Dodaj do ulubionych

dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli

26.08.26, 09:32
Pytanie do forumowych nauczycielek. Czy oceniacie te zmiane pozytywnie i czy takie rozwiazania sa Wam w ogole potrzebne?

www.onet.pl/styl-zycia/onetkobieta/wazne-zmiany-od-wrzesnia-dla-rodzicow-i-nauczycieli-koniec-cyfrowej-smyczy/kd92gp0,2b83378a

Obserwuj wątek
    • little_fish Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 09:37
      Mnie nie są.
    • lajtova Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 09:46
      Bardzo dobra. Nie każdy nauczyciel ma w sobie tyle asertywności by walczyć z bandą debili rodziców.
    • elinborg Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 09:50
      Nie prościej byłoby nałożyć blokadę na same odpowiedzi? Albo w ogóle regulamin po prostu.
      Bo może niektórym wygodniej odpowiadać wieczorem, rano od 6 itd.I niech się to wysyła od nauczyciela w godzinach pracy, a sprawdza sobie i odpisuje kiedy chce.
      • ania357 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 10:14
        Ale po co w ogole nakladac blokady?

Zdarzalo mi sie wysylac wiadomosci w librusie w srodku nocy, ale dopiero z mediow spolecznosciowych dowiedzialam sie, ze istnieje grupa nauczycieli, ktorzy uwazaja to za gruby nietakt i wyobrazaja sobie, ze rodzic (lub dyrekcja) oczekuja odpowiedzi natychmiast.

Gdybym byla nauczycielem, to tez wolalabym, zeby maile splywaly od razu i zebym mogla sama zdecydowac, kiedy na nie odpisze. Takimi dziwacznymi posunieciami robi sie z calej grupy zawodowej bezwolnych nieasertywnych nieogarow.
    • primula.alpicola Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 09:58
      Dla mnie to bez znaczenia. W życiu nie byłam na żdanej vulcanowej smyczy. Nie odpisuję na maile po 16. Nie interesuje mnie, że ktoś oczekuje odpowiedzi 2 w nocy, wtf?
      Telefony odbieram nawet wieczorem i, jeśli sprawa jest krótka, to załatwiamy od razu, ale jeśli zanosi się na dłuższe "pogaduszki", to proponuję wrócić do rzeczy następnego dnia.
      • lajtova Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 10:32
        Ale nawet te krótkie telefony naruszają twoje prawo do wypoczynku i czasu wolnego.
        • primula.alpicola Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 10:49
          Oj, no bez przesady. Jeśli nie chcę, to nie odbieram.
          Ale lata temu, wieczor, ja w szlafroku i z turbanrm na włosach, dzwonek do drzwi, mąż otworzył i słyszę, primula, pan do ciebie. Ojciec ucznia, którego byłam wychowawczynią, chciał omówić sprawę wykluczenia syna przez kolegów, a nie chciał żego go widziano w szkole, bo to wstyd żeby rodzic chodził do szkoły. Więc tak.
    • kanna Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 09:58
      Napiszę jako rodzic - w LO dzieci powiedzieli, ze dziennik elektroniczny owszem będzie, ale dla uczniów. Rodzice nie dostali dostępu. Po krótkiej chwili szoki i niedowierzania z powodu ograniczenia moich praw, z wielką ulga przyjęłam zmianę. Dzieć LO skończył. maturę zdał, choć w międzyczasie się pandemia przytrafiła. Bez dziennika przeżyłam.
      Polecam.
      • ania357 Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 10:17
        Tylko to tak jakby nie na temat, bo to nie jest decyzja rodzicow. W szkolach moich dzieci na kazdym zebraniu wychowawcy przypominaja nam, ze rodzic ma obowiazek regularnie logowac sie do librusa.

PS Z ciekawosci: w jaki sposob usprawiedliwialiscie nieobecnosci i w jaki sposob szkola sie z Wami komunikowala?
    • natalia.nat Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 10:29
      Za chiny nie rozumiem tego sztucznie nakręcanego problemu.
      Przez całą edukację mojego dziecka pisałam do nauczyciela, konkretnie do wychowawcy, tylko w sprawie usprawiedliwiania nieobecności. Gdybym chciała napisać w innej sprawie, to na pewno nie późno wieczorem czy w nocy, a nawet gdyby jakimś cudem wysłała taką wiadomość o takiej porze, to przecież nie oczekiwałabym odpowiedzi od razu a nawet nie następnego dnia.
      Będąc po drugiej stronie barykady, to wolałabym dostawać wiadomości na bieżąco. Czasem siedzę późno w nocy, mogłabym sobie przeczytać i odpowiedzieć albo chociaż tylko przeczytać. Sama dostaję na skrzynkę pracową cały czas maile i po prostu obrabiam to kiedy mam czas, sukcesywnie po kolei albo według stopnia pilności. Nikt nie oczekuje że zareaguję natychmiast wysyłając coś wieczorem. Też pewnie woli to już kliknąć, żeby nie wisiało gdzieś, żeby nie zapomnieć. I ja to rozumiem i nie mam pretensji.
    • princy-mincy Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 10:36
      Sztuczny problem. Nikt przy zdrowych zmyslach nie oczekuje, ze nauczyciel odpisze od razu.
      Wychowawcy moich dzieci czesto podkreslali, ze nie sprawdzaja librusa po godzinie x i w weekendy.
      Do mnie w pracy mejle przychodza caly dzien, na wiekszosc odpisuje w ciagu jednego dnia roboczego (te od klienta), ale nie oznacza, ze w ciagu 10 min od otrzymania.
    • abria Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 10:36
      Ale po co? Nauczyciel ma włączoną aplikację cały czas i się stresuje że do niego piszą? Ja nawet w korpo nie odpisuję na maile od razu, a czasami nawet wcale (jak mają prawdziwy problem to napiszą 2 raz).
      • grey_delphinum Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 10:46
        Problem z dudy.
        Zdarzało mi się napisać do nauczyciela późnym wieczorem, bo wcześniej przecież sama bylam w pracy, a potem ogarniałam domowe sprawy, ale w życiu nie oczekiwałam, ze nauczyciel zaraz mi odpisze.
        Taki przymus to chyba siedzi tylko w głowie konkretnego nauczyciela i, przepraszam, ale to juz jego problem.
        Wg mnie odgórne dyrektywy to ograniczanie wolności obu stron, ktore powinny między sobą ustalić zasady. Sztuczne robienie z nauczycieli pozbawionych asertywności nieogarow na pewno nie poprawi ich wizerunku...
      • gajmal Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 10:49
        Nie rozumiem problemu. Wiadomość wysłana może być o dowolnej porze, ale to odbiorca decyduje, o której ją przeczyta i odpisze na nią albo nie.
        Ja czasami nawet wolę wieczorem odpisać na niektóre e-maile jak wiem, że następnego dnia będę miała mało czasu, albo będę potrzebowała urwać się wcześniej. Ale to moja decyzja.
        Po co nauczyciele w ogóle czytają te wiadomości poza godzinami pracy?
        • primula.alpicola Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 10:56
          gajmal napisała:

> Po co nauczyciele w ogóle czytają te wiadomości poza godzinami pracy?

Może mają potrzebę Męczennictwa
    • pepsi.only Re: dobra (?) wiadomosc dla nauczycieli 26.08.26, 10:56
      Tak, pozytywnie. Miałam jedną taką sytuację, gdzie pomyślałam, że to byłoby fajne rozwiązanie, no i teraz wejdzie w życie. Więc git.
      I... sama też będę musiała się dostosować big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka