Gość: Kazimierz IP: *.play-internet.pl 19.06.11, 15:31 witam.waham się nad zakupem kotła z firmy www.Mgspaw.pl i www.Constalex.pl.proszę o poradę.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Instalator Poznań Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.11, 14:53 cześć.ogółem obie firmy są bardzo dobre.Zależy czego poszukujesz.Napewno kupując ich kotły bedziesz zadowolony. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek z Leszna Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.play-internet.pl 21.06.11, 23:17 Bylem w tych firmach i przyznam że mam dylemat.obie te firmy są duże.widać że sie rozwijają.I obie firmy mają bardzo ciekawe i porządne produkty.Bardzo spodobał mi sie model Tauron z Mgspaw i model Monster z Constalexu.Pozostaje mi spokojnie podjąć decyzję bo do września kocioł muszę mieć w domu.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Markos Re: Witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.11, 10:22 Polecam kocioł z Constalexa.model Tytus.Dobra kasa za kawał porządnego pieca.Proponuje domówić Auratona - sterownik pokojowy.Spala mojemu bratu tak około 27kg na dobę.w tym roku ja też decyduje sie na zakup tego kociołka. pozdrawiam Marek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramzes Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.play-internet.pl 01.07.11, 09:16 widziałem i jedne i drugie.zgadzam się z kolegą że obie firmy są warte zainteresowaniem ich produktami .Dla mnie to czołówka jeśli chodzi o wykonanie w tej cenie.Nowoczesne i tanie a przy tym bez pośredników co daje cenę 20proc.lepszą dla klienta indywidualnego. Rafał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.play-internet.pl 07.07.11, 20:56 odwiedziłem obie firmy z Jarocina.I najlepsze że też mam dylemat bo i jedna i druga firma ma fajne kotły.ale constalex ma troszkę niższe ceny.Pozostaje decyzje który zamówić dobrze przemyśleć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malik a ja polecam kotły Defro IP: *.play-internet.pl 13.07.11, 21:24 Defro Odpowiedz Link Zgłoś
misie.zelki d'alessandro 21.10.11, 17:18 u moich rodzicow sprawdza sie d'alessandro z firmy gizex Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafi Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.11, 12:46 Ja polecam Constalex.Dobra kasa i solidne produkty.Sam sprzedaje ich wyroby jako instalator i nie mam z klientami problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadziu Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.11, 10:11 Mg spaw ma rewelacja kotły ale dlugi okres oczekiwania przez dużą ilość zamowień.Constalex tez ma dobre kotły i szybki termin ralizacji bo to jeden z najwiekszych zakładów w Polsce.Jak dla mnie ta i ta firma są OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daniel Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.12, 13:15 Juz drugi sezon jestem szczęsliwym posiadaczem mgspaw CEZAR 25Kw i drugi sezon du..a ,piec nabyłem za 6000ZL oczywiscie kierowca zapomnał faktury i tak czekam do dzisiaj piec z wygladu piekny i chyba to na tyle dobrego o tym produkcie ,Po montazu okazało sie ze piec ma dziurę!!!!!! ekipa przyjechała i naprawiła i poprosiłem aby wpisała naprawe odmówiono bo nie maja takich uprawnien .Ten piec to przestroga dla naiwnych co kupuja "ladne produkty" 1sezon (słaba zima )4700ZL ekogroszku po 880ZL oraz 2500kg po 540zl 2sezon 15.12 .2012 ok 3700Kg miału i co dalej!!! 50-80KG dziennie temp kotła 49 NIKT w TEJ FIRMIE NIEPOTRAFI PODAC przyblżonych parametrów ekspl.!!!!!!!!!!!NIKT Dla zaiteresowanych adres danielw.66@onet.eu Z poważaniem DANIEL Wieckowski szczesliwy posiadacz MGSPAW CEZAR Odpowiedz Link Zgłoś
slawek1980z Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal 09.11.11, 10:26 Witam Jestem zainteresowany piecem mg spaw tauron czy ktos posiada ten piec , jak spalanie jak wyglada sprawa serwisu bo gdzes czytalem ze jest tragedia, czy lepiej doplacic do lepszego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.play-internet.pl 27.11.11, 21:25 Mgspaw -Jaka tragedia??.Co ty piszesz??.Mają serwis jak każda inna firma.Nigdy nie miałem z nimi problemu a instaluje ich kotły od 5 lat.Takim podejściem tylko mi potencjalnych klientów odbierasz.Gdzieś czytałeś,a może to bezczelna konkurencja napisała.nie pomyślałeś???Ja uważam że mają bardzo dobre wyroby na tle konkurencji. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.play-internet.pl 24.12.11, 23:02 Kotły Mgspaw to kotły wykonane rewelacyjnie.Jakość na wyższym poziomie.Drzwiczki odlewane z kostki szamotowej.Nie do zdarcia.Palnik żeliwny z żeliwnym ślimakiem i markowy motoreduktor Besel.Ja wydałem za kocioł troszkę kasy ale naprawdę było warto.Proszę o opinie jaki regulator pokojowy kupić do mojego kotła.Mam sterownik Tytanik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mondi Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.11, 15:53 Ja mam kocioł Zębca i słyszałem o tej firmie dużo pozytywnych opinii. Może ktoś też ma Zębca? Odpowiedz Link Zgłoś
buderus-serwis Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal 27.12.11, 09:26 Widać, że constalex ceny kotłów ma niezłe. Ale nad stroną to mogliby popracować. Bo w Google się ich znaleźć nie da... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tu_pak Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.play-internet.pl 28.12.11, 22:53 tak czytam i zastanawiam się czemu nie bierzecie pod uwagę Zębca ? SPrawuje się u mnie dobrze już od kilku ładnych lat i problemów nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
dhafira Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal 31.12.11, 21:34 A dlaczego właściwie tylko te dwie marki? Przecież jest tak wiele innych na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michu Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.play-internet.pl 15.01.12, 16:18 Ja polecam MGspaw.Są sprawdzone i z grubej stali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DAgmarka Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.12, 22:16 Używam kociołka Mgspaw typu Ram24 już 2 sezon. Bardzo dobry kocioł Trzyma mi na jednym zasypie ponad dobę. Obecnie zamontowałam Pilota do sterowania i widać oszczędność w spalaniu. pozdro.Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
lewwysocki Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal 20.01.12, 12:04 Słyszałem, że rewelacyjny jest [/url=http://www.kotlobudosiek.pl]kocioł-kmg1[/url] :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edmund Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.fucio.net 31.03.12, 14:54 NIE polecam firmy MgSpaw Całkowity brak profesjonalizmu Jak spytałem o rabat to dostałem propozycje sprzedaży bez faktury - super tylko na jakiej podstawie miałbym go np reklamować? Poza tym to z lekka nieuczciwe ... takie zachowanie daje dużo do myślenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.12, 18:17 Bardzo dobbre kociołki.I Constalex i Mgspaw Jak wiele kotłów na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.12, 20:31 Te kotły są OK,Polecam....Inni producenci też robią fajne kociołki.Bo w sumie konstrukcje są bardzo podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Serwis DK Re: Kotły Witkowskiego-Bardzo dobre kotły. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.12, 21:30 Drogi Zenonie.......Kotły Witkowskiego to również bardzo dobre kotły..... Bardzo solidne,profesjonalne z dużą ilością gięć.Ja osobiście je bardzo polecam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzisław Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.12, 20:05 Kocioł Tauron - super kociołek.Ostatnio dokupiłem pilota przed zimą i spisuje się extra.Duża oszczedność paliwa.polecam zakup pilota wszystkim do swojego kociołka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.12, 05:57 Ja miałem do czynienia tylko z kotłami z Mgspaw.Jakościowo i cenowo bardzo dobrze wypadają.Wykonane są z blachy 6mm,kosztują cenowo pośrednio ale dostajesz dużo markowych podzespołów.Nie są najtańsze ale za jakość się płaci.Proponuje przekładnie Besel.Są bezawaryjne.Pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.12, 22:48 Ja od sezonu użytkuję piecyk mgspaw Tauron. Dom nieocieplony ok 160-200m, . Piec ma 25kW. Temperatura wciągu dnia np.na zewnątrz ok 5-7 stopni nocą -1,-2. a w domu tak ciepło jak jeszcze nigdy nie było na gazowym wcześniej. Kocioł cichy, świetnie steruje zadaną temperaturą.i. Fachowcy z firmy instalatorskiej powiedzieli że to naprawdę udany, trwały, i dokładnie wykonany piec. Mam nadzieję że będzie mi długo służył...... mam nadzieje ze moja opinia się komuś przyda. pozdrawiam- Michał z Białegostoku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon zna ktoś taki kociołek z firmy Witkowski ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.12, 20:56 to i ja podpytam zna ktoś taki kociołek www.kotly-witkowski.pl/ekw-raps-plus bedę wdzieczny za info.Słyszałem że to bardzo dobre kotły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Serwis DK Re: zna ktoś taki kociołek z firmy Witkowski ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.12, 21:32 Drogi Zenonie.......Kotły Witkowskiego to również bardzo dobre kotły..... Bardzo solidne,profesjonalne z dużą ilością gięć.Ja osobiście je bardzo polecam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: zna ktoś taki kociołek z firmy Witkowski ??? 27.04.12, 07:20 ech, tych kotłów jest ze sto tysięcy producentów, a wszystkie prawie takie same Odpowiedz Link Zgłoś
maaniek100 Re: zna ktoś taki kociołek z firmy Witkowski ??? 19.08.12, 19:44 ja mam EKW Rapsa Plus, ale tego z rusztem żeliwnym. bardzo dobry kocioł, w porównaniu z dwoma, które miałem wcześniej, oszczędny, wygodny, bo ma podajnik tłokowy, co zaoszczędza masę pracy. ja nie mam żadnych kłopotów z tym kotłem, ale słyszałem, że w razie czego serwis Witkowskiego jest bardzo dobry, profesjonalnie podchodzą w razie czego do sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Błażej Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 16:36 Witam wszystkich forumowiczow. Mam takze od niedawna bo jeden sezon grzewczy kocioł Mgspaw typu Cesar.Powierzchnia ktorą ogrzewam to okolo 190m2. Kocioł sprawuje się super jednak z ciekawości chciałem porównać ustawienia na sterowniku z innymi użytkownikami.Prosze moze podajcie mi swoje.Mam tytanika. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julian K. Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.12, 09:28 Ja akurat mam piec mgspaw 4 rok i nie narzekam. Bardzo ważne jest umieć obsługiwac piec i właściwie go wyregulować. Jeżeli masz wilgotną piwnicę i piec poza sezonem grzewczym "poci się" to napewno szybko blacha przerdzewieje. trzeba też kocioł często czyścic, bo pod warstwą sadzy gromadzi sie wilgoć powodująca cicha korozję.Dobra regulacja steronika jest też ważnym czynnikiem.Te kotły maja bardzo fajną elektronikę firmy PROnd. Tytanik to bardzo mało awaryjny sterownik. polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.12, 20:22 Mgspaw robi rewelka kociołki.Ja sie wachałem na początku ale teraz stwierdzam ze było warto.jakośc rewelacja.pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.12, 20:11 Constalex ma lepsze ceny ale Mgspaw też wygladają niczego sobie.Ja jednak jak to baba decyduje się na kocioł Constalex model Wysoki bo bardziej mi sie podba ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.12, 21:51 Constalex-bardzo dobre kotły.Od lat projektuje z nimi instalacje co i spisują się ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.12, 11:50 Ja mam kocioł tez z Mgspawu i jak dotychczas pracuje wzorowo..... Polecam dobre silniki Besel.Nie ma z nimi problemów bo to już 3 kocioł w rodzinie mojej na tej oryginalnej przekładni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiu Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.12, 11:33 Ten i ten jest kociołek mi sie podobał ale ja kupiłem z Mgspawu.Po pierwszym rozpaleniu stwierdzam że kociołek jest rewelacyjny.Zero wybuchów w komin co było moją zmorą w starym kotle.kupiłem z sterownikiem proton PID i tylko ten ma ten powolny start dmuchawy...Gorąco Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marin Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.12, 21:00 Ja polecam kotły od Makroterm, sam taki posiadam i jestem z niego bardzo zadowolony. Cały koszt nie wyniósł mnie dużo, a fachowcy szybko uporali się z jego montażem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.13, 21:23 I ten i ten wygląda na bardzo ciekawy i solidny .Muszę przemyśleć nad zakupem ktory wybrać:)Do zimy następnej jeszcze mamy troszkę czasu.Słyszałem jednak że w MGspaw stosują bardzo dobre przekładnie firmy BESEL I NORD. czy ktoś z Pańswa użytkuje Taurona PLUS???Jak sie sprawuje po latach użytkowania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon filozof Re: Doskonały kocioł -bezkonkurencyjny w tej cenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.13, 22:27 Chciałbym wyrazić swoją opinie po roku palenia o kotle Tauron...Firma Mgspaw nie idzie na kompromisy jeśli chodzi o jakość..Jest ona na bardzo wysokim poziomie...Mój kocioł wśród moich znajomych wypada bezkonkurencyjnie...Za taką cenę ciężko bedzie poszukać coś lepszego. Sprawdziłem te podzespoły co zamontowali i faktycznie są jakościowo ponad te tandetne zamienniki które można znaleść w tych innych wyrobach za 500 czy 1000zł mniej..Osobiście nie miałem żadnej ale to żadnej awari w prawie 15-miesiecznym użytkowaniu bo palę też latem na CWU. PODSUMOWUJĄC- Tauron to doskonały Piec .Na pewno niejednemu go polecę.Masz pytania napisz a pomoge i doradzę. Leon-zawodowiec2012@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiu Re: JA polecam Constalexa-bo sam go mam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.13, 08:59 Użytkuję (teraz będzie 4 zima) kocioł Constalexa jukon-27KW. Jestem bardzo zadowolony z pieca.Pierwsza zima była tak sobie udana ponieważ człowiek uczył się obsługi nowego :) Było dużo szlamu w piecu,woda lała się strumieniem z tyłu pieca przez komin ale, jak tu już kolega powyżej pisał to wszystko jednak była wina zbyt małej temperatury na piecu którą ustawiałem i jakości paliwa.Wiadomo-człowiek sie uczy;-) .Przy zasypie dobrym węglem i min.temperaturze można na 15-18 godzin zapomnieć o piecu.Ogrzewam dom nieocieplony 180m/kw.Moim zdaniem kocioł jest super..Obsługa po zrozumieniu podstaw jest banalnie prosta.Chciałem spróbować załadować piec miałem i odpalić od góry,gdyż piec ma taką możliwość,ale jakoś jeszcze się do tego nie zebrałem by zrobić próbę :) Ja zachwalam.pozdr.Jasiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patryk00 Re: Lepiej zdecydować się na kotły z firmy Witkow IP: 5.172.252.* 09.11.13, 09:02 Ja mam od tej firmy (Witkowski) palnik z podajnikiem rynnowym model APR. Zdecydowałem się na takie rozwiązanie, a nie na tradycyjny kocioł, bo jednak pozwala na pełne zautomatyzowanie palenia. Dorobiłem po prostu ten palnik do poprzedniego kotła i jestem bardzo zadowolony z tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melomann Re: Lepiej zdecydować się na kotły z firmy Witkow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.14, 14:38 Ja mam od tej firmy (Witkowski) palnik z podajnikiem rynnowym model APR. Zdecydowałem się na takie rozwiązanie, a nie na tradycyjny kocioł, bo jednak pozwala na pełne zautomatyzowanie palenia. Dorobiłem po prostu ten palnik do poprzedniego kotła i jestem bardzo zadowolony z tego. No ale że niby co? Sam palnik wziąłeś i to pomogło? jak to mozliwe ? Bo jak tak to trzeba by sie temu przyjrzeć z bliska a jak ze spalaniem? tak samo , lepiej czy gorzej przy tym nowym palniku masz? jest tam w ich firmie ktoś kto mi to może wyjaśnić jak to działa bo w to co na stronie to wiesz jak jest, napisac mozna wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
ksawery.kot Re: Lepiej zdecydować się na kotły z firmy Witkow 29.01.14, 13:59 Gość portalu: melomann napisał(a): > Ja mam od tej firmy (Witkowski) palnik z podajnikiem rynnowym model APR. Zde > cydowałem się na takie rozwiązanie, a nie na tradycyjny kocioł, bo jednak pozwa > la na pełne zautomatyzowanie palenia. Dorobiłem po prostu ten palnik do poprzed > niego kotła i jestem bardzo zadowolony z tego. > > > No ale że niby co? Sam palnik wziąłeś i to pomogło? jak to mozliwe ? > Bo jak tak to trzeba by sie temu przyjrzeć z bliska > a jak ze spalaniem? tak samo , lepiej czy gorzej przy tym nowym palniku masz? > jest tam w ich firmie ktoś kto mi to może wyjaśnić jak to działa bo w to co na > stronie to wiesz jak jest, napisac mozna wszystko melomann, co do tych palników nowych to Ci nie wyjaśnię tego technicznie bo ja tylko zwykły uzytkownik ale wiem jedno że dobry palnik w piecu to istotna rzecz. Co do Firmy Witkowski - dobre rzeczy robią, mam od nich kocioł juz jakiś czas i nie narzekam bo nie ma na co No i spokojnie możesz dzwonić do nich i o te podajniki zapytać , dzwoń na infolinie, odbiera facet co ma wiedze w jednym palcu no a najlepiej chyba pytać u źródła A przy okazji bo tego szukam- dajcie namiary na jakiś dobry pellet , bo kupiłem właśnie i do niczego, mokry jakiś chyba bo zupełnie sie palić nie dało, myslałem że problem z piecem nawet ale na szczęscie tylko du... pellet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek42 Re: Lepiej zdecydować się na kotły z firmy Witkow IP: *.centertel.pl 02.04.14, 05:47 ja kupiłem kocioł u Witkowskiego, mam z podajnikiem ślimakowym KMB R i spisuje się rewelacyjnie - solidny producent, i przede wszystkim w razie czego mają bardzo dobry serwis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.14, 22:47 Witam mam kociol tałron plus od lipca 2013 sterownik tytanic +pilot i retorte obrotową piec ma 15kw i jest bez rusztu wodnego .Opiszę wam moje wrażenia o piecu i zakupie bo z forum wnioskuje że to piszą pracownicy mgspawu .Piec kupiłem przez zamówienie telefoniczne po dostarczeniu wyszły niezgodności z zamówieniem nikt nie powiedzial że piec będzie miał 2,5 przegrody a miały być 3,5 do odzysku ciepła ,że kocioł jest niższy o14 cm od tego zamówionego i wyjście komina nie z tej strony ale to być może moje niedopatrzenie ,ale jak zadzwoniłem do producenta i zapytałem dlaczego sa 2 nie 3 przegrody to mi powiedzieli że by ta 3 zgniła a że 14 cm niższy to właśnie brak tej przegrody .Na dzień dzisiejszy wiem że jest za mało przegród , bo czopucha do komina nie można dotknąć a komin jest gorący do 1 piętra i grzeje jak grzejnik przy nastawie pieca 50 stopni teraz na pewno do tego pieca założył bym ruszt wodny ,nie założyłem bo ktos mądry mi powiedział że będzie dużo sadzy ponieważ sadze przechodząc przez ruszt gwałtownie się ochładzają i się nie dopalają może ale pewnie bym teraz zaryzykował bo piec i tak trzeba czyścic co 4 dni bo jak nie to po 6-7 zatkają się wyczystki a czyszczenie tego pyłu nie należy do przyjemnosci .Wygląd za te pieniądze jest ok tylko jest problem z drzwiami jakiś mądry człowiek obudował je blachami osłonowymi można zapomnieć żeby je wyjąć ,drzwi zalane są betonem i trzeba uważać żeby od nich się nie oparzyć dosłownie niema na nich żadnej izolacji .,Jak je otwierasz gorną wyczystkę to sadze przesypują sie przez niższe drzwi i zatrzymują się na osłonach lepiej ich nie otwierac pomiędzy czyszczeniami uwierzcie jest to dość uciążliwe .Po pół roku palenia zaczął mi kapać olej z przekładni przez silnik więc zgłosiłem do pana w serwisie pan zapytał czy potrafię wymienić czy mają przyjechać ,więc powiedziałem że potrafię , to że już wysyła nową przekładnię a starą mu odeślę na własny koszt powiedziałem że nie odeśle na własny koszt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.14, 22:48 Witam Cd opisu po 2 dniach kurier przywiózł mi nowy reduktor po otwarciu zobaczyłem pękniętą obudowę wiatraka ,a po przeczytaniu tabliczki okazało się że nowy silnik ma 90w a orginalnie założony ma 180w może to wystarczy ale!!!! Zadzwoniłem do serwisu i powiedziałem że na własny koszt go nie odeśle pan sie zdenerwował i powiedział ze nie będzie ze mną rozmawial tylko zadzwoni kto inny więc zapytałem o moc silnika powiedzial że to wystarczy a jak mi nie pasuje to żebym sobie przełożył na orginalny i na tym zakończyła się rozmowa z serwisem silnik przełożyłem na orginalny bo wiem że przy pierwszym większym kawałku węgla silnik stanie i zostanie kręcenie kluczem .Spalanie- pale miałem wysokokalorycznym ale jakoś nie mogę tak jak na forum piszą zejść do 35kg na dobę mam dom ocieplony instalację miedzianą i pali 45-50kg na dobe możę mi ktoś z forum podpowie jak ustawić tytanica żeby palił 35 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.14, 22:49 CD.mam powierzchnię 140 m dwie kondygnację raz pali się przez 5 dni następnym 4a czasem 3 dni przy zasypie 180 kg pilot jest ustawiony na 22 stopnie a piec na 50 może ktoś podpowie jak ustawić ten sterownik moj sąsiad ma te piec tylko 2,5m i w tamtym roku spalił 9 ton ekogroszku z juliusza w tym już też dowozil więc jak ktoś pisze żę pies pali 25-30kg na dobe to chyba pracuje w tej firmie Opisałem chyba wszystko pytanie czy kupić musi sobie odpowiedzieć sam .Mnie już poszło 4,5 tony liczyłem że spali 6 a jak widzę to spali 8 .Czy dobrze zrobiłem kupując ten piec nie wiem za krótko go mam ale jak będzie tak palił to kiepsko miałem zwykłego Hefa z miarkownikiem ciągu chodziłem do pieca co 5 godzin i najwięcej ile spaliłem przez 15 lat to 4tony miału i 2 tony węgla i w domu cały czas było 22-23 stopnie .Jeżeli ma ktoś jakieś pytania to prosze pisać odpowiem na pewno może i mnie ktoś podpowie jak spalać 30kg miału na tym kończe nie pracuje w konkurencji to są moje spostrzeżenia pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszkoP Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.play-internet.pl 14.04.14, 10:28 Wszystko zależy od ustawienia zaworu czterodrożnego,jak jest na pełnym otwarciu pali jak smok.Trzeba ustawić ten zawór na srodek i potem leko w prawo około 2 mm,na piecu musi być 55 stopni,reszta ustawień bo nie wiem jaki masz opał dzwoń660292596 i tam gość ci powie jak ustawić elektronikę.Ja mam spAWA CEZARA ok 220 mkw. powierzchni z pralnią i taka kuchnią w piwnicy spalam około 6 ton eco groszku z kop. Marcel rok wczesniej miałem czeski eco groszek brunatny spALIŁEM DOKŁADNIE 8 ton ale sadzy było tyle że masakra co 2 dni czyszczenie pieca, teraz raz na 10 dni czyszczę i mam spokój na jednym zasypie tej zimy 4 dni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madi Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.14, 18:18 Ja polecam Constalexa.Mam już jakiś czas i narazie OK.Drugiej marki nie znam osobiście ale też słyszałem ze jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.14, 10:58 Ten i ten dobry.Zależy od gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacol Re: witam.Który kocioł wybrać? Mgspaw czy Constal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.14, 22:22 Obie marki są ok.Nie to co dziadostwo za kilka złotych.Ja mam Mgspaw,bez zarzutu,chodzi jak powinien. Odpowiedz Link Zgłoś