Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pralka - jaką kupić

25.11.12, 18:58
    Niedawno się przeprowadziliśmy i postanowiliśmy, że przy okazji zmienimy również wyposażenie łazienki, bo stara pralka już nie dawała sobie rady. Co polecicie? Jaką firmę najlepiej? Coś solidnego, cena jest ważna, ale wychodzimy z założenia, że jakość ma pierwszeństwo.
    Obserwuj wątek
      • tutaja25 Re: Pralka - jaką kupić 07.12.12, 18:46
        Polecam pralkę Bosch o pojemności 7 kg, jest sterowana elektronicznie w klasie energetycznej A+++lub pralka Samsung posiada funkcję intensywnego prania i łatwego prasowania, jest w klasie energetycznej A++

• a.lato Re: Pralka - jaką kupić 12.10.14, 18:38
          Pralka Mastercook PTDE-1246 BIO - najoszczędniejsza! (agdlab.pl/aktualnosci/Najoszczedniejsza.pralka.do.6.kg.jest.produkowana.w.Polsce,2051)
          ładowana od góry, niewielkich rozmiarów- idealna do małej łazienki w bloku, sterowana elektronicznie lecz prosta w obsłudze- nawet dla facetów ;-)
          • gazetna Re: Pralka - jaką kupić 09.09.15, 19:14
            Właśnie takiej niewielkiej pralki ładowanej od góry szukam.
            Tylko trudno mi zdecydować się, z której firmy kupić.
            Ale jeżeli tak korzystnie piszesz o Mastercook, to wezmę to
            pod uwagę. Chyba wybiorę się do Rtv Euro Agd , gdyż mają
            dużo sklepów i bardzo korzystną sprzedaż na raty.
            Porozglądam się za różnymi modelami, przede wszystkim z tej firmy.
      • veroniqa88 Re: Pralka - jaką kupić 10.12.12, 22:43
        Ja mam Beko i jestem zadowolona.
      • crazymiriam Re: Pralka - jaką kupić 12.12.12, 22:28
        Ja kupilam pralko-suszarke Bosha. Jest to juz moj drugi Bosh - wczesnejsza pralka pracowala 12 lat - od momentu kiedy urodzily sie dzieci. Tak wiec miala wycisk i dlugo dala rade.
      • Gość: bernadetka Re: Pralka - jaką kupić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.13, 20:04
        Witam! Właśnie się przeprowadziłam do dość niewielkiego mieszkanka. Szukam małej praki, która zmieści się w mojej łazience. Wolałabym aby była ładowana od frontu i dość pojemna. Możecie coś polecić?
        • asia474 Re: Pralka - jaką kupić 25.01.14, 17:32
          Mamy z mężem duże doświadczenie odnośnie pralek. Wychowaliśmy siedmioro dzieci i jakaś pralka chodzi u nas niemal na okrągło już od 1981 roku (kiedy to urodził się nasz pierworodny). Niedawno padła nam kolejna mocno wyeksploatowana pralka - i kupiliśmy sobie (po raz pierwszy) Boscha. Po jakimś czasie Bosch zaczął ciec. Zadzwoniliśmy na infolinię, żeby spytać o szczegóły naprawy w ramach reklamacji - i tu niespodzianka: Pani orzekła, że jeśli jest to wyszczerbienie na gumowym kołnierzu wokół drzwiczek (a jest), to tego reklamacja nie obejmuje, gdyż nastąpić to musiało na skutek przycięcia prania drzwiczkami. Tłumaczyliśmy, że kołnierz miał od początku w felernym miejscu zgrubienie, które zlekceważyliśmy, wierząc, że tak musi być. Pani nie zmieniła zdania. Koszt wizyty fachowca (wraz z naprawą) oceniła na około 300 zł.
          Powstaje pytanie: czy ta Pani jest niekompetentna, czy pralki Boscha są dużo bardziej awaryjne od innych marek (bo przez ponad 30 lat nic takiego nam się w innych pralkach nie zdarzyło, choć nie raz mogliśmy coś przyciąć drzwiczkami)?
          Na to pytanie zobowiązuję się odpowiedzieć, bo napisaliśmy do firmy Bosch, prosząc ją o przeczytanie tego postu i zajęcie stanowiska. Czy odpiszą i co ewentualnie odpiszą, przekażę uczestnikom tego forum.
          • blondynkapoznan Re: Pralka - jaką kupić 26.01.14, 14:40
            napewno nie ładowaną od góry dla mnie to mało wygodne.Polecam boscha 7kg pakowaną normalnie.Z funkcja pół wkładu i dostosowującą program do prania.
            • madziasr Re: Pralka - jaką kupić 27.01.14, 09:16
              tu jest najlepszy ranking pralek: www.net-ranking.pl/582-pralki-ranking
          • Gość: ojciec_x_7 Re: Pralka - jaką kupić IP: *.korporacja.avt.pl 17.02.14, 19:05
            Tak jak się zobowiązałem w poście z 25 stycznia, informuję o wyniku mojej interwencji w firmie Bosch.
            Jestem w pełni usatysfakcjonowany: Pan z serwisu wykonał naprawę w ramach gwarancji.

Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów.
        • gosiaoszczedza.blogspot.com Re: Pralka - jaką kupić 30.01.14, 12:40
          Też byliśmy zmuszeni do małej pralki (głównie zależało nam, żeby była wąska) i zdecydowaliśmy się na Indesit. Pralka jest mała i ładowana od frontu, bez wyświetlacz (bo najczęściej psują się szybciej niż sama pralka), kosztowała ok. 800 - 900 zł Po roku czasu jak nowa :-)
      • pann_a_nikt Re: Pralka - jaką kupić 27.01.14, 09:20
        Proponuję zwrócić uwagę, na to aby pralka miała opcje wyjmowania pojemnika na proszek. Jest to bardzo przydatna funkcja po kilkudziesięciu praniach
        • madziasr Re: Pralka - jaką kupić 27.01.14, 22:01
          kilka bardzo przydatnych słów na temat wyboru idealnej pralki: jakie.com.pl/jakie-pralki-sa-najlepsze/
          :)
          • elzbieta9022 Re: Pralka - jaką kupić 17.02.14, 20:17
            LG rusza z walentynkową ofertą dla urządzających mieszkanie: przy zakupie pralki klienci otrzymają rabat o wysokości 200 zł na wybraną lodówkę LG kombi. Promocja „Rodzina w komplecie” obowiązuje w sieci Media Expert. Myślę, że jak ktoś szuka pralki to i ta oferta go zainteresuje :).
            • Gość: vvv Re: Pralka - jaką kupić IP: *.ists.pl 19.02.14, 21:07
              A po co komu bon na lodówkę jak szuka pralki?
              • elzbieta9022 Re: Pralka - jaką kupić 24.02.14, 09:42
                A nóż widelec komuś się przyda i skorzysta :). Ja np. w jednym czasie po przeprowadzce kupowałam i pralkę i lodówkę i kuchenkę, więc taki rabat jak daje teraz lg bardzo by mi się przydał :D
      • an_ka89 Re: Pralka - jaką kupić 28.02.14, 13:58
        Moja koleżanka kupiła na początku roku pralkę LG, ma ona wsad od frontu, pojemność 6kg. Spokojnie powinno starczyć na 4os rodzinę. Podobno cicho pracuje, ma panel dotykowy. Cenowo także całkiem całkiem:)
        • Gość: vvv Re: Pralka - jaką kupić IP: *.ists.pl 28.02.14, 18:25
          Wolimy takie pralki, które są cenowo całkiem, całkiem, całkiem:)
          • dserq93 Re: Pralka - jaką kupić 03.03.14, 20:33
            też jestem w trakcie wyboru sprzętu do mieszkania, bo niedawno się przeprowadziłam, jak na razie na oku mam pralkę LG, mam mało miejsca w łazience więc znalazłam małą pralkę 44 cm głębokości, model dokładnie F1096ND, widziałam ją w media expert i sprzedawca mi powiedział, że jak kupię też lodówkę tej samej marki to 200 zł rabatu dostanę, lodówkę też muszę kupić więc się zastanawiam nad tym teraz intensywnie, ma ktoś może sprzęty tej marki? Bo wcześniej miałam lodówkę whirlpool i w sumie byłą ok
            • prywatneokodoradcze Re: Pralka - jaką kupić 04.03.14, 19:45
              Posiadam pralkę LG tego rodzaju co napisałaś bo mam małą łazienkę i też zależało mi na tym żeby pralka była wąska. Mogę Ci ją polecić jak najbardziej, ja jestem zadowolona. A w jakiej cenie możesz ją kupić w media expert ? Mogę znaleźć ją dla Ciebie w tańszej cenie i wcale nie musisz dokupować lodówki żeby mieć bonus 200 zł. No chyba e potrzebujesz też lodówkę to mogę załatwić w pakiecie taniej da sprzęty. Daj tylko znać jakie ceny są w media a ja zobaczę czy mogę polecić Ci tańszy sklep.
              pisz; prywatneokodoradcze@wp.pl
              • dserq93 Re: Pralka - jaką kupić 06.03.14, 20:51
                pralka w media expert kosztuje 1499 zł, lodówka która mi się podoba z tego co pamiętam 2099, zakładając że -200 zł to w sumie 3400 za całość, to chyba nie najgorsza cena?
              • ef.szesnascie Re: Pralka - jaką kupić 10.10.14, 13:55
                jak dla mnie najlepsze miejsce do szukania pralek jest tu
                Pralki
              • poma-poma Re: Pralka - jaką kupić 29.10.14, 14:01
                polecam najnowszy ranking polecanych pralek: RankingPralek
            • poma-poma Re: Pralka - jaką kupić 29.10.14, 14:02
              polecam poszukać tutaj: Pralki
      • arsit Re: Pralka - jaką kupić 05.03.14, 19:09
        Ja zdecydowanie polecam to co mam w domu. Wiem, że sporo osób jest negatywnie nastawionych do włoskich produktów agd, ale moja pralka, która już od kilku lat pracuje cicho i niezawodnie to ariston
        • anrra12 Re: Pralka - jaką kupić 11.03.14, 21:54
          od niedawna jestem posiadaczką pralki LG, każdemu polecam :). Pralka jest cicha, energooszczędna ma klasę A+++, dla alergików będzie idealna bo pralka nieźle płucze detergenty, zależało mi na tej funkcji bo synek ostatnio często reagował wysypką na proszek, teraz nie mam takiego problemu, wiem, że aktualnie jest promocja na te pralki w media expert
          • Gość: literka_m Re: Pralka - jaką kupić IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.03.14, 21:04
            energooszczędność pralki można sobie darować, to bredzenie dla nieświadomych.

Wybór masz między dwoma pralkami

1. Miele (jakość nie do zajechania, umrzesz a Twoje wnuki nadal będą ją używać), lub
            2. wszystko jedno co, bo reszta to masówka, bez względu na to czy kupisz BSH/Indesit/LG itd. to albo będziesz miała szczęście i podziała trochę, albo się popsuje i będziesz musiała kupić drugą.
            • anrra12 Re: Pralka - jaką kupić 17.03.14, 22:31
              za cenę tej o której mówisz to sobie mogę kuchnię nową zrobić :D, znam parę osób które ma pralki firm które określasz jako masówkę i działają po 10-15 lat, samo LG dostało wyróżnienie za niezawodne silniki, na które dają 10 lat gwarancji. Więc ja już wolę tę "masówkę" ;) bo jest dużo tańsza, a do tego dobra
      • bugmenot4 Re: Pralka - jaką kupić 18.03.14, 20:42

• anrra12 Re: Pralka - jaką kupić 20.03.14, 23:32
          myślę, że żona będzie zadowolona :), oni robią naprawdę niezłe pralki. Wiem, że jakieś wyróżnienia za swoje silniki dostali, gwarancje na nie dają 10 letnią. Jeśli zdecydujecie się na lg to sporo informacji na temat tych pralek można znaleźć na stronie niezawodnepralki.pl Słyszałam o tej promocji z proszkiem, a ile kg i jakiego dodają?
      • dariuszkordian Re: Pralka - jaką kupić 08.04.14, 15:04
        Też stoję przed wyborem pralki. Wszędzie szukam takich przekrojowych informacji o najnowszych funkcjach bo wiadomo że każdy z producentów ma trochę inne propozycje. Trochę znalazłem ciekawych informacji tu www.electro.pl/poradnik-zakupowy-Jaka_pralke_kupic_3F,a-7 teraz porównuję sobie jakie maja różnice poszczególne programatory pralek i w co warto inwestować.
      • sprzetowcy Re: Pralka - jaką kupić 15.04.14, 16:29
        Polecam poczytać o różnych pralkach w tym miejscu zaprani.pl. Znajdziesz sporo informacji o rożnych pralkach,które warte są uwagi i zakupu.
        • monitpora Re: Pralka - jaką kupić 13.07.14, 00:08
          Bardzo fajna strona! Dla osoby szukającej pralki zwłaszcza :)
          Ten model wygląda bardzo obiecująco zaprani.pl/electrolux-ewf1276-z-ochrona-przed-zagnieceniami/
          • jerzyslawo Re: Pralka - jaką kupić 24.07.14, 14:08
            Pralki firmy Electrolux są bardzo porządne.
      • lenari Electrolux 30.07.14, 14:26
        Ja mam pralkę i suszarkę Electroluxa. Według mnie lepszego wyboru nie mogłam dokonać. Cicha, oszczędna, ma dużo programów, a jednym z nich jest program wagowy. Teraz chociaż mąż wie ile może włożyć prania. W przeciwieństwie do naszej starej pralki dopiera wszystko i nie niszczy tkanin. A i cena była bardzo rozsądna, więc ja od siebie polecam.
      • robex888 Re: Pralka - jaką kupić 05.08.14, 12:48
        Polecam markę Beco. Jest super.
        • kosmov Re: Pralka - jaką kupić 11.08.14, 16:31
          A co myślicie o Whirpoolu?
      • domdlawroga Re: Pralka - jaką kupić 18.10.14, 14:19
        AEG
      • poma-poma Re: Pralka - jaką kupić 29.10.14, 14:00
        polecam poszukać tutaj: Tekst linka
        • kaioppe Re: Pralka - jaką kupić 02.09.15, 10:46
          Tylko tak naprawdę nie chodzi o to, gdzie szukać, bo to najmniejszy problem. W każdym większym mieście są takie sklepy jak RTV EURO AGD, więc kupno pralki to żaden kłopot.
          O wiele trudniej jest wybrać coś konkretnego. Jak my szukaliśmy, zwracałam uwagę przede wszystkim na energooszczędność. Ważna była dla mnie też możliwość ustawienia opóźnienia, bo mamy dwie taryfy na prąd.
          • eva_sz Re: Pralka - jaką kupić 15.09.15, 23:12
            dobra firma=większe koszty, które kupujący zna. Oszczędność ważna, na decybele można zerknąć, programy krótkie, bo spoconych rzeczy nie wymagają solidnego i długiego prania. Przy ostatniej zmianie sprzętu, zdecydowałam się na pralkę o większej pojemności bębna. I ro był strzał w dziesiątkę. Ja kupiłam 12 kg. i co ciekawe, nie jest to związane z powiększeniem gabarytów. Ale pranie jest bardziej uniwersalne. Nie muszę ładować na maxa. ale oczywiście mam taką możliwość. Większe rzeczy swobodnie się obracają, nie są tak pogniecione, jestem zadowolona.
      • marinkasz Re: Pralka - jaką kupić 18.05.16, 12:31
        Moim zdaniem najważniejsze, żeby to była pralka ekologiczna i ekonomiczna, w przeliczeniu do kosztu zakupu i tak jest do duża oszczędność.
      • mrsam Re: Pralka - jaką kupić 29.07.16, 14:51
        Z całym przekonaniem mogę polecić markę pralki, którą sama posiadam . Konkretnie Candy. Pralka stoi w naszej łazience dumnie już ponad 5 lat. Nic sie w tamym czasie nie popsuło, no może poza jedną wciagniętą skarpetką, którą mąż sam wydobył. Pralka cicha, o klasie A +++, programów sporo. Krótkie i długie. Szczególnie często korzystamy z programu do prania butów sportowych. Kkupiłam z uwagi na to.ze moja mama ma pralkę tej firmy. Od prawie 12 lat i nic się z nią równiez nie dzieje. O czymś to świadczy.
      • adskrp Re: Pralka - jaką kupić 02.09.16, 13:13
        Potrzebuję kupić jakąś wąską pralkę do łazienki. Taka do prania podstawowych rzeczy, 5kg pojemność powinna wystarczyć.
      • kat-son Re: Pralka - jaką kupić 02.09.16, 16:02
        Jeżeli nie chcesz kupić pralki na 2-3 lata, to kupuj Candy. Mówię tutaj o sytuacji, w której pralka będzie w normalnym, codziennym użytkowaniu, eksploatacji (w sensie, nie 10 prań dziennie) tylko w przypadku posiadania dzieci 1 pranie na 2-3 dni. Wychodzę z założenia, że im pralka ma mniej bajerów tym lepiej. Nie ma co się zepsuć :)
        Patrz sie nie tylko na cenę ale na to jakie pralka ma programy. Bardzo ważne jest pranie skrócone. Moja poprzednia pralka nie miala krótkich programów, teraz jestem o wiele bardziej zadowolony z obecnej pralki ( konkretnie Candy) bo ma program na 30 minut.
        Jeżeli ma być wąska, to tylko Candy GV34126D3.
      • mysliciel662 Re: Pralka - jaką kupić 08.09.16, 09:20
        Bosch też ma dobre pralki.
      • borys202 Re: Pralka - jaką kupić 23.11.16, 20:04
        Jeżeli niedroga, to Indesit domsary.eu/pralka-indesit-iwsd-51051-c-eco-pl-1000obr-min-5kg-front-42cm-a/p-2509378
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka