Dodaj do ulubionych

Miejsce pracy

22.08.26, 20:33
Taka ciekawostka na weekend. To są biurka/miejsce pracy pisarzy z tzw długiej listy kandydatów do nagrody Bookera

www.facebook.com/TheBookerPrizes/posts/pfbid0w4bDuUrBsBQpuG2MvHyxp8EACCMBVLEp1EnqTYoHSaGiMX9ucoW7BkW3vrKjigmUl
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: Miejsce pracy 22.08.26, 20:57
      Dziwne. Smutne i bez życia.
      • mocca26 Re: Miejsce pracy 22.08.26, 21:00
        No więc ja się zastanawiałam - czy bez życia czy to życie znajduje się gdzie indziej (w głowie)
        • beneficia Re: Miejsce pracy 22.08.26, 21:39
          Ale że co, jak nie ma bałaganu na biurku czy w wannie xD to niedobrze?
          • mocca26 Re: Miejsce pracy 22.08.26, 21:47
            akurat nie bałagan/jego brak miałam na myśli. Tylko przypadkowość. Z tym, że przypadkowość nie jest dla mnie wadą. Współczesnie często mamy do czynienia ze scenografią.
            • beneficia Re: Miejsce pracy 22.08.26, 21:57
              1. Może dla nich to nie przypadkowość
              2. A może to właśnie scenografia 🤷
              A jakbyś Ty pisała (piszesz?), to jakby wyglądało Twoje miejsce pracy?
              • mocca26 Re: Miejsce pracy 22.08.26, 22:05
                Odpowiem inaczej. Często (najczęsciej) pracuję przy takiej lub innej formie biurka/stołu. Poza wygodą i rzeczami potrzebnymi mam na biurku (zwłaszcza w pracy) chyba własnie coś w rodzaju dekoracji/scenografii bo to zmniejsza mi poziom stresu. Zwłaszcza w części pracy mniej lubianej/nudnawej.
                • mysiulek08 Re: Miejsce pracy 22.08.26, 23:35
                  scenografia ? dekoracje? na biurku?
                  jak jestem balaganiara tak na biurku nie mam nic oprocz kompa (notebooka) klawiatury, myszy, malej lampki, kubka z herbata lub woda i podstawki pod telefon, czysta przestrzen bez dekoracji i scenografii, to mnie rozprasza i rozpraszalo, fakt, teraz juz praca jest minimalna ale nadal biurko jest 'czyste', no czasami z kotem 😺

ale tez nigdy nie bylam fanka dizajnu przestrzeni, jedynie w kuchni pozwalam sobie na rozmach 😜
                  • mocca26 Re: Miejsce pracy 23.08.26, 07:46
                    Przez dekorację nie mam na myśli figurki cmielowskiej tylko uważne skomponowanie przestrzeni czyli w Twoim przypadku jaka lampka, jaki kubek itp itd. Plus biurko jako takie (krzesło ot inna historia). Plus to co wokół (bo to też może rozpraszać)
                    • mocca26 Re: Miejsce pracy 23.08.26, 07:50
                      p.s. jeszcze coś - te przestrzenie mają sie nijak od tego co proponują instagramy, dekoratorzy itp itdsmile
                      • galaxyhitchhiker Re: Miejsce pracy 23.08.26, 10:52
                        > te przestrzenie mają sie nijak od tego co proponują instagramy, dekoratorzy

Bo Instagramy i dekoratorzy często proponują rzeczy do oglądania, nie do użytkusmile
                    • niemcyy Re: Miejsce pracy 23.08.26, 14:30
                      Przecież tam są bardzo różne scenografie, od prawie ascetycznej do fefnastu figurek i odrapanej ściany.
            • nadkomisarz_przyzwoita Re: Miejsce pracy 22.08.26, 22:04
              A może ci ludzie mają tak bogate życie wewnętrzne, że kompletnie im zwisa wygląd biurka. To tylko maluczkich przyziemne sprawy i design interesują.
              • mysiulek08 Re: Miejsce pracy 22.08.26, 23:36
                chyba sie musze z toba zgodzic, czyimkolwiek wcieleniem jestes...
              • mocca26 Re: Miejsce pracy 23.08.26, 07:48
                też tak podejrzewamwink (chociaż życie wewnetrzne kojarzy mi sie też z jelitami)
    • nadkomisarz_przyzwoita Re: Miejsce pracy 22.08.26, 22:02
      Ten pisarz wannowy to chyba raczej pisarka bo tak mi wygląda na babski babską łazienkę jest angielką na 100%, czyli trzeba znaleźć angielską pisarkę która dostała bookera. Widać to po oknie które otwiera się na zewnątrz. Która pisarka pisze w wannie?
      • mocca26 Re: Miejsce pracy 22.08.26, 22:06
        Ja to się zastanawiam na ile bezpieczne jest pisanie w wannie
        • mocca26 Re: Miejsce pracy 22.08.26, 22:07
          p.s. to jeszcze nie laureaci
      • chatgris01 Re: Miejsce pracy 23.08.26, 10:15
        nadkomisarz_przyzwoita napisała:

> Która pisarka pisze w wannie?

Z współczesnych to nie wiem, kiedyś to Agatha Christie.
      • arthwen Re: Miejsce pracy 23.08.26, 19:01
        W komentarzach jest, że to Rebecca Perry i w linkowanym wywiadzie (nie ma tam zdjęcia) na pytanie gdzie pisze i co jej do pisania potrzebne odpowiada: At the risk of becoming dubbed ‘the bath woman’, I wrote almost all of May We Feed the King in the bath, with snacks and my cat Patsy sitting beside me looking out of the window onto the garden. I suppose what that tells you is that I need peace, sustenance, water, a wooden bath tray and to be physically constrained.
    • galaxyhitchhiker Re: Miejsce pracy 22.08.26, 22:35
      Ciekawe które jest czyje. Jedno wygląda prawie jak moje, tylko krzesło mam na kółkach smile
      • tania.dorada Re: Miejsce pracy 23.08.26, 13:27
        Jeden (jedna?) ma takie samo sit-stand desk jak ja
    • blasckbird13 Re: Miejsce pracy 22.08.26, 22:45
      Tu są ubiegłorocznych:
      www.wallpaper.com/design-interiors/booker-prize-2025-longlist-writers-desks
      • blasckbird13 Re: Miejsce pracy 22.08.26, 22:46
        Normalne biurkowe p....ki. big_grin
    • krwawy.lolo Re: Miejsce pracy 23.08.26, 07:49
      Większość kompletnie niepraktyczna. Laptopy bez zewnętrznej myszy nawet.
      • marzenka12 Re: Miejsce pracy 23.08.26, 20:28
        Przy pisaniu mysz jest zbedna
    • marzenka12 Re: Miejsce pracy 23.08.26, 20:26
      Bonda ma super gabinet

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka