Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

trawnik "z rolki"

IP: *.oce.pl / 10.48.1.* 26.04.02, 15:47
    Czy ktoś z Was kupował ostatnio taką trawę? Czy możecie polecić firmę z
    Warszawy lub okolic...?
    Obserwuj wątek
      • joola_m Re: trawnik 26.04.02, 16:22
        moge Ci polecic faceta, ktory takie cos kłądzie tel 0-692 677 770. No efekt jest natychmiastowy!!! i
        dosc dlugotrwaly.
        • Gość: Ala Re: trawnik IP: *.polkomtel.com.pl 23.05.02, 15:49
          joola_m napisał(a):

> moge Ci polecic faceta, ktory takie cos kłądzie tel 0-692 677 770. No efekt jes
          > t natychmiastowy!!! i dosc dlugotrwaly.

Co to znaczy, że efekt jest dość długotrwały ? To znaczy - jeden sezon (nie jest
          wieloletnia) ?????????
          • joola_m Re: trawnik 23.05.02, 16:24
            ...ależ wieloletnia, ale to w jakiej będzie kondycji zależy od Ciebie!!! Czyli sposobu w jaki będziesz o
            nią dbać!
            • Gość: Ala Re: trawnik IP: *.polkomtel.com.pl 24.05.02, 09:32
              joola_m napisał(a):

> ...ależ wieloletnia, ale to w jakiej będzie kondycji zależy od Ciebie!!! Czyli
              > sposobu w jaki będziesz o
              > nią dbać!

Ale czy przyjmuje się, iż kondycja owej trawki jest słabsza porównując
              do "normalnej"? Zastanawiałam się nad nią, ale nie wiem czy gra warta świeczki -
              bo i kosztuje to nieco. Możesz napisać ile płaciłaś (za metr) ?!!
              • agus7 Re: trawnik 24.05.02, 10:35
                a czy taką trawkę możnaby sobie położyć na... balkonie???
                takie naiwne pytanko - nie śmiejcie się jeśli nie :)))
                wcale nie wiem jak to wygląda i na jakiej zasadzie rośnie :)
                • Gość: goś Re: trawnik IP: 62.233.163.* 24.05.02, 14:32
                  ostatnio miałam okazję trochę czytać o chodowli trawy na balkonie ( chyba
                  w "czterech kątach", ale nie jestem pewna). Myślę, że takiej trawy na pewno nie
                  da się skutecznie i wielosezonowo chodować na balkonie. Poza balkon z
                  trawnikiem to nie jest taka prosta sprawa - musisz położyć sporo różnych warstw
                  ( solidna izolacja, jakieś żwirki, ziemia, itd), w sumie wychodzi tego ok. 30
                  cm. Dodatkowo musisz uwzględnić fakt, że taki trawnik jest bardzo ciężki (jest
                  to ciężar warst plus całkiem spory ciężar wody) - nie każdy balkon to wytrzyma
                  i np. jeśli mieszkasz w bloku to musisz mieć pozwolenie jakiegoś zdaje się
                  architekta.

Pozdr.goś
              • joola_m Re: trawnik 24.05.02, 15:39
                Kondycja owej trawki jest taka sama jak "normalnej" , jedyne co różni ją od zwykłej to cena,
                ja musiałam mieć trawkę natychmiast, wiec kwestia ceny była na kolejnym miejscu.
                Mam ją już trzy lata i jest ok. Myślę ze do niedużych trawników to znakomite rozwiązanie,
                bo przy większych cena może być sporym problemem. Nie pamiętam dokładnej ceny,
                ale była ona ok. 2 razy droższa od zwykłej.
                pozdrawiam

• Gość: Jot Re: trawnik IP: *.pl / *.gazeta.pl 24.05.02, 16:25
                  Cena zależy od powierzchni na której układamy trawnik - darń na plantacji
                  kosztuje 10 - 11 zł za m kw. z przygotowaniem podłoża i ułożeniem przez firmę
                  ogrodniczą od 18 - 20 zł/m kw.
                  • Gość: Ogrodnik Re: trawnik IP: *.proszynski.pl 29.05.02, 14:17
                    Trawa z rolki od sianej różni się ceną no i efektem. Ta z rolki daje efekt
                    natychmiastowy. Moim zdaniem jest idealna do małych ogródków przy segmentach,
                    gdzie sadzi się jeszcze drzewo i kilka krzewów, sporo miejsca zajmuje taras czy
                    miejsce na murowany grill, tak więc na rolkę pozostaje około z 50 m kw.
                    Polecam.
                    Ale jeśli ma ktoś duży ogródek i powierzchni pod trawnik jest kilkaset metrów,
                    to rolka się kompletnie nie opłaca. Lepiej siać (wychodzi ok 6 zł za metr z
                    ziemią i ludźmi, co to zrobią).
                    Trawnik z rolki na balkonie to PORONIONY pomysł. Na balkonie znakomicie wygląda
                    mini-ogródek w pojemnikach, jakich przykłady znależć można w wielu pismach
                    ogrodniczych np. Kwietnik, Ogrody, Działkowiec.
                    • agus7 Re: trawnik 29.05.02, 14:26
                      Trochę kultury Ogrodnik! Zaznaczyłam że jest to NAIWNE pytanie, a Ty od razu
                      PORONIONY pomysł. Poza tym nie lubię jak ktoś na Forum uprawia nachalną reklamę
                      swojej firmy.
                      • Gość: Ogrodnik Re: trawnik IP: *.proszynski.pl 29.05.02, 16:38
                        Ale mi dogryzłeś. Reklama firmy! Nie reklamuję się, bo nie prowadzę
                        działalności, nie zakładam też trawników, ani nie jestem wydawcą żadnego z ww.
                        pism. Staram się podzielić soją wieloletnią wiedzą i doświadczeniem. Piszę to
                        po to by ludzie nie nabierali się na trawniki z rolki jeśli mają duże ogrody,
                        no i na litość Boską trzeba mieć trochę wyobraźni i nie zakładać sobie trawnika
                        na balkonie. To co, on ma rosnąć na betonie albo na terakocie? Jak ktoś zadaje
                        tak GŁUPIE pytania, to śmiało można nazwać jego pomysł PORONIONYM.
                        Jeżeli jednak kogoś uraziłem, to przepraszam.
                        • Gość: ala Re: trawnik IP: *.acn.pl / 10.131.132.* 29.05.02, 16:41
                          ale piszesz z proszynskiego.;)))
                          zgadzam sie ze to pomysl fajny inaczej (nie powinies uzywac takich slow-to jest
                          bardzo niepoprawne, biezr przyklad ze mnie)
                          • Gość: Jot Re: trawnik IP: *.pl / *.gazeta.pl 29.05.02, 17:47
                            Ogrodnik z wieloletnim doświadczeniem... dobre ... czy wieloletnie dośiadczenie
                            nie pozwoliło Ci dodać że trawnik z siewu można złożyć tylko w określonych
                            terminach ...
                            Ludzie mający rezydencje z kilkusetmetrowymi trawnikami dają się nabrać na
                            trawnik z rolki kiedy chca zrobić go pod koniec września albo na początku
                            października.
                            • Gość: Ogrodnik Re: trawnik IP: *.pl 29.05.02, 18:29
                              Ha, na zakładanie trawnika z rolki we wrześniu i październiku jest już za
                              późno, tak jak i na siew. Lepiej przeczekać zimę i założyć w przyszłym sezonie.
                              O tym firmy zakładające ogrody też powinny klientów informować, a robi tak
                              tylko co dziesiąta.
                              Działkowca nie wydaje Prószyński, zresztą Kwietnika i Ogrodów też. Te trzy
                              pisma po prostu sa najlepsze, przynajmniej wg. mnie.
                              • Gość: ala Re: trawnik IP: *.acn.pl / 10.131.132.* 29.05.02, 19:13
                                czyli robisz krecia robote proszynskiemu/agorze
                                • Gość: Jot Re: trawnik IP: *.pl / *.gazeta.pl 30.05.02, 07:35
                                  Ogrodniku ...nasze wieloletnia doswiadczenia są widać zupełnie inne...trawnika
                                  z siewu nie robiłbym we wrześnie ale z rolki z pewnościa tak ( czy nabieraniem
                                  klienta jest danie mu trawnika z rolki - to tak jakby ten ktoś kupił 2 miesiące
                                  życia trawy )
                                  • Gość: Ogrodnik Re: trawnik IP: *.pl 30.05.02, 09:25
                                    Trawnik z rolki założony w pażdzierniku zazwyczaj nie zdąży się przyjąć przed
                                    pierwszymi przymrozkami i na wiosne jest w opłakanym stanie. Jednak ostatnio
                                    nasz klimat się ociepla i nie ma już normalnych jak kiedyś pór roku.
                                    Być może za kilka lat pogoda będzie u nas taka jak we Włoszech :-) i będziesz
                                    mógł zakładać ludziom trawnik z rolki nawet w grudniu.
                                    Czego Ci serdecznie życzę i pozdrawiam.
                              • joola_m Re: trawnik 03.06.02, 10:45
                                Eeeeee ogrodnik, poczytaj trochę o trawnikach, zapytaj........ ogrodnika
                                najlepszym momentem na trawnik to właśnie wrzesień(i kwiecień).
                                • Gość: Ogrodnik Re: trawnik IP: *.proszynski.pl 03.06.02, 12:24
                                  Jest różnica między 1 września 30 września, no i różne te wrześnie są. A jeśli
                                  chodzi o kwiecień, jest rzeczywiście idealny.
                                  P.S. Mam nadzieję, że nie odsyłasz mnie do sławetnego eksperta z forum.
                                  • joola_m Re: trawnik 03.06.02, 14:14
                                    Tak samo jest różnica między 1 kwietnia a 30 kwietnia :-)
                                    Czego doskonałym przykładem jest rok bieżący.
      • Gość: XXL Re: trawnik IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 03.06.02, 20:15
        A ja zakładałem trawnik z rolki. W zeszłym roku jesienią.
        Teoretycznie powinno się go zakładać wiosną lub jesienią
        a to ze względu na temperaturę. Latem jest zbyt gorąco
        i trawa podczas zakładania może szybko wysychać. Jesienią
        najlepiej do 15-30 września.

Teoretycznie, bo praktycznie można prawie cały rok, aby
        tylko zachować odpowiednie warunki. Tzn. latem mieć trawę
        stale wilgotną ( zraszać ) a jesienią aż do przymrozków,
        bo i tak się nie zwiąże z podłożem ( byle darń nie była
        zbyt cienko cięta ).

Istotne jest dobre przygotowanie gruntu. Należy przynajmniej
        na 6 tygodni przed położeniem ziemię przekopać (dobrze z torfem
        lub jakimś humusem ) tak aby zdążyła dobrze się utwardzić,
        wyrównać i naturalnie odchwaścić ( najlepiej jakimś środkiem chemicznym
        co niszczy definitywnie wszelkie chwasty ).

Do położenia wystarczy taczka i zwykła piłka do metalu ( do docinania
        trawy ). Dobrze jest kłaść trawę w dzień wilgotny, pochmurny.
        Zamówić ( z dowozem trwa to do 2 dni ) po rozeznaniu pogody,
        parę dni po deszczu, bo darń jest wtedy wilgotna.
        Pasy trawy ( 2m x 0,4 m ) układa się jak cegiełki na przemian,
        docinając ewentualnie końcówki do kształtu trawnika.
        Po położeniu należy dobrze go docisnąć do podłoża.
        W jeden dzień można ułożyć 100 -200m2 w zależności od kształtu
        trawnika (najbardziej kłopotliwe jest docinanie).
        Po świeżo położonym trawniku nie powinno się chodzić parę tygodni
        i należy go dobrze podlewać. Ciąć po 3,4 tygodniach ( zależy od
        wzrostu trawy ) niezbyt nisko. Nawozić dopiero po jakimś
        dłuższym czasie np. na wiosnę.

Przy zakupie należy zwrócić uwagę na gatunek trawy (traw), czy do użytkowania
        intensywnego (np. taka na boiska sportowe) czy tylko ozdobna.
        Także to by dodali parę matrów trawy do palety bo zdarza się,
        że trawa jest nierówno cięta i niektóre paski nadają się tylko
        na uzupełnienia (są dziury).

Trawa z rolki daje natychmiastowy efekt, jest to nawet szokujące.
        Praktycznie jesienią położony trawnik na wiosnę nadaje się do intensywnego
        użytkowania. Koszt trawy nie powinien przekraczać 8 - 10 zł/m2.

PS. Taki trawnik można oczywiście położyć na taras, balkon.
        Na dół należy położyć mocną folię budowlaną, najlepiej sztywną,
        karbowaną, taką do izolacji fundamentów. Potem z 1 cm żwirku (dren),
        1-3 cm ziemi ogrodowej i samą trawę (ok. 3-4 cm).
        Jedyny problem to szybkie wysychanie takiej trawy. Musi być często
        podlewana i także z czasem nawożona.
        Trawa z rolki rośnie nawet położona na chodniku, byle miała mokro.

pozdrawiam

• Gość: Ogrodnik Re: trawnik IP: *.proszynski.pl 04.06.02, 16:05
          Z tych chodnikiem to już przesada. Trawnik wytrzyma tyle na ile mu starczy
          ziemi, ale i tak szybko będzie do wyrzucenia. Trwałego trawnika na betonie nie
          zrobisz, nie ma cudów!
          • Gość: XXL Re: trawnik IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 04.06.02, 17:45
            Zdziwiłbyś się jak długo wytrzyma he,he...

Ziemia nie jest potrzebna do wzrostu trawy
            tylko rozpuszczone składniki mineralne i organiczne Panie Ogrodnik.
            Trzeba tylko nawozić i utrzymywać wilgoć ( bo cienka
            warstwa łatwo wysycha ).
            Ziemia (niewielka zresztą warstwa) to jest potrzebna do
            utrzymania wilgoci w systemie korzeniowym.
            • Gość: Ogrodnik Re: trawnik IP: *.pl 04.06.02, 20:46
              To napisz o tym do Szwedzkiej Akademii Nauk. Na pewno dostaniesz Nobla.
              A tak w ogóle to można się spierać w nieskończoność, bo przecież rośliny
              uprawia się także i bez ziemi, co każdy wie i w przedszkolu. W tym wątku chodzi
              o normalny trawnik w normalnym ogrodzie i żeby ludzie, którzy o trawnikach nie
              mają zielonego pojęcia, przeczytawszy twoje głębokie przemyślenia i wnioski,
              nie zakładali trawników na betonie.
              • Gość: XXL Re: trawnik IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 04.06.02, 22:35
                Gość portalu: Ogrodnik napisał(a):

> To napisz o tym do Szwedzkiej Akademii Nauk. Na pewno dostaniesz Nobla.
                > A tak w ogóle to można się spierać w nieskończoność, bo przecież rośliny
                > uprawia się także i bez ziemi, co każdy wie i w przedszkolu. W tym wątku chodzi
                > o normalny trawnik w normalnym ogrodzie i żeby ludzie, którzy o trawnikach nie
                > mają zielonego pojęcia, przeczytawszy twoje głębokie przemyślenia i wnioski,
                > nie zakładali trawników na betonie.

To muszę szanowną Akademię zaprosić do siebie, bo ja takim
                trawnikiem przykryłem ohydne studzienki kanalizacyjne i
                telefoniczne. Trawa ma się dobrze. I nie uważaj ludzi za tak
                naiwnych, że będą specjalnie beton kłaść pod trawnik.
                Jest to ciekawostka, ale praktyczna. I nie ma co
                straszyć ludzi, że taka trawa nie urośnie.
                A o zakładaniu normalnego trawnika to się już rozpisałem powyżej

• Gość: BIG ROLL Re: trawnik IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.02, 11:00
        POLECAM 0 607 553 993
        • Gość: Jot Re: trawnik IP: *.pl / *.gazeta.pl 04.06.02, 16:58
          W okolicach Wawy - Trakt Lubelski 286 i po drugiej str. Wisły - Domaniewek
          II - okolice Pruszkowa (Żbików) - adresu nie pomnę, ale jadąc droga w Żbikowie
          widać szyld.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka