Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Vetrex V90+ czy Avante Forte

09.08.12, 20:16
    wielka prośba o wypowiedzi.... wiem jakie są te okna, czym się charakteryzują, mimo to mam dylemat i to dość duży: Vetrex V90+ (Alphaline) czy Avante Forte...

Obserwuj wątek
      • Gość: Mayki Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.12, 21:44
        Alphaline czy inaczej Vetrex V 90 to okno co ma ponad 5 lat Ma duże ograniczenia gabarytowe więc rzaczej do domów nie polecam zwłaszcza jak Ktoś ma duże okna ,a ten klin docieplający to mium zdniem kit marketingowy Bo niby co ma docieplać jak ościeżmica i tak jest zakryta dociepleniem ?
        • vetrex_tczew Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte 22.08.12, 13:03
          Szanowny Forumowiczu,
          system okienny Vetrex V90+ od momentu pojawienia się na rynku oparty był i jest na profilach Veka Alphaline 90. Produkt ten opracowany został z myślą o budynkach charakteryzujących się wysokimi wymaganiami pod względem izolacji termicznej. Stolarka wykonywana w tym systemie absolutnie nie posiada ograniczeń wymiarowych w stosunku do pozostałych systemów w ofercie Vetrex - serii 70. Wręcz przeciwnie, seryjnie stosowanie w tej wersji krytych okuć Roto Designo, posiadających większą nośność, umożliwia wykonywanie skrzydeł o większych wymiarach, przy jednoczesnym zastosowaniu cięższego, dwukomorowego, termoizolacyjnego szkła. Istnieje również możliwość wykonania w wersji V90+ okien przesuwnych, w systemach Patio S lub Patio Z, w których dopuszczalna powierzchnia skrzydła jest większa niż w przypadku standardowo otwieranych okien.

Zastosowany w ościeżnicy klin docieplający, to integralny w tej wersji element okna wykonany z wysokoizolacyjnego termicznie materiału, który poprawia współczynnik przenikania ramy Uf o 0,1 W/m2K. Właściwość ta została potwierdzona badaniami przeprowadzonymi w niezależnych jednostkach badawczych. Odpowiednia geometria ościeżnicy systemu Alphaline z wykorzystaniem klinu izolacyjnego umożliwia prawidłowy przebieg izoterm w oknie tzn. optymalną temperaturę profilu w poszczególnych jego komorach i na jego ściankach zewnętrznych. Ościeżnica okienna, w większości przypadków nowoczesnego budownictwa, jest zakryta dociepleniem maksymalnie w 30%, więc tym bardziej uzasadnione jest zastosowanie ramy z klinem docieplającym, w celu poprawy właściwości termicznych całej stolarki.

W przypadku zapytań prosimy o kontakt z Biurem Obsługi Klienta Vetrex pod nr. tel. 58 692 24 00.

Pozdrawiam

Krzysztof Smolnik
          Dyrektor ds. Technicznych i Rozwoju, Vetrex
          • novationen Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte 23.08.12, 22:10
            Takiej odpowiedzi się nie spodziewałem, może nie tyle odpowiedzi, co źródła z jakiego przyszła :)

Mimo wszystko decyzja zapadła i umowa została podpisana na okna Avante Forte. Trochę niestety bo jakoś tak okna Vetrex'u bardziej mi się wizualnie podobały, niemniej jednak niezbyt pochlebne opinie na temat lokalnego dytrybutora tychże okien, w szczególności montażu i późniejszego ewentualnego serwisu (w mieście w kórym powstaje dom) oraz dość duża różnica cenowa w stosunku do dystrybutorów z innych miast (niby na plus bo były tanie, rzekłbym podejrzanie tanie) spowodowały, że wybrałem Avante Forte.

Mimo wszystko dziękuję za odpowiedź, choć nieco marketingową :)

Od siebie tylko dodam, że 7-io letnią gwarancję na okna daje nie tylko Vetrex jak mi się wydawało, a dodatkowym zaskoczeniem jakie mnie spotkało, było roczne ubezpieczenie okien w cenie (Avante)

Druga sprawa to taka, że co dystrybutor to inne opinie. Zwłaszcza w przypadku zgrzewu tzw nitkowego oraz późniejszej gwarancji na taki zgrzew. Jedni zachwalali takie rozwiązanie i wręcz namawiali ze względów estetycznych, drudzy natomiast wręcz przeciwnie, włącznie z przekazaniem informacji że przy takim zgrzewie Vetrex nie daje gwarancji na estetykę okna....

Reasumując do okien samych w sobie nic nie mam, bardzo mi się podobały natomiast sprawę spaskudził sprzedawca, głównie opinie na jego temat, natomiast kupno okien od dalszego dystrybutora nie było opłacalne z uwagi na koszt transportu i montażu.
            • xfinlandia Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte 24.08.12, 23:48
              Bardzo rzeczowe uzasadnienie. Gratuluję umiejętności racjonalnego myślenia i chociaz na codzien sprzedaje Vetrex (moze bardziej od swieta;) to doceniam Twoj wybor.
              Powodzenia!
              • novationen Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte 27.08.12, 19:31
                dzięki!
            • vetrex_tczew Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte 27.08.12, 14:16
              Szanowny Forumowiczu,

staramy się odpowiadać na pytania dotyczące naszych produktów wszędzie tam gdzie się pojawiają. Bardzo zależy nam na jakości obsługi, dlatego bylibyśmy wdzięczni za przesłanie informacji o którego Partnera Handlowego chodzi na adres bok@vetrex.eu.
              • Gość: Miraśko Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 14:21
                V 90 to inaczej Veka alphaline dostępna u wszystkich producentów na Vece. Żadna rewelacja okna z przed 6 lat z dużymi ograniczeniami i wsp Uw na poziomie 0.9 przy szybie dwukomorowej bez rewelacji .Największą jego wadą to duże ograniczenia gabarytowe jak Ktoś ma duże okna to od razu ten system może sobie podarować Zwłaszca ,ze weka wypuściła najnowszy profil energooszczędny o rewelacyjnych parametrach Uw na poziomie 0.78 lub Uw=0.6 przy szybie 0.3 z możliwością budowy naprawdę bardzo dużych okien .
                • Gość: Prof Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.12, 22:42
                  Alphaline 90 to stary profil tłoczony od wielu lat i dzięki temu można te okna kupić dzisiaj w firmie Vetrex i u innych producentów na Veca dość tanio .Słyszałem ,że te profile są wyprzedawane i mają swoje słabe strony bo wchodzą nowe takie są opinie na forum tym i innych jednak niska cena kusi
                  • Gość: Wacław Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.12, 21:56
                    AlphalineV90+ to przeżytek .Obecnie istnieją o wiele bardziej zaawansowane okna dużo cieplejsze i o wiele lżejsze Nietakie klamoty jak alphaline
                    • Gość: Artur Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.12, 10:34
                      Bzdury wypisujesz i tyle na temat. Alphaline to bardzo dobry profil i wiele firm wytwarza okna z tego profilu . Nie masz w ofercie tego profilu więc tylko w ten sposób możesz znięchęcać ludzi.
                      • xfinlandia Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte 13.10.12, 10:48
                        Tak tak, Veka zrobiła cieńsze okno, bez "klina termicznego", dodała komór i wypuściła produkt tańszy, który pewne firmy mają ambicję wypromować jako super nowość.
                      • Gość: Mirek Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.12, 20:28
                        Licytujecie się na temat grubości ościeżnicy ,którą i tak się dociepla dociepleniem i elewacją ,a cicho siedzicie i pomijacie grubość skrzydła alhaline dużo cieńszego co niweluje parametry izolacyjne okna .Pomijając już sam fakt stabilizacji ciężkiego pakietu trzyszybowego .Alhaline to rupieć bez przyszłości dla mało zorientowanych z dużymi ograniczeniami produkcyjnymi pod względem rozmiaru okna zwłaszcza tarasowego .
                        • xfinlandia Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte 15.10.12, 22:56
                          Tak tak, masz rację. Dlatego ja polecam bluEvolution ze skrzydłem 103mm! i specjalną poszerzaną ościeżnicą by dobrze ją docieplić.

A wracając do tematu: Alphaline - skrzydło 84mm... Veka sofltie 82mm.. ile ma skrzydło? Nie wiem, bo Veka Polska na swojej stronie nie ma tego profila..
                          • Gość: Mirek Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.12, 16:25
                            Softline 82 w wersji tłoczonej dla firmy O. posiada grubość skrzydła 94 mm i jest też wyposażone w dodatkową uszczelkę pod pakietem szybowym .
                            • Gość: nn Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.12, 20:55
                              Veka Alphaline jest bardzo dobrym profilem , świadczą o tym nargody oraz parametry techniczne. Można sprawdzic na stronie Veki. Wystarczy spojrzec na przekrój profila żeby sie przekonac o solidności konstrukcji. I prosze nie mierzcie grubości skrzydła z uwzględnieniem tzw 'noska'. Osoba ,która na tym forum wypowiada się negatywnie o tym profilu nie ma go w ofercie i jedynym sposobem jest pisanie bzdur.
                              • xfinlandia Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte 16.10.12, 21:26
                                Prawdę mówiąc o parametrach profila powinny decydować wyłącznie parametry:np. U ramy. I wtedy wszystkie te sztuczki z mnożeniem liczny komór i wyliczaniem milimetrów odeszłyby na bok.
                                • Gość: Mario Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.12, 20:13
                                  To prawda ,ale częściowa bo noe liczy się u ramy ale U zespolenia ze skrzydłem a tam alphaline wypada dość przeciętnie jak na dzisiejsze czasy Tak jak nagrody sprzed wielu lat .
                                  Tak czy siak Okno na alphaline to okno o wsp Uw na poziomie 0.9 a to jest na dzisiaj zbyt mało i nieda się osiągnąć wsp Uw na poziomie poniżej 0.7 co jest możliwe na nowszych profilach Veki i tyle .Jednak jak Ktoś ma maląłe przebicia w Vece to dostanie najnowsze profile za kilka lat bo na dzisiaj w Polsce są dla wielu niedostępne więc większość musi chwalić to co ma .
                                  • Gość: Mario Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.12, 20:18
                                    Zobacz jakie parametry dla najnowszych profili podaje Veka Niemcy
                                    www.veka.de/homepage/produkte/fenstersysteme/softline82.html
                                    • Gość: noico Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.12, 09:00
                                      Na załączonym linku widać że Alphaline jest cieplejszym oknem.
                                      • Gość: noico Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.12, 12:00
                                        Jak widać nowy profil ma Uw na pozinomie 0.64 co jest nie do przejścia dla alphaline Zresztą łatwo krytykować najnowszy profil samemu nie mając go w ofercie .
                                        • xfinlandia Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte 20.10.12, 20:37
                                          I vice versa.
                                          Znamienne, że w krytyce przoduje ktoś, kto wprowadził właśnie tą tańszą nowość.
                                          Generalnie coś w tym jest bo Salamander też wprowadził nowy, cieńszy bluEvolution..
                                          • Gość: Bilbo Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.12, 23:05
                                            BluEvolo co to ma być ? Ale jak Już to tylko w wydaniu Ms A nie jak Finlandia sobie myśli u amatora okien pcv firmy U.
                                            • xfinlandia Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte 23.10.12, 07:56
                                              Wróżka jesteś? Zdaje się, że U nie zostało wymienione :)
                                              • Gość: Ryś Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.12, 20:57
                                                Ten profil ma najlepsze parametry : www.veka.de/homepage/produkte/fenstersysteme/alphaline90.html
                                                • Gość: Mati Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.12, 21:04
                                                  Alphaline jest do kupienia dużo taniej jako stary profil jest dostępny u wszystkich producentów na vece od kilku tygodni to wygląda na wyprzedaż zapasów magazynowych
                                                  www.veka.pl/content/siec.php
                                                  • Gość: aa Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.12, 09:22
                                                    Lepiej sprawdzić bezposrednio w Vece czy to wyprzedaż stanów magazynowych czy te bełkot jakiegoś niezadowolonego sprzedawcy okien.
                                                    • Gość: lulek Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte IP: *.dynamic.chello.pl 29.10.12, 20:06
                                                      Ciekawe kto ma tą nowośc w ofercie? Sprawadziłem kilka firm i nikt tego nie ma. Tak się chwalisz, to może napisz? A może nie ma się czym chwalic bo to przeciętna rama.
                                                    • Gość: Lucjan Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.12, 16:15
                                                      Za to alhalina mają wszyscy producenci na vece
                                                    • Gość: gość Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.12, 21:25
                                                      no tak , wszycy to też ludzie , jednak z istotnymi różnicami .Tak dobrego systemu jak V90+ obecnie jeszcze nikt nie stworzył , oprócz jednej firmy .Hierarchia poniżej :

oknotest.pl/1/PRO_QUALITY_PVC/vip/vip-wlasciwosci.php
                                                      trzy krotny zdobywca najbardzie prestiżowej nargody Jakość Roku. Ten ranking to dowód pełnej świadomości tej bardzo dobrej firmy
                                                    • Gość: gosc Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.12, 11:01
                                                      Ha Ha Ha Jakość roku ostatnia z 2010 a świat idzie dalej .I ten Pseudo test co porównuje okna 5 z 6 komorowymi i cicho siedzi o systemach 7 komorowych ,ale mi to argumenty dla naiwnych
                                                    • Gość: gość Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.12, 12:23
                                                      czymożesz się pochwalić inną jakością roku i to aż 3 krotną ? . Ja mogę V90 + zobacz link poniżej :
                                                      V90+ to najlepszy wybór dla najbardziej wymagających klientów. Nowoczesny wygląd i parametry nie do pobicia, pozwalają im zdobywać najważniejsze nagrody, wygrywać konkursy oraz testy branżowe. Trzykrotnie zdobyły nagrodę Jakość Roku i zajmują I miejsce w rankingu Oknotest. Pod względem zastosowanych technologii, żadne inne okna nie są w stanie z nimi konkurować.

• Gość: Mirmiło Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.12, 23:33
                                                      Jak mnie te pseudo reklamy przeżytku bawią :)Aż tak siadła sprzedaż? Bo tylko Firmy z dna rynkowego się tak reklamują na forach za darmochę dla ubogich szukających taniochy dla mało wymagających lecz żądnych niskich cen za pseudo okienka niewiele lepsze niż przegroda przeciwwiatrowe :).
                                                    • Gość: gość Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.12, 16:16
                                                      ubogi człowieku , a kto to pisze o tanich oknach . Jednak przy ubogim umyśle wszystko jest mało oczywiste
                                                    • Gość: rysiek Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.12, 08:56
                                                      Nie bawią a denerwują , wnioskuję po wypowiedzi. Czyli jesteś jakąś konkurencja tej firmy. I najwazniejsze że producent nie bawi się w taką agitację lecz jakiś sprzedawca tej ramy .
                                                    • Gość: gośka Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte IP: *.dynamic.chello.pl 30.11.12, 20:38
                                                      Forte oraz V90+ to bardzo dobre profile , które są przeznaczone do budynków energooszczednych. Szczegółowe informacje można zaczerpnąc u producentów profili ( Veka lub Deucenic), lub u producentów okien i to jest miarodajne źródło a nie forum. Klienci na tym forum się nie udzielają.
                                                    • novationen Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte 30.11.12, 22:49
                                                      Gość portalu: gośka napisał(a):

> Forte oraz V90+ to bardzo dobre profile , które są przeznaczone do budynków ene
                                                      > rgooszczednych. Szczegółowe informacje można zaczerpnąc u producentów profili (
                                                      > Veka lub Deucenic), lub u producentów okien i to jest miarodajne źródło a nie
                                                      > forum. Klienci na tym forum się nie udzielają.

o przepraszam - ja jestem klientem, który w dodatku założył wątek i nie myślał, że aż tak on się rozrośnie! :)

tak jak w pierwszych postach napisałem, wstawiliśmy okna Avante Forte. poza tym, że ładnie się prezentują, sprawiają wrażenie dobrze, solidnie wykończonych na chwilę obecną nic więcej nie mogę powiedzieć :P dom jest jeszcze na etapie - "para z pyska" przy niskich temp. :) więc trudno pisać o jakiejkolwiek energooszczędności - ale owszem, odkąd są wstawione psychicznie jest cieplej jak się tam przebywa :)))))

z takich technicznych uwag, to ta środkowa szybka jest tak cienka, że w pierwszej chwili jak się "pod skos" przyglądać to jakby jej tam wogóle nie było :)

z estetycznych - nie ma takiej szpecącej aluminiowej ramki między pakietami szybowymi, jest to wykończone w kolorze okna

sama okleina (w naszym przypadku orzech) bardzo ładnie imituje drewno - bez zbędnej nachalności w ilości słojów itp.

ogólnie - nie żałujemy i raczej nie wydaje mi się, byśmy żałowali, a co do wyboru pomiedzy V90+ a Forte - to tak jak napisałem na początku - w dużej mierze przeważyły opinie.

• Gość: gość Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.12, 10:47
                      Na stronie Veki są miarodajne informacje a nie na forum
        • Gość: Arkadiusz Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte IP: 195.114.161.* 15.01.13, 14:13
          Na stronie Veki jest napisane że Alphaline to nowość. I wyglada bardzo porządnie. Gruba rama , 3 uszczelki, posiada wkładkę termiczną. Profil stworzony do domów pasywnych przez inżynierów Veki. Ościeżnicę przykrywa się dociepleniem ale nieznacznie 1-2 cm , żeby okno ładnie sie prezentowało, wiec prawie cała wystaje i jej grubość jest bardzo ważna. Co do ograniczeń gabarytowych to okucia są najważniejsze a nie profil, ponieważ dźwigają cały ciężar skrzydła. Bardzo dobre okucia to Winkhaus i Roto.
      • berenika444 Re: Vetrex V90+ czy Avante Forte 10.11.12, 12:26
        twoja treść w linku

Swietna strona, zobaczcie sami. Telewizor kupiony za 1,65 zl, drukarka 1,59 zl. Ja kupilam troszke drozej drukarke bo za 4,08 zl. Dla poczatkujacych sa aukcje " Debiut" tu naprawde mozna szybko, latwo i przyjemnie kupic sprzet do domu - wartosciowy za przyslowiowe marne grosze.
        Polecam.
      • skowronkowa_budowa Najważniejsza jest jakość produkcji i montażu. 15.01.13, 15:10
        Powiedz mi, jakie to ma znaczenie- skoro najlepszy profil można koncertowo zmarnować w fabryce okien!!!
        Nawet pięknie zrobioną stolarkę można dokładnie zniszczyć także montażem.
        Jestem przed wyborem okien i to jest klasyczna trauma ze świadomością, że 30 tys zł można wywalić w błoto i zostać ze szrotem.
        • Gość: Jack Re: Najważniejsza jest jakość produkcji i montażu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.13, 19:09
          Profil 6 komorowy Alphaline ma kilka lat a współczynnik dla zespolenia ramy (profilu ) wynosi Uf=1.0 a todzisiaj żadna rewelacja . Veka produkuję już nowsze i cieplejsze 7 komorowe o Uf =0.9 lecz niesą dostępne u wszystkich .
          • Gość: . Re: Najważniejsza jest jakość produkcji i montażu IP: 195.205.194.* 22.01.13, 00:13
            Najważniejsze jest Uw-czyli współczynnik całego okna,nawet z ościeżnicą. Producenci uwielbiają pokazywać inne parametry, które są znacznie lepsze, ale mokre buty nimi można wypchać...
          • Gość: Fabian Re: Najważniejsza jest jakość produkcji i montażu IP: 195.114.161.* 09.02.13, 10:04
            Faktycznie jest profil, który ma 7 komór ale ościeżnica jest węższa o 1cm od ościeżnicy Alhaline a to duża różnica. Skrzydło jednak posiada 6 komór taka jak w 'Alfie' i same współczynniki przenikania są podobne i to jest najważniejszy parametr. W 'Alfie' środkowa uszczelka wygląda znacznie pożądniej i jest klin docieplajacy. www.veka.pl/content/serwis.php
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka