karolina79_pl 27.10.11, 17:22 Witam! Co myślicie o domach z płaskim dachem? Myślicie że jest to niepraktyczne? Poniżej przykład do mu który mi się podoba.... Apollo 2 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Dom z płaskim dachem 27.10.11, 19:08 Mnie sie tylko takie podobają. Dlaczego niepraktyczne? Ten zalinkowany srednio mi sie podoba, bardzo udziwniona bryła. Odpowiedz Link Zgłoś
atalanata Re: Dom z płaskim dachem 27.10.11, 20:51 U nad w mpzp jest odgórnie nakazane aby dach był minimum dwuspadzisty. Sprawdzałaś u siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
karolina79_pl Re: Dom z płaskim dachem 28.10.11, 12:11 No nie wszędzie można taki robić... bo musi być zachowany styl...ale zastanawiam się co z wodą, chyba wygląda to inaczej niż przy dachu dwuspadowym... Odpowiedz Link Zgłoś
yyyy_ja Re: Dom z płaskim dachem 28.10.11, 14:37 strop jest wówczas w lekkim spadku (około 2%) i możesz sprowadzić wodę do kratki spustowej w dowolnym miejscu, a dalej rynną po elewacji lub jakimś ukrytym kanałem spadek stropu może być jednostrony, dwustronny, kopertowy lub łamany :) im więcej przełamań tym mniejsza różnica i w grubości stropu oraz mniej dostrzegalna możesz się też zdecydować na wysypanie powierzchni stropu drobnym kruszywem, wówczas będziesz miała równą powierzchnię, tylko należy pamiętać o mocniejszej izolacji, aby kruszywo jej nie uszkodziło :) Odpowiedz Link Zgłoś
yyyy_ja Re: Dom z płaskim dachem 28.10.11, 14:32 myślę, że bardziej praktyczne niż inne dachy: - łatwiejszy dostęp do powierzchni dachu, w przypadku napraw itp, - ważny jest wykonawca stropodachu, gdyż nie należy oszczędzać na izolacji, ale trzeba ją w odpowiedniej warstwie i porządnie wykonać Jedynym problemem, może być już wspomniany Plan Zagospodarowania Przestrzennego, lub w przypadku jego braku opinia architekta miejskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell wykasowują moje wypowiedzi IP: *.dynamic.chello.pl 29.10.11, 15:34 płaski dach to porażka, unikać !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
2-qwerty płaski dach 29.10.11, 18:00 Teraz to nie jest porażka.Kiedyś oczywiście tak ale nie teraz. Systemy typu płyta żelbetowa, ocieplenie, papa termozgrzewalna albo stropodachy odwrócone są trwałe oczywiście o ile są prawidłowo wykonane i nie będzie uszkodzeń mechanicznych papy przy np.odśnieżaniu dachu. Odpowiedz Link Zgłoś
mrokon Re: Dom z płaskim dachem 30.10.11, 19:45 Nie ma problemów z niskim sufitem na poddaszu w takim wypadku a i jak dach troszke nachylony to i woda ładnie spływa. Odpowiedz Link Zgłoś
bolkowiak Re: Dom z płaskim dachem 31.10.11, 10:25 Płaski dach + dużo śniegu = tragedia taka jak tej hali w Katowicach. Tego typu dachy trzeba odśnieżać i bardzo dobrze uszczelniać, więc to raczej niedobre rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Dom z płaskim dachem 31.10.11, 11:08 bolkowiak napisał: > Płaski dach + dużo śniegu = tragedia taka jak tej hali w Katowicach. Bzdura. Nie w przypadku domów jednorodzinnych, to trochę inna powierzchnia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmena Re: Dom z płaskim dachem IP: *.89.67.170.static.crowley.pl 31.10.11, 14:59 Mam dom z plaskim dachem. Mieszkam od kilku lat. Dach jeszcze nigdy nie byl odsniezany. Ostatnie zimy obfitowaly w opady sniegu, ale takze w silne wiatry. Wszystko co spadlo bylo od razu zwiewane. Na dachach ze spadkiem snieg pozostawal (ze strony oslonietej od wiatru). Wiekszosc domow w Polsce jest niedopasowana do lokatorow. Widac to zwlaszcza gdy skarza sie na spadek dachu ("bo niczego na pietrze nie mozna postawic, bo zaraz skos"). Prawda jest taka, ze nie ma znaczenia czy dach plaski, czy ze spadkiem. Dom musi byc dobrze przemyslany a co za tym idzie funkcjonalny. Wybierz forme, ktora ci sie podoba i zadbaj by poza "ladny" byl tez "wygodny". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Dom z płaskim dachem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.11, 15:55 Karolina79 nie szuka projektu domu, ale wciska w każdym swoim poście gotowce z jednej z pracowni.Tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
nawalonych7krasnali Re: Dom z płaskim dachem 11.09.13, 00:47 Stary wątek, ale przewija się tu głupota o odśnieżaniu dachów, którą się nam próbuje wciskać. Problemem to nie jest płaski dach, ale konstrukcja tego dachu i ścian. Jeśli jest za słaba do obciążenia to padnie jak wspomniana hala. Budynki o konstrukcji szkieletowej, wielkopołaciowe nie powinny być stawiane w naszej szerokości właśnie ze względu na obciążenia. Powstają tylko dlatego, że ktoś dostaje w łape żeby się zamknął... Większość kamienic powojennych ma płaskie dachy i nikomu do łba by nie przyszło włazić tam po śniegu!!! Co lepsze, to każdy wiedział wtedy, że wchodząc zimą na taki dach musi liczyć się z przeciekami na wiosne - czemu? Jedynym stosowanym materiałem do pokrywania dachu z takim małym spadkiem była papa, która na zimnie sztywnieje i kruszy się. Pokruszona papa raczej jest mniej szczelna niż cała... Żadnemu idiocie też do głowy by nie przyszło gramolenie się po zaśnieżonym dachu z innego powodu - upadek z wysoka. Odpowiedz Link Zgłoś