Gość: asia IP: *.info.net 01.09.04, 08:55 Czy ktoś zna jakiś skuteczny sposób na zwalczenie tych wstrętnych "lokatorów"? Poradźcie mi w jaki sosób pozbyć się ich z mieszkania.Czy dezynsekcja całego bloku pomaga? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: k Re: PRUSAKI -Pomocy !!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.09.04, 09:21 ja znam...polubic!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: PRUSAKI -Pomocy !!! IP: *.info.net 01.09.04, 09:27 to chyba żart? Nie ma szansy naprawdę tego wytępić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: PRUSAKI -Pomocy !!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.09.04, 10:27 witam , moj dziecko usnelo wiec moge obszerniej... no wiec mieszkalam 3 lata na slynnym osiedlu za Zelazna Brama czyli tzw PRusakolandzie! na poczatku walczylam , dezynfekowallam, zamawialm profesjonaliste, utrzymywalam zwlaszcza w kuchni totalna czystosc / zadnych okruchow, wody w zlewie, bo to lubia/kupowlaam te rozne preparaty i kulki ,a i tak zawsze wracaly - , bo od sasiadow przychodzily! raz byla w calym bloku czystka, to byl spokoj pare miesiecy, a potem come back! naprawde, moj wujek od ktorego wynajmowalam to mieszkanie, mowil"Kasiu , jest na to tylko jedna rada! POLUbic"i z czasem , nie tyle polubilam , co sie przyzwyczailam , a jak szlam do kuchni, czy lazienki zwlaszcza na d ranem, to kapcie nie na nogi,a w garsci dzierzylam, i tluklam bez litosci! acha i wszystko mialam szczelnie zamkniete, pudelka z makaronami i tp, no i lodowke szybciutko zamykalam, bo one takie szybkie sa, al epewnie to wiesz... nie wiem czy mieszkasz w rownie zapalnym punkcie jak ja kiedys,ale to co pisze to stan faktyczny! raz bylo ich wiecej, raz mniej, ale zawsze sie pojawialy! jesli nie masz w domu zsypu lub innego osrodka brudu blisko budynku , to moze sa one przypadkowe i da sie wytepic! powodzenia... p.s. swego czasu moj dziekan nazywal sie PRUsak, wiec milam duzo radosci jak moglam rabnac prusaka,i stwierdzic,ze zatluklam dziekana! Odpowiedz Link Zgłoś
ballerinapl Re: PRUSAKI -Pomocy !!! 01.09.04, 11:34 Widzialam w Tesko taki srodek smieszny, nie wiem czy obejmowal prusaki ale mowa byla o roznych pelzajacych swinstwach.. Kladzie sie toto na ziemi, prusaki sie do tego zlatuja (zwabia ich zapachem) i biora to na nozki.. a pozniej niosa do swojego gniazdka. A ten proszek to taki kon trojanski i podobno wybija potomstwo robali... Powodzenia. Ja tez sie mecze z robactwem ale innego sortu wiec rozumiem Twoj bol. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: PRUSAKI -Pomocy !!! IP: *.info.net 01.09.04, 12:04 Bardzo dziękuję za dobre rady. Zerknę w sklepie moze znajdę ten środek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: PRUSAKI -Pomocy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 20:14 Są "pulapki" o których pisze przedmówca jednak dobrze byłoby się skontaktować z sąsiadami. Jeśli też mają "gości" to dobrze byłoby jakby też się w toto zaopatrzyli. Im więcej tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lenka Re: PRUSAKI -Pomocy !!! IP: *.radecznica.sdi.tpnet.pl 03.10.04, 17:53 Witam!Z wlasnego doswiadczenia-POLECAM!!!!Ugotowac na bardzo twardo jajko,rowniez ugotowac 1 ziemniak w "mundurze", 10gr.kwasu borowego(z apteki);wziac zoltek,ziemniak'kwas borowy i dokladnie wymieszac,uformowac takie maniutkie kulki i porozrzucac we wszystkie miejsca gdzie oni sa!Musisz odczekac 1-1,5 tygodnia-zobaczysz skuteczne dzialanie!!!!Tylko nabierz sie cierpliwosci!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: PRUSAKI -Pomocy !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.04, 11:31 Witam. Najlepiej zrobić dezynsekcję przynajmniej jednego pionu mieszkań a super byłoby całego bloku (co na to spółdzielnia?). Ekipy DDD mają środki do skutecznego zwalczania prusaków. Chodzi o to, że pozbywając się ich tylko z własnego mieszkania będzięsz mieć spokój przez chwilę a one wrócą. Środki DDD stosowane do zwalczania prusaków działają tak, że wytruje się całe gniazdo a nie pojedyncze sztuki i to jest metoda którą stosowałem przez kilka lat jako pracownik DDD i wiem, że skuteczna. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: PRUSAKI -Pomocy !!! IP: *.info.net 13.09.04, 16:45 Ale to chyba administracja zajmuje się tego typu sprawami. Do kogo powinnam się zgłosić z tym problemem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: PRUSAKI -Pomocy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 20:19 W zasadzie tak. Z doświadczenia wiem, ze niektóre administracje (przynajmniej na śląsku) robią dezynsekcje ale tylko klatek schodowych, zsypów i piwnic bez mieszkań. Wg mnie zawsze pozostaje Sanepid. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dozorca1 Re: PRUSAKI -Pomocy !!! 13.09.04, 21:29 Gość portalu: Asia napisał(a): > Ale to chyba administracja zajmuje się tego typu sprawami. Do kogo powinnam się > > zgłosić z tym problemem? oczywiście, że do administracji. Skutecznie można się ich pozbyć, gdy dezynfekcja będzie przeprowadzona w całym budynku i we wszystkich mieszkaniach.To jest podstawowy warunek. Ale nie jest to takie proste, żeby udało się wejść do wszystkich mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosen_na Re: PRUSAKI -Pomocy !!! 14.09.04, 10:57 Serdecznie współczuję !!! Znam ten ból !!!!!! Ja przez ponad 10 lat walczyłam z różnymi insektami w swoim mieszkaniu typu: mrówki "faraonki", prusaki, mole, myszy i szczury. Te dwie ostatnie przypadłości ze względu na bliskie sąsiedztwo ogródków działkowych i tego, że miaszkam na I piętrze nad zsypem. Niestety najgorsze z tego całego "towarzystwa" były prusaki. Łapałam się różnych środków, żeby to robactwo wytępić. Dawało efekty, ale krótkotrwałe. Aż pewnego razu koleżanka powiedziała mi o płytce GLOBAL i że dzięki niej wytępiła u siebie faraonki. Nie bardzo chciało mi się wierzyć. Kupiłam ją bez większego przekonania, postawiłam na szafce w kuchni wysoko prawie pod samym sufitem. Płytka jest bezwonna. Po paru dniach nie było ani jednego prusaka i dzięki Bogu do tej pory nie ma. Wiem, że inni lokatorzy w bloku też mieli problemy z tym samym co ja. Nie wiem co stosowali, ale faktem jest, że u mnie na razie jest czysto. Płytkę można kupić w sklepach chemicznych, widziałam też w niektórych supermarketach. Opakowanie jest w kształcie płaskiego, prostokątnego, tekturowego pudełka pomalowanego na żółto - zielony kolor, duże litery GLOBAL i chyba narysowany jakiś prusak, albo coś w tym stylu. Nie pamiętam dokładnie bo opisane "towarzystwo" tępiłam jakieś 5 lat temu, ale asortyment z cyklu GLOBAL jest w sklepach do dzisiaj. Pozdrawiam. I życzę udanych łowów. Odpowiedz Link Zgłoś