Gość: autor IP: *.radom.vectranet.pl 24.08.13, 03:40 pytanie blok wielka płyta _ możliwe żeby saiad z gory ( z ostatniego pietra ) słyszał dokładnie co się dzieje w mieszkaniu pod nim ? (przykładowo chodzenie nawet ciche _) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: koper_wloski Re: akustyka IP: 178.33.143.* 26.08.13, 12:48 Beton niestety jest słabym izolatorem akustycznym - bo ma po prostu niewielką gęstość... Jest więc możliwe, że sąsiad będzie słyszał więcej niż np. w przypadku Porothermu. Ale nie oszukujmy się, że będzie słyszał wszystko - jak dla mnie to sąsiad jest po prostu lekkim świerem :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: man Re: akustyka IP: *.adsl.inetia.pl 26.08.13, 13:52 w ciągu ostatnich 2 lat zadajesz to pytanie z 3-ci raz... ja mieszkam na ost. piętrze, ale w nowej technologii i słyszę, jak chodzą pode mną - dodatkowo podłoga wibruje, sikają do sedesu, spuszczają wodę, tłuką kabiną/prysznicem w łazience - ich wszelkie odgłosy łazienkowe słyszę w swojej "sypialni" , pies szczeka, odkurzają, muzyka-basy, rozmowy - niezrozumiałe burczenie, szuranie taboretami po terakocie, zamykają (nie trzaskają) drzwi wewnętrzne, zamykają drzwi zewnętrzne, wkładają klucz i przekręcają zamek, zamykają okno, nawet kiedyś dymanko mnie obudziło... na szczęście większość tych odgłosów jest za dnia - cóż uroki bloków:) Odpowiedz Link Zgłoś
nawalonych7krasnali Re: akustyka 27.08.13, 01:23 Poza tym, że beton jest słabym izolatorem, to mogą być jakieś wolne kanały nie wypełnione niczym i pozwolą słyszeć wszystko.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chinkaczikulinka Re: akustyka IP: *.static.korbank.pl 29.08.13, 14:13 U nas w bloku z płyt betonowych nie dość że wiało wzdłuż rur od kaloryferów to jeszcze można było słuchać o czym gadają sąsiedzie :D Teraz w bloku z pustaków ceramicznych jest błoga cisza - słychać tylko szum wody w rurach, a nie sąsiadów :D Odpowiedz Link Zgłoś