym koszcie zrobienia laazienki bo wlos sie na
                          glowie jezy. ludzie jakby ktos mial takie pieniadze to by nie bral kredytu na
                          wykonczenie lazienki, a jak bierze kredyt to chyba jednak liczy na cos za
                          mniejsze pieniądze co tak na marginesie wedlug mnie nie oznacza gówna...jak ma
                          sie dobry pomysł i troche chesci to mozna sobie zrobic cud lazienke i bez
                          wloskich gresów.
                          a tak na marginesie to ja pije herbatke z mojego ukochanego kubeczka i smakuje
                          najlepiej na swiecie zadne super ceramiki mi tych doznan nie zstaąpią... ;-)
                          troszke ludzie wyobrazni ...

ps. ciekawa jestem jak wyglada mieszkanie (dom) opiniotwórcy? jakos nie wiem
                          czemu ale juz mi zalatuje snobizmem (pół biedy) albo co gorsza nowobogackim
                          KITEM

pozdrawiam wszusstkich i vampirka (podobala mi sie twoja wypowiedz, super ;-)
                      • opinio_tworca Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk 05.05.04, 19:15
                        K7,

nie rób sobie jaj!
                        Kabine mozna kupic znacznie drozsza, ale do malej lazienki 2x2 nie ma sensu
                        ladować nic innego tylko jednego z tanszych duscholuxow.
                        (panel) kolumna prysznica? a w jakim celu? wedlug mnie to w zlym guscie,
                        podobnie jak wanna z hydromasazem, lub tzw. pokoj kapielowy.

OP

p.s.
                        czuje, ze to co dla mnie normalne innym zaczyna lezec kamieniem na watrobie
                        • willow_girl Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk 05.05.04, 20:33
                          Alez Ty masz wyskoie mniemanie o sobie...:)
                          Mnie tam Wasze podbijanie cen w sumie troche bawi. O co chodzi - kto wydal
                          wiecej i ma bardziej luksusowe wyposazenie? Wysublimowany minimalizm liczony
                          juz w setkach euro? Czy po prostu zwykly szpan?
                          • Gość: milly Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 00:21
                            urządzaliśmy łazienkę całkiem niedawno, według naszych potrzeb i na miare
                            naszych możliwości, wyszło ok. 5 tyś.
                            podobnie, jak napisal vampirek, kupowaliśmy to co nam sie podobało, część prac
                            robiliśmy sami, co zresztą sprawiało i sprawia nam radość, część znajomi
                            pomogli, nie oszczędzalismy na jakości, ale za to oszczedziliśmy tam gdzie sie
                            dało i było warto robic coś samemu aby było ładnie i orginalnie!
                            łaqzienka jest mała ale urocza, nam się podoba!
                            a jeśli ktos ma chęć na łazienkę za 35 tyś. to jego sprawa, jesli też ma takie
                            mozliwości finansowe, my jako młodzi samodzielni ich nie mamy, pogratulowac i
                            pozzdrościc drogi opinio_tworco!oczywiście mogę zrozumieć, iz ten koszt w
                            innych krajach może byc znacznie wyższy, tak jak wyższe są zarobki, ceny i
                            standard życia
                            myślę że jak na nasze waruki, małą łazienke można jednak urządzić kosztem o
                            wiele mniejszym

pozdrawiam i życze ciekawych i optymalnych rozwiazań!
                        • kixx Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk 06.05.04, 21:52
                          opinio_tworca napisał

blebleble-jaki ja jestem bogaty swiatowy a kupe robie wyzej niz wy widzicie
                          a tak naprawde pewnie mieszka w komorce na terenie zakladu pracy,w ktorym
                          pracuje jako ciec-stad zreszta dostep do internetu
                          • Gość: agnieszka Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk IP: *.chello.pl 08.05.04, 14:39
                            dobre ;-D
                            hmmm ale uwazam ze obraziles wszystkich cieciów na swiecie porównujac tego
                            opin.. do nich ...;-)
                            • Gość: kixx Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk IP: *.acn.waw.pl 08.05.04, 15:31
                              To ja przepraszam wszystkich cieciow
                              oczywiscie z wyjatkiem tego jednego
                              • Gość: agnieszka Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk IP: *.chello.pl 08.05.04, 20:47
                                mam wrazenie jakby nasz wielce szanowny kolega z 'wyższej półki'
                                zamilkł....może sie rozchorował, bo nie sądze aby wykorzystywal czas na małą
                                refleksje nad sobą... hehe a moze biega po sklepach i spisuje ceny materiałów
                                budowlanych i wykończeniowych a potem nas wszystkich tak mile zaskakuje na
                                forum..oczywiscie swoja biegłą znajomością tematu... ;-)
                                pozdr
                        • lukrecja8 Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk 07.07.04, 09:17
                          średnia krajowa to niewiele ponad 2 tysiące brutto, to ty jesteś niedostosowany
                          do reszty a nie na odwrót
                          prawdziwy bogacz nie odnosi się ze swoim majątkiem i nie pokazuje innym o ile
                          jest lepszy.
                          sprawiasz wrażenie jakbyś nic więcej w życiu nie osiągnął poza zarobieniem kupy
                          pieniędzy. życzę większej ilości sukcesów duchowych, uczuć i wzruszeń.
                          Pozdrawiam
                          Lukrecja
      • Gość: Kasia Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk IP: 213.241.32.* 06.05.04, 08:22
        Jestem na bieżąco gdyż właśnie skończyłam wykańcznie 2 łazienek w nowo
        wybudowanym domu i mam wrażenie,że możecie być w podobnej sytuacji jak ja
        tzn.jedna łazienka jest większa ( ok 7-8 m ) a druga podręczna ok 3,5 m.
        Postanowiliśmy z mężem ,że ta większa będzie bardziej okazała a "mała" ma
        wygladać schludnie ,ale bez szaleństw. Płytki kupiliśmy po około 35,00 zl/m i
        30,00 zl/m. Kosztem płytek się jednak nie sugerujcie gdyż jest to akurat jedna
        z najtańszych rzeczy.Dodatków typu rózne kleje ,grunty , listwy ,fugi,lustra,
        jest tyle,że nie sposób to oszacować gdyż na bieżąco wydaje się po 200,300 PLN.
        Skończę tym: za robociznę u sprawdzonego fachowca zapłaciliśmy odpowiednio 3000
        i 1500 PLN. Z wyposażenia poszaleliśmy z kaskadowymi bateriami do wanny,bidetu
        i umywalki ( 3500 PLN za komplet ) i granitowym blatem pod umywalkę,parapetem i
        półeczkami ( 2600 PLN za wszystko )-obie łazienki wraz z robocizną wyszły nas
        25.000 PLN. Jak zaczynaliśmy myśleliśmy o 15.000-17.000 !!!! Jeśli jesteście
        już na etapie wykańczania domu to wiecie doskonale ,że wszystkie szacunkowe
        koszty można spokojnie podnieść o 30-35 % i to dopiero będzie ostateczna cena.
        Pozdrawiam i powodzenia
        • Gość: Bauherr Ceny w Unii IP: *.arcor-ip.net 15.05.04, 16:35
          Chcialbym odpowiedziec na komentarz w sprawie cen w Unii.
          Mieszkam w Niemczech i buduje dom w Polsce. Jestem na etapie robienia zakupow
          do lazienek. Jestem 4 razy w roku w kraju i porownuje ceny.
          W Niemczech kupilem w sklepie baterie Grohe Eurostyle do umywalki za 45 Euro i
          do kabiny prysznicowej tez za 45 Euro. Baterie termostatyczna Grohe mozna kupic
          za 85-105 Euro. Ceramika sanitarna jest w bardzo duzym zakresie cen, ale
          produkty najtansze sa tansze niz najtansze odpowiedniki w Polsce. Wiele
          materialow podstawowych, jak np. kleje, jest tanszych.
          Kupilem tez saune narozna 190 x 190 cm z bali drewnianych do samodzielnego
          montazu, ze szklanymi drzwiami, piecem i wyposazeniem za 1111 Euro. Zakupy
          robie w sieciach Baumarkt i Praktiker. Duzo artykulow mozna tez dostac na
          aukcji eBay.
          Konkludujac, wydaje mi sie, ze w Polsce ciagel pozwalamy importerom na
          dyktowanie cen i kupujemy materialy zachodnie bez znajomosci cen na Zachodzie.
          W rezultacie, przplacamy i jestesmy swietnym rynkiem zbytu dla sasiadow. Ale
          moze to dobrze, gospodarka sie kreci.
          Pozdrawiam wszystkich budujacych :-)
      • Gość: budowalny Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk IP: *.proxy.astra-net.com 18.05.04, 17:19
        hehehe ciekawa jesytem kto siedzi na tym forum?????? same nadete bufony z
        kasa?? czy wyscie juz zupelnie powariowali??? 30 tys??? za lazienke?? wyobrazie
        sobie czy wsyztskich na to stac jak srednio zarabiamy 1500 w kraju! mozna
        lazienke wyremontowac za 2 tys- 3tys i jest super!! i ma wszytsko!!!
        • Gość: niezdołowany Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk IP: *.aster.pl / *.acn.pl 19.05.04, 07:45
          Widać, że PRL wydrenował jednak ludziom mózgi doszczętnie.
          Pewnie - można zrobić za 2 tysiące. Można też opierdolić dechami i zatkać
          słomą - i sławojka jak się patrzy!

Dlaczego oburzacie się na 30 tysięcy? Sama wanna z hydromasażem porządnej firmy
          to wydatek 20 tysięcy. Takie są po prostu ceny!

Ja rozumiem, że w Polsce są niskie zarobki. Ale co innego jest brak możliwości
          finansowych, a co innego jest świadomość ile może elegancka łazienka kosztować.

Ja podchodzę do sprawy tak: elegancka łazienka z zastosowaniem renomowanych
          materiałów musi kosztować 30 tys. i więcej, tylko mnie na nią nie stać :-)
      • Gość: Roman Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk IP: *.abhsia.telus.net 18.05.04, 23:19
        Tego co nie umiesz zrobic sam,to zlec to firmie budowlanej,poprosic o
        wycene,jezeli jest oczywiscie za darmo i trzeba zobaczyc ostatnie ich prace
        wykonane u innych osob, porozmawiac z wlascicielem wykonanej lazienki,a potem
        zrobic wycene w konkurencyjnej firmie i porownac.Uciazliwe,ale oplacalne i
        mniej stresow.
        • Gość:     Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.04, 00:01
          Gość portalu: Roman napisał(a):

> Tego co nie umiesz zrobic sam,to zlec to firmie budowlanej,poprosic o
          > wycene,jezeli jest oczywiscie za darmo i trzeba zobaczyc ostatnie ich prace
          > wykonane u innych osob, porozmawiac z wlascicielem wykonanej lazienki,a potem
          > zrobic wycene w konkurencyjnej firmie i porownac.Uciazliwe,ale oplacalne i
          > mniej stresow.

ale ześ sobie to wydumał, ho, ho, ho
      • Gość: gosc Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk IP: *.physio.unr.edu 19.05.04, 04:44
        Hej,
        Moim zdaniem postawilas pytanie w stylu "ile kosztuje samochod". Zatem Pan
        Zdzisiu odpowiada Ci ze 10 tysiecy, Pan Heniek ze 30 a Pani Zosia ze mozna i za
        3 tysiace.
        Zastanow sie wiec czy chcesz kupic Porsche czy malucha a pozniej wskocz tu
        jeszcze raz z czyms konkretniejszym...
        • Gość: ola Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 08:23
          Hej
          Ja tez własnie wybudowałam domek i mam dwie łazienki, jedna 9m2 druga 3,0m2-
          ubikacja.
          Cóż wyszłam z założenia że dla mnie ważne sa koszty i skupiłam sie na ich
          obniżeniu.
          Płytki wraz z dekorami i fuga :cyrkona giallo -2400zl ( to na 9m2)
          Umywalka-hiszpanska , bidet, ubikacja -1000 zł
          wanna narozna 1100zł
          krany TRES stare złoto po znajomosci 1700 zł
          wychodzi 7000zl bez robocizny plus jakies kleje ipt
          acha jeszcze halogeny na gorze 4 x 35 zł
          Lustro w drewnianej ramie :130 zł-bardzo ładne
          Łazienka jest bardzo ładna , na tyle ze moja bogata kolezanka zrobiła sobie
          dokladnie taka sama.
          Co do ubikacji: warto pomyslec zeby do prostych płytek dodac cos fajnego ja
          dodałam do zwykłych jednolitych niebieskich płytek mozaike ktora łączy dwa
          kolory i płytki położone w karo na dole, normalnie na gorze, robi wrażenie!
          Najważniejesze to pomysł!
          Moje łązienki nie kosztowały więcej ni 12 000 zł obie a co najważniejsze
          wszystkim sie ogromnie podobaja.
          Co do budowania i wyposazania łazienek za granica nie przesedzałabym.Bywam w
          wielu domach i takiego przepychu jak w Polsce to jeszcze nigdzie nie spotkałam.
          Tam mieszkaja normalni ludzie czasem nawet nie maja kafelek na scianie, nie
          mowiac juz nic o ekskluzywach.
          Liczy sie prostota i pomysł wtedy nawet prosta łązienka robi wrazenia.
          pozdrawiam
          Ola

• Gość: czyscioch Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk IP: 195.205.228.* 19.05.04, 10:18
        Uwazam ze te Wasze dyskusje sprowadzają się do zera bo na nic łazienki za
        20.000 i więcej gdy naród z nich nie korzysta tak często jak powinien bo
        niestety ale nie należymy do czyścioszków wystarczy pojechać tramawajem lub
        autobusem brr...... i to jest efekt naszej dyskusji na pokaz łazienki na pokaz
        • Gość: czyscioszka Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk IP: *.ip-pluggen.com 19.05.04, 16:19
          Nie sledzilam dyskusji, ale wydaje mi sie ze jesli ktos wyda 20 000 -25 000
          zl, to z lazienki bedzie korzystal. Chyba ze tak jak u mojej znajomej
          emerytki, ze uwaza ze ogrzewanie wody kosztuje i myje sie w duzej misce nad
          wanna... Mimo to jest zawsze czysciutka.
          O czystosci nie decyduje posiadanie wygodnych warunkow, ale wrodzone
          zamilowaniedo czystosci.
          Moj ojciec byl pedantem, nawet jesli muial sie myc w misce, w kuchni gdzie
          byly zamarzniete od mrozu okna...
      • Gość: MrOlymp Re: Jaki może być średni koszt urządzenia łazienk IP: *.centertel.pl 07.07.04, 08:32
        Ja zrobiłem remont w bloku za 6 tyś PLN. Tylko jak się remojntuje starą
        łazienkę to trzeba liczyc zdarcie starej terakoty i glazury i wyniesienie
        starych gratów i wymiane rur na plasiki i montaż ich w ścianie a w nowym
        mieszkaniu czy domu tego problemu nie ma.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka