Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Świadectwo energetyczne z firmą ZARKO - Odradzam!!

19.12.11, 14:06
    Wykupiłam usługę wykonania świadectwa energetycznego na Grouponie. W ramach oferty miało być wykonane świadectwo energetyczne budynku wraz z dojazdem, który wliczony był w cenę usługi. Oferta złożona była przez firmę Zarko - p. Arkadiusza Ogonka.

Pan Ogonek poprosił o wpłatę dodatkowo za dojazd do mojego domu - co było niezgodne z ofertą. Przez dwa tygodnie nie odzywał się, choć pracę miał wykonać w ciągu 7 dni.
    Po mojej interwencji, uzyskałam odpowiedź, że świadectwo jest wykonane. I tyle.

Nie pojawił się na umówionym spotkaniu - w celu przekazania dokumentów i twierdził, że sama sobie mogę odebrać. Zaproponowałam, że skoro nie pojawił się na spotkaniu, żeby wysłał je listem poleconym lub przywiózł mi dokumenty do domu. Pan Ogonek stwierdził, że może mi wysłać dokumenty kurierem, ale na mój koszt.

Dodatkowo stwierdził, ze jestem nienormalna, że oczekuję, że on mi "przyniesie dokumenty w zębach", że mam usługę za tak żenująco niską cenę i rzucił słuchawkę.

Poczułam się przez p. Ogonka kompletnie zlekceważona i wręcz oskarżona, iż oczekuję wykonania usługi. Nazywając mnie nienormalną – obrażał mnie. Niestety jego chamskie zachowanie jest świadectwem jego kultury osobistej. Po co umieszczał ofertę, skoro później miał pretensje do klientów? Zdecydowanie odradzam firmę ZARKO
    Obserwuj wątek
      • Gość: maxik Świadectwo energetyczne IP: *.mpwik.lublin.pl 20.12.11, 08:31
        na alledrogo.pl można kupić za 50-70 zł z wysyłką. Dostajezs 2 egzemplarze i płytke cd
        To i tak tylko nadzorowi budowlanemu potrzebne do odbioru.
      • buderus-serwis Re: Świadectwo energetyczne z firmą ZARKO - Odrad 20.12.11, 10:14
        Przykre
      • Gość: inzynier efekt chorej oszczędności... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.11, 16:57
        Koszt prawdziwego Świadectwa Energetycznego to kwota od ok 1-1,5 tys netto w górę (zależy od powierzchni użytkowej domu), ilości czasu spędzonej przy inwentaryzacji budynku (tak INWENTARYZACJI tego co zostało wybudowane a nie tego co w "projekcie") oraz wykonania zdjęć termowizyjnych - w celu stwierdzenia czy są mostki termiczne (i ile) czy nie...

Wszystkie CE robione przez "neta" na podstawie przeslanego projektu to zwykła LIPA, która nie ma się nijak do rzeczywistości.

Nie dziwię się Panu Ogonkowi że nie przywiózł "w zębach" CE, ani go nie wysłał wielmożnej panience... nie dość że kwota w gruponie musiałabyć żenująco niska to jeszcze by przy takim "dowozie" lipiarz musiał do tej lipy dopłacić...

• Gość: centino Re: efekt chorej oszczędności... IP: *.183.233.5.dsl.dynamic.t-mobile.pl 22.03.12, 12:48
          Rozumiem podniesione ciśnienie kolegi inżyniera ale sam nie ma racji.
          Metodologia wydana przez Ministra Infrastruktury z dnia 6 list. 2008 nic nie mówi o wykonywaniu zdjęć kamerą termowizyjną więc wyniki takiej analizy nie mogą zostać uwzględnione.
          • Gość: vvv efekt rozrzutności? IP: *.ists.pl 23.03.12, 21:18
            pewnie kolega inżynier zainwestował w kamerę termo i ten zakup mu się nie zwraca
      • Gość: certyfikator z up Re: Świadectwo energetyczne z firmą ZARKO - Odrad IP: *.dynamic.chello.pl 09.10.12, 18:09
        Nie wiem jakie miał uprawnienia ten wykonawca świadectwa, ale niech Pani sprawdzi, na liście Ministerstwa Infrastruktury w rejestrze osób uprawnionych. Jeśli go tam nie ma, to prawdopodobnie ma uprawnienia budowlane (jeśli w ogóle je ma). Takich osób jest mnóstwo i trudno jest sprawdzić czy mają faktyczne uprawnienia i do tego wykupione OC. To trochę było z Pani strony lekkomyślne kupować taką specjalistyczną usługę inżynierską na gruponie, to nie strzyżenie. Musi Pani mieć świadomość, że Świadectwo jest ważne 10lat i jeśli Pani w tym czasie będzie chciała sprzedać lub wynająć lokal/budynek, którego dotyczyło świadectwo, to osoba kupująca/ nabywająca po sprawdzeniu, że Świadectwo okazałoby się nie rzetelne, może dochodzić odszkodowania za sprzedaż rzeczy z wadą. Obecnie zmieniające się przepisy zaostrzają wymogi i wprowadzają instytucje sprawdzania Świadectw, czego do tej pory nie było. Oczywiście, być może ten specjalista, zrobił to fachowo, ale, wątpliwe jest to bez wizyty w lokalu czy nieruchomości, bo przecież może wtedy zalecić jakieś ulepszenia (zauważone, mostki, zacieki, zagrzybienia itd.), a po za tym co z obowiązkowym zdjęciem do świadectwa?
        Ponadto wg. mojego rozeznania, jeśli jest Pani osobą fizyczna nie prowadzącą działalności gospodarczej to wykonawca (w tym wypadku rozumiem firma) powinna wystawić paragon fiskalny. Audytorzy nie mają niestety wiedzy w tym zakresie, ale analizując szczegółowo zapisy Rozporządzenia Ministra Finansów, sprzedaż nawet za niewielką kwotę usługi, w 2 egz. papierowych i 1 na CD nie podlega zwolnieniu z rejestracji takiej usługi na kasie fiskalnej (takpodobnie jak sprzedaż alkoholu, papierosów, płyt CD, kaset i innych szczególnych). Dlatego polecam w przyszłości korzystanie ze sprawdzonych adresów, gdzie można skorzystać ze sprawdzonych audytorów/certyfikatorów np. www.termo4.pl
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka