Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ABC podzielników kosztów ciepła

28.10.04, 14:56
    Podzielniki (a raczej system rozliczania) to majstersztyk hochsztaplerów,
    łapówkarzy, krętaczy, zwolenników szybkiego i łatwego zarobku itp. itd...
    Pozwoliły na błyskawiczną ekspansję i krociowe zyski firm rozliczających,
    które w macierzystych Niemczech nie miały racji bytu - bo system rozliczania
    wg podzielników nie zdał tam egzaminu. Po to by w oparciu o podzielniki można
    było rozdzielić koszt ogrzewania jako tako sprawiedliwie, proporcjonalnie do
    zużycia, trzebaby tak rozbudować system obliczania, doboru współczynników,
    uwzględnić tyle parametrów, że koszt takiej operacji znacznie przekroczyłby
    zyski z tytułu oszczędzania ciepła. Firmy rozliczające o tym wiedzą i zawsze
    o tym wiedziały, dlatego tak trudno jest od nich uzyskać jakiekolwiek
    wyjaśnienie. Po co korygować czy wyjaśniać to co i tak dalej nie będzie
    prawdą, a po każdej korekcie dla pojedynczego lokatora firma musi od nowa
    rozliczać koszty dla wszystkich użytkowników węzła, bo jak po korekcie zmieni
    się ilość jednostek obliczeniowych u jednego lokatora to już bilans i cena
    jednostki obliczeniowej nie będzie się zgadzać. Muszą ale nie robią!! A
    dlaczego?? Bo nie. I nikt im nic nie zrobi. U nas po korektach w 2001 roku z
    ogólnego rachunku ubyło co najmniej 1/8 punktów obliczeniowych. Tyle było
    reklamacji wsp. UF - błąd opisany w artykule - walka o korektę trwała
    miesiącami. Ale na skorygowanych rozliczeniach suma punktów obliczeniowych z
    nieruchomości pozostała taka sama! I koszt jednostki też pozostał taki sam! A
    powinien wzrosnąć, i to znacznie. Szacunkowo - nie mam dostępu do wszystkich
    danych - powinien wynosić 0,47 zł a nie 0,37. 10 gr przy 400 tys. punktów
    obliczeniowych (tyle wynosiła suma punktów nieruchomości) to jest 40.000tys
    zł niedoboru za ogrzewanie. Tyle firma powinna zwrócić ludziom pieniędzy za
    źle wykonane obliczenia. Ale firma nie da sobie zrobić krzywdy. UFy
    skorygowali ale zwrot kosztów otrzymali tylko ci którzy pierwsi zwrócili się
    o korektę - kilka osób, reszcie tylko wsp. skorygowali i powiedzieli, że
    płacić nie będą. I nie płacą! Umowy są tak sformułowane, że firma praktycznie
    za nic nie ponosi odpowiedzialności. I muszą takie być! Bo sam system
    opomiarowania to wielka nieodpowiedzialność. Jednakże prezesi tych firm mogą
    spać spokojnie. Jak wiemy z doświadczenia, niezwykle trudno pozbyć się
    podzielników. Na ich straży stoją bowiem prezesi SMów. Oni za podzielniki
    dadzą sobie palec odstrzelić a nawet całą rękę. Oni kochają podzielniki! Oni
    żyć bez nich nie mogą (przynajmniej nie na takim poziomie). Także i sami
    lokatorzy, a przynajmniej ta część, dla których święte współczynniki były
    łaskawe, nie pozwolą zdjąć podzielników, ci co podzielnik oszukują też na to
    nie pozwolą, a po to żeby z nich zrezygnować, u nas w spółdzielni wymaga się
    100% zgodności lokatorów. A jak ktoś zdejmie indywidualnie to poniesie
    grubsze konsekwencje niżby zdjął majtki i wypiął pupę na prezesa. I to jest
    właśnie ten majstersztyk, tak zamącić, żeby nikt nie wiedział o co chodzi,
    żeby ludzie sami sobie do oczu skakali, a wybrani zbierają forsę.
    Pozdrawiam serdecznie autora artykułu oraz wszystkich przeciw a nawet za
    podzielnikowców.
    Obserwuj wątek
      • Gość: a_za Re: ABC podzielników kosztów ciepła IP: *.res-polona.com.pl 29.10.04, 12:09
        Co się stało? Dlaczego moja wypowiedź nie jest widoczna na forum, a tylko pod
        artykułem. Czy napisałam coś nieparlamentarnego?
        • Gość: a_za Re: ABC podzielników kosztów ciepła IP: *.res-polona.com.pl 29.10.04, 12:10
          Już jest.
          • Gość: pink Re: ABC podzielników kosztów ciepła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 19:17
            Swięta racja. Zgadzam się tylko co z tym zrobić?
        • Gość: Dziennikarz WPROST Re: ABC podzielników kosztów ciepła IP: *.wprost.pl / *.wprost.pl 08.11.04, 15:33
          Witam,
          z tej strony Paweł Rusak, dziennikarz tygodnika WPROST. Właśnie przygotowuję
          artykuł na temat rozbójniczych praktyk związanych z podzielnikami i tym, że
          instalatorzy oszukują uxytkowników. Widziałem Pani komentarz na forum dotyczącą
          właśnie tego tematu. Bardzo chciałbym się z Panią skontaktować w celu
          porozmawiania, ponieważ widzę, że Pani zna się na tym bardzo dobrze. Bardzo
          proszę o kontakt na adres: p.rusak@wprost.pl . Z góry dziękuję, pozdrawiam.
          Paweł Rusak
          • Gość: Anty-podzielnik Re: ABC podzielników kosztów ciepła IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.11.04, 21:04
            Oj a_za, a_za, chyba te szuje od podzielników dopadną Cię gdzieś w ciemnej
            ulicy za demaskowanie ich przękretów!

Tyle piszesz na ten temat i stale znajduja sie jacyś mało rozgarnięci, którym
            cwaniacy chcą wcisnąć to gó...

Oświec pana redaktora z WPROST, żeby taki artykuł wyciął, żeby raz na zawsze
            odechciało się po wsze czasy ludziom podzielników. Niech redaktor położy główny
            nacisk na oszukańcze porozumienia firm rozliczających podzielniki z zarządami
            dużych spółdzielni mające głównie na celu kierowanie pieniędzy do prywatnych
            kieszeni poza fiskusem
          • Gość: Marynarz Re: ABC podzielników kosztów ciepła IP: *.wirba.net / 80.51.246.* 26.11.04, 21:46
            Jeśli nie podzielniki, to jak rozliczać? Od powierzchni mieszkania. Ja lubię
            jak w mieszkaniu jest chłodniej, 19-21 st.C. I włączam kaloryfery jak na dworze
            jest mróz. Niektórzy ludzie lubią temperaturę 25-28 st. C, znam takich. I oni
            grzeją cały czas od początku sezonu grzewczego. Zużyją dużo więcej ciepła niż
            ja. Czy mamy tyle samo płacić ( zakładając jednakową pow. mieszkania)? Niech
            ktoś mi to wytłumaczy. Powinno być tak, że jeśli ktoś zużywa miej energii
            cieplnej, to niech mniej płaci. I temu służą podzielniki. Tak mi się wydaje.
      • Gość: LUCY Re: ABC podzielników kosztów ciepła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 09:19
        Wlasnie moja SM podala mnie do sadu. Moje doplaty po okresie grzewczym wynosza
        od 350 - 1040 zl.Nie place poniewaz 1. nie stac mnie na to. 2. nie stac mnie na
        to aby ogrzewac sasiada. 3. moje mieszkanie polozone jest na parterze gdzie
        strop nie jest ocieplany. 4 jest szczytowe 5. sciana zewntrzna balkonowa ok 3 m
        kw. jest zrobiona ze sklejki. Jeden kaloryfer polozony pod katem prostym (
        jeden zawor) i powieszono mi dwa podzielniki.Panie Rusak jesli interesuje to
        Pana- znam osobe,ktora w grudniu bedzie miala ostatnia sprawe w sadzie (nie
        pozwolil na powieszenie podzielnikow w swoim mieszkaniu).Za jego oczwiscie
        pozwoleniem podam jego adres emailowy.
        • Gość: a_za Re: ABC podzielników kosztów ciepła IP: *.res-polona.com.pl 24.11.04, 13:27
          Pan Rusak już napisał. Niestety, nie całkiem to o co nam chodzi. To jest
          właściwie skrót tego co było 4 lata temu. Wprost z uporem pisze, że podzielniki
          służą do pomiaru ciepła, sugeruje, że podzielniki elektroniczne robiłyby to
          lepiej. No ale przynajmniej można się dowiedzieć, że ok. 2000 lokatorów podało
          sposób rozliczania do sądu. Mało, ale zawsze coś. Wystarczy kilka wygranych
          spraw i następni pokrzywdzeni mogą się powoływać na wyrok sądu.
          Lucy - jeżeli to spółdzielnia podała cię do sądu, to lepiej. Musi ci udowodnić,
          że pobierane od ciebie opłaty są adekwatne do temperatury utrzymywanej w twoim
          lokalu - prawo przewiduje, że lokator nie ponosi kosztów z tytułu strat ciepła
          na które nie wpływu. Dwa podzielniki na jednym grzejniku przeczą prawidłowości
          rozliczenia. Nie ma takiej opcji! Sumują punkty z obu? A współczynnik
          korygujący położenie mieszkania w bryle budynku - jaki masz? Był liczony czy
          przydzielany wg wytycznych? Warto by było go policzyć wg norm (może masz
          znajomego architekta, bo to dosyć skomplikowane) i porównać z tym co masz.
          Mogłabyś wtedy przed sądem zakwestionować wysokość współczynnika.
          Pozdrawiam
          • lelo1977 Re: ABC podzielników kosztów ciepła 24.11.04, 16:41
            a gdyby liczniki do gorącej wody po prostu zainstalowac
            i podac stawkę za 1m3 ?
            • Gość: ula Re: ABC podzielników kosztów ciepła IP: *.chello.pl 24.11.04, 22:10
              Lelo, a gdzie te liczniki chcesz instalować?
              A_za, małe sprostowanie - w normie PN-EN 835 p.6.3 "Miejsce zamocowania na
              grzejniku" jest:
              "W przypadku dużych grzejników (w odniesieniu do mocy cieplnej lub długości
              konstrukcyjnej) dopuszcza się mocowanie kilku podzielników kosztów ogrzewania."
              Też jestem ciekawa jak taki grzejnik jest potem rozliczany, suma wskazań? i
              jaka jest ta graniczna wielkość grzejnika od której montuje się więcej niż
              jeden podzielnik? szkoda że o tym już norma nie wspomina!
              Lucy, mam prośbę, napisz jeśli możesz: jaka jest różnica wskazań na tych dwu
              podzielnikach? i jak Ci je rozliczono? no i jak duży jest ten nieszczęsny
              grzejnik?
              Pozdrawiam wszystkich
              • Gość: Anty-podzielnik Re: ABC podzielników kosztów ciepła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 10:19
                Też jestem bardzo rozczarowany artykułem Rusaka na temat podzielników. Ale to
                nie pierwszy raz, że dziennikarz, który cos pisze, nie rozumie tego dokładnie i
                potem wychodza jakieś dziwolągi.

Moja spółdzielnia planuje zainstalowanie podzielników, ale mam nadzieję, że
                wcześniej wywalimy zarząd.

Wspierajmy sie wzajemnie na tym forum w walce z cwaniactwem.
                Stwórzmy UKRAINĘ w sprawie podzielników!
                • Gość: a_za Re: ABC podzielników kosztów ciepła IP: *.res-polona.com.pl 26.11.04, 13:38
                  Zaopatrzyłam p. Rusaka w obszerne materiały. Ale nie zostały wykorzystane. Nie
                  o to autorom chodziło. Mnie ten artykuł wygląda na reklamę firmy produkującej
                  czujniki temperatury - patrz rysunek. Z artykułu można wysnuć wniosek, że
                  przyczyną wszelkich błedów i przekrętów jest niemieckie pochodzenie firm
                  rozliczających - w podtekście - polskie firmy zrobią to lepiej. Nic bardziej
                  błędnego. Anty-podzielniku, brońcie się rękami i nogami przed zakusami
                  spółdzielni. Życzę aby wam się powiodło w wywalaniu zarządu. Choć sprawa nie
                  będzie prosta.
                  Pozdrawiam
                  Chyba będę używała sygnaturki.
                  -------
                  • Gość: Marynarz Re: ABC podzielników kosztów ciepła IP: *.wirba.net / 80.51.246.* 26.11.04, 21:47
                    Jeśli nie podzielniki, to jak rozliczać? Od powierzchni mieszkania. Ja lubię
                    jak w mieszkaniu jest chłodniej, 19-21 st.C. I włączam kaloryfery jak na dworze
                    jest mróz. Niektórzy ludzie lubią temperaturę 25-28 st. C, znam takich. I oni
                    grzeją cały czas od początku sezonu grzewczego. Zużyją dużo więcej ciepła niż
                    ja. Czy mamy tyle samo płacić ( zakładając jednakową pow. mieszkania)? Niech
                    ktoś mi to wytłumaczy. Powinno być tak, że jeśli ktoś zużywa miej energii
                    cieplnej, to niech mniej płaci. I temu służą podzielniki. Tak mi się wydaje
                    • Gość: ula Re: ABC podzielników kosztów ciepła IP: *.chello.pl 27.11.04, 10:28
                      Marynarzu, jasne że powinnien być taki system pomiarów i rozliczeń żeby każdy
                      płacił za ciepło które zużywa, niestety podzielniki tego nie zapewniają!
                      Zwłaszcza w starych budynkach, które nie spełniają aktualnych wymagań jesli
                      chodzi o wielkość strat ciepła, jest duża przenikalność ciepła przez przegrody
                      nie tylko zewnętrzne ale i wewnętrzne, instalacja jest stara nie mozna jej
                      prawidłowo wyregulować (brak odpowiednich ku temu elementów - zaworów
                      regulacyjnych podpionowych, pomp elektronicznych z płynną regulacją w węzłach))
                      itd.
                      Lelo - ciepłomierze przed zaworami termostatycznymi to nie jest najlepszy
                      pomysł - z reguły montuje się je na powrocie,nie wszyscy lokatorzy zgodziliby
                      się ponosić koszty kilku ciepłomierzy i co wtedy?
                      Podzielnik to nie urządzenie pomiarowe, nie mozna w jakikolwiek sposób
                      sprawdzić prawidłowości jego działania, nawet szybkość wskazywania
                      jest "tajemnicą firmy", czy można zaufać takiemu urządzeniu? No i najważniejsze
                      chyba to brak przepisów dotyczących rozliczeń, zasad ustalania współczynników
                      korekcyjnych a co za tym idzie pełna dowolność!
                      Więcej szczegółów na www.isanit.pl.
              • Gość: lelo1977 Re: ABC podzielników kosztów ciepła IP: *.devs.futuro.pl 26.11.04, 23:05
                przed zaworem regulującym temperaturę
                • Gość: Lelo Re: ABC podzielników kosztów ciepła IP: *.chello.pl 27.11.04, 10:30
                  Nie wiem czemu i co poprzestawiało mi kolejność zdań! Na końcu miało być do
                  Lelo:
                  Lelo - ciepłomierze przed zaworami termostatycznymi to nie jest najlepszy
                  pomysł - z reguły montuje się je na powrocie,nie wszyscy lokatorzy zgodziliby
                  się ponosić koszty kilku ciepłomierzy i co wtedy?
                  • Gość: ula Re: ABC podzielników kosztów ciepła IP: *.chello.pl 27.11.04, 11:40
                    Powyżej to miało być ula do Lelo!
                    Przepraszam nie chciałam się podszywać!
              • Gość: LUCY Re: ABC podzielników kosztów ciepła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.04, 15:10
                Ula ! teraz dopiero przeczytalam - komputer zepsuty. wskazania sa jednakowe i
                jedna strona na 12 zeberek polączone złaczką pod katem prostym oraz 6
                zeberek.Pokoj 18 mkw.
                • Gość: ula Re: ABC podzielników kosztów ciepła IP: *.chello.pl 11.12.04, 18:36
                  A jak Ci to cudo rozliczają?? Czy do obu podzielników w rozliczeniu masz
                  przypisane takie same współczynniki (te zależne od mocy grzejnika)? W tym
                  układzie powinni to raczej potraktować jak dwa grzejniki o różnej mocy i
                  zastosowac różne współczynniki! - dla 6-cio żeberkowego 2x mniejszy
                  współczynnik niż dla 12-sto, czy tak jest?
          • Gość: bezprawie Re: ABC podzielników kosztów ciepła IP: *.espol.com.pl 29.11.04, 20:19
            A_za, polecam ustawę z 26 maja 2000r. o zmianie ustawy - Prawo energetyczne.
            Walczyć z podzielnikową głupotą i kwestionować bezmyślnie wprowadzone metody
            rozliczeń, to tak jak ścigać Al'a Capone za gangsterstwo. Prezesów powinien
            ścigać prokrator z urzędu, nie za podzielniki, ale za pobieranie pieniędzy za
            nie i ich rozliczanie. I tu miejsce do popisu dla Pana Redaktora WPROST.
            Wsadzić prezesów za pobieranie opłat za podzielniki, jak Al'a Capone złapano za
            nie płacenie podatków, to znacznie łatwiejsze.
      • Gość: ogrzany Co zrobic jesli nie chca mi dokonac pomiaru?Pomocy IP: 217.17.35.* 29.11.04, 17:53
        Metrona miala termin (a mnie nie bylo w kraju) potem zwodzila mnie
        spoldzielnia, az zadzwonilem sam do Metrony. Powiedzieli, ze ich nie obchodzi
        juz to i ze jest za pozno na odczyt. Dlazcego nie chca dokonac odczytu i jakie
        przepisy reguluja odczyt tego pomiaru? Czy mam caly rok czekac az mi odczytaja
        zuzycie za dwa lata? Jak zmusic ich do przyjscia i zdjecia kapilar?
        • Gość: ula Re: Co zrobic jesli nie chca mi dokonac pomiaru?P IP: *.chello.pl 29.11.04, 19:30
          Niestety o wszystkim decyduje Regulamin rozliczania kosztów jaki obowiązuje w
          Twojej SM! Znasz go?
      • walderka Re: ABC podzielników kosztów ciepła 07.12.04, 12:04
        Od wczoraj jestem w szoku po otrzymaniu rozliczenia kosztów ciepła.Za
        ogrzewanie 55mkw. powierzchni mam zapłacić prawie 2200,-.Oczywiście zaliczki
        nie pokryły tej kwoty i żądają natychmiastowego pokrycia różnicy.Równocześnie
        została mi zwiększona wysokość zaliczki za CO w czynsie o ponad 50,-
        Ponieważ jest to kolejny sezon grzewczy (poprzedni wynosił ponad 1900,-) który
        zszokował mnie wysokością opłaty za CO i tym razem naprawdę kontrolowałam
        zużycie ciepła w moim mieszkaniu i uważam że bardziej oszczędzać już nie można,
        tymczasem okazuje się że różnice pomiędzy lokalami tej samej wielkości są
        znaczne.Jestem w rozterce co mam robić, czytając komentarze do artykułu jestem
        przekonana że nie wygram a tylko zniszczę bardziej zdrowie, ale z drugiej
        strony czy mam pozostać nadal bierną i grzecznie płacić?
        Protokół odczytu i sam wydruk z rozliczenia jest tak zagmatwany, że trudno mnie
        jako laikowi z tej dziedziny cokolwiek rozszyfrować. Do kogo bym się mogła
        zwrócić z prośbą o wyjaśnienie i ewentualną korektę rachunku, albo co mogę
        jeszcze zrobić by obniżyć koszty ogrzewania.
        • Gość: a_za Re: ABC podzielników kosztów ciepła IP: *.res-polona.com.pl 07.12.04, 13:29
          Mogę sprawdzić, ale potrzeba więcej danych. Sporo wiadomości jest na forum
          www.isanit.pl/forum/forum.php
          ale nie wiem czy zdołasz znaleźć w gąszczu wypowiedzi to co cię interesuje.
          Jakie masz podzielniki. Jaka firma cię rozlicza? Czy wskazania podzielnika są
          mnożone przez wsp. korekcyjne - LAF i UF? LAF to wsp. położenia mieszkania w
          bryle budynku, UF ro wsp. mocy grzejnika. Napisz na forum, lub na adres
          a_za@op.pl lub odezwij się na forum do którego adres podałam, tam będzie więcej
          osób które ci pomogą.
          • babczyk Re: ABC podzielników kosztów ciepła 07.12.04, 20:44
            A może to Wam się na coś przyda?

www.ure.gov.pl/prawo/podzielnik_22003.html
            Pozdrawiam
            • babczyk Re: ABC podzielników kosztów ciepła 07.12.04, 20:51
              A atak z doskoku jeszcze dodam

www.ure.gov.pl/poradnik/poradnik.html
              Miłej lektury
              • Gość: Antypodzielnik Re: ABC podzielników kosztów ciepła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 09:28
                Swego czasu byłem gorącym zwolennikiem podzielników, bo uważałem, że każdy
                winien płacić tylko za to, co faktycznie sam zużyje. Myślą tak również inni,
                np. Marynarz. I takie myślenie jest w pełni racjonalne.

Jak zacząłem się zagłębiać w temat, to okazało się, że podzielniki nie są
                rozwiązaniem, które mogłoby mnie zadowolić. Okazało się bowiem, że to
                urządzenie nie służy temu, do czego dążyłem. Bo jeśli błędy rozliczeń zużycia
                ciepła przy ich pomocy dochodzą nawet do 2000%, to nie ma o czym mówić.
                Dodatkowo dochodzi do tego nieuczciwość firm rozliczających i spółdzielni czy
                wspólnot, które je stosują. I całkiem niedawno przeczytałem jeszcze o innym
                aspekcie sprawy - dążenie niektórych mieszkańców do obniżenia opłat za ciepło
                poprzez zakręcanie zaworów powoduje po prostu pojawianie się grzyba nie tylko w
                ich mieszkaniach, ale również ich sąsiadów. A poza tym, jak pisze bodajże Ula,
                ze względu na uwarunkowania techniczne wielu budynków, a dokładniej przenikanie
                ciepła przez ściany sąsiednich mieszkań, mieszkanie o niskiej temperaturze
                wewnątrz będzie dogrzewane przez sąsiednie, z wyższą temperaturą wnętrza.
                O ile w przypadku innych mediów (woda, gaz, prąd) zyżycie w jednym mieszkaniu
                nie ma wpływu na zużycie w innym, to nie jest tak w przypadku ogrzewania. I
                dlatego należy zwalczać podzielniki kosztów, bo jest to rozwiązanie przynoszące
                więcej szkody niż pożytku. Co z tego, że może istotnie po ich zainstalowaniu
                zmaleje nieco zużycie energii cieplnej budynku jeśli opłaty za ciepło płacone
                przez mieszkańców bedą jednak większe(koszt rozliczeń i często jakieś obrywy
                dla spółdzielni), sąsiedzi będa się boczyć na siebie a warunki zamieszkiwania
                znacznie się pogorszą.

Teoretucznie lepsze są ciepłomierze, bo mierzą faktyczne zużycie ciepła, ale w
                starym budownictwie ze względu na konfigurację instalacji trzebaby ich
                instalować kilka na mieszkanie a poza tym nadal pozostanie problem przenikania
                ciepła przez ściany sąsiednich mieszkań. W takim wypadku oczywiście można
                mierzyć temperaturę wewnątrz pomieszczeń, ale dochodzi koszt czujników i
                skomplikowanego systemu rozliczeń. Chyba gra nie warta świeczki.
      • Gość: Flo Joe miejsce podzielników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 17:32
        Dzień dobry!
        Czy ktoś podpowie mi gdzie znaleść info na temat miejsca umieszczenia
        podzielnika na kaloryferze? U mnie jest ok 10 cm od góry - i gdy tam jest
        ciepło, to cała reszta w dół chłodem wieje. Był mekanik ze SM powiedział, że
        nie jest kaloryfer zapowietrzony... a podzielnik bije jak szalony.
        • Gość: Jacek Re: miejsce podzielników IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.12.04, 19:06
          Witam,
          u mnie jest podobnie. Jeśli zawór termostatyczny jest częściowo otwarty, ciepła
          jest tylko górna część grzejników (też powiedziano mi, że tak jest dobrze).
          Przy całkowicie otwartym zaworze gorący jest cały grzejnik. Co do sposobu
          montażu, to link poniżej. Pzdr.
          www.metrona.pl/strony/inne/montaz.htm
        • Gość: ula Re: miejsce podzielników IP: *.chello.pl 08.12.04, 19:09
          Miejsce montażu podzielnika określa norma, której numer podałam wyżej w tym
          wątku. Jest to w połowie długości konstrukcyjnej grzejnika, na 75% wysokości
          konstrukcyjnej grzejnika - licząc od dołu do środka podzielnika.
          • Gość: ula Re: miejsce podzielników IP: *.chello.pl 08.12.04, 19:40
            Temperatura góry i dołu grzejnika zawsze będzie różna, zwłaszcza przy
            przykręconym zaworze. Zalezy to od tego jaka jest temperatura zasilania i
            powrotu, jesli np. mamy tz=95 stopni a tp=75 stopni to jest 20 stopni różnicy!
            Przy grzejniku zasilanym górą będzie tak jak piszecie.
            • Gość: osa Re: miejsce podzielników IP: *.klik.bydgoszcz.pl 13.12.04, 23:31
              dokładnie jest tak jak piszesz.Radziłbym poczytać trochę o działaniu zaworu
              termostatycznego,to nikogo nie będzie już dziwić że grzejnik jest chłodniejszy
              na dole.Termostat reguluje przepływ wody a nie jak stare zawory w których
              woda "krążyła" pełnym obiegiem
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka