Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

W ktora strone dom?

04.12.16, 22:28
    Hej, chcemy postawic dom na malej dzialce i mamy 2 opcje. Droga przechodzi wzdluz poludniowo - zachodniej granicy wiec albo bokiem do drogi albo frontem. Architekt przekonuje nas, ze najlepiej byloby frontem, ale wtedy wszystkie pokoje na poddaszu, kuchnia i salon bylyby wystawione na poludniowy zachod, dom bylby bardzo sloneczny, ale za to latem jak w saunie. Salon co prawda ma okna na 3 strony swiata. Jesli ustawimy dom bokiem to bardziej na zachod dom by wychodzil a 3 okno na polnocny zachod, polnoc, cos w tym stylu (W sumie to chyba najlepiej sobie to rozrysowac). Zastanawiam sie czy jak ustawie dom bokiem do drogi (bokiem do poludniowego zachodu) czy nie bede miala zbyt ciemnego salonu? Na wschod akurat wypada wejscie do domu.
    Obserwuj wątek
      • skyfall001 Re: W ktora strone dom? 06.12.16, 06:16
        Wydaje mi się, że najlepiej właśnie budować na południe, bo dzięki temu w domu będzie więcej słońca, a to też duża oszczędność energii wieczorami i zimą. Z tego też powodu właśnie najczęściej buduje się domy, takie są zalecenia.
        • girl6000 Re: W ktora strone dom? 07.12.16, 19:01
          Ale stawiajac dom do strony poludniowo -zachodniej nie bedzie zbyt gorąco latem?
          • katarzyna_z9977 Re: W ktora strone dom? 08.12.16, 21:09
            Mam co prawda mieszkanie, ale za to w całości z wystawą południowo-zachodnią. Jest bardzo słoneczne, z tego powodu faktycznie w środku lata insolacja mogłaby być uciążliwa, dlatego założyłam wszędzie żaluzje (bambusowe). W upalne dni (których w naszym klimacie jest najwyżej kilkadziesiąt) zamykam wszystkie żaluzje i upał przestaje być nie do zniesienia, za to przez pozostałą część roku (czyli kilkaset dni) pomieszczenia są widne i przyjemne. Nie zamieniłabym wystawy południowozachodniej na żadną inną.
            Powodzenia w projektowaniu :)
          • nieznajacy_sie Re: W ktora strone dom? 09.12.16, 08:59
            Mój salon ma okna (2 x drzwi tarasowe) skierowane na wschód i okono skierowane na południe. Zalety: latem najzimniejsze pomieszczenie w domu - super sprawa.
            To by było na tyle zalet: wadą jest przedewszystkim brak swiatła. No i oczywiście nie ma co liczyć, że słońce zimą dogrzeje salon.
            Innymi słowy, jeśli nie przeszkadza Ci to, że wcześnie będziesz musiała świecic światło w salonie (zimą bywa, że się świeci światło cały dzień) to latem nie musisz mieć klimy i masz przyjemną temperaturę w salonie;-) Ale jak to mówią: coś za coś.
      • tooty Re: W ktora strone dom? 12.12.16, 10:50
        coś za coś, ale uważam, że mimo wysokich temperatur latem, lepiej budować na południowy-zachód
      • maciejsz91 Re: W ktora strone dom? 12.12.16, 14:59
        Też mam okna na południowy zachód, latem pomagają rolety w razie upałów, można też przecież zamontować klimatyzacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka