Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

miejsca parkingowe

IP: *.tarchomin.pl / *.crowley.pl 15.11.04, 20:58
    Mam pytanie, czy jest jakiś przepis mówiący ile powinno być zagwarantowanych
    (przydzielonych)miejsc postojowych na parkingu zewnętrznym naziemnym dla
    jednego lokalu mieszkalnego?
    Oto mój przypadek.Ja z mężem mamy dwa samochody. Jeden parkowany jest w
    wykupionym na własność garażu podziemnym, za który ponoszona jest co miesiąc
    opłata a drugi na parkingu zew.przed blokiem.Blok ma 72 lokale mieszkalne,
    miejsc postojowych zew.jest zaledwie 32 ( w tym dwa mają być dla gości).
    Do tej pory pmiejsca te były użytkowane bezpłatnie jednak teraz rada osiedla
    wymyśliła sobie, że będzie pobierać za to opłaty.Otrzymałam informację, że ja
    będę musiała ponieść większe opłaty niż inni lokatorzy bo mamy dwa samochody.
    Czy spółdzielnia może tak postąpić? Czy jest jakiś przepis mówiący, że na
    jeden lokal przypada tylko jedno miejsce dla samochodu?

pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • annb w rozporzadzeniu 16.11.04, 10:29
        ROZPORZĄDZENIE
        MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 12 kwietnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich
        usytuowanie.

(Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r.)
        Rozdział 3
        Miejsca postojowe dla samochodów osobowych

§ 18. 1. Zagospodarowując działkę budowlaną, należy urządzić, stosownie do jej
        przeznaczenia i sposobu zabudowy, miejsca postojowe dla samochodów użytkowników
        stałych i przebywających okresowo, w tym również miejsca postojowe dla
        samochodów, z których korzystają osoby niepełnosprawne.

2. Liczbę i sposób urządzenia miejsc postojowych należy dostosować do wymagań
        ustalonych w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, z
        uwzględnieniem potrzebnej liczby miejsc, z których korzystają osoby
        niepełnosprawne.

czyli to co urząd architektury okreslil w WZ i ZT

a co do reszty to - spółdzielnai jest włascicielem gruntu i może ustalić sposób
        korzystania z parkingu
        • Gość: suzi Re: w rozporzadzeniu IP: *.tarchomin.pl / *.crowley.pl 16.11.04, 20:42
          Czyli rozumiem, że nie mam nic dogadania?!Mogą mi nawet powiedzieć: maja
          Państwo dwa samochody, jeden może stać poza parkingiem ogrodzonym jak nie
          zechcę więcej płacić.

pozdrawiam
          • annb Re: w rozporzadzeniu 16.11.04, 21:17
            nie znam się na prawach spółdzielni
            należę do wspolnoty.
            mamy parking,
            zbieramy głosy za uchwała w sprawie ogrodzenia miejsc postojowych.
            a co do opłat to pomimo tego że mam ułamkową część gruntu chcąc tam parkować
            będę płacić. ale będę miećpewność miejsca.
            ktoś kto nie chce tam stawać nie będzie płacił.
            • bbkk Re: w rozporzadzeniu 17.11.04, 08:59
              Masz dwa samochody i nie podoba Ci się że masz płacić za parkowanie dwóch
              samochodów?
              • Gość: suzi Re: w rozporzadzeniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 15:15
                Nie napisałam przecież, że nie chcę wogóle płacić tylko, że dlaczego mam płacić
                wyższą stawkę od innych bo mamy dwa samochody a reszta ma tylko po jednym?
                • annb Re: w rozporzadzeniu 17.11.04, 15:23
                  odpowiedz spółdzielni że nei widzisz zasadności zapłaty podwójnej gdyż jeden
                  samochód jest już garazowany na oplaconym miejscu
                  koniec kropka
                  • bbkk Re: w rozporzadzeniu 18.11.04, 09:55
                    Masz płacić za dwa samochody bo zajmujesz dwa miejsca. A jak ktoś ma jeden
                    samochód to zajmuje 1 miejsce. Każde miejsce ileś kosztuje i koszt ponoszony
                    jest proporcjonalnie do liości zajmowanych miejsc. Czego nie rozumiesz?
                    • annb czytanie ze zrozumieniem tekstu 18.11.04, 10:16
                      autorka watku napisała:

Oto mój przypadek.Ja z mężem mamy dwa samochody. Jeden parkowany jest w
                      wykupionym na własność garażu podziemnym, za który ponoszona jest co miesiąc
                      opłata a drugi na parkingu zew.przed blokiem

no to chyba jasne że na parkingu zewnętrznym bedzie stał JEDEN samochód
                      grunt jest spółdzielni więc narzuca opłaty ale nei widzę powodów żadnych aby
                      autorka watku płaciął za dwa samochody.koniec kropka
                      • bbkk Do annb 18.11.04, 11:06
                        Spoldzielnia wprowadza oplaty wlasnie za miejsce na zewnatrz, czego nie chce
                        zaakceptowac tworczyni watku. Do tej pory za miejsce przed blokiem nie placila i
                        nie chce placic dalej bo placi juz za garaz. A co ma oplata za garaz wspolnego z
                        miejscem przed blokiem?
                        • bbkk Ups 18.11.04, 11:10
                          Wczytalam sie i przepraszam za moja pomylke. Ale ciekawi mnie jak spoldzielnia
                          uzasadni to ze ktos ma placic inaczej niz pozostali.A moze to tylko plotki?Bo
                          oficjalne jeszcze pismo nie przyszlo.
                          • annb dlaczego inaczej 18.11.04, 11:41
                            załózmy że "inni" mają po jednym samochodzie który stawiają na tym parkingu
                            autorka wątku też ma jeden samochód który stawia na parkingu
                            więc nikt nie będzie płacił inaczej.

problemem jest domniemanie że drugi samochód pomimo wykupienia miejsca w
                            garazu bedzie stawiany na zewnatrz
      • Gość: suzi Re: miejsca parkingowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 13:04
        Dziękuję za dyskusję.
        Droga bbkk - dobrze, że sie porządnie wczytałaś w to o co mi chodzi.

Jak na razie nie otrzymałam jeszcze na ten temat oficjalnego pisma. Informację
        tą otrzymałam jedynie od kierownika administracji. Chcę jeszcze raz zaznaczyć,
        że nie chodzi mi oto aby nic nie uiszczać tylko o nierównouprawnienie. Dlatego
        też szukałam przepisów dotyczących miejsc postojowych aby w razie czego na
        czymś sie oprzec podczas dyskusji.
        Nigdzie nie ma info,że mieszkańcy jednego lokalu mogą użytkować tylko jedno
        miejsce parkingowe.Dla mnie osobiście jest to logiczne, że każdy dorosły
        mieszkaniec osiedla może posiadać dwa samochody i ilość miejsc parkingowych
        powinna chociaz w jakims stopniu byc dostosowana do takich ewentualności. Nie
        mówię oczywiście, że spółdzielnia od razu powinna to załozyć i zrobić tyle
        miejsc ile jest lokali x 2, bo jak wiadomo nie zawsze wielkość działki może na
        to pozwolic.

W przyszłym tygodniu pewnie coś się rozwiąże bo będzie w tej sprawie zebranie.

pozdrawiam
        • Gość: Kaska Re: miejsca parkingowe IP: *.ar.wroc.pl 18.11.04, 13:40
          Prawdopodobnie nie ma przepisów regulujących ten temat tylko są pojedyncze
          tematy jak drogi ppożarowe. Kodeks drogowy niestety nie dotyczy terenów np
          spółdzielni i dlatego najlepiej jak się sami dogadacie i będziecie przestrzegać
          ustaleń bo w sprawie nikt Wam (ani policja ani straż miejska nie pomoże).
          Jest ustawa któa okresła położenie parkingów w stosunku do domu.
          Pozdrawiami prosżę o informację jak poszło.
          kaska
          • bbkk Re: miejsca parkingowe 18.11.04, 14:49
            Zdaje się że spółdzielnia/deweloper powinien zapewnić 1.5 miejsca parkingowego
            na 1 lokal.
            • annb nic nie musi 18.11.04, 14:56
              niestety
              działki uzbrojone w mieście to drogi teren dlatego deweloperzy są
              zainteresowani wybudowaniem jak najwięcej lokali mieszkalnych i uzytkowych na
              których mozna zarobić
              parkingi to stracone pieniądze
              rachunek jest prostu
              jak nie musi nie zbuduje
              i tyle
              • Gość: suzi Re: nic nie musi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 15:06
                W tym własnie cała rzecz.

pozdrawiam
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka