Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Projekt domu AGIS

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.11, 21:35
    Witam serdecznie!
    Przymierzam się do zakupu projektu AGIS,ale najpierw prosiłbym o wasze opinie! Co wam się w nim nie podoba, co byście zmienili, czy w ogóle byście się na niego zdecydowali!?
    Dodam tylko że domek ma być dla rodziny 2+1/2+2! Ten akurat idealnie pasuje mi wymiarami (domek musi mieć szerokość 13 m (max 15)) no i ogólnie bardzo mi się podoba!

LINK Tekst linka
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: kowalska Re: Projekt domu AGIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.11, 09:16
        Na minus: brak miejsca do spania dla gości w przypadku rodziny 2+2 ; brak miejsca na prysznic i pralkę w łazience ; widok wc z jadalni (no nie lubię i już); odległość z wiatrołapu do kuchni i przejście przez salon;pokoje jeśli dla dzieci (9 i 10) wydają się za ciasne.
        Czym będziesz ogrzewał dom?
        Ogólnie mówiąc, ja bym dorzuciła parę metrów powierzchni.
        • mruwa9 Re: Projekt domu AGIS 28.04.11, 16:11
          Gość portalu: kowalska napisał(a):

> Na minus: brak miejsca do spania dla gości w przypadku rodziny 2+2 ;

Jak czesto miewa sie nocujacych gosci? Raz w roku? Rzadziej? To i na sofie moga sie przespac, albo mozna odstapic sypialnie. Nie ma obowiazku posiadania pokoju goscinnego, zeby przez wiekszosc roku stal pusty.

brak miejs
          > ca na prysznic i pralkę w łazience ;

Wanna z parawanem moze wystarczyc za prysznic. Nie kazdy zreszta lubi prysznic.
          Na pralke jest miejsce w pomieszczeniu gospodarczym. Nie trzeba sobie nia szpecic lazienki.

• Gość: kowalska Re: Projekt domu AGIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.11, 18:39
            > Jak czesto miewa sie nocujacych gosci? Raz w roku? Rzadziej? To i na sofie moga
            > sie przespac, albo mozna odstapic sypialnie. Nie ma obowiazku posiadania pokoj
            > u goscinnego, zeby przez wiekszosc roku stal pusty.

Moje zdanie jest inne. Ja mam dużo częściej. Poza tym głupio byłoby mi gdybym zmuszała gości do spania w salonie połączonym z kuchnią i komunikacją. Odstąpić sypialnię? Nie o to chyba chodzi. Do przemyślenia dla przyszłego inwestora.

> Wanna z parawanem moze wystarczyc za prysznic. Nie kazdy zreszta lubi prysznic.
            Owszem. Co kto lubi. I również do przemyślenia.

>Na pralke jest miejsce w pomieszczeniu gospodarczym. Nie trzeba sobie nia szpecic lazienki.

Nie wiedziałam, że pralka może szpecić łazienkę.

Czy pokoje dla dzieci są wg Ciebie wystarczające?
            • mruwa9 Re: Projekt domu AGIS 30.04.11, 20:30
              Gość portalu: kowalska napisał(a):

> > Jak czesto miewa sie nocujacych gosci? Raz w roku? Rzadziej? To i na sofi
              > e moga
              > > sie przespac, albo mozna odstapic sypialnie. Nie ma obowiazku posiadania
              > pokoj
              > > u goscinnego, zeby przez wiekszosc roku stal pusty.
              >
              > Moje zdanie jest inne. Ja mam dużo częściej. Poza tym głupio byłoby mi gdybym
              > zmuszała gości do spania w salonie połączonym z kuchnią i komunikacją. Odstąpić
              > sypialnię? Nie o to chyba chodzi. Do przemyślenia dla przyszłego inwestora.

Nie kazdy miewa nocujacych gosci. A gdyby mialo sie jedynie mieszkanie w bloku, bez nadprogramowego pokoju goscinnego i musialo przenocowac gosci to tez byloby niestosownoscia oferowanie noclegu w pokoju dziennym czy odstapienie sypialni? Wiekszosc ludzi jednak ma swiadomosc, ze domy nie sa z gumy.
              >
              > Nie wiedziałam, że pralka może szpecić łazienkę.

IMHO szpeci. lazienka bez pralki wyglada lepiej i latwiej ja urzadzic ladnie, jak pokoj kapielowy.
              >
              > Czy pokoje dla dzieci są wg Ciebie wystarczające?

No , sa male, ale moga byc wystarczajace. Wielu z nas wychowalo sie w mniejszych pokojach, nierzadko dzielac je z rodzenstwem i swiat sie nie skonczyl, ani nie przyplacilismy tego urazem psychicznym. A wieksza powierzchnia domu o np. 10-20m2 to dodatkowe 20-40 tys zlotych, ktorych inwestor moze po prostu nie miec. Nie sztuka wybudowac ogromny dom , znacznie przekraczajacy potrzeby (i mozliwosci finansowe) inwestora. Czasem mozna wybudowac po prostu dom wystarczajaco dobry, zapewniajacy minimum wygody, za to mozliwy do szybkiego wykonczenia i wprowadzenia sie, na miare mozliwosci inwestora. Zeby nie wpakowac sie w wielgachna budowe i utknac na etapie stanu surowego otwartego , bo sie zaplanowalo sypialnie po 30m2, bawialnie, pokoj telewizyjny, garderobe w kazdym pokoju i saune, tylko fundusze sie skonczyly za wczesnie.
              • Gość: polarex Re: Projekt domu AGIS IP: *.xdsl.centertel.pl 02.01.12, 22:53
                > Czasem mozna wybudowac po prostu dom wystarczajaco dob
                > ry, zapewniajacy minimum wygody, za to mozliwy do szybkiego wykonczenia i wprow
                > adzenia sie, na miare mozliwosci inwestora. Zeby nie wpakowac sie w wielgachna
                > budowe i utknac na etapie stanu surowego otwartego , bo sie zaplanowalo sypial
                > nie po 30m2, bawialnie, pokoj telewizyjny, garderobe w kazdym pokoju i saune, t
                > ylko fundusze sie skonczyly za wczesnie.

Właśnie, czy ktoś z Was mógłby polecić fajny projekt domu, gdzie udałoby się stan surowy zamknięty zrobić za max. 200 tys? Chodzi mi o salon + 3 sypialnie, przy czym NIE gigantyczny salon, za to kuchnię taką, gdzie można normalnie wstawić stół, a nie blokowy aneks. Nie zależy nam na wielkim metrażu, 100 m2 to już sporo, chodzi raczej o sensowne rozplanowanie. Z góry dzięki.
        • karolina79_pl Re: Projekt domu AGIS 28.04.11, 17:37
          Wg mnie też jest za mały...
          Może coś takiego?

SKRZAT 3
          • Gość: ola Re: Projekt domu AGIS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.11, 13:15
            Też uważam, ze jest ciut za maly. Sama od pol roku mieszkam w 109 metrowym domu (2+2) i teraz wiem, ze jakby bylo ze 20 m więcej, byloby idealnie. Tyle, ze my nierozwojowi jestesmy i wkrotce zostaniemy w trojkę. Ale i tak wydluzylabym moj dom o kilka metrow.
      • Gość: taranka Re: Projekt domu AGIS IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.11, 21:49
        Wg mnie jest ok.|Tzn.wnętrze,bo nie podobają mi sie elewacje /okna/ i zbyt spadzisty dach.Ja mieszkam w 100 m domu -też parterowym i jest wystarczający.Rodzina 2+1,a jedna sztuka mieszka "na dojazd"-studiuje w innym mieście.Pokój gościnny??? dla mnie bez sensu,bo gości nocujących mam raz na rok albo i rzadziej i nie mam hotelu,w którym muszą czekać pokoje dla gości. Urządziłabym inaczej jadalnię-ta scianka oddzielająca ją od kuchni jest wg mnie niepotrzebna.
        • Gość: kowalski Re: Projekt domu AGIS IP: 109.79.84.* 02.05.11, 16:30
          Terz bede budowal ten dom ,mysle ze jest wystarczajacy ludzie mieszkaja po 40metrow w bloku a dom im 102metry maloooooooo .
          • Gość: Magda Re: Projekt domu AGIS IP: 78.148.103.* 02.05.11, 19:32
            Zgadzam sie w 100 %.
            • Gość: gość Re: Projekt domu AGIS IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.11, 06:40
              Brakuje mi garderoby.
      • czarodziejka99 Re: Projekt domu AGIS 05.05.11, 21:37

Ja równiez przymierzam sie do zakupu tego projektu, bardzo mi sie podoba tylko faktycznie salon bym połączyła z kuchnią, projekt jest dośc prosty i chyba bedzie nie taki drogi w budowie.
        • Gość: IWI Re: Projekt domu AGIS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.11, 10:41
          Dom bardzo mi sie podoba! Metraż też jest ok. Jedyny malutki minus to brak garderoby, ale z tym jakoś sobie poradzimy...Wkrótce zamawiamy projekt. mamy jeszcze drobny dylemat wachamy się pomiędzy Agis a Agis II- z wykończeniem góry i zrobieniem schodów w dalszej przyszłości jeśli będzie taka potrzeba.
      • Gość: Aga Re: Projekt domu AGIS IP: 194.42.110.* 28.06.11, 16:22
        Witaj,domek cudny.ja wybrałam AGIS II ,dlatego że masz strych do zaadoptowania i problem z gośćmi załatwiony na górze możesz w późniejszym czasie zaadoptować dwa duże pokoje z łazienką.strych ma ponad 50m2 .parter około 98 m2 ułożenie parteru podobne + schody na strych z którego robisz poddasze.
        • Gość: ewelina Re: Projekt domu AGIS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.11, 11:49
          My będziemy budować dom Agis, lada dzień dostaniemy pozwolenie na budowę, fakt przydałby się dodatkowo jeden mały pokoik na wypadek przenocowania gości no ale cóz jakoś to przeżyję... Będziemy mieć ogrzewanie gazowe więc z pomieszczenia gospodarczego da się wygospodarować pralnię i mała graciarnię. Dodatkowo dogrzejemy kominkiem z salonu,myslę że będzie ok. Powiedzcie czy jeseśmy naiwni myśląć że w 210 000zł zdołamy sie wprowadzić? Działkę już mamy więc tylko budowa. Chcemy budować systemem gospodarczym, dużo prac wykonamy pracą własną. Budujemy na podkarpaciu. Proszę o poważne odpowiedzi, pozdrawiam
          • Gość: Michał Re: Projekt domu AGIS IP: 88.199.195.* 11.10.11, 19:21
            A gdzie na podkarpaciu ?
            My w okolicach Łańcuta

Można się z wami skontaktować?

• Gość: Robert Re: Projekt domu AGIS 3a IP: *.tinqu2.dynamic.dsl.tele.dk 24.10.11, 16:49
            Witam mam pytanie czy juz zaczeliscie budowe tego domku bo ja z mojaz zona jestem zinteresowny tym projektem i chetnie bym zapytal o pare zeczy>??Obecnie jestem za granica le euszamy z pelna para za rok !!przeciez to niedlugo pozdrawiam Robert
          • Gość: bingotbg Re: Projekt domu AGIS IP: 80.51.96.* 02.01.12, 20:57
            witam w jakiej miejscowosci panstwo buduja??tez mysle o tym domku i chcialbym go zobaczyc na zywo.pozdrawiam a tak wogole czy juz wybudowaliscie??
          • bartosz6000 Re: Projekt domu AGIS 24.10.14, 02:44
            Witam, Pani post wskoczył mi w wyszukiwarce. Jestem z Rzeszowa i chcemy z żoną budować dom Agis II. Czy była by możliwość zobaczenia tego domu na żywo u Państwa?
          • bartosz6000 Re: Projekt domu AGIS 24.10.14, 02:48
            Witam...Czy ktoś buduje Agisa bądź Agisa 2 na Podkarpaciu? Proszę o kontakt...
      • serrdelek Re: Projekt domu AGIS 25.08.11, 22:44
        Od czerwca br. budujemy ten dom. Nie zmienialiśmy wiele, nie będzie ścianki między kuchnią a salonem, zlikwidowaliśmy wyjście z sypialni na taras, i po jednym oknie w pokojach dla dzieci ( z oszczędności).Planujemy podciągnąć media na poddasze i w przyszłości go zagospodarować,jeśli będą fundusze.Budujemy systemem gospodarczym, dużo własnymi siłami teść budowlaniec, mąż samouk też dużo sam potrafi. Budujemy na podkarpaciu koło Krosna, ewelina a Wy gdzie?
        • Gość: Rafał Re: Projekt domu AGIS IP: *.adsl.inetia.pl 31.08.11, 00:40
          Witam!
          Również wybraliśmy ten projekt (AGIS II) do realizacji, budujemy na podbeskidziu (jakieś 30 km od Wisły). Dokładnie mówiąc to dopiero mamy wytyczone przez geodetę posadowienie budynku na działce. Jeżeli jesteście na dalszym etapie to chętnie usłyszę o wszelkich problemach lub zmianach które wyszły Wam w czasie budowy. Pozdrawiam!
          • Gość: ewelina Re: Projekt domu AGIS IP: *.wist.com.pl 31.08.11, 20:41
            Jeśli chodzi o zmiany w projekcie tą sa minimalne, zlikwidujemy wyjście z sypialni na taras i coś pokombinujemy z oknami, napewno w kuchni będzie po jednym oknie na kazdej ścianie a nie jak w projekcie dwa na jednej.
        • Gość: ewelina Re: Projekt domu AGIS IP: *.wist.com.pl 31.08.11, 20:37
          My będziemy budować w okolicach Rzeszowa, byłabym wdzięczna za przesłanie zdjęć z Waszej budowy, my jeszcze nie ruszyliśmy a jestem ciekawa jak domek prezentuje się w realu. Bardzo proszę o zdjęcia na mój e-mali: ewelina_00@op.pl
          z góry dziękiiii
          • Gość: kowalski Re: Projekt domu AGIS IP: 109.79.204.* 31.08.11, 21:21
            My aktualnie czekamy na pozwolenie budowy ,agis wersja podstawowa bedziemy budowac w cetralnej polsce moze ktos wylewal fudamenty i podzieli sie kosztami ,,pozdrawiam
            • Gość: serrdelek Re: Projekt domu AGIS IP: *.177.83.114.energint.net 01.09.11, 19:00
              Obecnie skończyliśmy budować ścianki działowe,stemplujemy pod płytę.
              Zamurowaliśmy okno przy drzwiach na taras od salonu - okna w salonie sa duże i długie więc wystarczające, wyjście z sypialni na taras zamurowane, po oknie w pokojach dzieci,teraz pokój jest bardziej ustawny,okno w łazience zmniejszyliśmy do 65cm-było ogromne.Nie zamykamy spiżarki powiększy to kuchnie na poczet wstawienia tam lodówki i pralki (bardzo brakuje w domu pralni,a łazienka mała i nie chcę wstawiać tam pralki więc z braku laku w kuchni wyląduje pralka).Teraz przesunęłabym okno w kuchni,to przy samym rogu- lub zrobiła jedno duże choć to raczej mało wizualnie z zewnątrz.To dlatego że zlew wypada między oknami a mnie napadło na wstawienie kuchni w róg i tu wyszedł problem z pochłaniaczem bo jak by go umocował to w okno wchodzi, za mało miejsca, więc nie zrobie kuchni w rogu.Co do kosztów fundamentu - u nas na gruncie napiszę wieczorem,pozdrawiam
              anka
              • Gość: ewelina Re: Projekt domu AGIS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.11, 12:39
                www.agisprojekt.mojabudowa.pl/ zapraszam na mojego bloga budowlanego, na razie mało sie dzieje, przed zimą chcemy zrobić fundamenty, ale myślę że od wiosny będzie już o czym pisać.
                Pozdrawiam :)))
        • bartosz6000 Re: Projekt domu AGIS 24.10.14, 02:55
          Witam, jestem zainteresowany tym projektem, proszę o kontakt; bartosz6000@o2.pl
      • Gość: mmena Re: Projekt domu AGIS IP: *.89.67.170.static.crowley.pl 27.09.11, 13:41
        Za maly salon, za male pokoje. Brak drugiej lazienki. Brak garazu. Brak garderoby - przy tak malej powierzchni kazda dodatkowa szafa jeszcze bardziej zagraca pokoj.

Gość portalu: kowalski napisał(a):
        > Terz bede budowal ten dom ,mysle ze jest wystarczajacy ludzie mieszkaja po 40me
        > trow w bloku a dom im 102metry maloooooooo .
        Oczywiscie, ze malo. Jak juz zamieszkasz to zrozumiesz.

Gość portalu: ewelina napisał(a):
        Powiedzcie czy jeseśmy naiwni myślą
        > ć że w 210 000zł zdołamy sie wprowadzić?
        Tak, jestescie naiwni.

> Chcemy budować systemem gospodarczym, dużo prac wykonamy pracą własną.
        Wlasna praca nie wytworzycie kabli, pieca, betonu, rur itp.
        210 tys. to duzo za malo.
        • Gość: kowalski Re: Projekt domu AGIS IP: 109.79.59.* 29.09.11, 22:08
          Wlasnie mieszkam w domu 160 metrow pietrowym i dlatego buduje agisa bo nienawidze schodow i i duzego jak dla mnie metrazu. pozdrawiam
        • Gość: ewelina Re: Projekt domu AGIS IP: *.wist.com.pl 10.06.12, 22:08
          A ja myslę że damy radę, może trochę zabraknie na wykończeniówkę, ale damy radę i "zarobimy", jak na razie robimy dach i koszty tylko ciut większe niż wcześniej zaplanowane, ale tylko dlatego że świadomie nie przyoszczędziliśmy na dachu...
          A co do metrażu, hmm chcieliśmy właśnie 100-metrowy domek i taki mamy, to już jest sprawa indywidualna, niektórym może sie wydawać 200-merowy dom mały. Każdy ma swoją sypialnię, do tego powstały 2 łazienki i mała garderoba bo troche pokombinowaliśmy,niestety kosztem naszej sypialni, ale nie żałuję. Kolejne zmiany to wybudowane schody na górę (zamnkięta klatka schodowa, zeby ciepło nie uciekało) a tam jest ok. 50 mkw. Nie będziemy robić góry, będzie tam pewnie suszarnia i garderoba na ubrania, czy też buty itd. Może ktoś pytać dlaczego nie znaleźlismy idealnego projektu bez wprowadzania zmian? Uwierzcie, ale na papierze nie jesteście w stanie wszystkiego sobie wyobrazić, więszkość zmian wyszła "w praniu". pozdrawiam
          ewelina
      • Gość: EMILA rere IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.14, 19:27
        Witam. Mam pytanie czy ktoś buduje AGISA koło Wrocławia?
      • Gość: Andrzej AGIS II IP: *.play-internet.pl 26.02.14, 08:32
        Witam,
        Oferuję do sprzedania nienaruszony i kompletny projekt domu AGIS II w niższej cenie. Po zakupie okazało się że nie zmieści nam się na działkę a było już za późno na zwrot. Dlatego chętnie go sprzedam komuś kto jest zainteresowany tym domkiem. Zapewniam korzystną cenę oraz wysyłkę gratis. Proszę o telefon 691 234 463

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka