Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pytanie o WZ

IP: 80.50.127.* 04.01.13, 14:58
    Witam,
    Proszę wybaczyc moja niewiedzę, ale może jakaś dobra dusza udzieli mi infoirmacji.
    Chcę sprzedać działkę budowlaną 12 arów w Krakowie. Nie ma planu zagospodarowania teremu. Działka graniczy z zabudowanymi działkami.Jest dojazd. I zastanawiam się czy wystąpić o wydanie WZ przed sprzedażą? Szczerze powiem, że nie znam się za bardzo na tych WZetkach. Chodzi mi o to czy potem ewntualny kupujacy nie bedzie musiał i tak występować o nową WZ?
    Obserwuj wątek
      • art-tu Re: pytanie o WZ 04.01.13, 16:07
        Są dwie szkoły:
        1. wystąpić - ale nie wiesz jak okreslic warunki graniczne, jakiej wielkości dom ktoś będzie chciał postawić itd
        2.nie występować - bo na pewno nabywca będzie musiał wystąpić o warunki na swoje nazwisko (może nawet przed zakupem, nie będąc właścicielem)
        A Kupujący musi przeanalizować co stoi obok i z tego będzie wnioskował czy uda sie na tej działce zrealizować jego marzenia.

Zazwyczaj i tak najważniejszą sprawą jest lokalizacja działki :)
        I to czy działka budowlana..a warunki zabudowy to odpowiedź urzędu na oczekiwania Inwestora.

O warunki warto wystąpić gdy działka większa, gdy przewidujesz ze może zainteresuje się nią deweloper; robiłam takie analizy - po 5-6 wariantów na 1 działkę, pod kątem małego osiedla, podziałów, bliźniaków, 2 dużych domów jednorodzinnych oraz wielkiej rezydencji.
        I jest argumentem w poszukiwaniach Inwestora.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka