Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Metrona robi sobie "jaja"

IP: *.chello.pl 20.05.04, 21:07
    Witam !

Czy ktoś się orientuje jakie są zasady rozliczania za ciepło ! Część mieszkań
    w naszej spółdzielni jest wyposażona w podzielniki , część nie . Mimo , że
    nigdy nie widziałem przedstawiciela Metrony , dzisiaj chciano mi wręczyć
    rozliczenie za zużyte ciepło . Moje mieszkanie podzielników nie posiada . Co
    ciekawe w poprzednich latach rozliczeń takowych nie dostawałem , zawsze
    płaciłem "ryczałtem" prawie 150 pln-ów miesięcznie . Tytułowe jaja to fakt ,
    że na pisemku widnieje ponad 1600 pln-ów niedopłaty , jak oni to
    wykombinowali . Co ciekawe moja mama która mieszka w starym budynku z lat 50-
    tych (brak ocieplenia , podzielników) ma 150 pln-ów nadpłaty . Nadmieniam ,
    że nie było obowiązku montażu podzielników . Spółdzielnie nie informowała ,
    że można się narazić na dodatkowe koszty .
    Mimo , że sąsiedzi dostawali zwroty , pogodziłem się z płaceniem większych
    kwot miesięcznie . Gdybym wiedział , że będzie taka "zadyma" to dawno bym
    założył te cholerne podzielniki . Sąsiad z naprzeciwka , metraż taki sam , ma
    ponad 700 pln-ów nadpłaty .

Pozdrawiam .
    Obserwuj wątek
      • Gość: Doradca Re: Metrona robi sobie "jaja" IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.05.04, 05:00
        Też to mnie ciekawi, bo metrona ma rozliczać ciepło w moim budynku, w którym
        połowa mieszkan ma ciepłomierze a reszta podzielniki i dlatego chętnie zapoznam
        sie ze stosowanym przez nie systemem.

A jesli chodzi o informacje, jakie są zasady rozliczeń, zwróc sie o to po
        prostu do spóldzielni, która musi udzielić ci takich informacji, bo przewiduje
        to ustawa o spółdzielniach mieszkaniowych i ustawa o dostepie do informacji.
        Może zarząd, jak zwykle, robić wstręty, ale trzeba znać swoje prawa i walczyć
      • miega Re: Metrona robi sobie "jaja" 21.05.04, 09:19
        SM musi mieć Regulamin rozliczania kosztów c.o.! zarządaj go!
        Polecam forum na www.isanit.pl - setki postów na ten temat! - o Metronie i
        Viterze też, poczytaj jak inni walczą z podzielnikami , tam napewno ktoś
        doradzi Ci co robić, dowiesz się na czym polegają przekręty, jak
        lokatorzy "oszukują" podzielniki i na czym tak naprawdę to wszystko polega!
        • miega Re: Metrona robi sobie "jaja" 21.05.04, 09:31
          Jak duże masz mieszkanie? Ja za cały sezon w M3 płacę mniej niż
          Twoja "niedopłata"!!!

www.isanit.pl
        • miega Re: Metrona robi sobie "jaja" 21.05.04, 09:32
          Przepraszam za błąd - miało być w M4 !
          • Gość: fazzi Re: Metrona robi sobie "jaja" IP: *.chello.pl 21.05.04, 09:56
            Witam , dzięki za zainteresowanie . Moje mieszkanie ma 54,5 metra . 3 pokoje .
            Dzisiaj się dowiedziałem , że podobno jest jakaś uchwała spółdzielni , że jak
            ktoś nie ma podzielników to będzie płacić więcej ! Tylko dlaczego nie wysłali
            do zainteresowanych jakiegoś pisma typu "słuchajcie pały , jak nie założycie
            podzielników to wam dowalimy" , czym prędzej bym te dziadostwo założył !
            • Gość: yenefer Re: Metrona robi sobie "jaja" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 10:05
              zapewne wykombinowali sobie to tak, iż płacisz (jako osoba bez podzielnika)
              albo tyle, ile wynosi najwyższa niedopłata w Twoim budynku rozliczona wg
              mieszkania z podzielnikiem, albo podwójna średnia niedopłata m,ieszkania z
              podzielnikiem
              u mnie tak przynajmniej było...a ustaliła to sobie spółdzielnia w uchwale
              odpowiedniej, i oczywisciwe też nie było obowiązku zakładania podzielników,
              ale...
              niestety
              gdzies tu znajdował sie post nt podzielników cipłapozdrawiam
              • miega Re: Metrona robi sobie "jaja" 21.05.04, 13:09
                fazzi - a jakie to masz te podzielniki? - wyparkowe czy elektroniczne?
                Jeśli już musisz jakieś założyć to "lepsze" są te drugie bo chociaż latem nie
                przybywa na nich jednostek! Ale jak możesz to namawiaj sąsiadów na pozbycie się
                ich wogóle! przecież jeśli 50% lokatorów + jeden! napisze do SM że ich nie chce
                to powinni Wam je zdjąć! Z podzielnikami na grzejnikach NIGDY nie będziesz
                płacił tylko za ciepło zużyte przez siebie! - nie daj sobie tego wmówić!
                Jeśli poczytasz forum isanitu - to zrozumiesz! Ponad 3000 zł za ogrzanie 54 m2
                to napewno o wiele za dużo! Czy Twoje mieszkanie jest szczytowe? czy słyszałeś
                coś o współczynnikach LAF i UF zmniejszających opłaty? Metrona jak wiem bywa
                bardzo tajemnicza jeśli chodzi o rozliczenia i pewnie te wsp. nie figurują na
                Twoim rozliczeniu a powinieneś je znać żeby wiedzieć których sąsiadów i
                dlaczego sponsorujesz w opłatach! i czy są one prawidłowe (jeśli wogóle można
                tu mówić o jakiejś prawidłowości!).
                Pozdrawiam i zapraszam na forum www.isanit.pl - ula.
                • miega Re: Metrona robi sobie "jaja" 21.05.04, 13:19
                  Moja rada - policz sobie koszt ogrzewania Twojego mieszkania w/g średniej
                  zużycia na m2 (całkowity koszt ciepła na c.o. dla budynku podziel przez jego
                  metraż i pomnóż to przez swoje 54m2 )- zapłać zgodnie z tym co wyliczyłeś
                  (uwzględniając zaliczki)a jeśli SM się to nie spodoba to zażądaj wyliczenia
                  rzeczywistego kosztu ogrzewania Twojego mieszkania! Pisząc do SM podkreślaj że
                  podzielniki to nie są urządzenia pomiarowe! nie mają legalizacji a Ty nie masz
                  możliwości sprawdzić poprawności ich działania!
                  • Gość: fazzi Re: Metrona robi sobie "jaja" IP: *.chello.pl 21.05.04, 14:19
                    Według Twoich rad wyliczenie wygląda następująco :

- koszt ogrzewania budynku 30.973,10
                    - powierzchnia budynku 1.347,60
                    - moje mieszkanie 54,50
                    - 30.973,10 : 1.347,60 = 22,98 koszt ogrzewania za m2
                    - 54,5 x 22,98 = 1.252,41 ???!!!
                    - zaliczki w roku 2003 wyniosły 12 x 134,07 = 1.608,84
                    - 1.608,84 - 1252,41 = 356,43 nadpłaty ?! chyba sobie faktycznie "robią jaja"
                    - na kwotę 30.973,10 składają się koszty stałe C.O. - 4.235,27 oraz koszty
                    zmienne C.O. - 26.737,83 , które to dzielą się na koszty wspólne 30% t.j.
                    8.021,35 oraz na koszty zużycia 70% t.j. 18.716,48 .
                    - koszty łączne wyliczono mi na kwotę 3.217,87 ; przedpłaty to 1608,84 ; czyli
                    szanowna spółdzielnia doliczyła mi lekką rączką 1.609,03 niedopłaty .
                    - najbardziej zaciekawiło mnie w wyjaśnieniach na rozliczeniu sformułowanie o
                    takiej treści " koszt 1 jednostki x ilość jednostek do rozliczenia w lokalu =
                    indywidualne koszty zużycia " . Tylko skąd oni wytrzasnęli te 429 jednostek ? ,
                    chyba nie z pomierników których nie posiadam .
                    - mieszkanie jest na parterze nie szczytowe , ale na całą szerokość bloku .

Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i proszę o kolejne opinie .
      • Gość: polaczek Re: Metrona robi sobie "jaja" IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.05.04, 15:33
        Znowu wyszło nasze polskie cwaniactwo. Chciałeś być najcwańszy w całej
        spółdzielni, a teraz masz pretensje do całego świata. Spółdzielnia naliczyła ci
        opłaty w/g możliwie najwyższej stawki (słusznie zresztą). Jak inni oszczędzali
        i zakręcali kalotyfery to się z nich śmiałeś, a teraz masz pretensje? Możesz
        sobi pisać listy z odwołaniami do samego księdza biskupa, nic nie wskurasz.
        Ociągaj się z zapłatą jeszcze z parę miesięcy, odsetki ustawowe rosną...
        Pozdrawiam i życzę więcej rozumu.
        • Gość: a_za Re: Metrona robi sobie "jaja" IP: *.res-polona.com.pl 21.05.04, 15:50
          Polaczku, nie strasz Fazziego, spółdzielnia nie ma podstaw do naliczania
          wyśszych stawek nieopomiarowanym, nie ma takiego prawa. Fazzi - możesz iść na
          udry i płacić wg poprzedniego zużycia (+ zwyżka za wzrost cen za ciepło),
          spółdzielnia może cię podać do sądu, ale musi udowodnić, że naliczyła ci stawki
          zgodne ze zużyciem ciepła przez ciebie. W prawie energetycznym stoi, że nie
          mogą brać od ciebie więcej, niz wynosi twoje zużycie. Rozliczanie wg
          podzielników jest wielkim przekretem. Na forum isanitu znajdziesz wiele
          ciekawych wiadomości, tylko musisz cierpliwie czytać i wybrać co cię
          interesuje, bo tam jest kilka wątków na ten temat i strasznie dużo wypowiedzi.
          Jak masz jakieś pytanie, postaram ci się odpowiedzieć (jak będę wiedziała) mój
          adres: a_za@op.pl
          pozdrawiam
          • Gość: polaczek Re: Metrona robi sobie "jaja" IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.05.04, 16:03
            a_za, obyś miał/a/ rację. Ale nie wydaje mi się, żeby to było możliwe.
            Przeszedłem to w zeszłym sezonie. Też byłem takim cwaniaczkiem, ale niestety
            nie udało się, musiałem zapłacić. Lepiej nie doradzaj, żeby nie płacić, bo za
            rok, albo dwa może się okazać że do zapłaty będziemy mieli 2-3 razy więcej
            (odsetki+nowe zużycie bez podzielników). Nie wiem czy wiesz, ale spółdzielnia
            to jest państwo w państwie. Owszem, można z nimi wygrać, ale z porządnym
            adwokatem, któego usługi będą wieloktrotnie więcej kosztować niż to zamieszanie
            z podzielnikami. Łatwo doradzać - nie płać, kiedy nas to nie dotyczy. Ktoś mi
            kiedyś doradził - nie płać agencji, a za 1,5 roku miałem do zapłaty dokładnie
            1,5 razy więcej + koszty sądowe. Oczywiście doradca doradzał się odwołać, ale
            wolałem nie ryzykować. Podobnie było z podzielnikami.
            • Gość: a_za Re: Metrona robi sobie "jaja" IP: *.lnet.pl 22.05.04, 18:17
              Polaczku, to nie jest cwaniactwo, to jest obrona przed oszustwem. Doskonale
              wiem, co to jest władza spółdzielni mieszkaniowej. Ja z tym walczę trzeci rok,
              weterani -9-10 lat. System rozliczania podzielnikowego jest oszustwem, z
              którego korzyści czerpią firmy rozzliczające i prezesi spółdzielni
              mieszkaniowych. Podzielniki nic nie wskazują!! One służą tylko jako pretekst,
              firmom rozliczeniowym, które na siłę wciskają się ze swoimi, wątpliwej jakości
              usługami. Nie ma jasnych przepisów regulujących zasady rozliczania, nie ma
              norm, nie ma ustaw, jest wolnoamerykanka. Ludzie oszczędzają, marzną,
              zapuszczają w mieszkaniu grzyba. Im mniej punktów nabije podzielnik, tym wiecej
              będzie kosztował jeden punkt i to wcale nie z powodu wzrostu kosztów ciepła.
              Rozliczane jest ciepło zamówione. Lokatorzy musieliby oszczędzić ponad 30%
              ciepła, żeby elektrownia to uwzględniła i wzięła wg zużycia a nie zamówienia. A
              i tak w takich przypadkach zwykle podnosi cenę i wychodzi na to samo. Punkty
              które wskazuje podzielnik, nie są w żaden sposób adekwatne do zużycia ciepła i
              temperatury w mieszkaniu. Ci co nadmiernie oszczędzają, grzeją się kosztem
              sąsiadów, którzy nie zakręcają grzejników. Odczuwam to na własnej skórze, za
              każdym razem, gdy moja sąsiadka wyjeżdza na dłuższy czas w sezonie zimowym i
              zakręca grzejniki mój rachunek jest o 1/3 wyższy. Znam człowieka, który jest w
              trakcie sprawy sądowej - podała go spółdzielnia, bo nie pozwolił się
              opomiarować i płacił na podstawie zużycia z lat poprzednich. Nie ma dobrego
              adwokata, wcale nie ma adwokata. Po kilku rozprawach sąd powołał biegłego.
              Czekamy na wynik. W całej Polsce ludzie walczą z niesprawiedliwym systemem
              rozliczania. System rozliczania podzielnikowego jest majstersztykiem nowej
              komuny w dziedzinie oszukiwania ludzi. Jeżeli się z nim godzimy bez sprzeciwu
              to godzimy się na okradanie na wielką skalę. Nasze osiedle pozwoliło się
              potulnie opomiarować cztery lata temu. Nie wiedzieliśmy co to jest i jak to
              działa, większość lokatorów nie odróżniała podzielnika od zaworu
              termostatycznego. Żałować nam pszyszło już przy pierwszym rozliczeniu. Wtedy
              wgryzłam się w tem temat, poznałam metody systemu rozliczeń i przekręty jakie
              na tym się robi, po długiej korespondencji wywalczyłam wysokie zwroty kosztów
              przynajmnie dla mieszkańców mojej klatki schodowej, pouczyłam lokatorów innych
              bloków podłączonych do tego samego węzła, część z nich, jeżeli działali w
              grupie - wywalczyli zwroty, ci co działali pojedynczo, nie mieli siły przebicia
              i spółdzielnia dotąd nie zwróciła im pieniędzy. Co roku jest to samo. Pisma,
              reklamacje, nerwy. Niestety, nie możemy zdjąć podzielników. Dla nas to już
              musztarda po obiedzie. Firmy rozliczające podpisują wieloletnie, bardzo
              korzystne dla siebie umowy i nie ma metody zeby taką umowę zerwać. Ale staram
              się ostrzec wszystkich, którzy jeszcze podzielników nie mają, szczególnie
              mieszkańców starych bloków, niech siębronią rekami i nogami bo inaczej będą
              coraz więcej płacić za coraz bardziej wyziębione mieszkania.
              pozdrawiam
        • Gość: fazzi Re: Metrona robi sobie "jaja" IP: *.chello.pl 21.05.04, 15:58
          Polaczku , polaczku . Po pierwsze z nikogo się nie śmiałem . Po drugie
          oszczędzałem być może więcej niż część opomiarowanych . Możesz mi zaufać . Po
          trzecie skoro i tak płaciłem ryczałtem więcej niż opomiarowani (teraz dostają
          zwroty po 700 - 800 pln-ów) to dlaczego jeszcze dokłada mi się 1600 pln ? Za
          3200 można ogrzać już chyba domek a co dopiero 54 metrowe mieszkania .
          Pozdrawiam .
          • Gość: a_za Re: Metrona robi sobie "jaja" IP: *.lnet.pl 22.05.04, 18:33
            Fazzi, nie radzę ci oczywiści nie płacić i czekać aż spółdzielnia poda cię do
            sądu. Ale możesz pisać pisma do spółdzielni z żadaniem wyjaśnienia, np:
            dlaczego koszt ogrzewania budynku jest wymnożony przez 1,34 i z tego jest
            liczona stawka ogrzewania 1m2? Spytać sięo regulamin rozliczeń - w większości
            przypadków dla nieopomiarowanych spółdzielnia stosuje stawki "zachęcające" do
            opomiarowania - jest to zwykle najwyższa stawka w lokalu opomiarowanym
            pomnożona przez 1,5 lub przez 2 - jest to oczywiście jawne wyłudzanie, ale
            spółdzielnia sama sobie ustala takie regulaminy a mieszkańcy powinni je
            zaskarżać, zwykle nikt tego nie robi. W każdym piśmie zaznacza, że do czasu
            uzyskania wyczerpującej i jasnej odpowiedzi będziesz płacił stawkęwyliczoną na
            podstawie poprzedniego zużycia. To jest właśnie podkładka, gdyby spółdzielnia
            chciała ciępodać do sądu. Ty chcesz płacić , ale musisz wiedzieć za co. Pytaj,
            jak coś niejasne, najlepiej na adres a_za@op.pl. Jeśli jesteś z Łodzi, to
            istnieje tu oddział krajowego związku obrony lokatorów, oni mogą ci pomóc. Jak
            tylko znajdę telefon do nich to ci podam. Jeśli w innym mieście, to musisz się
            dowiedzieć, czy jest taki oddział u was, lub gdzie jest najbliżej. Zwiazek
            obrony lokatorów jest ogólnokrajową organizacją pozarządową. Dysponują
            fachowcami mogącymi udzielić pomocy.
            pozdrawiam serdecznie
            • Gość: Zbyszek Re: Metrona robi sobie "jaja" IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.04, 02:05
              według mnie to Metrona robi przede wszystkim pieniądze
              mnie też rozlicza Metrona
              zapraszam
              www.konstantynow.tk
              • Gość: Zbyszek Re: Metrona robi sobie "jaja" IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.04, 02:24
                przede wszystkim
                prezes nie musi cię podawać do sądu - nie ma takiej potrzeby

nie będziesz płacił - zostaniesz wykluczony i to ty bedziesz musiał założyć
                sprawę

zawsze doradzam
                nie dawać się łapać na paragrafy i niepotrzebne koszty - po co

według tego co pisze polaczek warto z tego skorzystać
                bo jemu się nie udało i zapłacił niepotrzebnie

u mnie byli tacy co doradzli nie spłacać kredytów
                a bank cały czas licznikiem kręcił

pracować na bank?
                pracować na prezesa?

• Gość: Zbyszek Re: Metrona robi sobie "jaja" IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.04, 02:37
                  podzielnik nie maże być wzorcowany na wzór ciepłomierza bo mierzy w
                  niewymiarowych jednostkach - to z normy PN-EN 834

mierzy tylko udział w kosztach ogrzewania danej jednostki rozliczeniowej

co do okradania
                  to trzeba odróznić dwie sytuacje

1.spóldzielnia pobiera więcej niż wynika z faktur dostawcy
                  2.spóldzielnia pobiera tyle ile wynika z faktur dostawcy

w przypadku pierwszym jest to łamanie prawa

w drugim jest ok ze strony spóldzielni (zakładamy że regulamin jest zgodny z
                  prawem (niestety polskie prawo jest często sprzeczne somo w sobie)) - pozostaje
                  podział między mieszkańców i tu mogą pojawiać się przypadki oszustw

jeżeli chodzi o zasady rozliczania to od razu biegnij do monopolowego po pół
                  litra albo od razu po 0,7 (niestety UE zakazała stosowania 0,75)

• Gość: Zbyszek Re: Metrona robi sobie "jaja" IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.04, 02:42
                    inaczej nie "rozbierzesz"

powtórzę się ale polecam

www.isanit.com.pl - masa bardzo dobrych tekstów napisana przez wspaniałych
                    wolontariuszy
                    www.konstantynow.tk - linki, skany rozliczeń, korespondencja ze spóldzielnią,
                    texty

powodzenia
                    • Gość: Zbyszek Re: Metrona robi sobie "jaja" IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.04, 02:50
                      jeżeli już chcesz się za to zabrać
                      to proponuję od razu skupić się na organizacji i dążeniu do zmiany władz
                      spóldzielni

prezesi mogą korespondować latami
                      to w żaden sposób nie utrudnia im brania pieniędzy

• Gość: Zbyszek Re: Metrona robi sobie "jaja" IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.04, 02:54
                        co do sądów to zgodnie z pierwszą polską encyklopedią

koń jaki jest każdy widzi
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka