Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak próbowano uwłaszczyć działkowców

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.04, 09:34
    Może tym razem PiS coś zmieni. Ustawa o pracowniczych ogrodach jest
    przestażała. Daje monopol i możliwośc sterowania ludźmi na siłę zrzeszonymi w
    PZD. Cała struktura PZD jest chora. Czas to zmienić. Jestem za własnością i
    czekam na uwłaszczenie.
    Obserwuj wątek
      • Gość: goryl Re: Jak próbowano uwłaszczyć działkowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.05, 17:54
        Uwłaszczenie powinno nastąpić każdy chce mieć własność ,jesteśmy niewolnikami
        KRPZD cas z tym skończyć ,Uwłaszczenie nam się należy .
        • Gość: Maria Re: Jak próbowano uwłaszczyć działkowców IP: 213.199.253.* 02.01.05, 01:16
          Tylko czy będzie Cię stać na to uwłaszczenie. Zależy gdzie masz działkę.
          • Gość: Działkowiec Re: Jak próbowano uwłaszczyć działkowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 08:52
            Jeśli się nie wie dokładnie, to lepiej nie zabierać głosu - ile według Ciebie
            Mario trzeba mieć pieniędzy na to uwłaszczenie? Co wiesz na temat wysokości
            kosztu uwłaszczenia w zależności od umiejscowienia działki?
            Cwaniaczki-działacze z bożej łaski straszą działkowców, że PiS chce zabrać im
            działki, wprowadzają działkowców celowo w błąd. Mnie samemu podsunęli petycję -
            protest przeciwko pomysłowi PiS, którą podpisalem w nieświadomości. Dopiero
            później dowiedziałem się, że to właśnie PiS chce załatwić chyba korzystnie dla
            działkowców sprawę.
            Ale trudno dziwić sie takiemu postepowaniu kierownicta zwiazku działkowców -
            przecież to byłe PZPR a obecne SLD. Tak więc metody straszenia ludzi nic się
            nie zmieniły!
            • Gość: Działkowiec II Do Działkowca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 08:58
              Przepraszam Działkowca, który rozpoczął wątek, że tak samo jak on podpisałem
              swój post w sprawie uwłaszczenia działkowców. Po prostu z pośpiechu nie
              zwróciłem uwagi na autora wątku.
              Jeszcze raz przepraszam, w każdym razie nie chciałem się podszyć pod Działkowca
              czemu daję wyraz niniejszym postem!
              • Gość: Maria Re: Do Działkowca II IP: 213.199.253.* 02.01.05, 18:33
                Jestem działkowczynia już ponad 40 lat. O uwłaszczeniu coś niecoś wiem.
                Petycji jeszcze nie podpisywałam i na pewno jej nie podpiszę.
                Przestrasza mnie tylko jedna rzez - znając mentalność naszych kochanych
                obywateli, uwłaszczenie nas będzie początkiem końca idei ogrodów działkowych
                jako takich [obym się myliła]. Na pewno p. Kostrzewa będzie robił wszystko aby
                się utrzymać na swojej synekurze, bo to daje mu pełnię władzy.
                W Warszawie ceny metra kw. działek są b. wysokie i czy nas emerytów będzie stać
                na wykupienie tych działek, choć ja jako długoletni działkowiec mogę liczyć na
                95% bonifikatę.
                To są moje osobiste obawy.
                Maria
                • Gość: działkowiec II Kiedy łatwiej się dogadać z chętnym na teren IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 20:46
                  Wiele działek w Warszawie znajduje się praktycznie w centrum miasta i jest to
                  bardzo atrakcyjny teren dla ewentualnych deweloperów tj. firm budujących domy.
                  Z własnego doświadczenia wiem, że takiemu deweloperowi będzie znacznie łatwiej
                  dogadać się z zarządem działek składjącym się praktycznie tylko z kilku osób
                  jak to jest obecnie niż z każdym działkowcem z osobna, co będzie miało miejsce
                  po tzw. uwłaszczeniu, jeśli do niego rzeczywiście dojdzie.
                  I choćby tylko z tego względu należy popierac projekt PiS uwłaszczenia
                  dotychczasowych włąscicieli.
                  Nie wypowiadam sie co do kosztów planowanego uwłaszczenia bo ich nie znam, być
                  może dla niektórych mogą być stosunkowo wysokie, ale warto na to zdobyć jakoś
                  pieniądze, bo będąc faktycznym właścicielem działki można będzie potem nawet
                  korzystnie ją zbyć.
                  Sytuacja z ogródkami działkowymi jest prawie identyczna jak za spółdzielniami
                  mieszkaniowymi - ludzie maja do mieszkań nawet prawo własnościowe i nie są
                  świadomi, że pomimo tego właścicielem mieszkania jest spółdzielnia a nie oni!
                  W spółdzielniach mieszkaniowych też prawie cała czapa to byłe PZPR lub obecne
                  SLD.
                • Gość: Syani Re: Do Działkowca II IP: *.magma / *.magma-net.pl 02.02.05, 19:49
                • Gość: Stanisław Re: Do Działkowca II IP: *.magma / *.magma-net.pl 02.02.05, 20:01
                  Ja tez jestem za uwłaszczeniem! Proszę zajrzeć do styczniowego "Działkowca" - w
                  stylu PRL-owskim zamieszczone są listy działkowiczów przeciw uwłaszczeniu.
                  Żadnego listu "za". Przypomina to propagandę PRL-owską. Nasz Ogród liczy 600
                  członków i w dyskusjach są głosy "za" i "przeciw". A co do kosztów, to
                  długoletni działkowcy (powyżej 10 lat) nabędą 95% zniżkę. POD straszy kosztami,
                  np. usługami geodetów - około 300 zł za działkę. Ale przy 600 działkach ta
                  kwota indywidualnie będzie kilkakrotnie niższa. Szkoda pięniędzy, które muszą
                  być odprowadzane co roku do Okręgu i Cantrali - kilka tysiecy zł, za które
                  możnaby przeprowadzić elektryfikację czy wodociągi. POzdrawiam wszystkich
                  działkowiczów :) Kto jest za uwłaszczeniem proszę się wypowiedzieć.
                  • Gość: Elżbieta Re: Do Działkowca II IP: 212.122.214.* 18.03.05, 22:24
                    Jestem za uwłaszczeniem. Ogrody PZD to sztuczny twór nie mający żadnego
                    prawnego umocowania własności. Czas najwyższy to zmienić. Chcę płacić podatki
                    do gminy, a nie na utrzymanie działaczy PZD, czy jakichkolwiek innych
                    stowarzyszeń.
                    • agulha wywłaszczenie 19.03.05, 13:32
                      A ja jestem za wywłaszczeniem - wszystkich właścicieli działek na atrakcyjnych
                      terenach (co innego daleko za miastem). Za godziwym odszkodowaniem. Jak widzę te
                      pogrodzone, niedostępne dla współobywateli, przynoszące wstyd swoim wyglądem
                      (ruderowate altanki) działki prawie w centrum Warszawy, to szlag mnie trafia.
                      Nie z zazdrości - nienawidzę się grzebać w ziemi. Niech tam będzie cokolwiek:
                      biblioteka publiczna, urząd, apartamentowiec albo park. Kurde, nawet sąd dla
                      m.st. Warszawy jest dalej od centrum i dworca, niż wiele działek (nie, nie mam
                      spraw w sądzie, ale kuzynka jest sędzią w sądzie na dalekim Bemowie).
                      • Gość: logo opłaty za działki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.05, 17:01
                        Zbliżaja się walne zebrania wkuża mnie że opłaty są tak wysokie wymyślają 5gr
                        na ogrody 65% 35gr utrzymanie darmozjadów ale to jest tak zarząd rozprowadza
                        między siebie praca o dzieło chociaż nic nie robią przyjdą na 2 godziny w
                        tygodniu i otrzymują po 1200zł zależy inne kwoty też ,tak że wychodzi zero na
                        koniec i nic nie zrobiono na żecz ogrodu to lepiej do Urzędu Miasta
                        zapłacić .Pytałem o własność w gminie to wcale niedrogo owszem opłaty jak
                        księgi ale to własność nam się należy jesteśmy w wolnej Polsce ,a to jesteśmy
                        pod zaborem KR tych kłamców po 35gr m2 na ich utrzymanie gdzie tu logika
                        UWŁĄszczyć każdego działkowca żeby czuł się właśćicielem działki a nie śmieciem
                        do płacenia
                    • Gość: jana Do działkowca w Warszawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.05, 17:19
                      Nie zapłaciłem za 2004r.za działkę .Zarząd kradnie zebrane pieniądze Praca
                      odzieło a ustalili 35gr na krajową Radę reszta 65% na działki jak remonty ale
                      znowu jakiś debil ustalił jeszcze na żecz ogrodu 5gr ;to 35+65+5 gr to od 400m2
                      wychodzi60 zł od działki w moim ogrodzie to są kwoty potężne 1200 działek
                      potrzeby ogrodu takie ż e płoty stare lub niema złodzieje przejśćie mają dobre
                      a Zarzą d olewa starych ludzi >Pytałem grunty są własnośćią gminy to jakiego
                      diabła POD żąda opłat nie zapłacę ani grosza chyba że mi pokażą akt
                      Notarialny Gruntu takiego niemają .mam pięknie zadbaną działkę 45 lat.ODPISZCIE
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka