Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

czy myśleliście o monitoringu ?

27.09.11, 15:33
    W czasie tych wakacji aż 2 znajomych doznało szoku po powrocie z urlopu, ktoś się włamał do ich mieszkania.
    Jedna rodzina mieszka w 3 piętrowym niskim bloku na 3 piętrze, druga rodzina w kamienicy na parterze. W obu przypadkach klucze do mieszkania mieli sąsiedzi, jedna z rodzin posiada drzwi antywłamaniowe oraz wieczorem zapalała się automatyczna lampka. Niestety jak widać złodziej widocznie był bardzo chytry. Znajomi rozglądają się za czymś co by ich w przyszłości przed złodziejami, myślą o monitoringu ale może są też inne sposoby ?. Czy zabezpieczacie swoje mieszkania na czas wyjazdu ?
    Obserwuj wątek
      • tortownica Re: czy myśleliście o monitoringu ? 29.09.11, 12:18
        Jestem tu jedyna, którą ciekawi taki temat ?
      • deccoarts Re: czy myśleliście o monitoringu ? 29.09.11, 14:58
        ??? to co za drzwi antywłamaniowe. Moje nie sforsowałoby nawet dwóch osiłków. Przy okazji narobiliby sporo hałasu i do tego czasu ktoś już wezwałby policję. Kto w bloku stosuje monitoring? To już lepiej wynająć portiera, który będzie wpuszczał do domu tych co mają odpowiednie karty wejścia.
        • tortownica Re: czy myśleliście o monitoringu ? 03.10.11, 13:41
          Blog z tych starszych, ma 3 piętra jest 6 rodzin. Portier ? tam sami emeryci mieszkają, na dodatek to uboga mieścina, nikt tu portiera nie zatrudni na 24godz na dobę.Dlatego szukamy jakiegoś rozsądnego rozwiązania. Dziwi mnie,że Ciebie zdziwił monitoring w blokach, ja się na niego spotykam w wielu miejscach właśnie w blokach.
          • Gość: xxx Re: czy myśleliście o monitoringu ? IP: 80.50.131.* 03.10.11, 14:50
            A po kiego Ci ten monitoring jesli nie ma flopka, który bedzie patrzyl 24h na ekran?? Co Ci da że złodziej sie nagra? Jeśli chcesz żeby spełniał funkcję prewencyjną to załóż atrapy kamer, taniej wyjdzie a efekt ten sam.

Jeśli chcesz aby Twoje mieszkanie czy blok będzie chroniony to zamów taką usługę w firmie ochroniarskiej. Oni przyjadą, doradzą, zamontują system nadzoru (najczęsciej alarm) i po sprawie.

Ale najlepszy sposób to zabezpieczyć swoje mieszkanie tak, aby maksymalnie utrudnić złodziejowi włamanie. Dobre, solidne drzwi, okna z okuciami antywłamaniowymi (złodziej nie wybija szyby!!), prosty alarm drzwiowy czy okienny, który narobi hałasu.

• marekzurek77 Re: czy myśleliście o monitoringu ? 03.10.11, 16:24
              Monitoring to dość kosztowna inwestycja, a i tak nie ma pewności, że się sprawdzi, dlatego lepszym rozwiązaniem byłby zakup porządnych atestowanych drzwi antywłamaniowych lub alarm. Poza tym jeśli masz jakiś zaufanych sąsiadów to daj im klucze do swego mieszkania i niech wchodzą od czasu do czasu do niego pod Twoją nieobecność i zapalą światło, zmienią układ firanek, żaluzji czy rolet, aby komuś kto obserwuje to mieszkanie dało do myślenia ;)
        • jacek31_gazeta Re: czy myśleliście o monitoringu ? 09.10.11, 00:11
          najśmieszniejsze jest to, że ludzie często inwestują w pancerne drzwi, antywłamaniowe, a drzwi balkonowe i okna (do których często jest stosunkowo prosty dostęp) kupują zwykłe - plastiki/drewno + zwykła szyba.
      • Gość: 2-qwerty Re: czy myśleliście o monitoringu ? IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.11, 07:35
        są systemy inteligentnego domu z alarmem. Obecnie systemy są bezprzewodowe i nie musimy kuć ścian w celu montażu przewodów. System można dopasować do aktualnych potrzeb a kontrolowany jest także zdalnie przez telefon. Można skonfigurować np. w ten sposób, ze jeśli po załączeniu alarmu nagle ktoś pojawi się w mieszkaniu to kamera wykona zdjęcie i wyśle na komórkę a system zawiadomi ochronę. Można też zdalnie włączyc np. światła w mieszkaniu. Złodziej zgłupieje
        • tortownica 2-qwerty 04.10.11, 12:39
          dzięki :-) fajne, zacznę szukać czegoś w tym kierunku.
          • 2-qwerty Re: 2-qwerty 04.10.11, 13:28
            jeśli chcesz więcej informacji to napisz na gazetowego 2-qwerty@gazeta.pl.
            Na prawdę systemy tzw. inteligentnego domu są super. Może być wiele kombinacji począwszy właśnie od alarmów, sterowaniem oświetleniem, temperaturą, roletami ( to najprostsze) Najfajniejsze jest to, że w każdej chwili możesz sprawdzić ( bedac oczywiście poza domem lub leżąc w łóżku np. na piętrze) czy masz zamknięte drzwi, wyłączony prąd . Jest to fajne jak masz np. dzieci które wychodzą do szkoły i Ty spokojnie z pracy sprawdzisz czy w domu wszystko jest OK. Te systemy robią się coraz bardziej przystępne. Pozdrawiam
      • Gość: aaanka Re: czy myśleliście o monitoringu ? IP: 31.42.3.* 04.10.11, 18:53
        Mam drzwi i okna antywłamaniowe. Ale monitoring to podstawa.Jeśli włączy się alarm to grupa ochrony jest w ciągu 5-8 minut.
        • Gość: aaanka Re: czy myśleliście o monitoringu ? IP: 31.42.3.* 04.10.11, 18:56
          koszt miesięczny abonamentu monitoringowego u mnie to 70 zł ale sam system to już inna historia i w zależności czy dom czy mieszkanie są znaczne różnice w kosztach. Tak czy siak opłaca się. Niedawno na niedalekim osiedlu złodzieje obrobili 8 mieszkań! Był pogrzeb sąsiada i mieli takie żniwa
          • Gość: Jacco Re: czy myśleliście o monitoringu ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.10.11, 23:13
            Zwykły alarm na czujkę ruchu za kilkadziesiąt złotych, na znanym portalu aukcyjnym.Robi hałas na poziomie 130-140dB więc po 1. można ogłuchnąć,po 2. każdy złodziej najzwyczajniej się spłoszy.
            Zastanawia mnie jedno.Przemieszkałem w blokach, na różnych dzielnicach w moim mieście 20 lat.Nigdy nikogo nie okradli.Dobre drzwi antywłamaniowe są bardzo trudne do wywalenia pod warunkiem ,że są prawidłowo zamontowane.Zamknięte okna i 2-3 piętro?Nie wiem jak można to okraść.Mało tego.Złodzieje muszą wiedzieć co tam ciekawego będą mieli.Bo jak przez okno "zrzucać" tv 40" :))Pzdr.
      • absolutfit Re: czy myśleliście o monitoringu ? 10.10.11, 13:12
        Dobrze jeśli dany blok posiada monitoring. Obecnie w nowobudowanych osiedlach i blokach często takowy się zamieszcza, na dole siedzi osoba, która pilnuje tego kto wchodzi i pilnuje też monitoringu. Według mnie to dobre i coraz częstsze rozwiązanie, fakt czynsz takich osiedli jest większy ale coś za coś...
        • tortownica Re: czy myśleliście o monitoringu ? 10.10.11, 21:55
          Chyba znalazłam coś co zaciekawiło znajomych ale również mnie.
          Znalazłam monitoring z programem wysyłania w celu informacji sms-a lub mms-a. Czy ktoś zna ?
          • Gość: aaanka Re: czy myśleliście o monitoringu ? IP: 31.42.3.* 16.10.11, 23:46
            U mnie zawsze naruszony z jakiegoś powodu system alarmowy wyje i wysyła sms . Do mnie i do firmy ochroniarskiej. Jeśli nie odwołam alarmu /czasem rano schodząc z sypialni na parter zapomni się jeszcze na piętrze wyłaczyc system i wtedy "łapie" czujka ruchu w salonie lub dolnym holu/ w ciągu kilku minut jest patrol. Alarm ma nie tylko wyć - może wcale nie wyć- tylko w razie potrzeby wysyłać w odpowiednie miejsca sygnały. Również jeśli odwołując alarm nie podam własciwego hasła/ mogę być w niebezpieczeństwie/ to też ochrona jest w parę minut.
            Niektórzy mylą sam alarm z monitoringiem. Monitoring jest tylko wtedy gdy system alarmowy ma łączność z firmą ochroniarską lub w przypadku bloku ochrona cały czas monitoruje systemy w poszczególnych mieszkaniach.
            • jacob_arannia Re: czy myśleliście o monitoringu ? 20.10.11, 21:57
              Witam,

Chciałbym polecić wszystkim przeczytanie interesującego na temat zabezpieczeń w domu i na posesji, który rzetelnie informuje o temacie ochrony domu przed złodziejami i bandytami. Mi ten tekst wiele pomógł, dzięki niemu przekonałem się do inwestycji w ochronę domu, która niestety okazała się przydatna, gdyż dwukrotnie próbowano się do mego domu włamać, zawsze nieudanie ;]

Pozdrawiam i życzę życia w bezpiecznym domu ;)
      • marta_msz Re: czy myśleliście o monitoringu ? 21.10.11, 09:24
        A może trochę bardziej zainteresowani sąsiedzi? U mnie nawet mysz się nie prześlizgnie, tak pilnują, dopytują - na początku wydawało mi się to trochę wścibskie, ale potem się przyzwyczaiłam. U mnie nie ma opcji na złodzieja, weryfikują nawet listonosza, który dobija się do domofonu. Swoją drogą ten złodziej od Twoich znajomych musiał być jakiś "swój", skoro sąsiedzi okazali się mniej czujni.
        A co z drzwiami do bramy? Wiem, że nie każdy blok ma domofon, ale w tym wypadku można przecież zamykać się od środka - wystarczy, że każdy będzie miał swój klucz. Co do monitoringu to kosztowne, czy sąsiedzi emeryci więc się zgodzą?

Pozdrawiam
      • ygosu Re: czy myśleliście o monitoringu ? 22.10.11, 19:37
        Mysle, ze alarmy tego typu co w samochodach powinny odstarszyc zlodzieji. Czy ten komonikat z glosnika: "uwaga, wykryto wlamanie, powiadamiam policje". :)
      • Gość: break_fest Re: czy myśleliście o monitoringu ? IP: *.play-internet.pl 24.10.11, 11:21
        rok temu bylem na sylwestrze w austrii i też miałęm włamanie do domu. mieszkam pod warszawą, więc z tego co się potem orientowałem to większość sąsiadów, też nie było w tym czasie w domu, więc nikt nic nie widział i nikt nic nie słyszał. policjanci mi zaproponowali, że skoro często wyjeżdżam to monitoring to będzie dobre rozwiązanie.
        jeżeli chodzi o cenę i o sprzęt to jest z czego wybierać. byłem zielony więc przeszukałem internet, szczególnie oferty firm w panoramie firm panoramafirm.pl/monitoring/mazowieckie skontaktowałem się z kilkoma firmami i w końcu zdecydowałem się na jedną - w miarę tanio, spore doświadczenie i montaż był gratis. nie wyszło drogo, a przynajmniej czuję się bezpieczniej. oczywiście strach, że ktoś przyjdzie i się włamie pozostał. ale teraz łatwiej będzie go złapać.
      • Gość: fuksja Re: czy myśleliście o monitoringu ? IP: 93.154.140.* 10.06.13, 17:15
        mój dom został okradziony w zeszłe wakacje, po przeczytaniu tego artykułu wise-warsaw.pl/monitoring-posesji-prywatnych/ postanowiliśmy z mężem zamontować monitoring na posesji - czy ktoś zna jakąś solidną firmę z Warszawy lub okolic, które zamontowała by nam monitoring?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka