Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Grzejnik w podłodze

20.09.04, 10:11
    Chciałbym w nowym mieszkaniu zamontować grzejnik w podłodze (pod oknem i
    drzwiami balkonowymi). Czy ktoś mógłby mi podać namiary na firmy, które
    sprzedają takie urządzenia? Grzejnik byłby podłączony do C.O.

Dzięki
    Obserwuj wątek
      • Gość: Andy Re: Grzejnik w podłodze IP: 83.238.0.* 21.09.04, 10:08
        Sprawdź firmę brugman. Jeśli ktoś miał z tym doczynienia w praktyce to też
        poproszę o uwagi. Jaka musi być głębokość "dziury" w posadzce itp?

Dziękuję
      • Gość: ewa Re: Grzejnik w podłodze IP: *.zeb.com.pl / 81.15.238.* 21.09.04, 10:47
        Ja mam w mieszkaniu, nie grzejnik w podłodze, ale zamiast grzejnika rurki
        podłączone do CO które tworzą system ogrzewania podłogowego.
        • Gość: Arcio No właśnie???? IP: 195.85.249.* 21.09.04, 12:10
          Witaj.
          Właśnie wpadłem na ten pomysł, niestety moj developer twierdzi ze tak sie nie
          robi. Wiem że gada bzdury, ale wciąż nie mogę trafić na know-how i nie moge go
          przekonać. Byłabys tak uprzejam i zdradziła trochę szczegółów. Jakei rurki (
          zczego) jak głęboko , co z zaworami, na jakiej powierzchni to zrobiłaś?

Z gory dziekuję
          a
          • Gość: skalmen Re: No właśnie???? IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 21.09.04, 14:41
            Wejdż na strone muratoratam jest o ogrzewaniu podłogowym.pozdr hydraulik
            • Gość: Arcio Re: No właśnie???? - dzieki n/t IP: 195.85.249.* 21.09.04, 15:49
        • Gość: Andy Re: Grzejnik w podłodze IP: 83.238.0.* 21.09.04, 15:53
          A co masz na tym położone? Normalny parkiet? Czy deskę? A może panele? Podobno
          takie rozwiązanie ma zły wpływ na drewno i nie każdy rodzaj można stosować. W
          łazience nie ma problemu, ale w innych pomieszczeniach?
      • czajnik5 Re: Grzejnik w podłodze 28.09.04, 17:24
        Co innego ogrzewanie podłogowe, a co innego grzejnik w podłodze. Słoń, to jest
        takie zwierzę, a słonina, to wcale nie jest mięso z tego słonia, tylko ze świni.

Ogrzewanie podłogowe wymaga dużo niższych temperatur zasilania, niż ogrzewanie
        grzejnikowe, inne są też opory przepływu w instalacji, dlatego z reguły wykonuje
        się oddzielne obiegi grzewcze dla grzejników i podłogówki. Jeżeli masz zamiar
        puścić rury od tradycyjnego c.o. w podłodze, to oczywiście twój developer ma
        rację i nie są to żadne bzdury.

Ogrzewanie za pomocą grzejników podłogowych (zazwyczaj mówi się podłogowe kanały
        grzewcze) można przyłączyć do instalacji grzejnikowej, ale oczywiście należy
        uwzględnić opory przepływu przez nagrzewnicę. Głębokość zabudowy takiego kanału
        to zazwyczaj kilkanaście cm (ostatnio stosowałem takie o głębokości zabudowy 112
        mm).

Producenci: np. Kampmann (www.kampmann.de), Emco (www.emco.de). Przygotuj się na
        lekki szok cenowy. Pozdr.
        • zielonki Re: Grzejnik w podłodze 29.09.04, 09:18
          Elegancke ma belgijska JAGA.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka