Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Filtr do wody - proszę o opinię

IP: 81.210.125.* 24.09.04, 16:43
    Chciałabym założyć w domu filtr na kran, ale nie mam pojęcia jakiej firmy i
    na co zwrócić uwagę.
    Bardzo proszę o rady.
    Ala
    Obserwuj wątek
      • a2221 Re: Filtr do wody - proszę o opinię 24.09.04, 17:02
        Niestety ale te zwykłe filtry są nic nie warte.Najlepszy jest ten z odwroconą
        osmozą i z z mineralizatorem. Ale ten naprawde dobry bardzo drogo kosztuje, bo
        aż 3,200,-zł. Załozyłam taki na raty i jestem bardzo zadowolona. Działa juz 3
        lata. Woda bardzo dobre, herbata przepyszna. Polecam.
        • Gość: Ala Re: Filtr do wody - proszę o opinię IP: 81.210.125.* 24.09.04, 21:24
          A czy mogłabyś mi napisać coś więcej - jakiej firmy jest to filtr i gdzie go
          można kupić? Czy są jakieś firmy, które to montują?
          Dziękuję
      • Gość: M Re: Filtr do wody - proszę o opinię IP: *.union01.nj.comcast.net 25.09.04, 03:11
        Ja uzywam filtr firmy PUR ktory samemu mozna zalozyc. Jak sie sprawdzi to ten
        filtr z osmoza itd. wyciaga mniej metali i zanieczyszczen niz PUR. PUR nie
        jest az tak drogi. Ich strona to www.purwater.com/ (lokalna dla mnie)
      • a2221 Re: Filtr do wody - proszę o opinię 25.09.04, 13:51
        601249493 LUB 8340427 lub poczta elektr. eko-tandem@wp.pl. Tojest kontakt do
        filii filtrów z odwróconą osmozą, która znajduje się gdzieś na ul.
        Marymonckiej.Tam Ci podadzą więcej szczegółów.
        Ja osobiście jestem z nich bardzo zadowolona.
        • Gość: kixx Re: Filtr do wody - proszę o opinię IP: *.acn.waw.pl 25.09.04, 15:42
          rownie dobrze mozna pic wode destylowana
          dostepna na kazdej stacji benzynowej
          • a2221 Re: Filtr do wody - proszę o opinię 25.09.04, 15:52
            Mozna- czemu nie. Jeszcze sobie ją zmineralizuj i będzie okej.Możesz też
            chodzić po tzw."oligoceńską" a jak chcesz jeszcze lepszą to proponuję żródełko
            w lesie bielańskim.
            • Gość: kixx Re: Filtr do wody - proszę o opinię IP: *.acn.waw.pl 25.09.04, 16:02
              dla mnie oczyszczanie wody ze wszystkich mineralow tylko po to,zeby pozniej do
              takiej wody dodawac te mineraly jest dziwne
              ale kazdy ma prawo robic ze swoja woda co tylko mu sie podoba
              smacznego
              • a2221 Re: Filtr do wody - proszę o opinię 25.09.04, 18:10
                Wszystko zależy z czego się oczyszcza i co się dodaje. Zioła też niby dobre,
                ale jak je będziesz hodował prz y jezdni przy spalinach to będą złe /nie
                wspomnę juz przy cmentarzu/.A wiesz co to żywność ekologiczna? Przecież niby to
                ta sama żywność?. I tak jest z wodą. Woda wodzie nie równa. Generalnie masz
                rację. Niech sobie każdy pije i je co chce. Tak samo - ten co chce pali, ten co
                woli być zdrowszy/wcale nie znaczy,że zdrowy/ nie pali. Ja lubie dobrą herbatę.
                A do niej musi być dobra woda - nie ta z wodociągów. A czy to będzie z filtra,
                czy inna to już nie ma większego znaczenia. Najlepsza byłaby z dobrego
                żródełka, ale nie mam czasu, żeby jeszcze wodę przywozić. A dobry filtr - to
                proste rozwiązanie.
                • Gość: posener Re: Filtr do wody - proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.04, 23:14
                  Zgadzam sie z przedmowcami. Osmoza to lekka przesada. Otrzymujesz wode
                  destylowaną, ktora jest w zasadzie trująca poniewaz wypłukuje z organizmu
                  minerały. Istnieja specjalne tabletki ktorymi mozna taka wode uzdatniac ale to
                  chyba juz duza przesada - najpierw oczyszczamy wode ktora potem trzeba uzdatnic
                  do picia - paranoja. Jeszcze jedna rzecz, co bedzie jesli ktos cie poczestuje
                  wodą niefiltrowaną od ktorej sie odzywaczaiłes. To tak jak z paleniem.
      • zencol Re: Filtr do wody - proszę o opinię 26.09.04, 08:36
        Drodzy forumowicze, gdzie wyczytaliście, że woda osmotyczna wypłukuje z
        organizmu składniki mineralne? Czy kranówa, czy oligocenka, czy też osmotyczna,
        to wszystko jest woda, różni się tylko składem chemicznym i jest takim samym
        rozpuszczalnikiem. Woda destylowana zdecydowanie różni się od osmozy, tak jak
        różni się proces otrzymywania tych wód. Alu, wszystko zależy od tego, co chcesz
        z tą wodą uczynić, jakich elementów chcesz się pozbyć. Właściwie powinnaś znać
        skład chemiczny tego roztworu zwanego wodą. I wtedy ludzie obeznani z
        technologią oczyszczania wody pomogą Ci w doborze urządzenia. A tak nawiasem
        mogę dodać, że minerały rozpuszczone w wodzie nie są tak łatwo przyswajalne
        przez nasze organizmy. Gdyby tak było, wystarczyło by wypić jakąś ilość wody
        żeby pokryć dzienne zapotrzebowanie, a w żadnych tabelach woda nie jest ukazana
        jako dostarczyciel tych jakże potrzebnych biopierwiastków. No, chyba że
        będziemy pić jak wielbłądy- ale codziennie-potworne ilości H2O. A tak na koniec
        dodam, że osmoza nie kosztuje aż takie pieniądze. U mnie z montażem 1700,-PLN.
        Jest to 6-cio stopniowy system oczyszczania wody. Pozdrawiam.
      • a2221 Re: Filtr do wody - proszę o opinię 26.09.04, 10:07
        pytanie o kwotę 1.700,-zł. CZy jest to z mineralizatorem i czy z kranikiem prze
        który woda leci normalne, czy z tym kranikiem przy który kapie i kapie i
        nakapac nie może. Mnie tez chcieli załozyć za 1700,- ale ja nie mam czasu
        czekać na wodę. Jak odkręcę to ma lecieć a nie kapać.
        • zencol Re: Filtr do wody - proszę o opinię 26.09.04, 19:48
          Jest to cena za kompletne urządzenie, przy standartowym podłączeniu (szafka
          podzlewozmywakowa). A lecieć musi dobrze pod warunkiem, że ciśnienie wody na
          wejściu wynosi minimum 2,8bar.
          Pozdrawiam.
          • Gość: Ala Re: Filtr do wody - proszę o opinię IP: 81.210.125.* 27.09.04, 18:46
            dziękuję za info.

Mieszkam w Piasecznie, woda jest tu koszmarna, a moje 3 miesięczne dziecko ma
            na nią uczulenie. Korzystam z Edenu, a zastanawiam się nad porządnym filtrem.

Zencol - czy mógłbyś, proszę napisac mi więcej n/t urządzenia, które masz
            zamontowane? I jak się zabrać do podłączenia takiego filtra? czy powinnam
            zbadać wodę, a później zapytać fachmanów o propozycję filtra?

dzięki i pozdrawiam.
            • zencol Re: Filtr do wody - proszę o opinię 27.09.04, 19:59
              1) Skąd jest woda, z sieci czy z własnego ujęcia?
              Filtry z grupy RO (reverse osmosis) wykluczają z wody prawie 100% składników,
              przechodzą tylko cząsteczki H2O, tak że badania są zbędne. Jeśli woda jest
              pobierana z własnego ujęcia, dobrze jest znać jej skład fizykochemiczny, takie
              badania wykonuje SANEPID. A to dlatego aby ewentualnie wstępnie oczyścić wodę
              ze szkodliwych dla membrany osmotycznej składników.
              2) Wydajność mojego zestawu RO to ok. 130L wody na dobę-to w zupełności
              wystarcza
              3) W przypadku posiadania baterii sztorcowej w kuchni, filtr montuje się
              bezproblemowo w szafce podzlewozmywakowej, a wylewkę w płycie zlewu (lub w
              blacie).
              Tyle w dużym skrócie. Pozdrawiam.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka