Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ISKRA I ( MOSTOSTAL INVEST)

19.04.02, 19:50
    Może ktoś zna tą firmę. I tą realizację. Chcę kupić tam mieszkanie.
    Buduja to dla spóldzielni Gocław Lotnistko, może ktoś zna róznież tą
    spóldzielnię. z góry wielkie dzięki

Przemek
    Obserwuj wątek
      • saint4 Re: ISKRA I ( MOSTOSTAL INVEST) 29.05.02, 15:52

No i kupiłem to mieszkanie.

Ale nadal pytam się czy ktoś ma jakieś informacje o spółdzielni Gocław Lotnisko i
        o developerze Mostostal Invest.
        Przecież zarówno spółdzielnia jak i developer mają wiele investycji wybudowanych,
        wiec mieszkańcy odezwijcie się.

Pozdrawiam
        Przemek

• Gość: Jantar Witaj sąsiad IP: 157.25.84.* 07.06.02, 14:32
          No tak nie dosłownie (sąsiad przez ulicę a nie przez ścianę)

Cześć ja mieszkam na ul Meissnera 1/3 w tych nowych (oddane w kwietniu 2001)
          białych blokach na przeciw statoil (tam gdzie jest apteka i bank PKO), które ja
          nazywam schodkowcami z racji ich nierównej wysokości (co klatka to 3 piętra do
          góry).

Inwestycja mostostalu nie jest bodajże inwestycją spółdzielni Gocław Lotnisko
          bo jak zapewne miało to miejsce wszelkie formalności załatwia się z mostostalem
          a nie z gocławiem lotnisko (no chyba że się mylę). My jak kupowaliśmy
          mieszkanie to wszystko było firmowane przez gocław lotnisko (najpierw
          musieliśmy stać się jej członkami itd itp - a na osiedlu mieszkam ponad 20 lat
          bo od 1980 roku) i ze wszystkimi formalnościami biegaliśmy do spółdzielni.

Tak z ciekawości to ile płaciłeś za mieszkanie ( a właściwie za obietnicę jego
          wybudowania bo teraz to nawet nie ma tam dziury w ziemi). Bo my nie byliśmy na
          tyle odważni aby kupować coś czego jeszcze nie ma (wpłaciliśmy kasę dopiero
          wtedy jak nasz blok stał i był właśnie tynkowany).

Jak chcesz to może daj znać i zgadamy się telefonicznie, albo sprecyzuj swoje
          pytania bo tak ogólnie to trudno jest na cokolwiek odpowiedzieć.

Co do spółdzielni to był to decydujący czynnik jaki wpłynął na nasz wybór (no
          oprócz tego że rodzice mieszkają dwie ulice dalej i mogą wpadać do wnusi bez
          konieczności jazdy przez wisłę albo na tarchomin) wiedzieliśmy że jest duża i
          jak będzie miała problemy ze sfinansowaniem inwestycji to raczej przeniesie
          jakoś środki finansowe jakie uzyskuje z obsługi całego osiedla a nie
          zbankrutuje (i tak po kupnie dowiedzieliśmy się że aby dokończyć naszą kolonię -
          dwa bloki - musieli zaciągnąć 16 mln pln kredytu, który oczywiście potem
          spłacili). Byliśmy też w takich spółdzielniach, które postawiły dopiero jeden
          albo dwa budynki ale je od razu odpouszczaliśmy.

Jak by co to służę dalszą pomocą
          • saint4 Re: Witaj sąsiad 10.06.02, 17:04
            Witam sąsiada

> No tak nie dosłownie (sąsiad przez ulicę a nie przez ścianę)

Dobre i to :-)
            Przynajmniej jakiś odzew.

> Cześć ja mieszkam na ul Meissnera 1/3 w tych nowych (oddane w kwietniu 2001)
            > białych blokach na przeciw statoil (tam gdzie jest apteka i bank PKO), które
            ja
            > nazywam schodkowcami z racji ich nierównej wysokości (co klatka to 3 piętra
            do
            > góry).

Słabo się orientuję w okolicy ale chyba wiem o który blok chodzi.

> Inwestycja mostostalu nie jest bodajże inwestycją spółdzielni Gocław
            Lotnisko
            > bo jak zapewne miało to miejsce wszelkie formalności załatwia się z
            > mostostalem a nie z gocławiem lotnisko (no chyba że się mylę).

Masz rację umowa jest trój stronna. Gocław Lotnisko, Mostostal Invest, i My
            (ja
            i moja druga połowa :-)

> Tak z ciekawości to ile płaciłeś za mieszkanie ( a właściwie za obietnicę
            jego
            > wybudowania bo teraz to nawet nie ma tam dziury w ziemi).

Za metr 3150 PLN no i dochodzi balkon cena. I cena indeksowana GUS-em.

> Jak chcesz to może daj znać i zgadamy się telefonicznie, albo sprecyzuj
            swoje
            > pytania bo tak ogólnie to trudno jest na cokolwiek odpowiedzieć.

Oj jak dorwałem kogoś kto tam mieszka o pytań będę miał co nie miara :-)
            Na poczatek czy nie przeszkasza wam hałas w walu miedzyszyńskiego?
            I jak wyglądają dojazdy po dugą stronę wisły?

> Co do spółdzielni to był to decydujący czynnik jaki wpłynął na nasz wybór
            (no
            > oprócz tego że rodzice mieszkają dwie ulice dalej i mogą wpadać do wnusi bez
            > konieczności jazdy przez wisłę albo na tarchomin) wiedzieliśmy że jest duża
            i
            > jak będzie miała problemy ze sfinansowaniem inwestycji to raczej przeniesie
            > jakoś środki finansowe jakie uzyskuje z obsługi całego osiedla a nie
            > zbankrutuje (i tak po kupnie dowiedzieliśmy się że aby dokończyć naszą
            kolonię
            > dwa bloki - musieli zaciągnąć 16 mln pln kredytu, który oczywiście potem
            > spłacili). Byliśmy też w takich spółdzielniach, które postawiły dopiero
            jeden
            > albo dwa budynki ale je od razu odpouszczaliśmy.

Mnie przekonał do tej inwestycji współinwestor Mostostal Siedlce, firma z
            mojego
            rodzinnego miasta :-) Która buduje ładnie, w Siedlcach jest jedną z
            najlepszych,
            a pozatym jak to w rodzinnym mieście wszędzie ma się znajomych :-). I to oni
            zapewniali mnie o tym, że nie ma takiej możliwości żeby nie wybudowali tej
            investycji. A co do kupowania pola, bo narazie takie jest zaawansowanie tej
            budowli, to takie czasy jak się chce wybierać w mieszkaniach to trzeba kupować
            pole :-) .
            • Gość: jantar Re: Witaj sąsiad IP: 157.25.84.* 11.06.02, 11:22
              Hałasu z wału nie ma w ogóle (a mój blok leży bliżej wału niż twój - co prawda
              jamieszkam nie od podwórka i na niskim piętrze a im wyżej tym hałas większy)
              obawiałbym się młodzieży ruszającej z piskiem ze statoilu, n najbardziej da
              się we znaki ruch na skrzyżowaniu Jugosławiańskiej z Fieldorfa bo do czasu
              całkowitego uruchomienia mostu siekierkowskiego (doprowadzenia ruchu aż do
              marsa czyli gdzieś w 2004) cały ruch ma się odbywać właśnie ul Fieldorfa.
              Od jakiś dwóch tygodni plac jest ogrodzony (codziennie rano jak jadę do roboty
              to stoję sobie na przystanku i widzę co tam się dzieje) a dzisiaj jeździł po
              nim nawet jakiś spych i niwelował teren (trochę szkoda tych drzew).
              Co do ceny nasze w 1998 miało kosztować coś około 2880 za metr(co prawda my
              kupiliśmy w 2000 jak już wszystsko stało i było tynkowane, a wprowadziliśmy się
              we wrześniu 2001 dokładnie po roku od wpłacenia pierwszej raty - blok co prawda
              został oddany do zasiedlenia w kwietniu 2001) a po końcowym podliczeniu kosztów
              wyszło 3550 za metr (dosyć drogo jak na tą okolicę - no ale za to mamy kort
              tenisowy fontannę z rybkami i duży plac z zielenią, na którym zasadziłem sobie
              poświąteczną choinkę).

Co do dojazdów na drugą stronę wisły. Jazda dwoma autobusami do placu na
              rozdrożu w porannym szczycie trwa od godziny 7.51 do 7.15 a w wakację jak jest
              mniejszy ruch to tylko około 10 minut. Samochodem trochę szybciej (może o
              jakieś 5 minut). Ostatnio rano w sobotę do dworca zachodniego samochodem
              jechałem 8 minut.

• Gość: jantar A patrzyłeś www.smgl.com.pl/strony/jantar.htm IP: 157.25.84.* 11.06.02, 11:41
              • saint4 Re: Witaj sąsiad 11.06.02, 15:48
                Witam

Gość portalu: jantar napisał(a):

> Hałasu z wału nie ma w ogóle (a mój blok leży bliżej wału niż twój - co prawda
                > jamieszkam nie od podwórka i na niskim piętrze a im wyżej tym hałas większy)
                > obawiałbym się młodzieży ruszającej z piskiem ze statoilu, n najbardziej da
                > się we znaki ruch na skrzyżowaniu Jugosławiańskiej z Fieldorfa bo do czasu
                > całkowitego uruchomienia mostu siekierkowskiego (doprowadzenia ruchu aż do
                > marsa czyli gdzieś w 2004) cały ruch ma się odbywać właśnie ul Fieldorfa.

Ja mam mieszkadnie od dziedzińca więc hałas powinien być hoć trochę tłumiony, a
                do statoil osłaniać bedzie mnie ten większy wirzowiec który mają wybudować.

> Od jakiś dwóch tygodni plac jest ogrodzony (codziennie rano jak jadę do roboty
                > to stoję sobie na przystanku i widzę co tam się dzieje) a dzisiaj jeździł po
                > nim nawet jakiś spych i niwelował teren (trochę szkoda tych drzew).
                > Co do ceny nasze w 1998 miało kosztować coś około 2880 za metr(co prawda my
                > kupiliśmy w 2000 jak już wszystsko stało i było tynkowane, a wprowadziliśmy się
                >
                > we wrześniu 2001 dokładnie po roku od wpłacenia pierwszej raty - blok co prawda
                >
                > został oddany do zasiedlenia w kwietniu 2001) a po końcowym podliczeniu kosztów
                >
                > wyszło 3550 za metr (dosyć drogo jak na tą okolicę - no ale za to mamy kort
                > tenisowy fontannę z rybkami i duży plac z zielenią, na którym zasadziłem sobie
                > poświąteczną choinkę).

U nas też ma być wewnętrzny dziedziniec i park (jakaś zieleń na dachu garaży).
                A jak wyglada ochrona na waszym osiedlu? U mnie tęz ma być niby chronione, tzn.
                Mostostal Invest mówi, że Sópóldzielnia Gocław która chce zarzaądzać budynkiem
                daje zazwyczaj kogoś do ochrony. Jak to wygladało w waszym przypadku?

Pozdrawiam
                Przemek

• Gość: jantar Ochrona IP: 157.25.84.* 11.06.02, 16:00
                  Prawdopodobnie (tak byo u nas) wasza kolonia wraz z gruntem zostanie
                  wydzielona z całości osiedla (oddzielna własność gruntu czy jakoś tak) i
                  zostanie powołana rada kolonii (radzę się od razu do niej załapać bo wtedy
                  można jako delegat mieszkańców np chodzić na budowę kiedy się chce celem
                  kontroli czy robotnicy równo pracują a jako zwykłego śmiertelnika to mogą nas
                  nie wpuścić na budowę) u nas rada kolonii decyduje jaka firma ochroniarska ma
                  mieć pieczę nad naszym mieniem (a kosztuje to u nas 50 pln x 250 lokali).
                  Ochrona jest szybka - to znaczy nie trzeba im dwa razy powtarzać żeby szli
                  uciszyć jakiś rozrabiających gówniarzy. Chłopaki są mili i chyba lubią
                  wszelkiego rodzaju tak zwane akcje (raz byli ze mną uciszać o 3 w nocy
                  towarzycho, które zrobiło sobie zbyt głośną imprezę w bloku i lepiej się czułem
                  pukając do tych imprezowiczów mając za sobą umundurowanego ochroniarza -
                  świadka). Fakt że u nas na każdej klatce wisi regulamin w którym jest jasno
                  napisane co ochrona musi robić (łącznie z liczebnością patroli ich trasą i
                  sposobem obchodu kolonii o poszczególnych porach dnia i nocy)

• saint4 Re: Ochrona 12.06.02, 09:19
                    Witam
                    Czyli to Spóldzielnia narzuciła to że osiedle ma być chronione,
                    a rada kolonii tylko wybrała jaka firma ma to robiś??
                    Moze wytłumacze o co mi chodzi. Boję się takiej sytuacji jak jest u brata w
                    bloku. Tam na wszystko musi się zgodzić wiekszość mieszkańców (i moze i to jest
                    dobre ), ale wiekszośc nie zależy na niczym i dlatego na zebraniu nie zdecydowali
                    że osiedle będzie chronione (mimo licznych kradzieży). Dlatego wolał bym żeby
                    spóldzilenia odrazu zadecydowała niejako za mieszkańców ze osiedle będzie
                    chronione a nam pozostawiła jedynie wybór firmy.

A jak wyglada u was cenowo czynsz za mieszkanie ??

Pozdrawiam
                    Przemek

> Prawdopodobnie (tak byo u nas) wasza kolonia wraz z gruntem zostanie
                    > wydzielona z całości osiedla (oddzielna własność gruntu czy jakoś tak) i
                    > zostanie powołana rada kolonii (radzę się od razu do niej załapać bo wtedy
                    > można jako delegat mieszkańców np chodzić na budowę kiedy się chce celem
                    > kontroli czy robotnicy równo pracują a jako zwykłego śmiertelnika to mogą nas
                    > nie wpuścić na budowę) u nas rada kolonii decyduje jaka firma ochroniarska ma
                    > mieć pieczę nad naszym mieniem (a kosztuje to u nas 50 pln x 250 lokali).
                    > Ochrona jest szybka - to znaczy nie trzeba im dwa razy powtarzać żeby szli
                    > uciszyć jakiś rozrabiających gówniarzy. Chłopaki są mili i chyba lubią
                    > wszelkiego rodzaju tak zwane akcje (raz byli ze mną uciszać o 3 w nocy
                    > towarzycho, które zrobiło sobie zbyt głośną imprezę w bloku i lepiej się czułem
                    >
                    > pukając do tych imprezowiczów mając za sobą umundurowanego ochroniarza -
                    > świadka). Fakt że u nas na każdej klatce wisi regulamin w którym jest jasno
                    > napisane co ochrona musi robić (łącznie z liczebnością patroli ich trasą i
                    > sposobem obchodu kolonii o poszczególnych porach dnia i nocy)
                    >

• Gość: jantar Czynsz IP: 157.25.84.* 12.06.02, 10:51
                      Po ostatnich odliczeniach kosztów rzeczywistych zużycia wody wychodzi około 320
                      pln z ochroną bez elektryki (a u nas nie ma gazu tylko 3 fazy na kuchnię) za
                      mieszkanie 56 m2 i trzy osoby (w tym jedna 15 miesięczna). Na początku
                      (wykańczanie mieszkania)spółdzielnia założyła że zużycie wody na mieszkanie
                      miesięcznie może wynieść 10 m3 zimnej wody i bodajże 5m3 ciepłej i wtedy
                      płaciliśmy coś około 400 pln. Po pierwszym odczycie (po 10 miesiącach od
                      oddania bloku) z liczników wyszło u nas zuzycie 2 m3 zimnej i 1,5 m3 ciepłej
                      czyli mieliśmy dużą nadpłatę (no ale nasze mieszkanie stało puste pół roku i
                      stąd to średnie małe zużycie) teraz mamy zużyte od zasiedlenia we wrześniu 25
                      m3 zimnej i 21 m3 ciepłej.

Co do ochrony i rady kolonii to faktycznie wszystkie decyzje są podejmowane na
                      zebraniach, na które mi się oczywiście nie chce chodzić.

A szanowny kolega jaki będzie miał metraż (i jaki czynsz) i czy nie trzeba było
                      obowiązkowo u was wykupywać miejsca parkingowo/postojowego.

A tak w ogóle to ja dzwoniłem do Mostostalu w tamtym roku koło wakacji (bo już
                      wtedy się ogłaszali że zaraz ruszają z inwestycją) i facet powiedział mi że nie
                      mają żadnych problemów i nie przewidują opóźnień, a ja mu wtedy na to dlaczego
                      jeszcze nie ruszyli nawet z ogrodzeniem terenu a pan powiedział że przed zimą
                      to nie ma sensu cokolwiek zaczynać robić.

Jeśli możesz to powiedz mi ile tam będzie budynków (ponoć 4)

• saint4 Re: Czynsz 13.06.02, 09:05
                        Witam

Dzięki za odpowiedzi.

> Po ostatnich odliczeniach kosztów rzeczywistych zużycia wody wychodzi około 320
                        >
                        > pln z ochroną bez elektryki (a u nas nie ma gazu tylko 3 fazy na kuchnię) za
                        > mieszkanie 56 m2 i trzy osoby (w tym jedna 15 miesięczna). Na początku
                        > (wykańczanie mieszkania)spółdzielnia założyła że zużycie wody na mieszkanie
                        > miesięcznie może wynieść 10 m3 zimnej wody i bodajże 5m3 ciepłej i wtedy
                        > płaciliśmy coś około 400 pln. Po pierwszym odczycie (po 10 miesiącach od
                        > oddania bloku) z liczników wyszło u nas zuzycie 2 m3 zimnej i 1,5 m3 ciepłej
                        > czyli mieliśmy dużą nadpłatę (no ale nasze mieszkanie stało puste pół roku i
                        > stąd to średnie małe zużycie) teraz mamy zużyte od zasiedlenia we wrześniu 25
                        > m3 zimnej i 21 m3 ciepłej.
                        >
                        > Co do ochrony i rady kolonii to faktycznie wszystkie decyzje są podejmowane na
                        > zebraniach, na które mi się oczywiście nie chce chodzić.
                        >
                        > A szanowny kolega jaki będzie miał metraż (i jaki czynsz) i czy nie trzeba było
                        > obowiązkowo u was wykupywać miejsca parkingowo/postojowego.

metraż do 55 m2 - dwa pokoje. A co do garaży to nie trzeba było wykupować ich
                        obowiązkowo dlatego jeszcze nie wykupiłem. Zastanawiam się nad piwnicą, bo mają
                        być takowe w bloku.

> A tak w ogóle to ja dzwoniłem do Mostostalu w tamtym roku koło wakacji (bo już
                        > wtedy się ogłaszali że zaraz ruszają z inwestycją) i facet powiedział mi że nie
                        >
                        > mają żadnych problemów i nie przewidują opóźnień, a ja mu wtedy na to dlaczego
                        > jeszcze nie ruszyli nawet z ogrodzeniem terenu a pan powiedział że przed zimą
                        > to nie ma sensu cokolwiek zaczynać robić.

Nie wiem o co mu chodziło. Ale tak prawdę mówiac to Mostostal invest jest wielkim
                        optymistą w udzielaniu informacji.

> Jeśli możesz to powiedz mi ile tam będzie budynków (ponoć 4)

Z tym to jest tak. Teraz budują 2. Jeden wysoki od Jugosłowiańskiej i drugi
                        niższy 7 pięter od Fildorfa. Za rok mają dobudować do tego mniejszego tej samej
                        wysokość. Czyli w tej pierwszej cześci mają być dwa. A w drugiej części bliżej
                        Bora Komorowskiego ma być blok pofobny do waszego (też schodki) w kształcie
                        literu U). I chyba jakiś jeden mały ( na planach wygladało to jak U z kropka).

Słyszałem, że podobno stawiają już jakieś baraki na placu budowy ??

Pozdrawiam
                        Przemek

• Gość: jantar Barak jest ale tylko jeden IP: 157.25.84.* 13.06.02, 09:53
                          I chyba pilnują w nim coby nikt nie rozkradł ogrodzenia.
                          • saint4 Re: Barak jest ale tylko jeden 17.06.02, 09:20
                            Witam

> I chyba pilnują w nim coby nikt nie rozkradł ogrodzenia.

Byłem w weekend na budowie i widziałem ten barak. Szykuję sie do rozmowy z nimi
                            na temat w jaki sposób mają zamiar do końca czerwca zalać fundamenty.
                            Pocieszajace jest to że cos robią ale tempo w jakim to robią jest bardzo
                            niezadawalające.

No i mam pytanie. Jak wyglada bezpieczeństwo na Gocławiu ?

Pozdrawiam
                            Przemek
                            • Gość: Jantar Bezpieczeństwo IP: 157.25.84.* 17.06.02, 09:44
                              Co się nie chwalisz, że jesteś na drugim wątku o Fieldorfa.
                              Może tam przejdziemy na stałe (nie trzeba będzie przepisywać treści).

Ja w piątek byłem na spacerze i poczytałem sobię tablicę informacyjną.
                              Zwróć uwagę na:
                              - data wydania pozwolenia na budowę (wniosek prowadzili nabór nie mając
                              pozwolenia)
                              - wykonawca Moduł 2000 a nie Mostostal (dlaczego tak)
                              Wywroty ładują w iście stachanowskim tempie jedna na 5 minut (co prawda na
                              placu są dwie kopary a pracowała tylko jedna)

Co do bezpieczeństwa.
                              Kilka lat temu było głośno o zamordowaniu dwóch nastolatków (przypadek pierwszy
                              zemsta kolegów z konkurencyjnej mafii, przypadek drugi koledzy zatłukli kolegę
                              handlarzy z giełdy komputerowej na grzybowskiej bo go nie lubili i był od nich
                              bogatszy) czyli jak się nie kręcisz w tym środowisku to nic nie powinno ci się
                              stać (no chyba że jesteś podobny do tej osoby co nie trzeba)
                              Ja mieszkam na tym osiedlu od roku 1980 i jeszcze nikt mnie nigdy nie stukał
                              (co nie znaczy, że nie stanie się to na przykład jutro). Fakt, że z nastaniem
                              cieplejszych dni słychać i widać więcej mlodzieży popijającej browary przed
                              blokami, ale póki mnie nie tykają to mi to tak bardzo nie przeszkadza.

Jak będziesz u siebie na budowie to spójrz na drugą stronę Fieldorfa po prawej
                              stronie tam gdzie jest taki niski biały budynek (ginekolog, sklep meblowy i
                              firma wydawnicza) tam często - prawie dzień w dzień spotyka się grupa
                              kilkunastu młodych panów ale jakoś nie widziałem żeby kogoś tam mordowali.

Proponuje cobyś mnie nie cytował przy swoich odpowiedziach bo głupio mi się
                              czyta własne listy, które do mnie wracają.
                              • saint4 Re: Bezpieczeństwo 18.06.02, 11:21
                                Witam

Wiec odpisuję bez cytowania :-)

Ok więc przejdzmy do wątku o Fieldorfa.

Co do wykonawcy - MODUŁ 2000 - nie mam zielonego pojęcia co to za firma. Też mnie
                                to zdziwiło, zapytam się ich na najbliższym spotkaniu.

Co do daty pozwolenia na budowę to wiem o tym. Niekturzy kupowali jak jeszcze nie
                                było, ja już mam wpisany nr pozwolenia na umowie.

Cieszy mnie to ,że praca na budowie posuwa się do przodu ale szczerze wątpię żeby
                                zdąrzyli zalać fundamenty do końca czerwca. Pozatym narazie to wykopali tylko dół
                                pod ten mniejszy budynek 7 pietrowy - (na wizualizacji to ten szary). A gdzie dól
                                pod drugi - ten wiekszy ?? Niby mam do nich zaufanie ale trzeba im pokazać, że
                                nie jestem zadowolony z takiego postepu spraw.

A co do bezpieczeństwa to bardziej chodziło mi o kradzierze, okradanie mieszkań
                                czy samachodów. Czyj jak wprowadziliście się do mieszkania to nie było jakiś
                                niemiłych incydentów typu okradanie piwnic czy samochodów w garażach.

Dzięki za dotychczasowe informacje i do usłyszenia (przeczytania) w wątku
                                Mostostal Invest Sp. z o. o.

Przemek

• Gość: jantar Kradzieże IP: 157.25.84.* 18.06.02, 11:50
                                  Sorki ale właśnie mam chwilowo zainstalowaną klawiacje programisty a fizycznie
                                  piszę na maszynistce także będę klepał trochę wolniej.

Co do kradziezy to nam jeszcze nic z samochodu nie zginęło ale poprzednio
                                  trzymaliśmy na parkingu strzeżonym gdzie wejść mogli tylko ˝klubowicze˝ z
                                  legitymacjami sprawdzani na wejściu przez strażnika.

Teraz co prawda w garażu pojawiają się patrole piesze agencji dozorującej (są
                                  też kamery) no ale gocław lotnisko pozwolił sobie wynająć niesprzedane miejsca
                                  garażowe ludziom spoza kolonii, także nie wiadomo tak naprawdę kto się kręci po
                                  hali tym bardziej że jest ona ogólnodostępna z poziomu klatek schodowych. Fakt,
                                  że u nas nikt obcy nie dostanie się na patio a następnie do klatki schodowej
                                  nie przechodząc bez meldowania się u ochrony ale czasem różni goście przychodzą
                                  do lokatorów (plus ekipy wykańczające mieszkania, plus ekipy wykonujące
                                  poprawki w ramach 3 letniej gwarancji na cały obiekt, plus dostawcy pizzy itp.)

Fakt, że u nas jest dobry system wchodzenia na obiekt. Tzn. aby dostać się na
                                  teren kolonii należy przejść przez dwie furtki znajdujące się przy oddzielnym
                                  budynku ochrony i jak ktoś nie zna kodu do domofonu to musi zameldować ochronie
                                  że chce wejść tu i tu, a ochrona dzwoni wtedy do lokalu i pyta się czy życzymy
                                  sobie wpuścić danego delikwenta na teren kolonii. Następnie dany delikwent po
                                  wpuszczeniu na teren kolonii musi powtórnie zadzwonić domofonem znajdującym się
                                  przy konkretnej klatce schodowej do danego lokalu gdzie zostanie wpuszczony
                                  albo nie.
                                  Na klatki schodowe można dostać się szybciej (pomijając drogę przez patio i
                                  ochronę) z zewnątrz otwierając je sobie kluczem ale można nimi bez klucza
                                  wychodzić z bloku (bez klucza drzwi otwierają się tylko na zewnątrz) lecz
                                  czasem ktoś wychodząc z pieskiem blokuje sobie drzwi tak aby się nie
                                  zatrzasnęły i można je było otwierać z zewnątrz bez klucza no i wtedy osiedle
                                  stoi otworem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka