-
Wczoraj w supermarkecie odkrylam kolejne pesto.
- pomidory z migdalami ( to zrobie w sosie pomidorowym, jakiekolwiek mieso )
- Calabrese - ricotta z papryka - tez dodam do sosu pomidorowego
Widzialam tez cos takiego jak Pesto Siciliano, mianowicie ricotta z orzechami. Ma toot taki jasnobrazowy kolor. Macie pomysl jak to wykorzystac oprocz oczywistego wymieszania z makaronem ?
-
Bardzo często robię pesto. Używam różnych orzechów, pestek słonecznika, dyni,
suszonych pomidorów, czosnku... Zależnie od nastroju i zapasów. Zielonym
dodatkiem zawsze jest bazylia lub pietruszka.
I moje pytanie: co jeszcze można dodać zamiast tych dwóch rodzajów świeżych ziół?
-
Dobre, czyli głównie smaczne :) Wiem, że smak to w dużej części kwestia gustu, ale mimo to pytam. Co jeszcze, prócz tego, co poniżej:
Grand Italia z oliwkami (pesto alle olive) było okropne, chociaż najdroższe (z wersji, które widziałam w sklepach).
Food & Joy alla genovese - średnie (jest w Almie)
Costa (zielone z orzechami) - chyba najlepsze (jest w Tesco)
Dopiero zaczęłam próbować na tym polu, będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi.
Z góry bardzo dziękuję :)
-
Kupilam sloiczek takiego pesto. Dodalam go juz do zupy -krem brokulowo-cukiniowej i kalafiorowo-cukiniowej. Tak mi sie wydaje, ze by sie komponowalo z oliwkami. Moze cos z piersi kurczaka ?
Robie taki gulasz ( ktory podaje z makaronem ) z pesto rosso, pomidorami i smietana.
Macie jakis pomysl ?
-
Wyszło mi bardzo dużo pesto i nie wiem, czy zjemy w ciągu następnych 1,5 - 2 tyg. Szkoda mi rozdawać, pomyślałam o zamrożeniu. Czy to dobry pomysł? Bardzo zmieni się smak i kolor? Na razie jest koloru młodej brzozy (oczy by zjadły wszystko, tak obłędnie wygląda), jak będzie wyglądać po rozmrożeniu? Boję się, że zamieni się w burą masę:/
-
no wlasnie... posmarowac jakies mieso i upiec? maz mial kupic suszone pomidory a przyniosl pesto :/
-
Bo nie mam weny a zaraz będzie nieświeże.
-
Posiadam maly sloiczek ale nie mam pojecia do czego go uzyc z czy bedzie najlepiej smakowalo , jestem polska tradycyjna kucharka , czyli duzo i tlusto i po swojsku , nigdy nie uzywalam takich rzeczy w kuchni ale moze sie nawroce bo lata nie te zeby smazone i tluste wcinac , Poprosze o porady nowoczesne kucharki zdrowokuchenne :):):)
-
Może ktoś mi pomóc? Mam dużo świeżego oregano, rośnie jak ogłupiałe.
Chciałam zrobić z niego pesto, ale nie mogę znaleźć przepisu.
-
Zrobilam pyyyyszne pesto z dyni. Polecam, szybkie i latwe.
niestety narobilam pesto dla szwadronu wojska, a bedziemy jest tylko ja i chlop, dwa ptaszki. Co robic? Zamrozic? nie chce, zeby sie zmarnowalo, w koncu wsypalam szklanke orzeszkow pini:(
-
i co z nim?
macie pomysly?
zajdlam z makaronem, drugi raz nie chece;)
szkoda wyrzucic, bo stworzylam sama - natka pietruszki + pestki
i dyni
-
zamierzam w tym roku zrobić pastę pesto, najpierw jednak zamierzam ususzyć
pomidory, wiem jak ją zrobić, ale w wielu przepisach piszą że nie wolno tej
pasty podgrzewać bo bazylia robi się gorzka, więc jak ją przechowywać? chodzi
mi o to że taką pastę można kupić dobrych marketach w słoiczkach które są
zamknięte hermetycznie, no więc jak oni to zrobili? musieli przecież jakoś
zagotować te słoiki, prawda? czy gdybym i ja zagotowała słoik z pastą to
popsułabym jej smak?
-
test
-
Jesienią i zimą zamierzam poszukiwać i wspominać bezpowrotnie utracone lato.
Tym, co wspomoże mnie w tym zbożnym dziele najbardziej będzie pesto z rukoli
domowej roboty, które mogę jeść wiadrami:) Składniki do owego mam! Wolę
działania mam! Słoiki takoż!
I tylko nie wiem, co zrobić, żeby ta mikstura do jesieni/zimy przetrwała.....
pasteryzować? mrozić? Całam głupia :((((((((
Pomożecie?
-
poproszę o inspiracje, najlepiej wege.
W galerii potraw szukałam, ale wyszukiwarka pyta, czy nie potrzebuję
przypadkiem peso z bastionami dyni:))
-
pewnie mozna oliwy, ale juz troche jej tam wlalam.
Co moge dodac, zeby bylo troche lejace, moje jest takie calkiem "ubite".
Robialm na oko, rukola, orzechy, oliwa, czosnek
-
No wlasnie,zostalo troche na dnie sloiczka(kupne bylo;-)i nie bardzo
wiem,co z nim zrobic...Poradzcie,prosze.
-
Dostałam w prezencie słoiczek pesto, będę konsumować je sama więc
chętnie wypróbuję je na kilka sposobów, tylko z czym to serwować?
Wiem tylko ,że podaje się je z makaronem jako sos. Inne podpowiedzi?
-
mam pytanie- czy takie własnej roboty pesto w oliwie, z serem itd
mozna zamrozic, aby dłuyżej przetrwało ? czy generalnie oliwa po
rozmrożeniu just OK ?