Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jaką wybrać pralkę???

IP: *.lodz-sowinskiego.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 14:25
    Chcę kupić jakąś dobrą pralkę (do 2500 zł), która posiadałaby również program
    prania delikatnych rzeczy i wełny. Początkowo myślałam o Aristonie Margharita
    2000, ale ten model zupełnie nie sprawdza się u znajomych. Zaproponujcie coś,
    albo też ostrzeżcie mnie przed niefortunnym zakupem.
    Obserwuj wątek
      • Gość: misia Re: Jaką wybrać pralkę??? IP: *.astercity.net / 10.129.131.* 01.03.02, 14:40
        Trzeba się zastanowić ile mamy prania i jak często lubimy prać?Od tego zależy
        czy pralka ma być duża czy mała.Gdzie ma stać i ile jest miejsca.Ja mam pralkę
        w toalecie i pralka jest ładowana od góry,co bardzo dobrze się sprawdza,bo obok
        stoi pojemnik na brudną bielaznę i wygodnie wyjmuje się pranie.I te elementy
        były decydujące.Ale jeszcze czy chcemy mieć suszarkę?No i jeszcze obroty
        wirowania trzeba porównać .Pozdr.
        • Gość: misia Płukanie. IP: *.astercity.net / 10.129.131.* 01.03.02, 15:18
          Czy może są pralki,które lepiej płuczą wypraną bieliznę np.dla małych dzieci
          lub dla alergików?Pzdr.
      • Gość: Maciek Re: Jaką wybrać pralkę??? IP: *.przemysl.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.02, 23:37
        Witaj Lila
        Co do odradzania to serdecznie odradzam Whirpool 6 zmysł. Idea
        przyswiecajaca konstruktorom była świetana. Ona naprawdę sama dobiera program
        np. Bawełna odrazu ustawi Ci temp. pobór wody obroty wirowania , płukanie kr
        itd . Wiruje interwałowo tzn. zaczyna wolniutko układając pranie w bębnie a
        potem coraz szybciej więc pralka nie tańczy po całej łazience. ma też taimer
        system ważenia , zraszania system antyzagnieceniowy itd naprawdę dużo tego. Ale
        jakość wykonania tragiczna 2 miesiące od kupna zaczęła lać prze drzwi wode
        wymieniłem uszczelkę to wywla wodę spod programatora. Ma teoretycznie 7 lat
        gwarancji!!! ale nie dotyczy to programatora ( najdroższy ) uszczelek i wielu
        innych rzeczy po przeczytaniu skomplikowanej gwarancji dowiesz się na koniec że
        7 lat jest tylko na blachę bebna i obudowy.
        Najsolidniejsze moim zdaniem są pralki Boscha a także podobno Gorenje nie kupuj
        też Ardo ( awaryjnośc i drogie naprawy )
        Pozdrawiam kliknij co kupiłaś - Maciek (atomik001@wp.pl)
        P.S. Nie kupuj w superhiper... tylko w średnim sklepie i targuj się mocno ja
        wytargowałem z 2400 na 2000 aha odradzam maszyny uniwersalne tzn pralkosuszarki.
        • Gość: kota7 Re: Jaką wybrać pralkę??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.03.02, 20:34
          Witam.
          Czy możesz coś więcej w temacie pralkosuszarki; czemu nie polecasz ? właśnie
          przymierzam się do takiej; mieszkanie średniej wielkości nie pozwala na
          wstawienie jeszcze jednego klamora w postaci oddzielnej suszarki;
          Pozdrawiam.
          • Gość: JoP Re: Jaką wybrać pralkę??? IP: 213.134.133.* 04.03.02, 08:20
            > Czy możesz coś więcej w temacie pralkosuszarki; czemu nie polecasz ?

A ja polecam. Mam takie coś od ponad 5 lat, jest to raczej tani Indesit, więc
            teoretycznie żadna rewelacja, ale u nas sprawdza się doskonale. Wygoda
            nieprzeciętna, można zrobić gigantyczną ilość prania w jeden dzień, lekko
            wilgotne rzeczy typu T-shirty fantastycznie się prasuje, drobiazgi suszy się do
            końca i od razu chowa, żadne majtki czy skarpetki się człowiekowi po łazience czy
            balkonie nie poniewierają. Traktujemy ją raczej brutalnie, normą jest załadowanie
            prania, włączenie razem z programem suszenia i wyjście do pracy - teoretycznie
            powinno się suszyć z połową ładunku, my często suszymy z całym i jak dotąd
            przeżyła bez jednej awarii. Ogólnie - w niewielkim mieszkaniu nie wyobrażam sobie
            bez czegoś takiego życia, że nie wspomnę o tym, jakie to jest genialne, kiedy
            pranie i suszenie trzeba zrobić naprawdę szybko, bo trafił się jakiś
            nieprzewidziany wyjazd. Nie zauważyłam też, żeby źle prała, więc raczej te
            opowieści, jak to dwa w jednym nie może być dobre, włożyłabym między bajki.

JoP
        • zuta1 Re: Jaką wybrać pralkę??? 19.04.02, 22:02
          Polecam pralke Candy Holiday80.Jest świetna,mam ją 5 lat i żadnych
          zastrzeżeń.Jest mała,więc dla dużej rodziny może to być problem,ale za to
          zajmuje mało miejsca.Jest ekonomiczna,waży ubrania i dobiera automatycznie
          ilośc wody,oczywiście ma program do delikatnych tkanin i wełny,a poza tym tak
          wiruje że ciuchy są prawie suche.Niestety nie znam aktualnej ceny.Pozdrawiam.
      • darro Re: Jaką wybrać pralkę??? 03.03.02, 21:00
        Oddaję swój głos na Boscha. Mam i chwalę. I tylko 1300zł.
        • Gość: Eliza Re: Jaką wybrać pralkę??? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 17.04.02, 12:37
          Bosch jest trochę głośny, a poza tym brak mi funkcji przerywania programu.
      • Gość: noski Re: Jaką wybrać pralkę??? IP: 195.94.193.* 04.03.02, 09:30
        Mam Siemensa XS 440 .cena około 2200 zł.zero problemu,bardzo
        oszczędna ,niemiecka jakość i precyzja(produkcja NIEMCY a nie składak z
        manufaktury jak większość pralek oferowanych w Polsce.odradzam włoskie
        wynalazki i inne dziwne firmy.no może poza INDESIT - mam dobre doświadczenia z
        tymi pralkami
        pozdrawiam
      • Gość: logistyk Re: Jaką wybrać pralkę??? IP: *.sap-ag.de 04.03.02, 09:49
        polecam AEG i Miele

jest to klasa wyzsza w porownaniu do pozostalych

AEG 1000 obrotow - 2000
        1300 obrotow - 2600

ja kupie 1300 bo warto

Miele jest drozsze o 50-100%

Bosch,m Siemens, Whirlpool to druga liga.

AEG - naprawde polecam.

Gość portalu: Lila napisał(a):

> Chcę kupić jakąś dobrą pralkę (do 2500 zł), która posiadałaby również program
        > prania delikatnych rzeczy i wełny. Początkowo myślałam o Aristonie Margharita
        > 2000, ale ten model zupełnie nie sprawdza się u znajomych. Zaproponujcie coś,
        > albo też ostrzeżcie mnie przed niefortunnym zakupem.

• Gość: pol Re: Jaką wybrać pralkę??? IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 04.03.02, 18:56
        ja kupilem sobie i rodzicom pralke w komisie, przywieziona z niemiec moja to
        matura electronic - 1400 wirowka, chromoniklowy beben, zraszanie gorne, energia
        klasa A woda klasa A cena 700 zl (wiek ok 3 lat) rodzice maja boscha od gory
        ladowana 1200 wirowka cena 580 zl, tez chromonikiel i system ustawiania bebna
        powiem wam ze juz nic nie kupie w naszych sklepach, bosche na nasz rynek to
        zupelnie inne pralki jak rynki austryjackie i niemieckie to wszystko to lipa
        indesity szoste zmysly i te bajery moim zdaniem nie warto dac 2000 za zlom
        • inga3 Re: Jaką wybrać pralkę??? 05.03.02, 14:59
          A gdzie sie znajduje taki komis?
      • kathy38 Re: Jaką wybrać pralkę??? 05.03.02, 10:54
        A jaką pralkę byście polecili w grupie głębokich na 33 cm? Co sądzicie o marce
        Zerowatt? Warto?
      • Gość: Lila Re: Jaką wybrać pralkę??? IP: *.lodz-sowinskiego.sdi.tpnet.pl 05.03.02, 13:00
        Dzięki wszystkim za rady. Pozwolą mi z pewnością uniknąć niefortunnej decyzji.
        A'propos, czy ktoś może się wypowiedzieć na temat pralki Hoover Interact? Jeden
        ze sprzedawców gorąco mi ją polecał. Obawiam się jednak, że roczna gwarancja to
        trochę za mało dla urządzenia tak bardzo naszpikowanego elektroniką??
        • Gość: TOYA Re: Jaką wybrać pralkę??? IP: 192.168.6.* 05.03.02, 19:49
          Wybór jest tak duży że to od Ciebie zależy co upatrzysz. Natomiast mierzwią mnie
          ogromnie bzdury jakie wypisują ludziska o jakichś rzekomych bublach produkowanych
          (składanych ?)w Polsce. Otóż wszystkie firmy liczące się na rynku europejskim
          montują swoje pralki w Polsce lub na Litwie lub na Słowacji.Dotyczy to również
          markowych producentów sprzętu RTV - KOSZTY ROBOCIZNY !!! I żadne niczyje domysły
          tego nie zmienią. Prawa twardej ekonomii są nieubłagane. Pzdr.
          • Gość: noski Re: Jaką wybrać pralkę??? IP: 195.94.193.* 06.03.02, 07:41
            poczułem się wywołany ........jeśli chodzi o koszty siły roboczej to zgoda ,
            jednak z jakością to przyznaj że naprawdę bywa różnie i wymagający klient to
            dostrzega patrz. ARDO, Ariston itp.serdecznie pozdrawiam.
      • Gość: AZY Re: Jaką wybrać pralkę??? IP: *.idea-mc.pl 06.03.02, 11:55
        Chcę kupić pralkę o szerokości do 45 cm, ładowaną od przodu z min. 1000 obrotów.
        Zastanawiam się między Boschem, Siemensem a Hooverem. Co polecacie?
        • Gość: mcmacpl Re: Jaką wybrać pralkę??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.03.02, 13:39
          > Chcę kupić pralkę o szerokości do 45 cm, ładowaną od przodu z min. 1000 obrotów
          > Zastanawiam się między Boschem, Siemensem a Hooverem. Co polecacie?

Bosch i Siemiens to w zasadzie to samo (różnią się obudową). Mam Boscha, zalety:
          cicha, duży otwór, niskie zużycie wody i energii.
          Hoovera nie znam.
          • Gość: lapciuch Re: Jaką wybrać pralkę??? IP: 212.244.106.* 06.03.02, 16:50
            ladowana z gory, obr 100 firmy AEG klasy wyzszej niz Siemens i Bosch kosztuje
            2000 w Media M.

moze ladowana z przodu

AEG to naprawde klasa wyzsza

pozdrowka

Gość portalu: mcmacpl napisał(a):

> > Chcę kupić pralkę o szerokości do 45 cm, ładowaną od przodu z min. 1000 ob
            > rotów
            > > Zastanawiam się między Boschem, Siemensem a Hooverem. Co polecacie?
            >
            > Bosch i Siemiens to w zasadzie to samo (różnią się obudową). Mam Boscha, zalety
            > :
            > cicha, duży otwór, niskie zużycie wody i energii.
            > Hoovera nie znam.

• Gość: AgaZ Re: Jaką wybrać pralkę??? IP: *.idea-mc.pl 07.03.02, 09:00
              Ładowana od góry niestety odpada - pralka musi stać pod blatem w łazience, czy
              AEG robi wąskie pralki ładowane od przodu i czy ktoś może polecić konkretny
              model?
      • Gość: Asia Re: Jaką wybrać pralkę??? IP: *.unknown.uunet.be 08.03.02, 11:37
        Nie kupuj Electroluxa. Ja niestety dałam się namówić sprzedawcy, który bardzo
        ją zachwalał. Niby ma różne bajery typu ważenie prania, zraszanie od góry itp.,
        ale gdy zaczyna wirować, to mam wrażenie że wali się dom.
        Nie polecam też Zerowatt. Moi rodzice to mają (głęb. 33 cm) i ciągle są jakieś
        kłopoty.
      • Gość: zx Re: Jaką wybrać pralkę??? IP: *.bresa.com.pl 03.04.02, 15:31
        od 1,5 roku posiadam Margharite 2000 Aristona i jestem jak narazie bardzo
        zadowolony. 5 lat gwarancji, bardzo dobra jakośc wykonania, dobre parametry
        techniczne, prosta obsługa i ... jest po prostu ładna (to słowa mojej żony,
        które potwierdzam).
        • Gość: saki Re: Jaką wybrać pralkę??? IP: *.polpharma.com.pl / 10.0.1.* 12.04.02, 10:29
          ja również zakupiłem aristona margerita 2000 (głębokość 40 lub 45 cm)
          i w programie do prania delikatnego niestety pralka ta nie dopiera i nie płucze
          zbyt dokładnie, wszystkie inne programy są bardzo wydatne , pralka pracuje cicho
          i jest ekonomiczna.
          Gość portalu: zx napisał(a):

> od 1,5 roku posiadam Margharite 2000 Aristona i jestem jak narazie bardzo
          > zadowolony. 5 lat gwarancji, bardzo dobra jakośc wykonania, dobre parametry
          > techniczne, prosta obsługa i ... jest po prostu ładna (to słowa mojej żony,
          > które potwierdzam).

• Gość: Piotr prędkość wirowania IP: *.chello.pl 06.04.02, 15:23
        Wybór firmy już sobie daruję. Ja mam Candy i nie narzekam.
        Mogę tylko podzielić się wrażeniami dotyczącymi prędkości wirowania. Jak łatwo
        zauważyć cena ostro leci w górę wraz z prędkością wirowania. Dlatego ja miałem
        niezłą zagwozdkę co wybrać. W końcu kupiłem 1200 obr/min. I mogę tylko
        powiedzieć, że zwykle piorę rzeczy z ustawionym wirowaniem na 900 lub 1050
        obrotów. Wniosek - raczej nie doradzałbym wywalania pieniędzy na 1200 obrotów,
        bo 1000 wystarcza. Jeśli ktoś rzeczywiście musi mieć jak najszybciej suche
        pranie, to niech przemyśli pralko-suszarkę. Po wirowaniu 1000 na pewno już nie
        kapie, a ubranka schną i tak szybciutko (latem wystarczą 2-3 godzinki).
        Pozdrawiam,
      • Gość: Oshin Bosh/Siemens lub AEG IP: 217.153.60.* 08.04.02, 15:55
        Polecam ww pralki z ręką na sercu. Dwie pierwsze doskonale piorą, mają dużo
        potrzebnych programów (w tym do wełny i delikatnych tkanin, oraz dodatkowe
        płukanie dla alergików), są ekologiczne i występują w wielu modelach. Jeśli
        pralka ma być zabudowywana albo ma coś na niej stać (np. miednica lub kosz),
        albo jeśli właściciel ma problem z kręgosłupem, polecam z telewizorkiem. Jeśli
        ktoś lubi się schylać - ładowane od góry.
        AEG są o klasę lepsze, ale mniejszy wybór wymiarów - tylko standard właściwie.
        Jeśli masz miejsce, stanowczo AEG.
        Co do prędkości wirowania - 1000 obrotów to aż nadto, chyba że ktoś namiętnie
        pierze pościel, zasłony, kapy lub kotary. I to takie, co się łatwo nie gniotą.
        ps.
        Ja mam Siemensa i jest boski :-)
        • Gość: logistyk Re: Bosh/Siemens lub AEG IP: *.zke.com.pl 11.04.02, 12:57
          AEG to jest to
          zyje sie tylko raz

ja zapomnialem o usunieciu blokady
          pochodzila troche, potrzesla ale nic sie nie stalo

teraz pierze prawie jak kobieta :)))

Gość portalu: Oshin napisał(a):

> Polecam ww pralki z ręką na sercu. Dwie pierwsze doskonale piorą, mają dużo
          > potrzebnych programów (w tym do wełny i delikatnych tkanin, oraz dodatkowe
          > płukanie dla alergików), są ekologiczne i występują w wielu modelach. Jeśli
          > pralka ma być zabudowywana albo ma coś na niej stać (np. miednica lub kosz),
          > albo jeśli właściciel ma problem z kręgosłupem, polecam z telewizorkiem. Jeśli
          > ktoś lubi się schylać - ładowane od góry.
          > AEG są o klasę lepsze, ale mniejszy wybór wymiarów - tylko standard właściwie.
          > Jeśli masz miejsce, stanowczo AEG.
          > Co do prędkości wirowania - 1000 obrotów to aż nadto, chyba że ktoś namiętnie
          > pierze pościel, zasłony, kapy lub kotary. I to takie, co się łatwo nie gniotą.
          > ps.
          > Ja mam Siemensa i jest boski :-)

• Gość: jotka Re: Bosh/Siemens lub AEG IP: *.future-net.pl 15.04.02, 12:52
            Jeżeli chodzi o wskazane marki, jak najbardziej polecam. Ja mam Boscha Maxxa i
            jestem bardzo zadowolona, co do AEG to znajomy miał normalną ale zmienił
            mieszkanie i kupił też AEG tyle, że do zabudowy w meblach kuchennych i już nie
            jest tak zadowolony. Podobno zabudowana pralka to już nie to
      • Gość: guska Re: Jaką wybrać pralkę??? IP: *.MacroSoft.pl / 194.92.38.* 11.07.02, 10:44
        Cze

Tak jak już zostało tu napisane jest wiele dobrych marek (ja mam np. pralkę
        Electroluxa - mam ją już 2 lata i nie narzekam). Dosyć ważne są, bynajmniej dla
        mnie, obroty wirowania. U mnie jest 1000 i jestem bardzo zadowolona, ubrania
        letnie są praktycznie suche i wystarczy im chwilka żeby wyschnąć, a więc duża
        oszczędność czasu i nie wiszą ci ciuchy dniami w łazience. Moja pralka ma też
        programy do prania wełny i tkanin delikatnych i od kiedy ją kupiłam zapomniała co
        to pranie ręczne.

Pozdr.
      • Gość: Spec Re: Jaką wybrać pralkę??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.02, 14:51
        Pomogę posumować dyskusję.
        Tak naprawdę istnieje kilka grup producentów, których wyroby różnią się
        obudową, nazwą i ceną, i tak:
        1. Electrolux - (Szwecja), największa, skład: Elektrolux, AEG, Zanussi. Pralki
        drogawe, ale warte swojej ceny.
        2. Bosch - z siemensem. (Niemcy)Zalety: niemiecka jakość, trwałość. Nie wiadomo
        jak teraz od kiedy mają fabryke w Łodzi. Wady: Wysoka cena, wygląd
        (subiektywnie)
        3. Candy - (Włochy) z Zerowatt i Hoover. Nieźli technicznie, ładne, rozsądna
        cena. Wady: Włoskie;)
        4. Merloni - (Włochy) Ariston, Indesit. Niska cena, średnia jakość, włoskie
        5. Whirlpool - (USA) Tatramat (SK),wykupują co się da w naszej części europy,
        ostatnio dokupili Polar (PL). Ładne, niedrogie, dobrze rozwiązane użytkowo.
        Wady: słabe wykonanie (prod. Słowacja), mało funcji dodatkowych.
        6. Gorenje - Sloweński renomowany producent AGD. Porządne, choć drogawe.
        7. Amica - polskie, średnia cena, b. dobre parametry, zbyt krótko robią pralki,
        aby oceniać jakość i awaryjność.
        8. Grupa Fagro - Wrozamet S.A. (Mastercook) Niedorgie o niezgorszych
        parametrach, mało funkcji.

Tyle się dowiedziałem ostatnio chcąc kupić pralkę o dobrych parametrach (klasa
        A,A, sterowanie elektroniczne), niestety wybór jest trudniejszy niż przy kupnie
        samochodu. Po selekcji zostały mi AEG, Bosch , Hoover, Zanussi, Elektrolux,
        Siemens, Candy, Gorenje, Amica.
        Dla zainteresowanych parametrami (łącznie z hałasem prania i wirowania, oraz
        kierunkiem otwierania drzwi) polecam czeską stronę www.bilezbozi.cz czeski nie
        jest trudny, a wszystko jest w tabelkach, które można dowolnie modyfikować.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka